Da se dovežem na temu.Prije dva tjedna kod mene izbila "svađa" o uljima,za okladu sam dozvolio da se dvije pile novije generacije,točnije Stihl MS441 iHusqvarna 576 XP teraju na INA Dvotaktol ST plus(mislim da je to točan naziv)evo ječer nakon 12 radnih dana rade i jedna i druga najnormalnije.Da napomenem rađena je mješavina 2% od strane trećeg kolege da nebi bilo muljanja.Inače koristim XP ulje od Husqvarne koje je sada poskupilo na 180kn u maloprodaji,naravno 1l,majčicu im njihovu.Tako sve u svemu sad više neznam kako bi karakterizirao koje ulje,usput pile rade efektivno cca 6 sati dnevno.
Uh di ima takvih oklada da se bar janjetine najedem ???
hehe
Zezam se...
Kod mene u kući ima partnerica 5500 professional aka husqvarna 55. Inače pila ima ler gas na 3500rpm, na prazno se zavrti na 13 500 rpm a najveću snagu ima na cca 11 000 rpm. Ima nikasiliran cilindar, aluminijski klip i plastično kućište i da iz kraja 80-tih je....
U prosjeku je radila 25m drva godišnje do pred par god, znači od rušenja obrezivanja i rezanja na šuljke..
Možete si mislit kakav je sve mešung popila, od onog napravljenog s motornim uljem, većinu na inin 2-taktol, u zadnjih par god iznenadi se i koji put sintetikom za skutere al većinom troši ulje iz obližnje Lukoil benziske ( lukoil 2-taktol 1l = 30kn).
Dan danas normalno radi, nikad otvarana.....
Uz nju imam i stare štilovke 041, 051, contra S al to su traktori koji se vrte možda do 7000rpm i prema njima ona izgleda kao filigranski rad...
Tak da onaj ko se kladio da će bilo koja pila zaribat na inin 2-taktol u startu je popušio....
Još k tome većina današnjih hobi pila se vrti do 7000, malo bolje i profi do 9000, a malo njih preko 9000. Za 7000 je dovoljan najveći šrot od ulja (i motorno ), polusintetika pokriva preko 9000 a sintetika je u 90% nepotrebna...