• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Re: uzgoj ljeske

Karla, prekrasna ti je plantaza,,vidim imas raznih uzrasta koje su to godine,, nee zamjeri pocetnik sam tek od jesenas.
Nego nisam primjetio gdje se plantaza nalazi??
Imam jos jedno pitanje,, dal svi Vi koristite pravokutni nacin sadnje,,, moj je recimo kao romb. :scratch

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Neznam kako najjednostavnije postaviti slike na forum pa me ovo što je nekako stavljeno pošteno namučilo, a i vidi se kako tako.
Za Bobića o načinu sadnje: sve smo sadili pravokutno a onda kad gledaš dijagonalno to se mora isto poklapati.
Ova veća stabla su sađena jesen 2004. a ovo što je skroz mlado i vidi se položena jutena vreća je sađeno jesen 2008.
Plantaža je u Varaždinskoj županiji.
Plantaži još fali zaštita od djetlića, ograda i nekoliko košnica pčela radi boljeg oprašivanja. Sve je u fazi realizacije.

Nema postova o strojevima Facme niti slika niti cijena? Pa mi smo najuži krug potencijalnih kupaca. Pozivam zastupnika da stavi nešto ili je toliko skupo i nama nedostižno ili u čemu je problem?
Netko je pitao o otkupu lješnjaka da li ima organizirano što, prema mojim saznanjima mislim da se svatko snalazi kako zna i umije. Moje je sve prodano pred Uskrs a nije ni bilo puno.S Corylusom nismo radili iako smo ih kontaktirali informativno.
Pitanje za KOBCA ovoj preparat protiv hrđe da li je to kontaktno sredstvo ili sistemik?

R

reddog82

Guest

knačno palo nešto kiše. a ja se već pripremao zaljevati lijesku....

D

dusanpetrovic

Guest
Re: LJEŠNJAK -JARMINA

Prodajem strojeve za obradu ljesnjaka:

Elektricni za lupanje ljesnjaka, kapaciteta 2000kg/h cena 2500e.
Stroj za kalibriranje, kapacitet do 500kg/h 500e
Stroj za odvajanje ljuske od jezgra, kapacitet 300kg/h 1000e

Dusan Petrovic
Sabac
Srbija
+381 63 216 965
http://www.kupujemprodajem.com/lesnik-m ... -oglas.htm

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

karla kaže:
Plantaži još fali zaštita od djetlića, ograda i nekoliko košnica pčela radi boljeg oprašivanja. Sve je u fazi realizacije.

Pcele ce ti slabo pomoci oko oprasivanja lijeske posto ona cvjeta puno prije nego pcele izadju.
Inace, plantaza izgleda super, svjetski.

Ovo sa jutenim vrecama prvi puta sada primjenjujete ili vec imate iskustva? Ne probije trava? Dali se voluharice skupljaju ispod?

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

pozdrav svim lješnjakoljupcima

Vidim da ste se raspisali o svemu i svačemu u svezi prskanja i ostaloga.
plantaža za 5 za sada jer kako kaže jedan moj prijatelj koji ima nasad stariji -lako je obraditi dok je lijeska mlada ali kada se rašire grane onda postaje puno teže ,ali za sve ima lijeka.
točno je da je dovoljno 3-4 prskanja u sezoni ali---..... samo rijetko jer svaka godina nosi svoje probleme i nepodopštine sa kukcima(ljeskotoć,gusjenice,lisne uši,itd) i ostalim bolestima .Netreba pretjerivati sa prskanjem jer to može biti kontra produktivno na samu biljku.

pitanje- da li ima još koji herbicid ( osim BASTA ? a da ne djeluje translokacijski u korijen biljke za prskanje mladih izdanaka oko lijeske?
KOJI?

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Smiljan kaže:
karla kaže:

Pcele ce ti slabo pomoci oko oprasivanja lijeske posto ona cvjeta puno prije nego pcele izadju.
Inace, plantaza izgleda super, svjetski.

Ovo sa jutenim vrecama prvi puta sada primjenjujete ili vec imate iskustva? Ne probije trava? Dali se voluharice skupljaju ispod?

