S
susjed
Guest
Re: uzgoj ljeske
POZDRAV SVIMA
POZDRAV SVIMA
cipiripi1967 kaže:pozdrav
ja osobno mislim da je svaki taj plan koji predlažu firme koje proizvode praparate oko 20% prenapuhan .
mislim da u sezoni osim dva zimska prskanja (poslije berbe i prije pupanja) nisu potrebna ona silna prskanja (5-7 )
več je dovoljno naravno pravilno raspoređena 4 prskanja u sezoni ,barem ja to tako radim evo petu godinu i nemam HVALA BOGU nikakvih značajnih problema ili šteta.
inače preparati nisu po IMENU toliko važni več djelatna tvar koja ga čini za nešto namijenjenim a svaka firme mora imati različito ime za isti preparat po sastavu. :!:
evo za nekoliko dana trebalo bi krenuti prvo prskanje u proljetnom dijelu ,pa sretno i pozdrav.
KOBAC kaže:.....
što se tiće gnojidbe ja gledam u nebo, slušam vakulu ( malo čovjek fula bar za moj dio lijepe naše al makar imam izgovor da nisam ja kriv nego on ) i bacim pa šta bude.
Ja cu ako bog da srece (i mog vremena)sa ovim trcati izmedju lijeske (prva proba pokazuje da nebi trebao biti problem sa IMT539 ici u prvoj ili drugoj brzoj sto je za frezu nemoguca misija. Zahvat je 180cm, a ako zadnju lijevu L moticicu zamjenim sa "pacjom nogom" zahvat je oko 200cm)malo mi izgleda kao nemoguča misija 3-4 puta godišnje frezati oko 2.500 stabala
Što se tiče poticaja od 2.500 kn po ha meni su isplatili prije neki dan samo 50% jer nema više novaca, a kada će ostalo ne zna se - recesija - nedostatak novca,vele u ministarstvu.cipiripi1967 kaže:a vremena imam a i država daje pomoč od 2500 kn/ha tako da se da izdržati.
cipiripi1967 kaže:kobac
ja ti prskalicom prskam proljetna prskanja kada ima list tako da stavim na max propeler kako bi što više izokretao list kod prskanja,a pritisak trebaš vidjeti sam zavisi oko 6 . a i od blizine krošnje i gustoče sklopa i količine škropiva koje želiš potrošiti na određenoj površini. Naravno da moraš pumpu držati uključenu tj da ti u šprici stalno miješa sredstvo kako se nebi sleglo na dno. Zimska prskanja obavljam gotovo bez propelera tj stavim ga na minimalnu vrtnju kako bi što bolje okupalo grane.Eto ukratko jer i ja je koristim tek drugu godinu pa i nisam odveć veliko znalac,zato najbolje da ti to netko pokaže u tvojoj blizini jer tek kad vidiš to ti je najbolje.
Što se tiče prskanja ja akaricidom idem u drugom prskanju oko 15.o5. ali to je stvar procjene ili događanja u vočnjaku.
dblaz kaže:Ja sam prvo špricanje obavio sa akaricidom,po Nenadovom savjetu jer sam imao dosta problema sa strizibubom i to čim su se otvorili pupovi ( 06.4 ),a sada ćim uhvatim vremena idem sa insekticidom (king )jer mi se pojavljuju neke sitne žučkasto-zelene gusjenice.
Kobac ja nemam iskustva sa špricanjem atomizerom jer zasad uspjevam još špricat sa hondom(motokultivator),mada ću za iduću godinu i sam morat tražit atomizer.
Smiljane vidim da se patiš sa travom i da ti je prerasla, moj savjet ti je da probaš sa tanjuračom jer ona siječe travu i unosi je u zemlj a sovim podrivčem bi mogao imati problema da se nebi štopao odnosno vukao travu.Kad probaš jedno ili drugo izvjesti nas!