• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

J

josagro

Guest
Re: uzgoj ljeske

Kada dođu strojevi organizirati ćemo prezentaciju i stručno savjetovanje na koje ćete svi biti pozvani.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

velimir kaže:
evo ukratko...

turopoljac je donio lješnjaka pa smo probali stroj za krckanje. bezuspješno.

problem smo "pronašli" u "mrežici" koja se nalazi na dnu ploča koje krckaju. iako bi stroj trebao biti univerzalan, za lješnjake iskreno nije. ta "mrežica" je navarena na dno ploče pa ću ja to sve raskopati i ili napraviti nove ploče ili na postojeće navariti "mrežicu" sitnijeg oka. kod ove veličine oka se desilo da veći lješnjak prođe kroz stroj neokrznut a manji bude zdrobljen. debljina te "mrežice je nekih 3 mm. tu se stvara rupa od ukupno 6 milimetara dovoljne veličine da u nju stane cijeli lješnjak. na tih 6 mm treba još nadodati namještenu širinu između ploča. to namještanje širine je stvarno precizno...

ideja je nazubiti tu ploču dovoljno da plod ne klizne samo kroz stroj i da mreža bude dovoljno gusta da lješnjaci ne mogu "upasti" i proći kroz stroj neoštećeni.

sad imam još nekih 10-ak dana obaveza pa nakon toga sređujem stroj...

sveukupno, vjerujem da će turopoljac potvrditi, skroz očišćenih i neoštećenih jezgri je ispalo 15%-20%. nešto više kod rimskih jer su okrugliji...sve u svemu malo

možda bi plod trebalo još malo posušiti, da se jezgra malo skupi odnosno da bude više lufta između jezgre i ljuske ali sumnjam da bi to rezultiralo većom učinkovitošću jer tih 6 mm kod lješnjaka stvarno čini razliku...kod oraha je nešto drugačija priča, zbog same veličine, izgleda jezgre u dvije polovice pa nije bed ako jezgra pukne po pola, pa da sad ne duljim o orasima...uglavnom, probat ćemo ponovno, pa će vjerojatno još nešto trebati prilagoditi pa se nadam da ćemo isprobat ponovno. ako baš ne bude nikako išlo, j.bi ga

o svemu ćete bit` pravovremeno obaviješteni...

Isprika na povlacenju posta iz proslosti, ali nisam uspio naci nastavak. Jesu napravljene preinake na stroju? Ako sam dobro shvatio kalibriranje je obavezno prije krckanja ....
Kako ste vi ostali rjesili ljusku?

S

SashaA

Guest

Pocinjem polako da citam forum svidamise.Znaci imam nekoliko pitanja.Mozda se odgovori nalaze u forumu ali jos nisam stigo sve da procitam.
Poceobih sa 50 sadnika mozda je mnogo kao za pocetnika ali ako se zanimam bas da imam scime Smile

Mislim da sam sreo po forumu,sadenje rekliste da je najbolje sredinom 11 meseca ili najkasno do krajem aprila.Znaci ja sam promasio oba roka?Ali nije strasno imacu vremena da se teoretski spremim Smile Znaci shvatio sam da je najbitno najprije obaviti labaratoriju parcele.Posle toga jel mogu poceti sa gnjoidbom ovih nekoliko meseci kako bih spremio parcelu za ujesen kad bih poceo saditi.Planiraosam ovaj period obaviti to,dali je to pametno?Takode me interesuje izbor leshnjaka,koi tip bi bio dobar za oprasivac a koi za gajenje?Primetio sam da u sadniku moze biti i vise vrsta.Cak sto vise i preporucuje se.Treba mi ta informacija,sa ogled na tome sto zivim u Skoplju parcela mi je negde na 1h kolima,na negde 200m od reke.Klima je dosta kod nas topla i suha letom.Vrlo mi je bitno dali lesnjaci zele vodu,koliko ih treba polivati zato sto nemam vremena posekivati ih svaki dan.
Imam jos puno pitanaj ali za sad je ovo dovoljno.Dok krenem sa radom Smile
Puno pozdrav svima

