Re: navodnjavanje ljeske
Gingi,kapacitet bunara na dobroj zili je daleko veci nego sto mozes izvuci,a kapacitet pumpe kao sto sam vec rekao,pumpu trazi nakon busenja bunara,sve zavisi s koje dubine moras vuci vodu. ali tu je i jedan problem. pümpa izvlaci vodu iz bunara na otprilike do 3/4 gasa a to je prevelika kolicina vode koju trebas poslati direktno na redove,a to je i jedan od razloga zasto se koriste bazeni,u bazen se brzo navuce voda,a iz bazena se ispumpava na gasu malo jacem od lera.probaj vidjeti kod susjeda kako je on to rijesio a ja cu isto malo istraziti,zainteresirao si me,nisam radio takav sistem.malo matematike,pumpa od max.1200 lit/min na 3/4 gasa vuce iz bunara recimo800 litara,i recimo Krkijev nasad, 750 sadnica puta 2 kapaljke od 4 litre na sat=1500 kapaljki. 4 litre:60 minuta=0.066litara po kapaljki x 1500 kapaljki = 100 litara u minuti, a ti dobivas 800 litara. stvarno pogledaj kako je to komsija rijesio pa mi reci ako nije problem.kada zalijevati,predvece kad popusti zega,koliko,to svatko ima svoju teoriju,po meni dosta vode na pocetku vegetacije i u vrijeme nalijevanja,stvaranja ploda,a i inace jednom tjedno. a mladi nasad ,da stalno ima vlaznu podlogu,prije ce stasati i ojacati,bez sokova da se recimo zaljeva svakih 5 dana redovno pa onda 15 dana nista.i poslije kise treba vidjeti koliko je tlo ustvari zakislo ,mozda ne dovoljno. to je moja teorija,sigurno ne potpuno ispravna jer i o zemlji puno ovisi,al to ces vec skuziti u praksi. al u jedno sam siguran ako imas smontiran sistem,djabe vodu i ne zaljevas dovoljno onda se trebas baviti necim drugim.uglavnom nema pravila,ima puno onih ako...ako...ako...