• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Re: uzgoj ljeske

manzzini kaže:
da li znate koliko traje lijeska??

Kazu da jedno dvadesetak godina eksploatacije, a da samo stablo moze dozivjeti i do pedeset godina

M

manzzini

Guest

a ša bi onda trebalo poslije dvadeste godina učinit sa nasadom

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

manzzini kaže:
a ša bi onda trebalo poslije dvadeste godina učinit sa nasadom

Postepeno ga zamijeniti sa mladjim. Cuo sam savjete da najlosijim stablima treba ostaviti izbojke iz zemlje te onda odrezati staro stablo, zadrzati najbolji izbojak te tako postepeno obnoviti cijelu plantazu kroz nekoliko godina.

O

oljasi

Guest

Zavisi na koji si uzgojni oblik išao.
Tu je prednost grma. Postepeno ga obnavljaš tako da vadiš van jednu granu ( kod grma bi ih trebao imati tri), tako da druge dve davaju plod dok ova prva koju si izvadio ne počne isto tako rađati. i tako redom.

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Nigdje u literaturi nisam pronašao da je za lješnjak eksploatacija dvadeset godina (kao npr.jabuci),ja što sam pronašao je od 30-50godina.PPKa orahovica je svoj nasad podizala osamdesetih godina a nisam cuo da idu na zanavljanje stabala.A prilikom zanavljanja ljudi iz rasadnika su rekli da se ostavi mladica te se reže svako drugo stablo u redu te da je tako najbolje zanavljati nasad.

Nije mi jasno zašto sam se ponovo morao prijavljivati na forum.

S

spena

Guest

pozdrav svima dugo me nije bilo...imam pitanje,ako mi tko moze pomoci slobodno,naime 20% ljeske mi ne pupa kao da se susi...pa ako tko moze pomoci?

S

stara baba

Guest

meni rekoše da je vijek 40 godina isplative eksploatacije,ko će ga poslje obnavljat i nije me briga :D bit cu u penziji ili u grobu :cry:

M

mblaž

Guest

Pozdrav svima onima koje zanima lijeska. Novi sam na forumu. Imam 1,5 ha pod lijeskom. Pola sam posadio 11/06, a drugu polovicu prije 1 mjesec. Muče me pitanja kao i sve vas, a ova forum je bolji od sve literature koja se može naći na tržištu. Pozdrav svima. Mblaž - Našice.

gorjanac

Član
Tu od
17 Velj 2008
Poruka
101

Mblaž gdje točno imaš vočnjak? Jel možda u Seoni?
Od koga si uzimao sadnice i koja sorta i oprašivač?
Dali ideš na grm ili stablo ?
Slike?
Dobro došao na forum.

M

mblaž

Guest

Nemam u Seoni, nego u Breziku. Sadnice sam kupio od V. Moulisa iz Daruvara. Imam 90% Istarski i 10% Rimski. Sve sam posadio u grm. Hvala na dobrodošlici. Zanima me da li netko ima iskustva sa kupovinom državne zemlje, koliko to traje, cijena i dr? Pozdrav!

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

ima ko da je sutra u gudovcu predlazem da se u 13,00 pa do 13,30 pojavi kod poljonove štanda pa da se upoznamo jel se spremaju neki clanovi upoznat pa bi mi bilo drago nekog upoznat vezano na temu uzgoja lješnjaka

predlažem da neko isprinta na a4 polj. forum i stavi da se more vidjet u blizini tog štanda u navedeno vrijeme

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Krki da si javio malo ranije sigurno bi ja došao,ako bude neke druge inicijative o okupljanju ili mogučnosti da se sastanemo i upoznamo javi malo ranije.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

dblaz nisam se sjetio prije ali ka ides u zg javi se pa možeš svratit do mene a u gudovcu smo se sastali kod djca a kiša je padala i ljudi su se poceli kupiti doma

M

milan55

Guest

Upravo se prijavljujem na ovaj forum i hocu sve da vas pozdravim i pozelim puno uspeha u ovom poslu.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

