• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

V

vuk

Guest
Re: uzgoj ljeske

zbedenik kaže:
vuk kaže:
Vidi ako ti je prva grana od dolje na cca 35 cm to ti je sasvim dovoljno ako ides na oblik stablo!Sve ispod pupove onda pokidaj da ti ne rastu nezeljene grane bezveze, a iznad te prve grane nemoj ostaviti samo dvije grane nego ih ostavi malo vise!Zasto?zato da malo ojacaju do iduce godine pa ces lakse vidjeti i izabrati (formirati) koje ces ostaviti!A ostaviti ces one najjace!Zna se desiti da poneka grana i zakrzlja kao sto se meni dogodilo pa ces nju morati izbaciti!Ako imas vise grana na zeljenoj visini za formiranje a jos imas i iznad centralnu nju odrezi!Da ti ne raste bezveze unutar stabla jer ces nju sve jedno morati kasnije odrezati!

Sad mi je puno jasnije, no ja za sad nemam grana (jednogodišnje sadnice). Prikračivat ću tako da mi je treći pup odozgo negdje na cca 35cm od zemlje.
Jel će to biti OK?
Ja bi na tvome mjestu onda skratio samo sadnice na nekih cca 50-60 cm a pupove ove godine uopce nebi pokidao da vidis gdje ce rasti grane!ti mozes i tokom godine recimo u 7 mjesecu vidis da ti raste grana nisko ispod cca35 cm a ne zelis da bude tako nisko ti nju odrezes da ne raste bezveze!Da ne trosi biljne sokove i energiju bez veze u svoje razvijanje kad ces nju sve jedno odrezati!Bolje da ti sokovi razvijaju grane koje zelis!
Neznam dali si shvatio sta ti zelim reci!
U biljci (drvetu) teku sokovi (hrana) i ona uvijek ide iz korijena od dna stabla centralnom srednjom granom do vrha i onda od vrha prema dolje po ostalim granama dok ne dodje do dna i tako stalno kruze ti sokovi tokom vegetacije!na kraju svake grane gdje se sokovi okrecu na tom mjestu raste grana (produzuju nju sokovi)!Sto je tih sokova vise deblo bolje raste!E tu ti ja zelim reci da kad odrezes granu koju ne zelis da raste njom nece teci ti sokovi i nece se trositi za njeno razvijanje nego ce se trositi na grane koje ti zelis tj.one ce bolje rasti!
Bar sam tako ucio u skoli!

T

tekic

Guest
Re: koje sve strojeve koristite za uzgoj ljeske

Baš sam se pitao gdje si (mislim na gdin."oljasi").Što ima novo ,kako napreduje vočnjak,dali si sadio nešto
novo?A štos se tiće strojeva i obrade ja još uvijek sve frezam(kad se više zatravni 2-3 puta godišnje),a između frezanja prolazim sjetvospremaćem.

O

oljasi

Guest

Radim pa ne stignem pisati.
Pratim, čitam i tu sam sa vama.
Nisam ništa novo sadio, nemam gdje nitko neće da mi proda zemlje.
Ova godina ništa , na godinu sigurno.
Stariji nasad ide malčir, a noviji ide sjetvospremač.
Baš sam danas prolazio s njim, mislio sam da će biti tvrdo da se zemlja slegla, a ono ništa.
Ide dobro.
Pozdrav

F

fiva7

Guest

Pozdrav Vuče, vidjesmo te neki dan na dnevniku u podne, bio je prilog o poticajima,ako si to bio ti :roll: !
Mi zasadili što smo trebali, bila nam teta iz savjetodavne službe i sad šaljemo papire za poticaj. Teta veli da će u Daruvaru u utorak 26.veljače biti škola obrezivanja, još ću staviti kasnije točne podatke kada ih dobijem, ako nekoga zanima!!

V

vuk

Guest

fiva7 kaže:
Pozdrav Vuče, vidjesmo te neki dan na dnevniku u podne, bio je prilog o poticajima,ako si to bio ti :roll: !
Mi zasadili što smo trebali, bila nam teta iz savjetodavne službe i sad šaljemo papire za poticaj. Teta veli da će u Daruvaru u utorak 26.veljače biti škola obrezivanja, još ću staviti kasnije točne podatke kada ih dobijem, ako nekoga zanima!!
Svaka cast na sadnji!Jesam to sam bio ja na tv!

