Re: uzgoj ljeske
KRKI bas mi je dragoda pratis onaj forum na svetu biljaka, ja sam pre neki dan nasao ovaj i evo spreman sam da kazem sve sto znam, a mislim da znam puno , ali i da naucim jer vidim da cu i imati od koga. Mislim da onaj ko hoce da se bavi ovim poslom moze samo da procita ove stranice i sve ce mu biti jasno. Video sam tvoju plantazi i svaka ti cast, izgleda svetski mogu Italijani da uce. Ja imam kod Banjaluke 1000 stabala od kojih oko 300 je u cetvrtoj godini i puni su pupoljaka. Imam tondu romanu, dela lange, mortarelu , halski dzin, rimski, istarski dugi i beli i crveni lambert. Zanima me vase misljenje o sorti beli lambert, ovaj crveni imam malo zbog oprasivanja, jer sam to video na plantazama u Grckoj. To je onaj duguljasti sto ima tanku ljusku i svetlo braon pokozicu pa mu je randman i do 60%. Za ove krajeve je po svojim osobinama idealan, a najesen cu videti kako ce se prodavati, jedna veletrgovina je htela sve da mi plati unapred, samo da ne bi dao drugome, jer oni nemaju svez lesnik. Pro mesec dana kad sam bio tame video sam da oni uvoze pakovano po 100 grama berba 2001, da neverujes. Sledece nedelje idem u banjaluku da prskam protiv monilije i travu od stabla do stabla, a izmedju redova cu da kosim. Pre ovih kisa sam bacio NPK i puno stajnjaka oko svake sadnice, pato sada raste kao iz vode. Ovog leta cu staviti zalivanje kap po kap. To ovde nije skupo, izadje 4 metra creva sa kapaljkama na svakih pola metra 1 euro i to dobar kvalitet traje najmanje 10 godina i daje 2 litra na sat po kapaljki. Sto se tice sadnica, bio sam u decu, mislim da je to vrh, ali demam CD, ali cu poslati neke adrese da svi vide. Ja sam tamo uzimao sasdnice i nosio u BiH, ali mi ne daju podsticaj jer nemam carinsku deklaraciju iako imam sve potrebne papire. Najbolje su mi se pokazale sadnice koje sam sam napravio, a neke koje sam dobio direktno iz Italije sam proletos povadio i posasdio druge, nemam kome da se zalim. Ja sam nekih 400 komada sadio na 2,5 metara i vidim da i u decu tako sade, ali i grci i Makedonci, izracunao sam das je to prava stvar jer 10 godina jedna drugoj ne smetaju a ima duplo vise roda, pa cu i ja na jesen izmedju onog dela gde su mi 5x5 metara saditi po jednu izmedju. Inace u decu jedna sadnica kosta skoro 3 eura. Sto se tice prskanja ima neke razlike, ali o tome drugi put.