• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Karla, hvala! :drink:
Mislil sam da bi možda brže rasli u visinu. :icon_redface:

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
...i rasti će brže ove bočne koje istjeraju direktno iz korjena-zemlje i prerast će one ovo što je ostavljeno. .. recimo da biljka više voli da bira svoje grane sama pa ih onda i više hrani ..

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
740
Lp, molim za pomoć, tko zna kakva je ovo bolest ili štetnik, i koje je sredstvo za zaštitu....U ekološkoj sam proizvodnji..

kebirpm

Član
Tu od
31 Sij 2014
Poruka
100
Nešto slično sam imao ja prošle godine, samo u blažem obliku.
Pogledaj post #5192. U odgovorima nakon tog posta možda pronađeš rješenje za tvoje probleme, mada mislim da je prekasno za ono što je zahvačeno bolešću.
LP

babin2

Aktivni član
Tu od
18 Sij 2015
Poruka
130
Slican problem imam i ja iako sam redovno tretirao fungicidima i insekticidima.Mislim isprskati Nordoksom 25g na 10 litara.Voleo bih cuti jos neki predlog od iskusnijih.

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Opcenito govoreci nordox 75 je dosta jak, puno vise aktivne tvari od npr. bordoske, cuorablau z... Neke druge kulture u vegetaciji nordox-om spricam samo u konc. od 0.1% , cuprablau ili nesto drugo bi stavio 0.2% a ovih tvojih 0.25% mi se cini previse.

babin2

Aktivni član
Tu od
18 Sij 2015
Poruka
130
Opcenito govoreci nordox 75 je dosta jak, puno vise aktivne tvari od npr. bordoske, cuorablau z... Neke druge kulture u vegetaciji nordox-om spricam samo u konc. od 0.1% , cuprablau ili nesto drugo bi stavio 0.2% a ovih tvojih 0.25% mi se cini previse.

Hvala na brzom odgovoru i savetu oko kolicine nordoxa pri prskanju

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
Lješnjak je posebna vrsta, tolerantna na bakar, samo se drži vremenskih uvjeta primjene prema uputi proizvođača.

Cobe

Član
Tu od
27 Lip 2017
Poruka
54
Pozdrav kolege...jedno pitanje o broju prskanja bakrom tokom vrgetacije...naime prskao sam bakarnim uljem pocetkom marta(ozujak),pa onda sredinom maja(svibanj) tako negde odprilike i sredinom juna(lipanj)!Imam li potrebe ici ponovo obzirom na ove kise koje jos padaju,pa kad prestanu i upekne sunce bice haos!?

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Lješnjak je posebna vrsta, tolerantna na bakar, samo se drži vremenskih uvjeta primjene prema uputi proizvođača.

Ne može se držat upute proizvođača kada nije registriran za lijesku. I za ono za što je registriran se smije koristit samo od berbe do cvatnje i to u koncentracijama od 0.1 - 0.2%.

Champion WG 50 je registriran za lijesku:

u količini 2-3 kg/ha (200-300 g/1000 m2) uz utrošak vode 500-1500 l/ha (50-150 l/1000 m2). Može se primijeniti najviše tri puta tijekom vegetacije u razmaku od 5 dana. Karenca je 21 dan

Pa npr. Neoram:

rak kore
(Nectria galligena)
Primjena: U jesensko-zimskim tretiranjima primjenjuje se u koncentraciji 0,45 % (450 g na 100 l vode) te u proljetno-ljetnim tretiranjima u koncentraciji 0,2-0,25% (200 - 250 g na 100 l vode).

