K
Pozdrav svima lješkoljupcima!
evo što sam našao u jednom članku!
Analizom roda pojedinog uzgojnog oblika, dobijeni su podaci da je rod ploda lešnika na stablu po jednom hektaru bio 3,6 tona, u odnosu na grmoliki uzgojni oblik, pri rodu od 2,2 tone/ha
to je podatak sa jedne stranice u srbiji o uzgoju lješnjaka! znači živjeli stablaši!!! jedino mi vaza izgleda malo preslaba kao uzgojni oblik stabla ( bar prvih godina uzgoja, pogotovo kad je rodna godina - dosta grana mi se savilo od ploda ). mislim da bi nakakva palmetica bila bolja ( viša provodnica i više osnovnih grana od 3-4 ). ako ima neko nekakav komentar na ovo ( mislim na one koji su išli na stablašice )!
usput kinder, ja sam imao velike štete od suše, a u nasadu je bila samo trava i mulč, ne znam kako bih prošao da sam imao još nekakvu drugu kulturu. mislim da to treba izbjegavati, jer ako ti se poklope 2-3 izrazito sušne godine kao u našem kraju, bit će cirkusa. pogotovo ako je mlad nasad! drugo, kod kolege su se toliko navukli miševi ( mislim da je isto grah bio u pitanju ) da su mu zbrijali 1/4 nasada ( isto su bile suhe godine ), a mislim i da je vuk imao nekakvih loših iskustava sa tikvicama ( ili nećim sličnim ) pa je odustao od međusadnje!!!
Za Kobca:
Što se tiče sadnica imam još nešto ostalo ,ali samo još 20-tak nokionea.
ako ti ti može pomoći nazovi me pa čemo to riješiti.
Za Nestorova:
Kako, odnosno s čime ćeš obrađivati taj svoj nasad ako napraviš prored 3,5x3?
Ideja možda nije loša jer se manje parcele u tako gustom sklopu mogu obrađivati i nekim boljim motokultivatorom, prvih par godina kad počnu roditi imaš dupli prinos po jedinici površine, što je odlična stvar obzirom da lješnjak dosta kasno ulazi u rentabilan rod. Još ako uspiješ jeftino nabaviti sadnice (odnosno oni koji ih imaju iz vlastitog uzgoja) odlična stvar. Tamo negdje 8-9-10 godine kad se zbog gustoće zasjene i obrada bude znatnije otežana, jednostavno izvadiš svaki drugi red i dobiješ idealnih 500 kom na 1 Ha u proredu 3,5x6 metara. Do tada imaš dupli prinos, ne obrađuješ hrpu prazne zamlje što opet pojeftinjuje cjelokupni ciklus proizvodnje. Silne hektare sa po 300 sadnica je ionako sadila samo ekipa koja se pomamila na državne poticaje, što nema veze sa rentabilnom proizvodnjom čak ni s tim poticajnim sredstvima. Kad budeš vadio svaki drugi red, na otpiljenim stablima lješnjaka jednostavnim nagrtanjem zemlje možeš proizvesti gomilu sadnica i eto opet dodatnih prihoda...
Za Kobca:
Potpuno se slažem da sadnja kvalitetnog sadnog materijala može u startu donijeti velike prednosti. Ali ja moram reći i da sa sadnjom sadnica starijih od dvije godine i poprilično bujnom vegetacijom imam jako loša iskustva oko primanja, i unatoč drastičnoj redukciji grana ...
Za Palfingera:
Ja sam u subotu lupao Karline lješnjake, pa sam se eto za kolegicu s foruma malo više potrudio oko kalibriranja tako da na 200 kila valjda nije pukla niti jedna jezgra. Ne samo da nema loma nego nema niti nikakvog mehaničkog oštećenja jezgre, što nije presudno ali vizuelno je sigurno lijepše vidjeti potpuno cijelu jezgru. Eto i to se može postići...
Uploaded with ImageShack.us
Karla dofuraj istarski kod mene da ti ga provučemo kroz stroj da skinemo komušinu bit češ prezadovoljna!
Pozdrav !
Za Nestorova:
Kako, odnosno s čime ćeš obrađivati taj svoj nasad ako napraviš prored 3,5x3?
Ideja možda nije loša jer se manje parcele u tako gustom sklopu mogu obrađivati i nekim boljim motokultivatorom, prvih par godina kad počnu roditi imaš dupli prinos po jedinici površine, što je odlična stvar obzirom da lješnjak dosta kasno ulazi u rentabilan rod. Još ako uspiješ jeftino nabaviti sadnice (odnosno oni koji ih imaju iz vlastitog uzgoja) odlična stvar. Tamo negdje 8-9-10 godine kad se zbog gustoće zasjene i obrada bude znatnije otežana, jednostavno izvadiš svaki drugi red i dobiješ idealnih 500 kom na 1 Ha u proredu 3,5x6 metara. Do tada imaš dupli prinos, ne obrađuješ hrpu prazne zamlje što opet pojeftinjuje cjelokupni ciklus proizvodnje. Silne hektare sa po 300 sadnica je ionako sadila samo ekipa koja se pomamila na državne poticaje, što nema veze sa rentabilnom proizvodnjom čak ni s tim poticajnim sredstvima. Kad budeš vadio svaki drugi red, na otpiljenim stablima lješnjaka jednostavnim nagrtanjem zemlje možeš proizvesti gomilu sadnica i eto opet dodatnih prihoda...
Za Kobca:
Potpuno se slažem da sadnja kvalitetnog sadnog materijala može u startu donijeti velike prednosti. Ali ja moram reći i da sa sadnjom sadnica starijih od dvije godine i poprilično bujnom vegetacijom imam jako loša iskustva oko primanja, i unatoč drastičnoj redukciji grana ...
Za Palfingera:
Ja sam u subotu lupao Karline lješnjake, pa sam se eto za kolegicu s foruma malo više potrudio oko kalibriranja tako da na 200 kila valjda nije pukla niti jedna jezgra. Ne samo da nema loma nego nema niti nikakvog mehaničkog oštećenja jezgre, što nije presudno ali vizuelno je sigurno lijepše vidjeti potpuno cijelu jezgru. Eto i to se može postići...
Uploaded with ImageShack.us