Ljepi pozdrav svima! evo u kratko imam nasad od 4 h 2 i pol godine star i sad me znaima dali ima netko iskustva u prelaženju u eko proizvodnju i sve oko toga. unaprijed hvala rayer:
Lešo,
mi smo prešli na ekološku proizvodnju i za sada su naša iskustva pozitivna. S obzirom na porast ekološke osvještenosti kod naših postojećih i potencijalnih kupaca,
smatramo da ekološka proizvodnja ima svijetlu budućnost. Naši nasadi su pod ekološkom proizvodnjom 3. godinu te su u takozvanom "prelaznom razdoblju" koje traje 3 godine.
Kako za vrijeme tog razdoblja, tako i poslije, dobiva se poticaj za ekološku proizvodnju koji iznosi 6470 kn po hektaru. Nakon izlaska iz prijelaznog razdoblja,
dobivaju se eko markice koje se stavljaju na ambalažu, te su garancija da je proizvod ekološki. Sama papirologija nije komplicirana te ukoliko si zainteresiran za
ovakvu proizvodnju potrebno je javiti se jednom od 7 kontrolnih tijela za stručnu kontrolu u ekološkoj proizvodnji koje postoje u Hrvatskoj ( više informacija možeš saznati na njihovim web stranicama).
U ekološkoj proizvodnji nije dozvoljeno korištenje uobičajenih umjetnih gnojiva, te tretiranje pesticidima i insekticidima no postoje gotovo jednako efikasne alternative na ekološkoj bazi uz nešto višu cijenu.
Posljednje uređivanje: