• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

V

vuk

Guest
Re: uzgoj ljeske

Nije tamo!Moja plantaza se nalazi na relaciji svajcarnica-ceminac!prije ulaza u ceminac imas sa oba dvije strane posadjene borasove jabuke (uz cestu) a moje je jos malo (oko 200m)prije tih jabuka oko 400 m od ceste!vidi se sa ceste!

KRKI sto se tice sadnica i ja sam ih uzimao prosle godine sa nasada od 2004. i radio sam kako su mi rekli u orahovici!tj bila mi je tatina sestricna koja tamo radi u ljesnjacima i pokazala mi je!
Ti si radio dobro ali nisi trebao to raditi sada nego krajem prvog pocetkom drugog mjeseca!to radis dok obrezujes!i nemoj se patiti sa otkopavanjem i rezanjem skarama nego samo stavi asov izmedju grancice i grma i nogom stisni asov ravno dolje da odvoji grancicu!nece nista biti grmu!a grancice bez imalo korijena ti se neisplati stavljati u skolu jel se nece primiti!ja probo!grancica se samo osusi!jer ti kad odvojis grancicu sa malo korijena na njoj stavljas tu sadnicu u skolu samo zato da ojaca korijen i da je mozes presaditi nagodinu!

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

to sam samo par komada presadio a ima još toga dosta, mislio sam ove godine posadit zadnje sadnice koje sam planirao imat ali me nevrijeme onemogucilo pa se bacit malo više na održavanje posađenog jel sam do sad svake godine sadio novo pa se po posađenom sve svelo na košnju trave sad bi malo pobaco stajnaka oko svake vočke i isfrezo a po redu cu ko i do sad malčirat, kod mene u poljoapoteci ima raznih stvari za ožiljavanje jel to neko probao ima hormon za odrvenjelo poluodrvenjelo i zeleno pa ima neka tekučina s kojom se prije sadnje zalije zemlja u koju se popikaju šibe neko gnojivo
pa gotova smjesa zemlje za ožiljavanje možda bi se i šibe tako dale ožilit

V

vuk

Guest

cuo jesam da takav hormon postoji ali sam cuo da on samo pomaze da korijen sto bolje ojaca ali nisam cuo da moze oziliti golu grancicu!

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

barem za ljesnjak nije problem doci do mladica(sadnica) jednu godinu nemoj kidat izdanke iz zemlje niti tretirat herbicidima,i poslije samo otkaljas te mladice stim sto moraju imat makar malo korjena. tako ti rade u rasadnicima glavninu svoje proizvodnje sadnica-otkaljeju jednogodisnje mladice te sade u neki vid trapova gdje budu jos godinu dana,samo stim sto oni mogu izdati deklaraciju za te sadnice. ja sebi kad sam dovezao sadnice ,pogotovo od istarskog otkaljo(odvajao) po dvije cak i tri sadnice iz jedne

meni je veci problem rezat te mladice jer jos ne tretiram sa herbicidima a neznam da li ce manje resti kad pocnem tretirat herbicidima

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

pa onda cemo proizvodit sadnice prvih godina proizvodnje, sad se više traže sadnice od ploda nemoramo ići herbicidima sam odvajamo mladice i samo me brine dali to šteti osnovnom stablu ili grmu

V

vuk

Guest

to nesteti grmu ili stablu samo je problem sto nemozes prodati bez deklaracije!i ja sam sebi svake godine odvajao i pravio nove sadnice i prodavao po selu po malo ali za to ljudi ne traze deklaraciju!onaj tko zeli vise sadnica taj zeli i poticaj a za poticaj treba deklaracija!

D

dudo

Guest
navodnjavanje ljeske

da li netko od vas navodnjava ljesku sistemom kap po kap i kakva su vaša iskustva o tome?. gdje se u hrvatskoj može najbolje raspitati i nešto saznati o tom sistemu navodnjavanja??

