A sad sto sam htio reci
Gledam neki dan carinsku tarifu .. i gle cuda, carina je za ljesnjak u ljusci 10%, a za oljustenoga 5%, s tim da je sa Turskom (koja nije u EU) kvota 300 tona oljustenoga i carina je 0% (isto kao i sa EU, ali bez kvote), da se uvoznici nebi malo odrekli zarade ....
Mašala
[/QUOTE]
bitno da su im usta puna borbe za blagostanje građana i pronalaženja puta za pravi put za izlazak iz krize!
kod IT stručnjaka je navodno 90dana plačanje ( možda )
što se tiće jabuke i lijeske mislim da su to dvije najbolje i najperspektivnije kulture za uzgoj u voćarstvu!
iz jednostavnog razloga jer imaju široku upotrebu u industriji! mislim da je D u pravu što se tiće jabuke, nešto je dohodovnija od lijeske, ali možda u 10-20%! u biti kad sam računao što posADITI većina kultura je "tu negdje" i svaka ima svojih prednosti i mana ( stvar je tko ima u kojoj branši bolje veze s obzirom da nema organiziranog otkupa ), ali mislim D da si malo pretjerao sa kalkulacijom za jabuku! vrlo rijetko sam čuo ( možda na TV ) za te visoke prinose od 150t/ha, u praksi mislim da je to vrlo rijetko! realnije su kalkulacije od 50-70t ! kod nas je i to super prinos! i drugo, ako i imaš taj ultra visok prinos to ti je vočka za krčenje za 10tak godina! pa buuu opet 300.000,00 nečega za novu sadnju.
mislim kad se pravi nekakva kalkulacija da treba zaokružiti proizvodni proces i onda podvući crtu i odlučiti čim ćeš se baviti a ne ovako odoka nas lješnjakare bacati u bed ( inače je otkupna cijena bila 0.60 kn za ind. jabuku gdje večina jabuke završi )! nekad ono što u startu sporije daje prinos, u konačnici možda i stigne onog " hitrog " pa kad te cifre malo prepoloviš i dodaš recimo neke neizbježne troškove, npr. da je samo rezidba jabuke 10.000,00 -15.000,00 po ha i toliko još za prskanje i još za berače...... itd sve izgleda malkoc drugačije! papir je lijep ali stvarnost po meni nije baš takva! za lijesku računaj da imaš recimo 1t/ha očišćenog a ove godine ti je VPC 50,00/kg = 50.000,00kn a ne 25.000,00kn. slažem se da je vjerojatno jabuka malo bolji izbor od lijeske, ali moraš joj se 100% posvetiti! i ne nije to tolika razlika. bar je to moje mišljenje! usput kad ulaziš u neki novi posao čekaju te nepredviđena iznenađenja!
ali bilo što da posadiš na 30ha nemoš mašiti! naravno ako imaš " prođu " na tržištu! da u lijesku u startu kreneš sa kvalitetnom dvogodišnjim sadnicama i posadiš u gusti sklop puno
brže ćeš doči do rentabilnosti!
evo nadam se da se ne ljutiš, ali morao sam malo obraniti "našu" kulturu ! što bi cipi reko živi bili i lješnjak snili!!!!