Što se pčela tiče pouzdano znam (literatura govori a i iskustva pčelara) da je cvijet ljeske prva paša pčelama u godini i ljeska pčelama daje odličan i koristan nektar. Ima nekoliko zainteresiranih pčelara da postavi košnice, a pćele vraćaju ljesci opladnjom.
Što se jutenih vreća tiče njih sam sasvim slučajno otkrila za tu namjenu prije 3 godine.
Isprobala na par voćaka i pokazalo se jako dobro u onim stvarima koje su me zanimale a to je slijedeće:
- juta je 100 % prirodni materijal (razgrađuje se od 2-3 godine)
- čuva vlagu ispod voćke (sitne rupice propuštaju oborinu u tlo kao i zrak)
- zaustavlja ili pak potpuno onemogućuje rast trave korova i izdanaka
- tlo ispod je rahlo cijelo vrijeme
- gliste se vrlo brzo razmnožavaju i rade mnoge korisne stvari
- tlo se ne isušuje i ne stvaraju se pore u tlu
- prirodna juta ima specifičan neugodan miris mislim da je to dobro za ličinke koje prezimljuju u tlu i mehanička im je barijera ne u potpunosti ali ipak ima nešto
- miševe i vuloharice ispod jute nisam primijetila, jer ona površinski ne prekriva mnogo (njih uništavamo kombiniranom obradom tla jedne godine malčiramo-kosimo a druge obrađujemo rotodrljačom tako da im nedamo mira)
- juta mi je lako nabavljiva i dostupna
Jutu stavljam samo ispod mladih sadnica jer kod starijih sadnica njegujem svaki izdanak ljeske zbog drugih korisnih stvari koje imam od njih.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Ovo za pcele sam na vise mjesta nasao da ne opraujuu lijesku, ali ajde dobro, valjda pcelari znaju bolje. Dapace, ako je to tocno to me veseli.
Nego, juta, kupujes vrece ili na metre. Kolika je cijena jute po sadnici?

D

dadada

Guest

reddog82 kaže:

D

dadada

Guest

reddog82 kaže:

kod mene jako slabo čak nimalo valjda će ovaj vikend malo kapnuti

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Smiljan kaže:
Ovo za pcele sam na vise mjesta nasao da ne opraujuu lijesku, ali ajde dobro, valjda pcelari znaju bolje. Dapace, ako je to tocno to me veseli.
Nego, juta, kupujes vrece ili na metre. Kolika je cijena jute po sadnici?

Oko tih pčela, bio je članak u nekom tisku i ja to imam negdje, kad nađem stavit ću, tu skriptu mi je dao Moulis iz Daruvara kad smo uzimali prve sadnice od njega, ali jedino na čemu pčelari inzistiraju da se obavežem da neću prskati ljesku u tom periodu kad budu one tamo. Tada je zaštita za crvenim uljem.
Odnosno nikakvo prskanje ne dolazi u obzir.
Vezano uz jutu: ne kupujem je već koristim prazne jutene vreće od sirove kave. Ako se odlučiš za takvo što treba da vidiš kako to izgleda u stvarnosti. Mi svake godine u kasnu jesen, skoro pred zimu, svaku voćku premažemo po stabalcu sa otopinom gašenog vapna, sumpora i kuhinjske soli. Jako korisna mjera protiv kolebanja temperatura visoke-niske i dosta kupaca koji prezimljuju na kori ili polažu ličinke se uništi.

Nadalje, ako uspije neka investicija koja je u početnoj fazi realizacije, vezano uz nabavku strojeva za obradu ploda i neke mehanizacije, možda organiziram kakvo druženje zainteresiranih na plantaži pa možemo izmijeniti iskustva i upoznati se.
Kod nas je kiše palo vrlo malo ali je dragocijeno i to jer je već bilo sve presuho. Idealno bi bilo da pada još jedan cijeli dan i noć.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728

Izgleda da Bog ipak voli nas podravce jer je nama podario obilatu kisicu a opet ne previse da bi voda stajala na povrsini.
Za nase pjesovito tlo i vise nego potrebno.
Nego Karla cuo sam za takvu mjesavinu kojom se premazuju biljke ali nitko nezna neki tocan omjer nego svaki po svome onako od oka, pa mene zanima koje omere koristis.
Inace vec dosta dugo pratim aktivnosti na ovom forumu (bez obzira na mali broj postova koje imam) i misljenja sam da se dosta toga pametnog moglo procitati na njemu.
Posto do sad nisam nista pisao, evo sad saljem nekoliko slika da vidite kako to kod mene izgledalo u 4 mjesecu,, sad je jos bolje ;)

M

miha001

Guest

Pozdrav svima. Planiram saditi ljesku na nekih 2ha pa me zanima dosta toga.
1.kako se registrirati za opg
2.di kupiti sadnice
3.kako dobiti poticaj
4.kako saditi.
unaprijed hvala.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

1. imas rapravu u Finacije i ostalo
2. negdje se spominjao spisak registriranih rasadnika
3. kao pod 1.
4. ima negdje u temi Uzgoj lijeske

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Cipiripi dali si ti bio na vinkovačkoj televiziji ? Žena mi kaže da je neko iz Jarmine bio na TV-u i pričao o lješnjacima ja nažalost nisam gledao da vidim kakav ti je nasad.

R

reddog82

Guest

ljudi, dal možda znate kad će se počati isplačivati poticaji za lješnjak??

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

Da, malo sam divanio o našoj plantaži i o problemima koji nas prate , to ti je bilo na Vinkovačkoj TV a repriza je danas u 17,00 pa ako imaš vremena .....
Nije loše malo promiđbe da se pročuje a možda se i neki kupac javi nakon ovoga,barem se nadam. :p

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

pa za sadnju još ništa ja zvao prije par dana i rekoše u Ministarstvu da ima puno posla i da tek oo jeseni očekujem povrat za sadnju trajnog nasada.E sad živi bili pa vidjeli,a ipak se nadam da če to biti malo ranije.

Na vrh