• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269
Re: uzgoj ljeske

ma kobac ono x 4 čitaj kao što breskvar isto kaže. Ako nije navedeno sredstvo po Ha onda na 400 litara vode stavljaš 4x sredstava koliko bi išlo na 100 litara -(jer obično su doze u uputstvima za 100 litara vode).
Možda sam malo nejasno napisao-...sorry ;) .

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...Cipiripi je dobro shvatio. Ako je navedena količina sredstva/ha, možeš tu količinu sredstva svu staviti u jedan atomizer (svejedno 300 ili 500 litara) i rasporediti po cijelom hektaru nasada...i naravno prilagoditi brzinu traktora, pritisak i položaj ventilatora tako da se sadržaj rezervoara atomizera što ravnomjernije rasporedi po parceli (što pojednostavljeno znači - manja količina vode=veća brzina traktora, gušće i veće krošnje, puno zelene mase=veći pritisak, položaj ventilatora 4-5 i obrnuto)...
...a razlika između kontaktnih i sistemičnih preparata mislim da je jasna svima, uglavnom sistemici primijenjeni i sa manje vode rasporedit će se po cijeloj biljci, dok kontaktni djeluju samo tamo gdje dospiju, pa ako je nasad sa velikom zelenom masom (gustim krošnjama i volumenom velikim stablima) jednostavno dijelovi biljke ostat će kod uporabe smanjene količine vode nepokriveni sredstvom (prvenstveno ovdje mislim na kontaktne preventivne fungicide), a samim tim i nezaštićeni...ufff...

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

pozdrav g.breskvar ( vidim da si tu )

hvala na uputama sad mi je sve puno jasnije :D :prayer:

koliko kiša smeta kad si oprskao tj. kolko dugo ne bi trebala padati kiša da ne spere prskanje

Podravec

Član
Tu od
4 Velj 2009
Poruka
89
Re: LJEŠNJAK -JARMINA

Jučer dogovorio sadnice t.di gifoni vodeća sorta i 10 % za oprašivanje t. delle langhe.
pitanje da li bih trebao metnuti još neku (treću) sortu i koju? :scratch

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Istarski i rimski su zakon prirode kod nas. Istarski glavna sorta a rimski oprašivač. Istarskog smo pokupili 10 sadnica za 1 rimsku-vremenski. Rimski ispada iz komušine i bereš ga po komadu,a istarski se drži u komušini i u jednom potezu uzmeš 5-6 komada.Odlična krupnoća jezgre, sve prodano. Naročito dobro kod prženog. Ako sadnica dobro krene treba je odnjegovati i to je to. Ako sadnica ima zastoj, vadi je van i stavi drugu, nemamo vremena za čekanje - preskupo.
Ovo su moja iskustva.

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...ovisi o vrsti preparata (kontaktni ili sistemici, fungicidi ili insekticidi), količini oborina poslije prskanja (koliko l/m), intenzitetu padalina (pljuskovi, prolomi oblaka) kao i o temperaturi zraka (viša temperatura u pravilu uz veliku vlagu povoljniji uvjeti za razvoj većine gljivičnih bolesti)...
...načelno, nakon prskanja sistemicima dovoljno je da prođe nekoliko sati (barem 2 - 3 sata), kod prskanja kontaktnim insekticidima isto tako ili nešto duže, a kod prskanja kontaktnim fungicidima trebalo bi barem pola dana (poželjno i dulje) suhog vremena...inače, poželjno je kombinirati i sistemične i kontaktne fungicide, a kod insekticida preparate različitog načina djelovanja koristiti naizmjence pa jednom koristiti inhibitore hitina, jednom želučane, pa respiratorne i tako spriječavati rezistentnost štetnika na jednu skupinu insekticida.. :idea:

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

vukovarac kaže:
gdje bi se moglo doć do polovnih atomizera,vučeni od 600 l bi bio dobar

evoti jedan broj. čovjek dovozi polovne atomizere iz italije. imao je prošli tjedan vučenih od 1.000i i 1.200l
zove se NINO 091/206-2846 . iz istre je i to je jedini problem ( malo je daleko ) ali kaže da ti ga dooveze u slavoniju bez problema

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

stavi još nešto Tonda Romana slaže se sa giffoni a i podjednake su krupnoće.
Već smo raspravljali o sortama na forumu i nevidim razloga bilo koju sortu previše hvaliti ili kuditi-to je stvar samog proizvođača .Meni se osobno istarski nikako ne sviđa pa ga imam tek toliko za oprašivača jer je katastrofa kod ispadanja -ostaje u svojoj čauri ili ljusci zelenoj.Tonde su zakon ranije dolaze,nisu ni krupne ni sitne,brzo ispadaju iz kapice na tlo,itd,itd. :p .Samo im daj što treba u toku vegetacije i oni će ti to sve obilno vratiti.Pozdrav.

M

masasin1

Guest
Lesnjak

Planiram ici u proizvodnju ljesnjaka a trebam strucne savjete i upute oko pripreme zemlje i sadnje i volio bih doci kod nekoga od vas da vidim plantazu i dobijem neka iskustva pa ako je netko voljan bilo bi mi drago.

