• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

zbedenik

Novi član
Tu od
30 Ožu 2007
Poruka
22
Re: uzgoj ljeske

Još dvije...[attachment=1:2d164]sl5.jpg[/attachment:2d164][attachment=0:2d164]sl6.jpg[/attachment:2d164]

zbedenik

Novi član
Tu od
30 Ožu 2007
Poruka
22

... i zadnja snimljena par dana prije Nove godine.[attachment=0:74c74]sl7.jpg[/attachment:74c74]

G

Gingi

Guest

Pozdrav svima
Obzirom da je se približilo vrijeme rezidbi a nigdje na forumu nisam našao detaljni opis i obrazloženje želio bi da se jave oni koji su ovo već prošli (prvu rezidbu).
Definitivno sam se odlučio za uzgojni oblik stablo, ono što me muči je koji razmak od zemlje do prve grane treba biti. Vlado Moulis savjetuje nisko deblo, skraćivanje sadnica na 30-50 cm gdje bi razmak od zemlje do prve grane bio oko 20cm. Savjet iz firme corylus je skraćivanje sadnica na visinu oko 80 cm i razmak od zemlje do prve grane 50-60cm. Skloniji sam savjetu od Vlade ali se plašim da li će to kasnije stvarati probleme oko mehanizacije (zbog preniskog debla). Sva iskustva oko orezivanja su dobrodošla.

F

fiva7

Guest

Pozdrav svima lješnjakoljupcima! Mi smo novi u ovom području,ima nas troje u kompi, sredinom 11 mj.07.god. smo zasadili naš prvi ha lijeske i sada napredujemo dalje (nadam se da ćemo se uskoro i širiti :lol: ) . Vidim da ćemo ovdje naći korisnih savjeta i informacija. Trenuto me zanima kada treba krenuti sa prvom rezidbom i špricanjem? Pozdrav iz Slavonije! :)

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

decki ako hocete prave informacije morate dati osnavne podatke-sorte,uzgojni oblik i drugo.
kod novog nasada smatram da treba dobro pratit stanje samog lista te spricati po potrebi.

G

Gingi

Guest

dblaz, sorta je Istarski 90%, Rimski 10%, željeni uzgojni oblik stablo (misam samo siguran koja je visina stabla potrebna zbog mehanizacije) razmak sadnje 4,5x3,5. Zanima me i kad se počinje prskati s crvenim uljem.

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

ginki -ono sam mislio na FIVA7
ja sam se isto odlucio nisko stablo 40-50cm visine i smatram da je sasma dovoljno visoko s cime god da idem ispod jer kad se formira krosnja necu ni moci sa mehanizacijom blizu stabla bez obzira na njegovu visinu.sto se spricanja tice planiram se pridrzavat HERBOSOVOG kalendara kad dođe znacajniji urod,zasad pratim stanje tako da prosle godine sam samo jednom spricao i to insekticidima. Ginki koju ti povrsine imas zasađenu i dali ti nije mal razmak između redova ja imam 5m pa se bojim jer npr.ako usisavac mora vuci traktor od min 70ks a takav bas nije mal a krosnja nek se rasirisa svake strane barem 1.5m ostaje mi mali prolaz.

G

Gingi

Guest

Imam posađeno 3,5ha, za razmak sam siguran da nebi smetalo da je malo veći. Mislim da je mali ferguson sasvim dovoljan za pokretati usisavač. Kod mene u blizini jedan čovjek ima usisavač i vuče ga s malim ursusom bez problema.

