• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
Re: uzgoj ljeske

JA sam oprskao sa THIODAN om ( stare zalihe - on mi je bio super kad su se pojavile lisne uši i gusjenice on je to očistio da je bio mir ne 1g. nago 2 ) sad bih trebao nekakav fungicid pa neznam što bi odabrao
MATADOR GOLD je na bazi mankozeba i navodno nije skup ( može nekakav prijedlog )

našao sam ROGOR 4o insekticid ( to bi trebalo biti isto kao ZAGOR ili nekad THIODAN ) samo je puno jeftiniji od herbosovog ( mislim ACTELLIC 50 )

inače nisam još vidio nijednog ljeskotoča kod sebe, ako ima kod vas onda ču morati malo bolje pregledati.

imam nešto mramornog lista ( koprivina grinja - ustvari nisam siguran jel to pepelnica dosta mi je slično ) nisam našao čime se to skida, ali nije strašno.

jedino me brinu ove visoke temp. i manjak oborina ( ponavlja se lanjska godina )

L

Lipicanerx

Guest

Evo slikica kako sam obecao prije desetak dana..

Dakle, ovaj tjedan sam špricao sa Karate Zeon i MERPAN 80 WG. Sve zajedno 200 litara sredstva na cca 330 ljeski 0,5Ha. Slijedece prskanje planiram za 14 dana i to :
- CHROMOREL D za ljeskotoča, stjenice i lijeskova strizibuba,
- apollo 50 sc za grinje
- Cadillac 80 WP za trulež plodova i bolesti lista.

Ako ima tko šta za dodati, komentari su dobrodošli.

Toliko za sada i podzrav...

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Nemojte se uvrijediti, ali što se prskanja tiče, mislim da ubijate lješnjak ovim silnim sredstvima, količinama škropiva, i učestalošću prskanja (ovi zadnji postovi to govore).
Lješnjak nije ni jabuka ni vinova loza, nije mi jasno čemu tolike zaštite i od čega, da li je to PREVENTIVNO!??
Za 330 sadnica potrošio 200 l škropiva???!!! Ja kupam špricanjem voćku samo kod zimskog prskanja. Dajte ljudi stanite malo.

Ne znam da li je pametno iz prijašnjih iskustava se upuštati u diskusiju jer da se netko ne uvrijedi, ali jednostavno ne mogu a da ne ...
Mogu staviti slike svoje plantaže i sadnica pojedinačno i točno datume sa rasporedom prskanja
(dosad PRVO PRSKANJE ove godine: zimsko-bakar i to samo pola plantaže
DRUGO PRSKANJE: gusjenica 1x- insekticid).
U planu je prskanje protiv: ljeskotoč, grinja i hrđa lista-to su smeđe fleke o kojima netko govori i to prskanje ponavljam za dva tjedna. Važno: prskanje + prihrana preko lista, ZBOG OVE SUŠE. To su glavna prskanja koja će se raditi ove godine, a moguće je opet prema potrebi još u ljetu protiv pepelnice, AKO ĆE BITI POTREBE.
KOD POČETKA OTPADANJA LISTA SAMO BAKAR.

Prošle godine na cijelom urodu niti jedan plod, AMA BAŠ NITI JEDAN IZBUŠEN. Svi znate: ljeskotoč je pipa koja polaže jaja u plod lješnjaka kad on ima 2-4 mm krupnoću, u ovoj fazi kod mene nema još te veličine ploda pa zašto da prskam jer se na listu pojavio ljeskotoč i to ponegdje, sistem praćenja prema procjeni na ukupnom nasadu.[/b
]Mislim da je veoma važno da se redovito plantaža obilazi i prati stanje pa da se onda intervenira u mjeri u kojoj je to potrebno i s čim je potrebno, a tablice su nam orjentir za to. Svaka godina je specifična sama po sebi i treba to prilagoditi.
Svi koji ste tek posadili nemate potrebu prskanja protiv ljeskotoča, radite zaštitu samo protiv gusjenice ako je ima, uništavajte redovito travu, radite eventualno prihranu preko lista ako je suša barem 2 x u vegetaciji, pratite svoj nasad redovito i najvažnija vaša zaštita, kad počne otpadati lišće, kad otpadne oko 20 % stavite bakar i obilato poprskajte.
Moja plantaža do četvrte godine nije vidjela nikakvo drugo sredstvo osim BAKRA - kasna jesen i protiv gusjenice ali ne svake godine - u proljeće.