milane dobro nam dosel nisi li ti trebo poslat neki dvd o dec-u

i budi aktivan ko i tamo

M

milan55

Guest

KRKI bas mi je dragoda pratis onaj forum na svetu biljaka, ja sam pre neki dan nasao ovaj i evo spreman sam da kazem sve sto znam, a mislim da znam puno , ali i da naucim jer vidim da cu i imati od koga. Mislim da onaj ko hoce da se bavi ovim poslom moze samo da procita ove stranice i sve ce mu biti jasno. Video sam tvoju plantazi i svaka ti cast, izgleda svetski mogu Italijani da uce. Ja imam kod Banjaluke 1000 stabala od kojih oko 300 je u cetvrtoj godini i puni su pupoljaka. Imam tondu romanu, dela lange, mortarelu , halski dzin, rimski, istarski dugi i beli i crveni lambert. Zanima me vase misljenje o sorti beli lambert, ovaj crveni imam malo zbog oprasivanja, jer sam to video na plantazama u Grckoj. To je onaj duguljasti sto ima tanku ljusku i svetlo braon pokozicu pa mu je randman i do 60%. Za ove krajeve je po svojim osobinama idealan, a najesen cu videti kako ce se prodavati, jedna veletrgovina je htela sve da mi plati unapred, samo da ne bi dao drugome, jer oni nemaju svez lesnik. Pro mesec dana kad sam bio tame video sam da oni uvoze pakovano po 100 grama berba 2001, da neverujes. Sledece nedelje idem u banjaluku da prskam protiv monilije i travu od stabla do stabla, a izmedju redova cu da kosim. Pre ovih kisa sam bacio NPK i puno stajnjaka oko svake sadnice, pato sada raste kao iz vode. Ovog leta cu staviti zalivanje kap po kap. To ovde nije skupo, izadje 4 metra creva sa kapaljkama na svakih pola metra 1 euro i to dobar kvalitet traje najmanje 10 godina i daje 2 litra na sat po kapaljki. Sto se tice sadnica, bio sam u decu, mislim da je to vrh, ali demam CD, ali cu poslati neke adrese da svi vide. Ja sam tamo uzimao sasdnice i nosio u BiH, ali mi ne daju podsticaj jer nemam carinsku deklaraciju iako imam sve potrebne papire. Najbolje su mi se pokazale sadnice koje sam sam napravio, a neke koje sam dobio direktno iz Italije sam proletos povadio i posasdio druge, nemam kome da se zalim. Ja sam nekih 400 komada sadio na 2,5 metara i vidim da i u decu tako sade, ali i grci i Makedonci, izracunao sam das je to prava stvar jer 10 godina jedna drugoj ne smetaju a ima duplo vise roda, pa cu i ja na jesen izmedju onog dela gde su mi 5x5 metara saditi po jednu izmedju. Inace u decu jedna sadnica kosta skoro 3 eura. Sto se tice prskanja ima neke razlike, ali o tome drugi put.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

dali neko ima slike vocarskog pluga zanima me dali je on bolji od kultivatora sa pačjim nogama ili nekim strelicama kao radnim organima mislio sam sa necim ici na metar od sadnica ljeske a sreedinu reda i dalje malčirati dali taj plug ostavlja jarak za kultivator znam da ne ali moram za svoj imt 558 kupit najmanje 175cm sirinu a to mi u 4m ne pase jedino ako izvadim par tih nogu ali se bojim da ce mi zanositi traktor u stranu dali ima neko iskustva s tim

M

milan55

Guest

Pre neki dan sam posetio moj vocnjak i primetio sam da ima suvih grana u kojima ima crv. Znim da se radi o strizibubi i da treba prskati nekim insekticidom i to sistemicnim. Posto ja koristim preparate od Herbosa iz Siska a tu ima samo rapid i Zagor, pa me zanima da li je neko ovo upotrebljavao ili zna za nestto drugo sto mi moze pomoci.

B

Bobo

Guest

krki kaže:
dali neko ima slike vocarskog pluga zanima me dali je on bolji od kultivatora sa pačjim nogama ili nekim strelicama kao radnim organima mislio sam sa necim ici na metar od sadnica ljeske a sreedinu reda i dalje malčirati dali taj plug ostavlja jarak za kultivator znam da ne ali moram za svoj imt 558 kupit najmanje 175cm sirinu a to mi u 4m ne pase jedino ako izvadim par tih nogu ali se bojim da ce mi zanositi traktor u stranu dali ima neko iskustva s tim

Vidim da nitko ne odgovara na upit o vocarsko-vinogradarskom plugu, pa da pokusam pomoci.

Pogledaj ovdje:

Obrisan neispravan link.

Po potrebi premjestas i skidas/stavljas pluzna tijela. Sirinu pluga mozes stelati proizvoljno, tako da te ogranicava samo sirina okvira za pricvrscivanje pluznih tijela. S takvim plugom mozes i odoravati i naoravati, i to sve radis u jednom prolazu.

To bi u kratko bilo to, a za vise informacija, kontaktiraj firmu koja ih pravi...

Najnoviji postovi

Na vrh