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
Re: navodnjavanje ljeske

mene isto to muci kak ove godine zaljevat mlade sadnice da se ne posuše ili zakržljaju u početku
imam više parcela pa me muci dal na svakoj kopat bunare i postavljat cjevi za kap na kap
ili vozit s cisternom iz save kod mene bi se moglo stavit u zemlju cjev jel vele ljudi da je odma šoder

vidio sam na nekom vide-u o berbi lješnjaka koji sam postao prije da cjevi za navodnjavanje idu kroz krošnje od jedne do druge na visini od 1m valjda nejdu po tlu zbog sakupljanja plodova ili u zemlji zbog frezanja

e nemam pojma o tome sam znam da nekaj moram napravit i da ne bu preskupo

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

dblaz molim te malo o sebi i svojim planovima jesi kaj našo od stroja za berbu imas slike nasada možda

pozdrav

P

pozna

Guest

evo nesta o temi navodnjavanja. taj posao sam radio pa vjerujem da znam sta pricam. nema jeftinog materijala,tj opreme ali nije sve ni pakleno skupo,u svakom slucaju kad jednom smontiras,miran si.prvo je potreban buseni bunar sa sigurnim dotokom vode koju pumpa izvlaci i presipava u bazen.u bazenu se talozi pijesak i mulj.pumpa iz bazena crpi vodu i tjera ju u glavne vodove sistema ali preko filtera.glavni vodovi se granaju u magistralne vodove a oni do svakog reda nasada.to su alkatan cijevi fi 75 i ukopane su u zemlju oko 60 cm duboko. po redu je razvucen alkatan tanji od pola cola i u njega se pobodu kapaljke.naravno,cijev je na barem 60 cm iznad zemlje.i kapaljke su okrenute prema tlu. e sad ,zasto alkatan a ne vec perforirana crijeva za navodnjavanje. alkatan je trajan a kapaljke se mogu rastaviti i ocistiti,i izvaditi nakon par godina i opet smontirati na vecu udaljenost od stabla.ciscenje kapaljki je vazno jer mulja u vodi uvijek ima.sistem se montira kada zatopli u proljece,alkatan se na suncu lijepo razvuce i mekan je za busenje za kapaljke. ima toga jos,neznam koga sta zanima,ali ja sam siguran da su improvizacije na temu navodnjavanja najskuplje.i normalno,prihrana nasada se obavlja preko sistema navodnjavanja.

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

pozdrav krki
opcenito sto se tice nasada sam rekao kad sam se prijavljivao na forum,a slike stizu uskoro.
cuj planovi su veliki,ali ovaj prvi sam realizirao(podic nasad od 10 ha )a sve dalje ovisi o osiguravanju trzista koje ce diktirati eventualno prosirenje nasada a nama svima je problem sto nemamo osiguran otkup.vidjet cu kako ce se stvari razvijati ali nije mi ni iskljucena mogucnost prerade ljesnjaka(dobit jezgru).
neko je na forumu spomenuo da mi uzgajivaci ljeske nismo organizirani,sto je potpuno u pravu i smatram da se trebamo sastat-upoznat jer imamo o cemu razgovarat.
od mehanizacije ,sada skupljam informacije za usisavac-srupio sam u kontakt sa FACMA i dobio njihovu ponudu od cc 11500e a na forumu sam cuo za MONCHIERA koji je znatno jeftiniji samo neznam u cemu je ta razlika.
usporedbe radi-FACMA usisna cijev promjera 140mm
minimalna snaga traktora 70ks
MONCHIERA usisna cijev 120mm
min.snaga traktora 50ks
u svakom slucaju prije nego se odlucim cu se detaljno informirat ,a najbolje bi bilo da ako je jos neko zainteresiran da kod trazenja ponude nastupamo zajedno jer kod talijanu to igra znacajnu ulogu.