L

Lipicanerx

Guest

Nema uvrede,

Svatko radi ono što misli da je najbolje za njegov prilike, pa taman bilo i pogrešno...

Moj nasad je star oko 20 godina. Do sada nikada nije bio prskan, a obzirom da sam ja preuzeo brigu o njemu odlučio sam za početak maksimalno prskati prema programu prskanja Herbosa iz dva razloga:
1. Jako malo je zdravih plodova bilo posljednjih godina, a nasad star 20 godina sa 330 lijeski bi trebao teoretski dati 1,5 tone
2. Ne mogu redovno obilaziti plantažicu, pa moram djelovati preventivno

200 litara vode je na osnovu preporuka koje sam čitao na ovom forumu (mislim da je preporuka bila minimalno 400-500 lit. na 1 Ha). Tih 200 litara sam taman potrošio na 0,5Ha sa maximalnim mlazom na leđnom atomizeru...

Pozdrav Karli...

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
Jel istina da veverice volu ljeske,kao u crtaćima?
Pozdrav Joe :mrgreen:

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Voli, voli. I ne samo vjeverica nego i vrlo slicna zivotinjica: puh
Kazu da moze napravit dosta stete. Jeli netko imao problema sa te dvije stetocine?

T

tekic

Guest

Možeš li "Karla" napisati svoj plan špricanja.Koji su termini ,koja sredstva npr.kako si ove godine špricao i kada.
ako ima još starijih ljeskara mogu i oni iznjeti svoja iskustva.Hvala

J

josagro

Guest

Poštovani forumaši!
Kao što sam vas ranije obavijestio da je moja firma Agrotok u Širokom Polju kod Đakova uvoznik,zastupnik i serviser za Facma strojeve. Stigla je prva narudžba strojeva: -Samohodni kombajn
- Vučeni kombajn
- Prikolica sa pantografom
- Malčer sa diskom
Strojevi su kod nas u firmi i možete ih doći pogledati i upoznati se sa strojevima Facma.
Naša adresa je: Đakovačka 71, Široko Polje ( kod Đakova) Tel: 031/851-055 098/ 181-5663

T

tekic

Guest

Može li kakva slika strojeva da vidimo kako izgledaju.Možda se zapalimo pa kupimo

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

tekic kaže:
Može li kakva slika strojeva da vidimo kako izgledaju.Možda se zapalimo pa kupimo
Rijec ispod prstiju si mi oteo ;) Nije nam bas svima usput ;)

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Može li slika strojeva sa tehničkim podacima i naravno sa cijenom!
TO JE TO ŠTO ME ZANIMA; A AKO BUDE PRIHVATLJIVO ONDA ĆEMO DOĆI RAZGLEDATI:
Znači strojevi koji bi zadovoljili plantažu veličine 6 ha.
Unaprijed zahvaljujem! pozdrav.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

karla kaže:
Nemojte se uvrijediti, ali što se prskanja tiče, mislim da ubijate lješnjak ovim silnim sredstvima, količinama škropiva, i učestalošću prskanja (ovi zadnji postovi to govore).
Lješnjak nije ni jabuka ni vinova loza, nije mi jasno čemu tolike zaštite i od čega, da li je to PREVENTIVNO!??
Za 330 sadnica potrošio 200 l škropiva???!!! Ja kupam špricanjem voćku samo kod zimskog prskanja. Dajte ljudi stanite malo.

