Ja ću sadit bez umjetnog ili ići u jako maloj količini.
Po toj cijeni umjeta nema zarade nego gubitak
Ja u plastenicima ne koristim puno, ali već petnaestak godina sijem samo tamo gdje rastu biljke, ručno u otvorene redove. Imam staze široke metar i tu ne trošim bez veze.
U krumpiru - mladome, naravno, redove otvorimo, i ko nekada, posijem najprije NPK, pa sadim. U plastniku, naravno.
Koliko je to tako efektivno sa kukuruzom, nekada su bile sijačice sa spremnikom i deponatorima u trenutku sjetve, jedna takva mi je još u garaži nekorištena već godinama ali je funkcionirala odlično, čak smo njome rasijavali NPK prije sadnje kupusnjača - ideš ko da siješ kukuruz a onda po tom istom tragu smo sadili presadnice sadilicom za presadnice i to je ispadalo fino - rilo je raširilo NPK unutar reda tako da je korijen imao na širokom prostoru dostupnu hranu.
Sve što se sije ili sadi na redove razmaka 50 - 60 - 70 cm se može tako. Sjećam se da je osamdesetih bila slična situacija, cijena 7/20/30 se popela skoro na 100 DM, na sadilicu za krumpir smo nadogradili veliki spremnik za NPK sa zupčanicima dolje za transport i cijevi usmjerili ispred cijevi u koje je padao krumpir. Rilo cijevi u koje je padao krumpir je isto raširilo NPK u zemlji na veću površinu da ne ostane u uskoj traci. Uštedjelo se 50% na taj način.
Takva štednja može dugoročno štetiti ako je parcela inače gladna, ali tri - četiri godine je dobro funkcioniralo, a onda su se cijene stabilizirale na prihvatljiv trošak pa se više to nije radilo za krumpir. Za kupusnjače i korjenašice plitkog korijena smo samo tako radili i dalje.