G

Gingi

Guest

Pozdrav pozna. Vidio sam sistem za navodnjavanje kod susjeda koji ima jabuke, kod njega direktno se navodnjava iz bunara (nema bazena ni filtera). Za razvod kroz redove koristi najlonsko crijevo koje je položeno na zemlju. Ovaj sistem mi se čini jednostavniji (jeftiniji) ali sam siguran da ima neka "kvaka" zašto se ne može primjeniti kod lijeske. Ako znaš koji bi bili nedostatci ovakog sistema molim te pošalji.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

puno je tu nepoznanica kakva pumpa dal zabijat samo cijev od 10cm ili bunar kakav pohgon možda kakav motor disel od golfa ili mercesa kolko to sve dode redcimo za parcelu od 750 sadnica 10 redova po 200metara okiten cjevi kapaljke pumpa cjev za u zemlju itd dal radit sam ili uzet strucnjake kad bi se mogo vidjet gdje kakav nacrt bilo bi super

P

pozna

Guest

pozdrav gingi,evo prvi nedostatak sistema kod tvog susjeda a to je kako si rekao,crijeva leze na zemlji. kako normalno kositi,odrzavati zemlju,frezati, nema sanse. kakva su to najlonska crijeva,jel ona sa rupicama sto se stavljaju za jagode ili sto bi rekli,obicni slauf :?: ona crijeva sa rupicama,crna,jesu jeftina,oko 50 lipa metar,ali kratko traju,ispucaju od sunca,tanka stijenka a na vecu duzinu reda nemozes postici dobar tlak vode,na pocetku reda voda pisa iz rupa a na kraju mozda i nema vode,ako povecas gas na pumpi moze puknit crijevo i eto sranja.uglavnom nebi to montirao ni neprijatelju.ja sam za sve moguce improvizacije i ustede,voda direktno iz bunara i bez filtera,moze zasto ne ali obavezno alkatan,kapaljke i sve dici sa zemlje.kapaljke od 4 litre na sat su kostale 80 lipa komad a za jednu sadnicu ti treba 2 kom.i nije neka lova jel :?:

P

pozna

Guest

pozdrav krki,mislim da bi kod tebe bilo relativno jednostavno nesta smontirati.bez bazena i bez ukopavanja cijevi.razvuces alkatan sa kapaljkama po svakom redu,ta 3 ili 4 alkatana na kraju reda ubodes u jedan veceg promjera npr. fi 50,tako imas 3 sekcije ili dijela za navodnjavanje. odes do save,napunis cisternu pa spojis pumpu sa jednom sekcijom a vodu vuce iz cisterne,i tako sve tri sekcije.treba ti 10 püta po 200 metara alkatana,10 cepova za krajeve alkatana po redovima,10 spojnica tanki-debeli alkatan,1500 kapaljki,alkatan fi 50 dugacak koliko i njiva i naravno pumpa,naprimjer tomos,slabija,ako bi bila jaca pumpa mogao bi sve odjednom navodnjavati,bila bi samo jedna sekcija.sve to bi mogao sam sloziti bez strucnjaka i sto je najvaznije ako bi za godinu dvije htio modernizirati sistem sav taj materijal nemoras dirati,sve je ok,i prihrana,otopis prihranu u cisterni i pumpom je posaljes kroz cijevi. imas minimalno posla.zapravo nemas posla,pumpa radi ti u hladu odmaras 2 sata.

G

Gingi

Guest

Pozna, koja je cijena alkatan cijevi, i da li možda znaš situacije oko kopanja bunara (da li se stavlja cijev, koja debljena, cijena i sl.).
Za sistem s najlonskim cijevima između sadnica mogao bi travu održavati prskanjem, a mislio sam svake godine na kraju sezone pokupiti cijevi (mislim da to nebi bio preveliki posao).
Cijena igra vrlo važnu ulogu budući da imam 6 njiva i na svakoj treba kopati bunar.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

to s cisternama bi možda i bilo dobro napravit sve s okitenkama i navodnjavat tako u početku cisterna se da posle prodat pa prec na bunare a mogu nekaj i zaradit s njom ispumpavat susjedima septicke e sad imam imt 558 i imam u planu kupit neki 539 pa neznam kolka mi je za te traktore moguca velicina cisterne mislio sam 3200 litara imaju ljudi i vuku je s imt 539

