• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Trešnja

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792
Dražene svaka čast na voćnjacima,ima li kakvih novina što se tiče uzgoja i otkupa šljive! :scratch

D

Drazen

Guest
Oko uzgoja - tu imate puno boljih članova nego ja.

Otkup - imao sam razgovor sa Belgijancem, koji radi za Tesco. Predstavnici Tesca bi mi trebali doći ili idući tjedan ili tjedan iza. Količinu koju traže je skoro 1.000 tona, ali je istu nemoguće odraditi. Moj prijedlog prema njima išao je na max 50 tona tjedno, što mislim da se može odraditi.

Eto, to su novosti.

Posljednje uređivanje od moderatora:
N

Nikola23

Guest
Dražene ako ti nije problem da napišeš koje si sorte trešanja posadio i koje su ti se rane najbolje pokazale po rodnosti i po kvaliteti ploda, koji ti je razmak između redova a koji između stabala

D

Drazen

Guest
Nema problema.

Dakle, Burlat, Merchant, Georgia. Sve su ok. Plod je između 28 i 30. 0,70 cm između trešanja, 2,70 između redova

W

wajbul

Guest
a kakav im je okus,da nije možda kao rajčica iz plastenika ?

D

Drazen

Guest
ahahahahhah

ne, okus je fenomenalan i to ne zato što je moja, neg zato što ima sunca

D

Drazen

Guest
ma i onda bude fenomenalna, pa jel to slavonska zemlja ili nije

D

Drazen

Guest
Kontam kaže:
Samo da ne bude kao jabuka iz Tirolija, a la kemija ;) Bojila.

ima jedna prednost. Neće biti u RH.

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792
a dali je netko pokušao u plasteniku šljivu,jabuku ili koje drugo voće :scratch

D

Drazen

Guest
vinovu lozu - izrael

N

Nikola23

Guest
Dražene, vidim ti imaš najviše znanja što se tiče trešnje. Ja sam počeo lani intezivno čitat literturu i dosta često pročitam o istoj sorti suprotne karakteristike čas rađa čas ne rađa. Zbog toga sam ove godine posadio pokusni nasad od 100 trešanja sa 12 sorti (lapins, sunbrust, early burlat, van, isabela, cordija, sunit, regina, new star prima giant, volovsko srce, bing, gomilička) . Uzeo sam sadnice na dvije podloge (gizela 5 i colt). Namjeravam nakon pokusa posaditi 1 ha trešanja, ali trebam čekat bar tri godine za rezultate, ali bi prije toga posadio 0,3 ha jako ranih sorti koje se beru u svibnju jer mi se predugo čekat pokus. Stoga bi mi svaki savjet dobro došao, pa i sorte koje ja nisam naveo i di se mogu nabavit sadnice.
Inače pišem iz doline neretve

D

Drazen

Guest
sadnja na otvorenom jako ranih sorti - jedan nedostatak - nema dovoljno vremena da narastu na I klasu, a što je 28 mm. stoga, možda srednje rane - ali još bolje, za sve detalje oko uzgoja i sorti trešanja na otvorenom preporučujem nazvati gospodina Kljakovića u Ministarstvo poljoprivrede. Gospodin ima 3 ha na otvorenom, pa može dati super korisne informacije.

LP!

N

Nikola23

Guest
Kljaković? Da nije mr.sc. Josip Kraljičković

D

Drazen

Guest
Ne, gospodin se zove Zlatan Kljaković

Z

zdravkan1

Guest
pozdrav svima.....zanima me koje sadnice tresnje trebaju za uzgajanje u plasteniku i gdje se mogu nabaviti i po kojoj cijeni.... hvala

N

Nikola23

Guest
možeš kod gospodina Zlatana Kljakovića, ali trbaš čekat godinu ipo ako sad naručiš

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Dražen možeš mi objasniti ulogu "špalira" kd trešnje u plasteniku po godinama? Hvala

Najnoviji postovi

Na vrh