Re: uzgoj ljeske
Smiljan kaže:
karla kaže:
Plantaži još fali zaštita od djetlića, ograda i nekoliko košnica pčela radi boljeg oprašivanja. Sve je u fazi realizacije.
Pcele ce ti slabo pomoci oko oprasivanja lijeske posto ona cvjeta puno prije nego pcele izadju.
Inace, plantaza izgleda super, svjetski.
Ovo sa jutenim vrecama prvi puta sada primjenjujete ili vec imate iskustva? Ne probije trava? Dali se voluharice skupljaju ispod?
Što se pčela tiče pouzdano znam (literatura govori a i iskustva pčelara) da je cvijet ljeske prva paša pčelama u godini i ljeska pčelama daje odličan i koristan nektar. Ima nekoliko zainteresiranih pčelara da postavi košnice, a pćele vraćaju ljesci opladnjom.
Što se jutenih vreća tiče njih sam sasvim slučajno otkrila za tu namjenu prije 3 godine.
Isprobala na par voćaka i pokazalo se jako dobro u onim stvarima koje su me zanimale a to je slijedeće:
- juta je 100 % prirodni materijal (razgrađuje se od 2-3 godine)
- čuva vlagu ispod voćke (sitne rupice propuštaju oborinu u tlo kao i zrak)
- zaustavlja ili pak potpuno onemogućuje rast trave korova i izdanaka
- tlo ispod je rahlo cijelo vrijeme
- gliste se vrlo brzo razmnožavaju i rade mnoge korisne stvari
- tlo se ne isušuje i ne stvaraju se pore u tlu
- prirodna juta ima specifičan neugodan miris mislim da je to dobro za ličinke koje prezimljuju u tlu i mehanička im je barijera ne u potpunosti ali ipak ima nešto
- miševe i vuloharice ispod jute nisam primijetila, jer ona površinski ne prekriva mnogo (njih uništavamo kombiniranom obradom tla jedne godine malčiramo-kosimo a druge obrađujemo rotodrljačom tako da im nedamo mira)
- juta mi je lako nabavljiva i dostupna
Jutu stavljam samo ispod mladih sadnica jer kod starijih sadnica njegujem svaki izdanak ljeske zbog drugih korisnih stvari koje imam od njih.