Ne znam da li je pametno iz prijašnjih iskustava se upuštati u diskusiju jer da se netko ne uvrijedi, ali jednostavno ne mogu a da ne ...
Mogu staviti slike svoje plantaže i sadnica pojedinačno i točno datume sa rasporedom prskanja
(dosad PRVO PRSKANJE ove godine: zimsko-bakar i to samo pola plantaže
DRUGO PRSKANJE: gusjenica 1x- insekticid).
U planu je prskanje protiv: ljeskotoč, grinja i hrđa lista-to su smeđe fleke o kojima netko govori i to prskanje ponavljam za dva tjedna. Važno: prskanje + prihrana preko lista, ZBOG OVE SUŠE. To su glavna prskanja koja će se raditi ove godine, a moguće je opet prema potrebi još u ljetu protiv pepelnice, AKO ĆE BITI POTREBE.
KOD POČETKA OTPADANJA LISTA SAMO BAKAR.

Prošle godine na cijelom urodu niti jedan plod, AMA BAŠ NITI JEDAN IZBUŠEN. Svi znate: ljeskotoč je pipa koja polaže jaja u plod lješnjaka kad on ima 2-4 mm krupnoću, u ovoj fazi kod mene nema još te veličine ploda pa zašto da prskam jer se na listu pojavio ljeskotoč i to ponegdje, sistem praćenja prema procjeni na ukupnom nasadu.[/b
]Mislim da je veoma važno da se redovito plantaža obilazi i prati stanje pa da se onda intervenira u mjeri u kojoj je to potrebno i s čim je potrebno, a tablice su nam orjentir za to. Svaka godina je specifična sama po sebi i treba to prilagoditi.
Svi koji ste tek posadili nemate potrebu prskanja protiv ljeskotoča, radite zaštitu samo protiv gusjenice ako je ima, uništavajte redovito travu, radite eventualno prihranu preko lista ako je suša barem 2 x u vegetaciji, pratite svoj nasad redovito i najvažnija vaša zaštita, kad počne otpadati lišće, kad otpadne oko 20 % stavite bakar i obilato poprskajte.
Moja plantaža do četvrte godine nije vidjela nikakvo drugo sredstvo osim BAKRA - kasna jesen i protiv gusjenice ali ne svake godine - u proljeće.

JA SAM POČEO TEMU i nema ljutnje naravno o sredstvima i prskanju ali sa još jednim ciljem ( jer ima pun kufer kojekakih sredstava pa da ih malo usporedimo ko sa čim prska i recimo koje su cijene a to nitko nije naveo ) i zato sam otvorio drugu temu o cijenema repromaterijala ali nitko ne trza

ti si karla ovdje navela čini mi se 4-5prskanja ( možda sam krivo izbrojio ) ali ni mi ne prskamo više ( bar ja ne )
čak sam i naveo da kad sam THIODANOM oprskao da je bio mir sljedeče godine, znači da nagodinu, tj. lane, nisam uopče prskao ničim i nisam imao problema )

ja prskam

-zimsko

- dva u svibnju ( insekticid pa fungicid )

- i jesenjsko ( bakar )

i to je sve ( 4 kom ), ostalo po potrebi ako se šta pojavi. nasad mi je u 4.g. i tek ču ove godine prskati ta 4 prskanja što sam naveo ( do sad sam samo koristio bakar i thiodan i ništa drugo ) tako da bih možda i trebao povečati broj prskanja po ovim navodima na forumu

svi su spomenuli sredstva ( mislim poglavito na fungicide i insekticide ) ali niko nije naveo cijene pa ako su sličnog sastava zašto ne bi uštedjeli koju kunu

ja sam naveo "hrđu" lista i toga sam imao lane i vidim da kreče polako i ove godine pa ako ti ( karla ) nije teško navesti sa kojim si preparatom to "ubijala" i dali se ubija odmah sad ili kasnije kad je bude više

i još nešto št je g.karla navela i o tome nismo baš raspravljali a čini mi se dosta bitno a to je prihrana preko lista karla sa čim prihranjuješ i kada. ja sam dobio inf. da je FELIFERTIL odlična prihrana preko lista i UREAina otopina od 15 %
( 3KG UREE / 20L H2O iliti 15kg/100l )

a što se tiče učastalosti prskanja što je rekao lipicanerix neka prska ako neko hoče i dvaput mjesečno

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...pitanjce: a čemu maximalan mlaz na leđnom atomizeru za prskanja u vegetaciji?