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Ovako. Mislim da su to sve, vise manje pitanja na koja odgovaraju i opceniti savjeti za bilo koju vocku.
Sadi se najesen, nakon sto stane vegetacija da vocka ima vremena pripremiti se za slijedecu vegetaciju. Ujesen stanu sve aktivnosti biljke u nadzemnom dijelu, a nastavlja se "zivot" pod zemljom. Osim toga, u jesenskoj sadnji je najmanja mogucnost da vocka (i lijeska) ostane bez neophodne vode (kise su u kontintalnoj klimi cesce ujesen). Kod proljetne sadnje postoji mogucnost da vocka nema dovoljno vode. Zato se u jesenskoj sadnji, nakon sto se dobro nabije zemlja oko korjena radi malena humka kao stozac oko sadnice, a u proljetnoj sadnji se radi humka tako da izgleda kao lonac (tepsija, tanjur) sa sadnicom u sredini (zbog sto veceg skupljanja vode).
Mislim da zemlju ne treba posebno pripremati tijekom ove sezone, eventualno posijati kakvu ratarsku kulturu koja ce razrahliti zemlju. Gnojivo (i umjetno, NPK, i stajnjak) ulazes (prema analizi ili, eventualno, savjetu iskusnijeg lokalnog vocara) ulazes kod jesenskog oranja za koje je preporucljivo da bude sto dublje. Neki preporucuju i dva oranja. Prvo duuboko (rigolanje) kada se ulaze jedna polovica gnojiva, a drugo nesto plice kao neposrednu pripremu za sadnju kada se stavlja druga polovica gnojiva. Po meni, to nije potrebno, odnosno preskupo je u odnosu na poboljsanja koja se dobiju. Za to preporucam da pogledas upute za bilo kakvu sadnju vocaka, vise manje je isto. Jedino sto mislim da ne treba slijediti upute o kopanju velikih rupa, ako je zemlja poorana.

Sorte: tu vlada puno nepoznanica. Jedino je zajednicko da treba imati barem 20% oprasivaca a 80% glavne sorte. Citao sam razlicite tablice koje opisuju kada koja sorta cvjeta sa muskim cvjetovima, a kada sa zenskim, odnosno koja je sorta dobra za oprasivanje koje i nalazio sam na vrlo razlicite, cak i kontradiktorne, informacije. Rekao bih da to osim o sorti ovisi i lokalnim i trenutnim hidrometeoroloskim uvjetima svake zime i proljeca. Nekad cvjeta ranije jedna sorta, nekad druga. Zato je dobro imati sto vise sorti. Problem je i sa nazivima sorti. Mi u Hrvatskoj uglavnom sadimo rimski (okrugli) i istarski (dugi). Ima nesto tondi, ali jako malo, gotovo ih je nemoguce dobiti od registriranih rasadnika. Nekako mi se cini da je u Srbiji bolji izbor, ali ni to nisam siguran. Mozda to ovisi i o tome koliko rasdnicari marketinski pristupaju ponudi (najblaze receno). U nekim zemljama (npr. Turska, Spanjolska, Amerika, Australija) imaju potpuno razlicite nazive za sorte ljesnjaka. Cini mi se da smo mi na ovim prostorima preuzeli terminologiju iz Italije. E sad, koliko su to iste ili razlicite sorte onima koje se sade u drugim navedenim zemljama, ne znam.

