• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ursus C-355 VELIKI

• Temu pokrenuo passat003
  • Datum prvog posta

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Za tvoje dobro samo dobri ili najbolji ležajevi, znači FAG ili SKF. Sve drugo ćeš dva puta platiti i dva puta raditi.
Fag mi je debelo preskup, mada kvaliteta je neupitna, Skf je tak, tak, debelo pao u kvaliteti a cijene ostale iste. Za tih mojih niti 100rs na godinu bum potražil nekaj kaj bu zadovoljilo omjer cjene i kvalitete, znači tu do nekih 1000 kn materijal bez ruku.
p.s. Skf mi se zamjeril i nikad više na moj grunt. Mjenjal prije 5g na osovini cirkulara i el motora, prosvirali nakon 2 godine, onda sam u lokalnom dučanu kupil neke žnj kvalitete i drže već treću godinu, a samo prošle i ove godine sam prežagal više sa njim nego zadnjih 10g.

NTN ležajj 6410 košta oko 600kn
Ne tuli on zbog ležaja
Znam da inače vole pjevati, ali ovo se baš čuje iz desnog difa kak tuli.
Bdw, jel treba kod rastavljanja paziti na kaj određenoga, zazor u zupčanicima ili nekaj slično?

Posljednje uređivanje od moderatora:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,812
Tu tropi prvo kaj ti je pri ruci, ti su u ulju a i na dohvat ruke ...

Nemaš na kaj specijalno paziti, samo da ti onaj veliki zupčanik na prste ne opadne kad izvadiš osovinu van.
Luftovi između zupčanika su tvornički "podešeni, a ti samo nemoj na tvrdo konusne lagere stegnuti. Radije ih nakon koji dan po potrebi dotegni.

Reduktor buš skidal i mjenjal sve ležajeve?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,503
Tule zupčaniki a ne lageri.
Vjerojatno budeš lošije ugradio neg su ovi postojeći. Kad rastavljaš reduktor, pazi da ne pomiješaš košuljice lagera. Pregledaj stare, a tek onda odlučuj o zamjeni.
Susjed je imal takav problem, zamijenil je dugu poluosovinu i riješil problem.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Tu tropi prvo kaj ti je pri ruci, ti su u ulju a i na dohvat ruke ...

Nemaš na kaj specijalno paziti, samo da ti onaj veliki zupčanik na prste ne opadne kad izvadiš osovinu van.
Luftovi između zupčanika su tvornički "podešeni, a ti samo nemoj na tvrdo konusne lagere stegnuti. Radije ih nakon koji dan po potrebi dotegni.

Reduktor buš skidal i mjenjal sve ležajeve?
Namjeraval sam ga skinuti i sve lagere nutra promjeniti.
Tule zupčaniki a ne lageri.
Vjerojatno budeš lošije ugradio neg su ovi postojeći. Kad rastavljaš reduktor, pazi da ne pomiješaš košuljice lagera. Pregledaj stare, a tek onda odlučuj o zamjeni.
Susjed je imal takav problem, zamijenil je dugu poluosovinu i riješil problem.
Budem pazil. E sad kaj tuli to bude se još vidlo. Velim, ovaj zvuk mi se čuje baš iz desnoga reduktora a ne ispod riti, jedan hip mi se čak čulo kao da je lager zašrotal.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,812
Pa nemre pomješati kad nijedan nije isti.
Neznam kak je tvom susjedu uspjelo?

Kavič, odmah si po potrebi baci pogled na O-ringe špere i semering doboša.
Ove semeringe od reduktora buš ionak stavil nove.
Na lagerima ako buš ih samo pregledaval nemoj da te zajebe košuljica ako je ispravna, može on i iznutra biti loš a to se malo teže vidi.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,503
Tak veliki lager...imam. Pa nisi mu špenu del nutra.
Rastepi i operi dijelove pa buš vi del kaj je. Si mijenjal ulje?

Posljednje uređivanje:

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,872
Pa moj je tulil i bude valjda od sutra tulil isto sa jedne strane više i još ništa nije otpalo niti se zdrobilo. Nebi te štel krivo nagovarati, ipak tu ima ljudi koji se u to puuuno bolje razmeju ali bolje pregledaj te ležajeve. Ako nisi štel da ti traktor zuji nisi trebal baš 355 kupovati. Bez ljutnje ali kak ZJ veli on zuji zbog zubčanika.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Ma znam da tuli, sam kaj mi se nekak po uhu to tulenje pojačalo baš iz desnog reduktora, ili sam si bolje vuha opral

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,812
Digni taj kotač u zrak i probaj ga klimati, možda se samo matica otpustila ili ooštetl navoj na osovini pa se onda pojavljuju čudni zvukovi.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,812
Ako ima lufta onda skidaš mali poklopac s unutarnje strane reduktora (tri vijka ključ 17) i ispod imaš kontra matice pa tu dotežeš.
Inaće obično odu samo ta dva konusna ležaja, oni gore rijetko ili nikad.
Za njihovu zamjenu nije potrebno skidati reduktor.

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Meni je jesenas otišao navoj na donjoj poluosovini, jednom mi za dlaku otpao točak na njivi.. Ja dotegnem, on se rasklima, ja ponovno, on opet.. Rasklopio to sve, navoj otišao.

Tokar za 100 kn navario osovinu i otokario novi navoj, kupio dva ležaja, stavio jednu maticu, obrusio jedan klin da može ući u zarez na poluosovini, zavario ga za osovinu i mir.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Danas digao ovu moju zver u zrak,vrtim ja te kotaće na prazno, cimam ljevo desno, cimam u brzini, da ga j.... ništ se specijalno ne čuje i nema luftova, ali sam imal za primjetiti da mi je sa desne strane na blatobranu ispal šaraf onaj kaj steže blatobran za kutiju od akomulatora. Neg ga sam vrag zna, ako nije i taj drek u vožnji udaral pleh u pleh pa se meni čulo.

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Da sam na tvom mjestu, ne bi ništa dirao, nego stegni taj lim.

Ako nema lufta, bolje ne diraj.

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,811
Ajde @kawasaki zamijeni ležaje u oba reduktora pa ak nebu niš tulilo onda idem i ja na svom zetoru mijenjat:icon_weed::drink:.
Inače moj ursus ne tuli niš naspram zetora u ovom koda si nasipal u zadnji kraj 10 kila armiranog betona pa to melje i upalil vatrogasnu sirenu:icon_mrgreen:

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Mika, nebum ništ rađe pehal, pošrajfim plehovinu i gas. Za vikend idem na malo daljnju turu sa njim pa budem videl kako bu se ponašal. Vrag mi nije dal mira pa sam i ulje ispustil iz difa, reko možda ima kakvih komada nutra, ali je bilo sve čisto, čak sam i magneta nad rupu nutra porinul i ništ nije primil na sebe.

Najnoviji postovi

Na vrh