Kod nas je toga toga aspurdno.
Nemam kod sebe taj podatak ali ugrubo mislim da je 2006 uvezeno oko mislim oko 860 tona a 2007 oko 900 tona. Čekam da pošalju ponudu,pa ću vidjeti koliko koštaju podatci.
Što se tiče navoda "SKANDALOZNO", nije se za čuditi. Svega sam doživio. Uglavnom radim sa različitim ministarstvima,županijama,gradovima,agencijama,državom itd pa me skoro ništa ne može iznenaditi.
Nemam ništa protiv ljudi koji rade u državnoj upravi,po različitim ministarstvima,agencijama itd.Frustirajuće je to što u velikom broju slučajeva ne zna zna se što su čije ovlasti,ali i to da se ovlasti i nadležnost negdje preklapaju.
Nakon barem 10-ak različitih faca u Državnom zavodu za statistiku dobijem neku žensku koja nešto može reći. Pitam: "trebam službeni podatak o količini i/ili iznosu vrijednosti uvezenog i izvezenog lješnjaka u zadnju godinu ili dvije te također barem grubi presjek količina koje troše naši najveći prerađivači tipa Kraša,Podravke,Koestlina itd.
Ogovara: "mi nemamo sve te podatke, kontaktirajte carinu, probajte po JCD-u ali ono što vam mi možemo dati, morate pismeno uputiti zahtjev sa tim što govorite pa ćemo poslati ponudu koliko košta te nakon primljene uplate dostaviti vam podatke,ali mi ne možemo dati podatke o potrošačima jer je to poslovna tajna"
Ja kažem "nisam ni mislio da mi kažete koliko tko od ovih par koje sam naveo kao primjer (Podravka itd) troši lješnjaka nego ukupnu količinu,to bi trebali imati u statistikama".
Ona kaže "ne, takve statistike se ne vode"
Ja kažem: " zadnje 3 godine ispunjavam izvješća za Državni zavod za statistiku gdje moram ispuniti brdo podataka a između ostalog i koliko goriva tj litara trošimo,kilograma zemnog plina,kwh struje,rasčlaniti po grupama materijale koje upotrijebljvamo,udio kooperantskih radova i usluga,uvoz,domaću sirovinu itd. pa vjerujem da i ostali koji upotrijebljavaju konkretno lješnjak moraju to raditi"
Ona kaže "ne znam za to,ali znam da bi vam mogli dati neke podatke o ukupnim količinama uvezenog lješnjaka". Na carini rekoše da nazovem slijedeći tjedan jer taj netko koji bi mogao reći nešto konkretnije nije tu ovaj tjedan,ali mogu poslati upit pa će se javiti što mogu reći i koliko će koštati.
Često u poslu koji radim trebam neke informacije,a dobijem još apsurdnije odgovore ili ako ih i dobijem (zatražim pismeno,nalijeim taksu,uplatim pristojbu i tražim pismeni odgovor) onda je to telefonski; nazovu pa kažu a to naravno nema pravnu težinu. Koma.
Danas sam gledao lješnjake koji se prodaju u Konzumu. Svi su sitni i "isčvrkani", oštećeni,
Mislim da nema 5% koji su iste dimenzije i da su čitavi. Naravno, sve je uvoz. Zemlja porijekla Turka ili BiH (jarani uvoze iz BiH pa pakiraju i nama prodaju).
Čini mi se da je dobar dio toga neki škart koji nije negdje prošao pa se uvalio u Hr., da ne kažem da mi se čini da su pomeli one koji su se rasuli ispod strojeva,upakirali ih i prodali.