Navodnjavanje: ljesnjak, koliko ja znam, ne voli imati "noge u vodi" (dakle, da je zimi previse vode na njivi), ali isto tako znam (vidio svojim ocima) da uspijeva u zimi gotovo pa mocvarnom zemljistu. Vjerujem da su to ipak izuzeci.
Kao i svaka vocka voli da ima korektno navodnjavanje (prirodno i li umjetno) u proljece kad pocinje rasti i u kasno ljeto kada puni plod. Nedostatak vode u proljece moze rezultirati slabijim vegetativnim rastom, a nedostatak vode ljeti moze uzrokovati da ljuske ploda nisu dobro napunjene. Ako planiras i mozes osigurati umjetno navodnjavanje to sto ne mozes svaki dan to raditi mislim da nije problem. Vocarski prirucnici o navodnjavanju govore da se navodnjavanje radi u ciklusima. Npr. odraslom stablu das svaki tjedan ili svakih 10 dana po npr. 20 litara vode u najkriticnijem vremenu kad je susa. Za mlade vocek je ta kolicina puno manja. Tu isto tako kao i za pripremu zemlje mozes konzultirati bilo kojeg vocara ili vocarski prirucnik o navodnjavanju.

Eto, toliko koliko ja znam i mislim. Moguce da netko drugi mozda misli da neke stvari treba raditi drukcije, ali to je najcesce tako. I ja nisam 100% siguran za sve pa bih cijenio i druga milsjenja ;)

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
Re: navodnjavanje ljeske

nešto mi izbrisalo post! probat ću ponovo!

naime bliži se ljeto i sušna razdoblja , a već sada nam manjka 15-20% vode po prosjeku za ovo doba godine!

naime što me zanima? bušio bih bunar i montirao nekakvu cisternu! da li postoji kakva pumpa za vodu koja se može montirati na kardan traktora! ili nešto slično? agregat ne dolazi u obzir jker mi paljetkuju po vočnjaku" znači nekakvo montažno i lako rješenje

unaprijed zahvalan :scratch :D

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

hvala kontam i to u komšiluku baš mi to treba :D još jednom bravo :) :D

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Ako mogu pomoći tu sam. Ako ne trebaš R1 račun i ako želiš novu pumpu, preporučio bi ti da kupiš slavonsku burzu, malo vidiš slične oglase i otkrit ćeš opaki diskont.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Bazeni za akumulaciju vode
Ove kise prethodnih dana su me asocirale na nesto sto bih htio pitati iskusnije.... Kod mene je specificna situacija jer je krski teren, ispod zemlje je kamen koji ne zadrzava vodu tako da kad bi iskopao bazen vjerojatno bi mi sva voda za mjesec dana otisla. Dali postoji neka jeftina metoda da se taj problem sprijeci? Koliko su efikasne folije? U stvari, koliko se dugo voda npr. u bazenu (koji nije radjen kao bazen sa svim onim silnim hidroizolacijama vec kao obicna rupa, sa eventualno folijom) sa 50 kubika vode moze uopce zadrzati? Koliko vode ispari za npr. 4 mjeseca? Jel' to uopce moguce?
(pitam zato jer mi nebi bio problem tijekom zime i proljeca skupiti , figurativno receno, milijune litara vode pa ih probati zadrzati do sedmog-osmog mjeseca kad biljkama najvise, jel treba)
Iskustva?

P

pozna

Guest

folija,tj bazenska folija je zakon,najjeftinije(iako i nije jeftina)i najfunkcionalnije rjesenje i na kontinentu a pogotovo kod tebe. bazen bez folije je promaseni posao. ako kopas bazen,idi u dubinu sto vise a da imas sto manju povrsinu,povrsina se zagrijava i hlapi. folija nemora biti neka debela,bitno je pripremiti stjenke,ili zasuti pjeskom ili dobro usitniti zemlju prije polijeganja folije i folija mora sama zauzeti svoj polozaj,to je garancija da nece püknüti a tek kad je bazen pun mozes fiksirati ´vanjske rubove u konacni polozaj. jel to razmisljanje o bazenu znaci da napustas ideju o vodi sa rijeke ?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Ne, jedan komad od 2Ha je blizu rijeke dok je drugi vrlo blizu izvoru koji je aktivan zimi i u proljece.
Nego kolika je okvirna cijena m2 folije?