samo 1400 kapaljki 4litre na sat znaci ako ocu dat 8 litara treba mi 11200litara e sad vidim da sam krivo to su ipak dvije kapaljke na jedni sadnicu znaci svaka bi dobila 16 lit ispravite me ako sam fulal imal sam 2 iz matike za dva sata ako sam dobro izracunao a cisterna bi trebala bit 3200lit znaci trebam tri puta dovest vodu a imam još 4 parcele možda bi bilo ekonomicnije iskopat akumulaciju mislim na rupu u koju bi stavio onu foliju za bazen i onda ja mogu prek dana navozit vodu s cisternom a popodne kad se makne sunce pustim navodnjavanje u pogon koje bi mi radile pumpe na disel motor { jel zna ko koje bi bile najbolje } a u te akumulacije bi moglo se spojit grabe koje bi dovele isto vodu u proljece od otopljenog snjega

a dali bi bilo dobro ove cjevi koje idu od sadnice do sadnice podiči od zemlje samo bi trebalo onda neke stupice stavit jel su lješnjaci pre krhki za cjev ja sam mislio ovu glavnu cjev ukopat malo tako da ne zapinje kad idem malčerom a u redu podiči na stupiče od sadnice do sadnice

e sad pitanje jedali ce se moci odrzat pritisak na 200 metara a imam iparcele duge 500 metara dali onda vuci deblju cjev recimo na 250m pa opet iz nje rezvest na redove isto kao na početku parcele ali onda mi treba više debele cjevi pa to poskupljuje

ako bi išo na to da mi voda ide drito iz cisterne onda mislim da netreba pumpa koja ce to vuci iz cisterne jel cisterna ima svoju pumpu vec sam lani zaljevao iz cisterne sa šlaufom samo se stavi traktor u ler gas i imaš dobar pritisak za šlauf samo mislim da je bolje ovo sa akumulacijom jel je brze gotovo i mogu pustit navodnajavanje na više parcela istovremeno

i na kraju cjene svega toga da vidi jele se to uklapa u proracun pa bar napravit na ovim parcelama za probu koje su kriticne jel je dost pjeskovito a korjrn je plitak još

pozna moze neki br fiksnog na privat pa da te nazovem ionak mi je fiksni besplatan pa da se malo bolje informiram oko svega

P

pozna

Guest

halo gingi,malo o bunaru. bunar se busi a to ide uglavnom brzo. pozoves firmu koja to radi na teren,ima oglasa u novinama,kazes gdje bi htio da buse,oni aparatom pregledaju da li ima jaka vodena zila i na kojoj dubini,ako nema trazi se nova lokacija na placu.u okolini osijeka je cijena oko 1000 kuna za busenje do 15 metara dubine,u cijeni su i cijevi. cijevi oni odmah postave i ti nemas nista s tim,a i o cijeni se moze razgovarati,znas kako to ide. cijevi su obicne plasticne kanalizacijske cijevi,i vrlo dobre za tu namjenu.moja preporuka je promjer fi 110 mm,nikako uze,netreba sire.nikakve rucne pumpe da se ne montiraju to je sve sranje.sirina 110 mm zato sto u nju stane standardno vatrogasno crijevo i sto ta sirina moze akumulirati dosta vode za nesmetan rad pumpe. pumpu kupi tek kad izbusis bunar,kad saznas dubinu na kojoj je voda i kad vidis koliko ces redova odjednom moci zalijevati.nema smisla kupiti preslabu pumpu.a koliko znam tomosove su povoljne i jako dobre i ima ih do 1500 kn.pretpostavljam da ces za prvu ruku pumpu skidati sa sistema i nositi na drugu njivu pa bih se usudio dati jedan savjet. u cijev bunara gurni alkatan cijev fi 50,na kraju alkatana koji ide u rupu namontiraj nepovratni ventil,kosta oko 50 kn,spasit ce te puno muka.ako nema ventila kad skines pumpu voda iz cijevi se spusti u dubinu pa kad opet stavis pumpu prvo moras napuniti i pumpu i cijev vodom jer pumpa nesmije raditi na prazno,tj da vuce samo zrak.naravno ta cijev stalno i ostaje u bunaru,samo ju moras dobro fiksirati da ne upadne unutra.i bez obzira koliko ti vode treba nemoj stavljati u bunar siru od 50 mm jer je neka normalna dubina bunara 12 do 15 metara a vodeni stup koji pumpa dize iz dubine je jako tezak.kazes da ces za pocetak kupiti cijevi nakon sezone ali sam siguran kad bude nesta para bit ce i cvrsti sistem.cijene alkatana trenutno neznam,koja sirina te zanima i za koju namjenu,saznat cu za koji dan.nego reci mi ako znas kolika je propusnost kapaljke ili rupice na tom crijevu koje namjeravas postavljati.toliko za sada ,pozdrav.