C

Cvikica

Guest

Lijepi pozdrav svima. Eto i mi se priključili uzgajivačima lijeske. Super je da postoje ovakvi forumi, ne kaže se uzalud da svi ljudi sve znaju :D
Mi smo skroz friški u poljoprivredi, ali se puno informirmo i baš nam se da raditi. Inače smo iz Zagreba, ali imamo nešto zemlje kod Daruvara samo što je malo na bregu. Nadam se da to neće jako smetati. Sad sređujemo papire i moram reći da su ljudi u katastru i gradskom uredu jako ljubazni i susretljivi. Kako idemo skroz od početka, sigurno ćemo naletjeti na sve prepreke koje postoje pa ćemo tu stavljati sve informacije do kojih dođemo a čini nam se da nisu spomenute.
Eto toliko za sada i svima vam lijep pozdrav!

M

markomarko

Guest

Lijep pozdrav svima koji svoje znanje ostavljaju ovdje ljudima koji su zainteresirani za uzgoj lijeske, bas kao sto sam to i ja. Moj plan je, kao sto je to predlozio jedan od "starijih" forumasa posaditi prvo oko pola hektara ove jeseni kako bih se malo uhodao, a onda kada mi to malo udje u ruke a ne samo u glavu onda bih krenuo sa povecavanjem. Inace sam iz Osijeka i prvo krecem u pronalazak zemljista. nadam se kako ce ova tema na ovom forumu i dalje biti ovako aktivna.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

tekic kaže:
Baš sam se pitao gdje si (mislim na gdin."oljasi").Što ima novo ,kako napreduje vočnjak,dali si sadio nešto
novo?A štos se tiće strojeva i obrade ja još uvijek sve frezam(kad se više zatravni 2-3 puta godišnje),a između frezanja prolazim sjetvospremaćem.

Jel' freza ne moze ili ima neki drugi razlog za sjetvospremac? Usput, koju frezu/traktor imas?

T

tekic

Guest

Ja kombiniram frezu i sjetvospremač .Frezom idem samo kad je trava veća možda 2-3 puta godišnje ,a nakon toga koristim samo sjetvospremač ,koji mislim ipak bolje obradi zemlju.Čuo sam da freza napravi neprobojni sloj na nekih 15 cm dok sjetvospremač taj sloj pokida.Tako bar ja mislim,a tako su mi rekli i neki stručnjaci.

O

oljasi

Guest

Ja sam odustao od frezanja iz razloga što se brže pređe sjetvospremačem nego frezom.
Manje vremena i goriva.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

ja sam do sad malčirao u redovima a od sadnice do sadnice s flaksericom a ove godine mislim platit covjeku da mi sa tomo vink. prede plugom 2 brazde sa svake strane reda prije cu stavit gnoj stajski i ureu pa posle toga izfrezati

to bu mi mali ekspriment kaj mislite jel ok

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

krki kaže:
ja sam do sad malčirao u redovima a od sadnice do sadnice s flaksericom a ove godine mislim platit covjeku da mi sa tomo vink. prede plugom 2 brazde sa svake strane reda prije cu stavit gnoj stajski i ureu pa posle toga izfrezati

to bu mi mali ekspriment kaj mislite jel ok

To mi se cini vrlo OK razmisljanje. Koliko sam ja naucio stajski gnoj daje najvise dvije-tri godine nakon sto je rasut sto ce reci da bi to tebi bilo taman pred prvi malo veci urod, a nebi prihranio :) korov izmedju redova. Samo bi trebalo paziti da gnoj rasijes ispod krosnje koja ce biti za dvije godine sto vjerojatno nije tik uz samo stablo.

TX75

Dobro znana faca
Tu od
5 Srp 2007
Poruka
1,272

lijepe slike, al mi nest oko tesko bjezi sa ove druge, mmm :blackeye

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

oljasi kaže:
http://www.vecernji.hr/newsroom/regions/slavonija/3030828/index.do

Komentari??

Meni je najbolja zalba kako mora sam naci kupca. I ti su kupci bas bezobrazni, ne setaju okolo po dvoristima da bi pitali jel' bi im tko skupo mogao nesto prodati ;)

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

To je naše tipčno razmišljanje, stavit ću tablu ispred kuče i čekati !I ono je dobro "meni su rekli da je prihod četrdeset tisuća kuna"

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

stariji covjek malo ga pregazilo sve skupa ko zna kak ce bit nama za 20- 30 godina ce nasi unuci komentirat nas.. gle ovi još uvjek komuniciraju na internetu a sav ostali napredni svjet to radi preko strujnih kablova ,uzgajaju lješnjake na otvorenom a to se odavna radi pod zemljom u ultra modernim kompjutereiziranim nasadima u kojima rade samo roboti

Najnoviji postovi

Na vrh