V
vuk
Guest
Re: uzgoj ljeske
Neznam dali si shvatio sta ti zelim reci!
U biljci (drvetu) teku sokovi (hrana) i ona uvijek ide iz korijena od dna stabla centralnom srednjom granom do vrha i onda od vrha prema dolje po ostalim granama dok ne dodje do dna i tako stalno kruze ti sokovi tokom vegetacije!na kraju svake grane gdje se sokovi okrecu na tom mjestu raste grana (produzuju nju sokovi)!Sto je tih sokova vise deblo bolje raste!E tu ti ja zelim reci da kad odrezes granu koju ne zelis da raste njom nece teci ti sokovi i nece se trositi za njeno razvijanje nego ce se trositi na grane koje ti zelis tj.one ce bolje rasti!
Bar sam tako ucio u skoli!
Ja bi na tvome mjestu onda skratio samo sadnice na nekih cca 50-60 cm a pupove ove godine uopce nebi pokidao da vidis gdje ce rasti grane!ti mozes i tokom godine recimo u 7 mjesecu vidis da ti raste grana nisko ispod cca35 cm a ne zelis da bude tako nisko ti nju odrezes da ne raste bezveze!Da ne trosi biljne sokove i energiju bez veze u svoje razvijanje kad ces nju sve jedno odrezati!Bolje da ti sokovi razvijaju grane koje zelis!zbedenik kaže:vuk kaže:Vidi ako ti je prva grana od dolje na cca 35 cm to ti je sasvim dovoljno ako ides na oblik stablo!Sve ispod pupove onda pokidaj da ti ne rastu nezeljene grane bezveze, a iznad te prve grane nemoj ostaviti samo dvije grane nego ih ostavi malo vise!Zasto?zato da malo ojacaju do iduce godine pa ces lakse vidjeti i izabrati (formirati) koje ces ostaviti!A ostaviti ces one najjace!Zna se desiti da poneka grana i zakrzlja kao sto se meni dogodilo pa ces nju morati izbaciti!Ako imas vise grana na zeljenoj visini za formiranje a jos imas i iznad centralnu nju odrezi!Da ti ne raste bezveze unutar stabla jer ces nju sve jedno morati kasnije odrezati!
Sad mi je puno jasnije, no ja za sad nemam grana (jednogodišnje sadnice). Prikračivat ću tako da mi je treći pup odozgo negdje na cca 35cm od zemlje.
Jel će to biti OK?
Neznam dali si shvatio sta ti zelim reci!
U biljci (drvetu) teku sokovi (hrana) i ona uvijek ide iz korijena od dna stabla centralnom srednjom granom do vrha i onda od vrha prema dolje po ostalim granama dok ne dodje do dna i tako stalno kruze ti sokovi tokom vegetacije!na kraju svake grane gdje se sokovi okrecu na tom mjestu raste grana (produzuju nju sokovi)!Sto je tih sokova vise deblo bolje raste!E tu ti ja zelim reci da kad odrezes granu koju ne zelis da raste njom nece teci ti sokovi i nece se trositi za njeno razvijanje nego ce se trositi na grane koje ti zelis tj.one ce bolje rasti!
Bar sam tako ucio u skoli!