P

pozna

Guest

krki ti kazes akumulacija a ja bazen a to je ista stvar,i najbolje rjesenje.iskopa se rupa ,kanal,i postavi bazenska folija.ali folija nesmije biti tanka a deblja je skupa. ja sam kod jednog frenda improvizirao pa smo u bazen umjesto folije staviliceradu od kamiona.malo je pokrpali,malo prosirili,dosta posla ali nije nista kostalo.a eto drzi vec cetvrtu godinu.ja sam u svakom slucaju za to da se cijev koja ide po redu digne sa zemlje.oko 50 60 cm od zemlje pa mozes mirno kositi,frezati a da ne isjeces cijevi,a i zbog cistoce kapaljki.ako je kapaljka na zemlji voda sto kaplje iz nje napravi blato koje se poslije osusi i zacepi kapaljku. i to nesta kosta ako ne improviziras.nesta da kazem o kapaljkama.ima ih od 2,3,4,5 litara na sat,moja najbolja iskustva su sa ovima od 4 litre.relativno brzo kaplje ali kaplje,ne curi.8 litara po tvojoj sadnici su po meni previse,ipak je to mladi nasad a previse vode ispere zemlju sto naravno nevalja.mozda je 4 litre dovoljno a to znaci da naprimjer jedan red navodnjavas sa kapaljkama od 4 litre samo pola sata.ako ti se da probaj napraviti mali pokus.dvije plasticne boce,kola,fanta...napuni vodom,probusi sitnu rupicu na cepu tek toliku da voda polako kaplje,okreni naopako,razmak izmedu boca pola metra i neka kaplje,nije bitno koliko,pola sata sat,a da trebalo bi kapati na suhu ili ne previse vlaznu zemlju jer kad izade sve iz boce razgrni zemlju i vidi kolika je povrsina mokra.gore na kori zemlje bude fleka oko 10 cm al to je tek vrh mokre piramide pod zemljom.boce od 2 litre. ako bi ti za sada 4 litre po sadnici bila dosta trebalo bi ti oko 3ooo litara za jedno zalijevanje cijele povrsine.pisat cu jos nesta sutra,kasno je,spavam.

G

Gingi

Guest

Pozna hvala na odgovoru. Mislio sam da je cijena bušenja bunara veća, ova cijena od 1000 kn briše sve moguće improvizacije (mislim da ni krki nebi trebao improvizirati s cisternom i bazenima na kraju će ipak morati bušiti bunar). Što se tiče postavljanja cijevi definitivno se slažem da su alkatan cijevi pravo riješenje, ali ipak moram uzeti u obzir i ostale opcije. Zanima me da li imaju nekakva pravila što se tiče količine vode , vremena zaljevanja, kad je potrebno zaljevati, ovisnost o vrsti tla i sl. da još me zanima koliki protok (dotok) vode ovakvi bunari otprilike imaju odnosno koji kapacitet pumpe bi trebao tražiti.
pozdrav

Najnoviji postovi

Na vrh