Ä‘uka

Član
Tu od
2 Sij 2008
Poruka
94

alen28 kaže:
Imam sada vinograd u Bereku nekih 30 km od Bjelovara sa 650 loza na žici i betonskim stupovima
Berek je 20 km od Bjelovar a koji je tvoj vinograd jesi li ga nedavno kupio, ne mogu se sjetiti trenutno niti jednog da mu je gazda iz Bj. :scratch

Ä‘uka

Član
Tu od
2 Sij 2008
Poruka
94

he,he,he susjed moj je odmah do tebe a ti djedovim stopama u elektru :D

V

vuk

Guest

Bok narode!Evo jucer sam zavrsio sa rezidbom lijeske pa vam stavljam koju slicicu da vidite!
Lijesku su mi obrezivali majstori iz orahovice koji vec godinama to rade i stvarno su kvalitetno obavili posao!
Ovaj nasad na slikama je 2004 godina,nasad 2005 godina sam zaboravio slikati ali ako tko zeli mogu ga slikniti pa staviti da vidite kako je orezan a nasad 2007 cu rezati tek 2010 prvi put!

HTIO BI NAJAVITI DA CE SE U MOME NASADU SADA U UTORAK 5.2. VRSITI SKOLA REZIDBE (SAVJETODAVNA SLUZBA) PA AKO JE NETKO ZAINTERESIRAN I U BLIZINI JE SLOBODNO NEKA DODJE!POCINJE U 10 SATI!informacije na 098-183-1891

Povecajte slike da se bolje vidi!Ovaj put neznam kako da ih stavim da budu vece!
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

Sad je bolje...alen28

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

to bi trebalo poslikat recimo za jedan grm od pocetka do kraja tako da se vidi kako je izgledao grm prije rezanja a kako izgleda poslije po izgledu tj velicini tvojih ljeski ja svoje iz 2005 -e nemoram još rezat nego nagodinu prvi put i snimit recimo kamerom bi isto bilo dobro

V

vuk

Guest

pa to bi se moglo izvesti jer jos mogu napraviti redosljed snimanja!Ostavio sam 10ak sadnica iz svake godine sada za skolu rezidbe pa jos uvijek se mogu slikati neorezane!

F

fiva7

Guest

Molim vas da mi odgovorite kada je napovoljnije krenuti u proljetnu sadnju? Sada je vrijeme lijepo i mislila sam početi već sada, ali ne znam da li je to za biljke optimalno? Hvala na odgovorima!!

T

tekic

Guest

Pozdrav

Zanima me "vuče" dali si ti taj nasad od 2004 godine uopće kada rezao ili si do sada puštao samo izdanke da rastu
i tek sada izabrao grane koje ćeš ostaviti.
Nadam se da ću tijekom godine doći do tebe da vidim nasad i pokupim dobrih savjeta.
Dali je ovaj broj mobitela tvoj koji si dao i dali te mogu kontaktirati

V

vuk

Guest

Da do ti je moj broj mobitela i mozes me kontaktirati kad god zelis i tko god zeli!Nije problem!
Taj nasad iz 2004 sam vec obrezivao i prije ali ovi iz orahovice kazu da se to tako mora i da se on formira prve 4 godine!Kazu da ce iduce godine opet neke grane izrezati jer ce ove godine druge ojacati pa ce vidjeti koje bolje izgledaju!
Iskreno ja kad sam gledo kako obrezuju bilo mi je jako zao kad sam vidio da on od velikog grma puno odreze ali kaze nemoj zalit,to tako mora da bi iducih godina bilo kako mora biti!A ti ljudi znaju kad obrezuju ljesku u orahovici vec 15-20 godina!Stari maheri

V

vuk

Guest

fiva7 kaže:
Molim vas da mi odgovorite kada je napovoljnije krenuti u proljetnu sadnju? Sada je vrijeme lijepo i mislila sam početi već sada, ali ne znam da li je to za biljke optimalno? Hvala na odgovorima!!

Pa mozes vec poceti saditi!Ja sam vec sada kad su mi orezivali nasade dosadjivao one koji se nisu primili ili koji su zakrzljali!ali nebi trebalo biti problema da ih posadis ovaj mjesec!

V

vuk

Guest

evo mala usporedba sa skole rezidbe ljeske!
prije rezidbe
fotografija0046wy9.jpg

poslije rezidbe
fotografija0047zw4.jpg

Prouči pravila za postavljanje slika na forum. Sljedeči put brišem slike. alen28

Najnoviji postovi

Na vrh