Čak ponekad razmišljam da bi za novce koje bih uložio u nasade i ostalo bilo bolje organizirati otkup i preradu te prodaju. Naravno ako bi mi to financijski bilo isplativo. Puno je tu nepoznanica,no u svakom poslu ima nekih problema.
skoro pa točno! ako bi bio korektan prema svojim kooperantima mislim da bi to bio dobar potez!
Kad je vidio sadnice lijeske koje se nudi smijao se. Sadnice koje on sam kalemi (nije do sada radio lijesku) prije sađenja imaju bogat korijen a ovo što se nudi su male žilice.
to smo već puno puta spominjali! apsolutno je smiješan sadni materijal! najbolje sadnice koje sam vidio i sadio su od cipiripija i moje vlastite! strašno! a mi " ne znamo proizvoditi sadnice " i nemamo "papirić" plus imaš jedan dodatni i vrlo veliki problem, koji nije izražen kod drugih voćara ( ili bar u manjem obliku ), sorta koju si sadio i kupio, kad naraste, ispadne nekakvka druga! :supris:
No,svakao ću u slijedeći par mjeseci pokušati doći i fizički do vas nekoliko koji ste prisutni tu na formu.
tu smo ![/QUOTE]
Ja sam jednom bio partner s nekim likom u poslu..... na kraju se ispostavilo da je gubitak velik, nisam puno ulazio u poslovanje,ali poslije sam se šokirao....bolje da vam ne kažem koliki. Iako to nije imalo veze sa poljoprivredom, od tada imam stav da partnerstva na balkanu jako teško funkcioniraju. Što se tiče ovoga organiziranog otkupa,prerade i skladištanja, to možda i nije loša ideja jer mislim da nitko od vas nema baš previše slobodnog prostora za skladištenje. A uz neki oblik "zajedništva" bilo bi lakše.
Jel tko od vas ima firmu,OPG ili to radite na divlje ?
Što se tiče sadnica, ovaj moj o kojem sam gore pisao je prije par godina kupio u PPK Orahovica dosta sadnica šljiva i jabuka... kad su izrasle nije imalo veze sa kupljenim. Iako lik ima 50 godina i odrastao je u tom poslu nije mogao odmah skužiti. Što se tiče tog certificiranja, šugavo je da za papir dobiješ loš proizvod.
A be tog papira ne možeš ostvariti poticaje. I tako u krug.... Onim po ministarstvima je samo bitno da imaju papir. Ima jedna firma koja prodaje (zasada šutim) sadnice sa certifikatom,a gotovo sve kupe okolo. No oni imaju papir ostali nemaju.
Malo sam čačkao,zvao ali i odlazio na neke adrese pa nakon svega mislim da bi neki oblik zajedničke suradnje bio produktivan ako ništa drugo rješavanje skladišnih kapaciteta, kupnja opreme,gnojiva itd.
Slično sam radio kad sam neku robu kupovao kod veletrgovaca, na količine i uvjete se dobiju bolji rabati,pa svi budu sretniji. Osim toga i banke gledaju drugačije na veće. Posebno ako ima već neke bonitete.