BORDOŠKA JUHA CAFFARO 20 WP

bakterioze
(Pseudomonas spp.)
Primjena: Protiv bakterioza tretira se u mirovanju vegetacije (jesen i kasna zima), a protiv smeđe truleži u svibnju i lipnju. a) Folijarna primjena. b) Izbjegavati primjenu u vrijeme cvatnje. A) Ne primjenjivati u razdobljima hladnog vremena ili povišene vlažnosti zraka. B) Ne smije se mješati s korektorima pH, okvašivačima i folijarnim gnojivima. Utrošak vode iznosi 1000 l/ha.
Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 2
bakterioze
(Xanthomonas spp.)
Primjena: Protiv bakterioza tretira se u mirovanju vegetacije (jesen i kasna zima), a protiv smeđe truleži u svibnju i lipnju. a) Folijarna primjena. b) Izbjegavati primjenu u vrijeme cvatnje. A) Ne primjenjivati u razdobljima hladnog vremena ili povišene vlažnosti zraka. B) Ne smije se mješati s korektorima pH, okvašivačima i folijarnim gnojivima. Utrošak vode iznosi 1000 l/ha.
truleži ploda
(Monilinia spp.)

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207
Preko zime prskam sa 3kg Nordoxa po hektaru.U sezoni sa 2-2.5kg po hektaru.
Pre mesec dana ,prakticno u maju sam prskao sa 6l/h Everstom (Bakar hidroksid 368,5 g/l (240 g bakarnog jona/l).Zastitari kazu puno :) , ja kazem nije. I nije bilo puno, taman. I tako godinama, jedino u maju budem obazriviji pa zato i ne idem Nordoxom, posle kada je list zavrsio rast ,mozes kako hoces.

Pozdrav kolege...jedno pitanje o broju prskanja bakrom tokom vrgetacije...naime prskao sam bakarnim uljem pocetkom marta(ozujak),pa onda sredinom maja(svibanj) tako negde odprilike i sredinom juna(lipanj)!Imam li potrebe ici ponovo obzirom na ove kise koje jos padaju,pa kad prestanu i upekne sunce bice haos!?
Sada ako nemas problema ,zasto bi prskao?

Posljednje uređivanje od moderatora:

Cobe

Član
Tu od
27 Lip 2017
Poruka
54
Za sad nemam hvala Bogu ali predostroznosti radi pa se plasim da nije puno...inace ja sam prskao sa funguranom oh u dozi od 50 grama na 15 litara vode(ledjna prskalica)...

Ali da se dopunim...u zadnjih mesec ipo imao sam susenje dve lepe grane al sam bio reagovao na vreme...odseko i oprskao potom...to su ta dva puta u vegetaciji sto sam isao!

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
Hele ne vjeruj baš sve što piše. Evo Nenad se drži svog pravila pa dobro ispadne.
Kad nešto nije registrirano npr. za lijesku, ne znači da neće efikasno djelovati za rješavanje nekog problema npr na lijesci. (gledamo djelatnu tvar na preparatu)
I odkud sad da se bakar smije koristiti samo od cvatnje do berbe ili obrnuto, ako i u ovome što si okačio piše da se tretira u proljetno - ljetnom periodu?

Ovako uz put. Syngenta je radila pokuse u Italiji, na plantažama lijeske, vrlo bitno, sa sredstvima iz svojeg proizvodnog programa i preporučuju Signum kao fungicid i Karate zeon kao insekticid za određene stvari. Signum je na listi kod nas, a karate nije nego recimo Calypso. I sada kada čitam da Karate ubija ljeskotoč u Italiji zašto nebi i kod nas?
Cobe, sve je stvar procjene. Grane se osušile, probaj otkriti razlog, zašto? Pa onda prema tome reagiraj. treba biti na oprezu, ali netreba opet niti pretjerivati.

Evo i ovo piše:
Proizvodu Bordoška juha Caffaro 20 WP je ukinuta/istekla registracija i krajnji rok za prodaju i primjenu zaliha na dan 01.01.2015. Više nije na popisu dozvoljenih sredstava za zaštitu bilja registriranih u Republici Hrvatskoj.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Preko zime prskam sa 3kg Nordoxa po hektaru.U sezoni sa 2-2.5kg po hektaru.
Pre mesec dana ,prakticno u maju sam prskao sa 6l/h Everstom (Bakar hidroksid 368,5 g/l (240 g bakarnog jona/l).Zastitari kazu puno :) , ja kazem nije. I nije bilo puno, taman. I tako godinama, jedino u maju budem obazriviji pa zato i ne idem Nordoxom, posle kada je list zavrsio rast ,mozes kako hoces.