Unaprijed hvala

Saša

M

mirkec84

Guest
Re: navodnjavanje ljeske

pozdrav svima ,zanimalo bi me sljedece jel se dosta krecem po farmama u inozemstvu farmama zivotinja svinja na prvom mjestu.i sad kad god se hala ili svinjac s 800 svinja isprazni svinjac se pere -na stropu hale su plasticne savitljive cijevi na njima probusene rupe i upiknute prskalice te voda pada u obliku kise ,sad razmisljam kak bi takvo nesto moglo funkcionirati u vocnjacima cijev se pricvrsti na stupove ili na metalni profil od stupa na stup, -jel ima netko kakav komentar o ovoj nebulozi-hvala..

A

atomizer

Guest
Re: navodnjavanje ljeske

bolje ti je staviti kap na kap.jednostavnije i efikasnije.orošavanjem cijele biljke stvaraš dobre preduvjete za stvaranje bolesti što iziskuje dodatni trošak na zaštitu.doduše postoje i u voćarstvu mikrorasprskivači ali imaju drugu namjenu.

R

reddog82

Guest

pozdrav. novi sam na forumu pa da se predstavim: okolica ludbrega (varaždinska županija), posadio sam ljesku u 11. mjesecu prošle godine. sadnice kupio u osijeku, rimski i istarski. imam oko 0,7 h i oko 450 sadnica. razmak između voćkica je 3x4(4,5). za sada je bilo sve ok, neki mali dio sadnica se nije primio.
Prskao sam ih samo sa match-om i to prije 3 tjedna (gusjenica).
imam jedno pitanje za vas:
primjetio sam na (nekim) listovima smeđe mrljice i rupice - S KIM DA TO POPRSKAM.

unaprijed hvala na odgovorima.

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

Pozdrav svima.

Upravo sam dobio informaciju da se na nekim područjima pojavio ljeskotoč pa eto oni koji vode brigu o svom nasadu trebali bi u jutarnjim ili večernjim satima pod stablo staviti bijelo platno i malo otresti stabalce te ako nađu 3-4 primjerka ovih grubijana dužine 6-9 mm smeđe boje i jako dugog rilca trebali bi odmah izvršiti zaštitu nasada nekim od preparata insekticida.
toliko od mene ,hvala na pažnji i na posao ljudi. Uboj,u boj za lješnjak svoj. :axe: :lol:

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Da i kod mene je nađeno nekoliko primjeraka ljeskotoča, ali sada je još uvijek sve pod kontrolom. Uz praćenje mislim kako sada stvari stoje da ćemo ga prskati za 5-7 dana.
Netko je pitao za smeđe mrlje na listu. To bi trebalo vidjeti da se može točno reči što je jer može biti bakterijska palež, ili plamenjača. pa onda odrediti preparat za prskanje.
Važno je pratiti stanje i onda reagirati na problem.

R

reddog82

Guest

pozdrav. ja sam svoju ljesku poprskao u četvrtak (king i mankozeb). primjetio sam i ja na svojim ljeskama ljeskotoča. i odmah poprskao. jedino me muče ove smeđe mrljice na listovima...

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Ja sam prvu bitku s ljeskotočem odradio u subotu, i svakako ću je ponoviti za otprilike dva tjedna sa nekim drugim sredstvom bez ikakvog prethodnog razmišljanja. Prošle godine sam se zaigrao brojeći te male nemani, nije ih bilo puno pa su mi se omilili, a oni mi za kaznu izbušili više od 15% plodova :madmana:

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

Turopoljac kaže:
Ja sam prvu bitku s ljeskotočem odradio u subotu, i svakako ću je ponoviti za otprilike dva tjedna sa nekim drugim sredstvom bez ikakvog prethodnog razmišljanja. Prošle godine sam se zaigrao brojeći te male nemani, nije ih bilo puno pa su mi se omilili, a oni mi za kaznu izbušili više od 15% plodova :madmana:

kolega sa kojim preparatom si prskao

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

nije loš Karate zeon 5sc meni se dobrim pokazao i prošle godine te uz Calipso i Mospilan koje sam koristio nisam imao "većih" problema.
A za bolesti lista treba nešto na bazi mankozeba ALI ako su to okrugle smeđe mrljice onda insekticid obavezno jer lisni miner je opak ako se namnoži .
Da li tko koristi Mega grin ili po novom Herbagrim i kako vam se pokazao u toku vegetacije tj primjene?

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Protiv ljeskotoča sam koristio KINg koncentracije 0,03 % . KING je kontaktni insekticid sa kontaktnim i želučanim djelovanjem, ali samo on mi sigurno neće biti dostatan obzirom na jačinu prošlogodišnjeg napada....Za drugo tretiranje ću koristiti neki sistematik tipa ZAGOR. Sva sreća pa na našem tržištu ima cijeli niz insekticida tog tipa pa nije problem kombinirati par različitih proizvoda, pa ću ubuduće koristiti što se najbolje pokaže u praksi.
Inače negdje sam pročitao da odrasli ljeskotoč može oštetiti 130-150 plodova lješnjaka, te da nanosi štetu od 25 do čak 70% cjelokupne proizvodnje lijeske u EU. Zaključak je jasan , s tom se bubom nije za igrati, treba je suzbiti pod svaku cijenu što prije i što detaljnije.

Na vrh