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

imam oko 1000 komada sadnica u školi rimskog i nešto istarskog pa bi se s nekim ko ima neke druge sorte zamjenio najesen da se malo izmješaju sorte pa nek se javi ko ima nešt za ponudit može na privat

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

pozdrav svima!

lijeskari jeste li pognojili sa KAN-om ovih dana ili da se još malo pričeka do neke kišice?

kako vam napreduju vočkice ,ima li osušenih na mladim vočnjacima?
smiljane kakvo je stanje kod tebe od jesenas sa primanjem lijeske,jesi li zadovoljan i dali su prolistale?

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269
Re: LJEŠNJAK -JARMINA

ljudi u vočnjaku je milina :p ,sve je prolistalo još prije tjedan dana ,ali samo na Tondama(giffoni i romana) tako da je odmah i ljepše raditi u toj šumici. Spremam se baciti KAN I UREU (pomiješati) ovih dana ali nikako da kod nas dođu crni oblaci i kiša? :mrgreen:

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Kod mene jos sve u pupu (stanje pred tjedan dana). Nisam ni na jednu sadnicu natrcao da pupovi nisu nabubrili. Sto se tice primanja to cemo moci reci tek nakon ljetnih susa :)
Probao sam pred tjedan dana ici kultivatorom ali je bilo premokro. Vec vidim problem da cu vrlo tesko moci proci prvi puta prije nego prolista jer se sadnice jako tesko vide, ali vjerujem da ce kad puste listice biti vidljivije. Usput, koliko blizu i sadnici i koliko duboko mogu ici da joj korijen ne ostetim ili je to stvar osobne procjne? Cipiripi, kako je tebi bilo prvo proljece nakon sadnje? Kada si prvi put isao u rat protiv trave?

T

tekic

Guest

Koliko baciš kana i uree pomješano po stablu.Inače koliko bacaš gnojiva po sadnici ili površini ukupno i kada.

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

evo sada ovih dana spremam se baciti prvu količinu od oko 2o -3o dkg po mladom stablu pa u još jednom navratu oko 15-2o dkg po stablu tako da ispadne oko 35-4o dkg u dva navrata ili još bolje utri bacanja svakih 15-tak dana ako to možeš tako rasporediti vremenski.
a to ti zavisi i od sorte kada ćeš početi bacati,ja imam sortu Tonda giffone i T.romana one su ranije jer su več prije dva tjedna gotovo prolistale pa moram ići sa prihranom malo ranije za njih a za rimski tek sljedeći tjedan.
starijim vočkama dajem oko pola kg i to omjer 2/3 KAN i 1/3 UREA. tako ja bacam ali čitajuči portale mišljenja se razlikuju u količinama.
Ali svi se slažu da treba baciti prihranu :p .Koliko daš toliko ćeš i dobiti zauzvrat od vočke-naravno ;)

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

moj smiljane prva godina je protekla u sreći :lol: sto sam je uopče posadio pa nisam toliko mario za probleme ali bili su veliki :!: jer ti nisam imao u to vrijeme svoj traktor nego mi je radio bratić sve to pa znaš kako to onda ide. Hoče on to sve ali danas je nemam vremena ,sutra on i tako muka na muku pa korov malo immakne kontroli ali nekako sam to tanjuračom rješavao pa onda udri motikom ko sivonja ali danas je druga prića jer imam strojeve pa to oni uredno obrađuju. ja frezom prođem par cm od vočkice tako da je to spas.evo jučer sam prošau frezom u pravcu mreže tako da mi je ostalo oko lijeske par cm za motikom proći što smo nas troje(žena,sin i ja) uradili za 3 sata na 2 hektara. milina.
a dubina te netreba brinuti jer ti nemoraš ići duboko tim kultivatorom ,on ionako služi da podrezuje travu plitko pod zemljom tako da idi što bliže vočkici-naravno :!: jer i ja sam par komada u brzini samljeo :roll: -ali ti je to tako nemoš bez štete.
dosta sam pilio-pozdrav iz Jarmine

Najnoviji postovi

Na vrh