Vjerujem da su izneseni podaci tocni i da Nenade u tvom nasadu odrađuju posao kako treba ali,,,
Mora se ovdje naglasiti da je tvoj nasad specifican i da ga kao takvog treba u tom kontekstu i gledati,,,
Zasto ovo pisem?
Znas i sam da si mnogima (pa i meni) uzor i ogledni primjer kako treba gajiti lijesku ali bojim se da bi mnogi mogli imati problema kada bi primjenili gore napisano,,,
Ti imas vec sam napisao specifican nasad sa lisnom i drvnom masom cak i prekonekoliko puta vecom od mnogih pa od tuda proizlazi i cinjenica da ti "moras" koristiti i preko 1000 lit. skropiva i aktivne materije po hektaru dok je nekima radi kolicine lisne i drvne mase cistam dovoljno i 400 litara skropiva,,,
Jasno da je voda samo medij koji pomaze da se zastitno sredstvo prenese na biljku ali 3 kg Nordoxa u, primjerice, mladom ili slabo bujnom nasadu mislim da bi moglo stvoriti grde probleme,,,
Pogotovo ako bi se primjenilo u nepovoljnim uvjetima,,,

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207
Hvala Bobicu.....sto se tice ovih doza ,veruj mi da one nisu koriscene samo sada vec i kada mi je zasad bio jako mlad.Naravno ,tada nije bilo Nordoxa ali sam i onda koristio bakarne preparate sa dozama koje su za ostalo voce predvidjene kao zimske doze jer cinjenica je da lesnik totalno drugaciji nego ostale vocne kulture i da za razliku od njih bez problema podnosi bakar.
To posebno vazi za letnji period jul-avgust kada su plamenjace kod mladih zasada izrazene.Naravno, izbegavati prskanje po suncu.Jedino prolecne doze moraju biti redukovane.

Karla kao sto si u toj studiji videla ,pored signuma koristili su i preparate iz grupe triazola.Efekat identican , sami triazoli osteno jeftiniji a sam spektar delovanja daleko siri.

P.S. 3kg nordoxa kao sto sam napisao koristim u zimskom periodu.

babin2

Aktivni član
Tu od
18 Sij 2015
Poruka
130
Pozdrav kolege,jedno pitanje,do sada sam redovno prskao lesnik insekticidima i fungicidima odprilike svakih dvadeset danai,i sada bi preventivno isprskao lesnik insekticidom protiv stenica(smrdibuba),zanima me da li ima potrebe i da li je kasno zbog karence i verovatno ranijeg zrenja lesnika ove godine zbog vremenskih uslova.Preparat bi bio Dimetogal,karenca za voce 21 dan.Hvala unapred.

Horor

Novi član
Tu od
25 Lip 2018
Poruka
1
Pozdrav ljudi

Dobio sam analizu zemlje i preporuku za sadnju zbunaste ljeske, djubrenje rupa i kopanje istih.
Naime, niti cu saditi zbunastu ljesku,vec kalemljenu, niti planiram kopati rupe i samo njih djubriti, vec citavu povrsinu.
_________H20__KCI_Humus_P2O5_K2O
do 30cm__5,4___4,1__1,1____4,9___20.2
30-60cm__5,8___4,2__0.2____1,8___7,5
Planiram rasturiti 50t zgorelog stajnjaka po 1ha, i to 2/3 duboko zaorati a 1/3 mozda samo potanjirati.
Nisam siguran koliko bih NPK 8:26:26 trebalo da bacim i kako?

Najnoviji postovi

Na vrh