L

Lipicanerx

Guest

breskvar kaže:
...pitanjce: a čemu maximalan mlaz na leđnom atomizeru za prskanja u vegetaciji?
đ

Obzirom da su neke lijeske visoke 5-6 metara, a toliko i široke, stavljao sam max mlaz (cca 8 litara u minuti) zbog največeg dosega, a i zbog brzine prskanja...

Vidim da se čudite i količinom škropiva, i jačunom prskanja a i učestalosti prskanja. Molim onda znalce da mi detaljnije objasne gdje griješim... Ipak je to meni samo hobi...

L

Lipicanerx

Guest

breskvar kaže:
đ

Obzirom da su neke lijeske visoke 5-6 metara, a toliko i široke, stavljao sam max mlaz (cca 8 litara u minuti) zbog največeg dosega, a i zbog brzine prskanja...

Vidim da se čudite i količinom škropiva, i jačinom prskanja a i učestalosti prskanja. Molim onda znalce da mi detaljnije objasne gdje griješim... Ipak je to meni samo hobi...

S

Saryne

Guest

Pozdrav lijeskari! Valjda se tako kaže :? Imam jedno pitanje. Da li je tko od vas ušao u biznis s Corylusom odnosno gdje plasirate vaš urod. Znam da je pitanje možda nezgodno jer vam lijeska još nije počela ozbiljnije rađati, ali zanima me da li tko od vas ima riješen plasman jer se na sve strane priča kako je lješnjak tražena roba a onda kod vas na forumu vidim da imate podosta problema s plasmanom.

D

dadada

Guest

kako se upotrebljava ureina otopina jel ide normalno prskanje špricom :scratch
i jel omjer od 1,5% znači na 100 litara vode 1,5 kg ureje :scratch

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Kad se vrijeme stabilizira onda ćemo prskati protiv hrđe-pjegavosti lista jer se kasnije širi i na plod ako se ne suzbije (smeđe točke boje bakra na listu vidljivi su znaci početka te bolesti)
Djelatna tvar je MANKOZEB (naziv sredstva manje važan jer svaki proizvođač koristi drugi naziv ovaj je Pinozeb M-45) 25 gr/10l vode.
Onda ćemo izmješati GLOBAL (više se ne proizvodi) insekticid protiv ljeskotoča, gusjenice
OKVAŠIVAČ - tekućina koja "zaljepi" sredstvo prskanja za biljku naziv TENSIOFIL ima i drugih
PROFORM MARA - prihrana preko lista.
Ovu prihranu koristim jer sadrži mikroelemente koje dušična mineralna gnojiva nemaju a to su prije svega CINK, BOR,.. koji su biljci potrebni kod formiranja ploda i razvoja ploda.
Sa ureom nećemo ići jer smo imali dvije prihrane UREA + KAN unosom u zemlju i u to vrijeme je bilo dosta vlage tako da su to biljke dobro "povukle".

U lješnjaku su dovoljne 3-4 zaštite na godinu. Ništa više ako su pravovremene.
Druga zaštita koju rješavamo, je od djetlića, od kojeg boli glava, kad bude plod formiran pastelno zelene boje i to napad traje 7-10 dana dok jergra ne otvrdne, onda je mir.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

breskvar kaže:

PRAVO PITANJE! moram se pohvaliti da sam obavio prvo prskanje sa atomizerom također se zahvaljujem g. breskvaru a i cipiripiju na savjetima koji su mi pomogli puno ( pogotovo od g. breskvara ) :D :D

napunio sam atomizer i opalio pritisak do j..ja i ode 200l sredstva na tri reda lijeske. kako sedstvo nije baš jeftino došlo mi je da prskam ponovo ručno. ali kad sam pročešljao malo postove i savjete i smanjio pritisak, uštimao sa vodom kod kuče, vidio sam da i sa manjim pritiskom atomizer dobro baca, imao sam 200l dosta za cijeli hektar ( čak i sa propusnijim diznama ). manje su vočke i razmak 5-4 tako da mislim da je 200l koncentrata dosta po Ha

znači već se može prskati protiv hrđe hvala karla. ja ču probati sa MATADOR GOLD ( mankozeb + metalalaksil )

Na vrh