Meni knjigovođa za d.o.o naplaćuje 2.100,00 kn + PDV mjesečno.
S tim da ima obračune 15-20 plaća, ulaznih računa cca 1600,00 kom. Izdatnica cca 600,00 komada. Izlaznih faktura (koje ja pišem a ona samo knjiži) cca 20,00 komada
4 statistička izvještaja, 12 mjesečnih predaja PDV-a, 1 GFI,1 Bilanca, 1 Račun dobiti i gubitka, 1 Prijava poreza na dobit .
Statistiku za Državni zavod za statistiku 1x godišnje radim ili tajnica ja a knjigovođa predaje. Kupce vodim ja. Dobavljače tajnica.
U Excelu napravio formulu a ona samo ukucava. Plaćanje radi tajnica, po mom nalogu.
Eto....to po meni znači da na godišnjem niovu knjigovodstvo za tako neki obim čak i da se udružimo svi u Hrvatskoj ne može koštati više od 2.000,00 kn mjesečno + PDV.
Što se tiče (neke tajnice) to može funkcionirati na način da se taj obim posla "uvali" nekome od nas pa mu se prizna neki iznos za to,jer ne mora biti nužno zaposlena tajnica.
A što se tiče managera.... to nebi bilo loše da je netko od uzgajivača a i on nema šta raditi stalno. Tako da troškovi nisu veliki kako se čini.
Stranci rijetko plaćaju avansno, to je činjenica. Naravno, ako se ne može iskamčiti avans (što je svakako poćeljno) onda treba biti jamstvo banke.
Slično sada radim. Neki kupci iz vana daju jamstvo banke. Prihvaćamo smao jamstva banaka koja su u grupaciji koji posluje u hrvatskoj (Unicredit itd). Jamstva provjerim (da nisu krivotvorena) u sjedištu grupacije. Za iznos koliki imam jamstvo (obično je rok plaćanja 60 dana) mogu povući lovu iz matične hrvatske banke.
Imam okvir za jamstva i pozajmice a s tim iznosom ga samo povećam pa ako je hića, vučem lovu,ako nije čekam naplatu. Nije to ništa novo,ali tko nema iskustva poludi,kao što sam i ja ludio dok nisam povezao ljude i konce. PO koji puta mi je jednostavnije povući pozajmicu iz nekog zatvorenog ili otvorenog fonda jer su kamate manje nego u bankama a obično nema niti jednokratne naknade nego samo cca 50E troškak obrade.
Osim razloga da samo od lješnjaka mogu normlano živjeti, količna od 30ha koliko mislim da je potrebno u slučaju nemogućnosti udruživanja sa ostalima mi jamči da mogu i sam opstati (bakar je lakše u nekom obliku odruženja) a ne da kidam živce sa razmišljanjem hoće li se 5 ili 10 njih od nas svih pobuniti protiv nečega i sve pada u vodu.
Vjerovatno se mnogima čini čudno zašto sve to toliko važem, no ako ću od dana sadnje još 6 ili 7 godina morati se baviti poslom koji radim i sigurno iz toga financirati lješnjake onda je suludo lupati novac,živce i vrijeme u nešto što neće omogućiti normalnu dobit nakon 7-e godine. Ja zemlju nemam, dakle moram ju kupiti ili izjajmiti a sve to je prevlika investicija da nakon 5,6 ili 7 godina odustanem jer nisam uložio leđa i 20.000,0 kn u to nego puno godina prijašnjeg rada te još 6-7 godina koliko će trebati da dođe do profitabilnosti.