Re: uzgoj ljeske
Pozdrav svima na forumu...
Prošle godine sam naslijedio od pokojnog oca cca0,5Ha lijeske, starosti cca 20godina, svezajedno oko 330 grmova. Prošlu godinu sam morao krčiti obzirom da su bili zarasli u šikaru, . Nabavio sam potrebne strojeve (trimer, samohodna kosilica, leđni atomizer...), jednu dobru knjigu (Agrohit:Uzgoj oraha i lijeske) i odlučio sam održavati čačine lješnjake.
Od radova sam ove godine kosio dvaput (4.4.2009. i 26.4.2009), odradio veliko prorjeđivanje lijeske rezanjem bolesnih i suvišnih grana (od 1.3.2009. do 15.3.2009), prskao sam 17.3.3009. sa 3lit crvenog ulja, a dalje nastavljam zaštitu prema programu Herbosa. Slijedeće prskanje planiram 9.5.2009. sa MERPAN 80 WG (aktivna tvar kaptan80%) protiv pjegavosti lista i truleži plodova, te KARATE ZEON od Syngente (aktivna tvar lambda cihalotrin 50 g/l) protiv ljeskotoča, lisnih uši i grbica.
Slijedeće mi je u planu ovu jesen proizvesti cca 400 sadnica iz reznica, a to je najbolje koliko znam ujesen (reznica 25cm, fitohormon, 20 reznica povezati u snop i staviti u pijesak), pa nadalje u jesen 2010 te iste sadnice zasaditi na slijedećih slobodnih 0,5Ha, tako da ću iza toga imati 1 Ha lijeske sa cca 700 grmova, a što mi je sasvim dovoljno obzirom da ih održavam vikendom iz ljubavi(udaljen sam 125km od mojih lješnjaka).
Pročitao sam sve vaše postove i puno naučio i u tome vam se svima zahvaljujem. Nadam se da ću svojim iskustvima i ja doprinjeti razvoju ove teme na forumu.
Za sada toliko i pozdrav...