• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

V

vukovarac

Guest
Re: LJEŠNJAK -JARMINA

bok svima ,nadam se će isplatiti našu jesenjsku sadnju,ja sam zvao u zg. u ministarstvo i kažu da za sad ide sve normalno, a mogu ti reć da sam se pošteno umorio u rezidbi i prskanju,ali sam i završio, pa sad nastavljam aktivnosti oko udruge

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

pa prošlogodišnju sadnju bi trebali normalno isplatiti pa i svu prije donošenja novog zakona ili podzakonskog akta tj pravilnika a za sve nakon toga vjerojatno kroz kapitalna ulaganja a to je niti pola od uloženog.
vukovarac
Nastavi rad oko udruge te ako treba kakva pomoć u realizaciji sastanka nazovi pa se dogovorimo.bok.

A

agrocer

Guest
Re: uzgoj ljeske

Pozdrav svima ! Novi sam na forumu i uglavnom pročitao vaše rasprave ,savjete i ostalo.
Planiram sadnju lješnjaka na 1h i čekam analizu tla...

Moj je kum prije nekih 5 g radio u Italiji -radio u tvornici za preradu lješnjaka (radio nekih 5-6g)
Sa vlasnikom sam stupio u kontakt i zainteresiran je za otkup.....

Pozdrav!

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Agrocer, daj malo proširi informaciju, što kaže kum, da li se vlasnik tvornice bavi samo preradom lješnjaka (što točno znači prerada lješnjaka, odnosno što je finalni proizvod) ili ima i svoju proizvodnju lješnjaka?
Da li je tvornica otkupljivala lješnjak od malih proizvođača, te zna li što o konkretnim uvjetima otkupa (koje sorte, vlažnost, treba li lješnjak biti kalibriran...)?
Kad kažeš da je vlasnik zainteresiran za otkup, znači li to da je zainteresiran samo u načelu ili da recimo možemo sakupiti šleper nekalibriranog lješnjaka, različitih sorti i poslati mu u Italiju (malo karikirano da pojednostavnim)? :?:

I

ivić

Guest

pozdrav ljudi. prije svega pošto sam novi u svemu ovome smatram da nije ovdje mjesto za kojekakva prepucavanja nego za razmjenu informacija i savjeta vezana uz lijesku :roll: , no dobro , eto samo da kažem da sam prošli tjedan posadio 1 ha i to 80% istarski 20% rimski , 4-4 m , pa me sad zanima ako netko može da me posavjetuje od vas iskusnijih koji su mi sljedeći potezi tj. jel moram sada ja čime to gnojiti ako i da kada i čime????

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

iviću

Nisam neki veliki stručnjak (jer su se izgleda VELIKIpovukli sa svojim znanjem) ali mogu ti reći iz svoga iskustvana vočnjaku da ako si sve stavio u zemlju prije sadnje (stajnjak,NPK ) nemaš potreba sada ništa gnojiti tek na jesen.
Što se tiče prskanja mogao bi zaštititi vočkice nekom bakrenim sredstvom za početak a dalje prati forum pa češ več sve doznati, na vrijeme.

Sretno u lijeskarenju... :p

S

spartan

Guest

ivić kaže:
pozdrav ljudi. prije svega pošto sam novi u svemu ovome smatram da nije ovdje mjesto za kojekakva prepucavanja nego za razmjenu informacija i savjeta vezana uz lijesku :roll: , no dobro , eto samo da kažem da sam prošli tjedan posadio 1 ha i to 80% istarski 20% rimski , 4-4 m , pa me sad zanima ako netko može da me posavjetuje od vas iskusnijih koji su mi sljedeći potezi tj. jel moram sada ja čime to gnojiti ako i da kada i čime????

pozz....imam 4 god nasad..nisam bacao po cjeloj površini nikakvo gnojivo dok susjed do mene je bacio na 2 ha stajnjak po cjeloj površini i sad ratuje sa travom....ja bacam samo oko sadnice i to 3 puta godišnje+idem sa folijarnim gnojivom preko lista 2x god......pošto si tek posadio ,najbolje ostaviti do prolječa i napraviti prihranu ali oko voćke...najviše šaku mješanca....da li si skračivao vrh sadnice?

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

evo malo slika to je sadnica gifona iz mog rasadnika. nije bila u školi nego je direktno otkinuta od vočke i presađena u vočnjak bez školovanja

da vidite kakve žile imaju ( tkođe predškolski uzrast )

ovo je jedna mrcina 5g. stara nema šta ju nije napalo od suše do zecova. visoka je oko 2m za one koji misle uzgajati stablašice moj oblik krošnje

za početnike lijepo se vide cvjetni pupovi ( imaju crvenu krunu , ili krijestu kako kokoš ) to bi trebalo donijeti plod

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

kobac

ti ne skračuješ vočke prije presađivanja ili želiš da odmah budu tako velike( DOJAM ILI NAMJERA)

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

po meni reprezentativni primjerak za stablašicu. dvogodišnja sadnica visoka 1,5m i sad se lijepo mogu odabrati grane koje ćemo ostaviti.

prve godine mladice ne bih rezao nego bi ih ostavio za drugu godinu kao što je ova i ne bih prikračivao na 80cm nego da bude malo višlja

skratim po potrebi odnosno koliko je jak korijen. slab korijen više skratim jači korijen ostavim ju višu

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Lijepo, jako lijepo.

Nego, na onoj prvoj slici, gdje "maneken" drzi sadnicu u zraku, medjuredna obrada je radjena tanjuracom po zatravljenom ili ... ?

D

dadada

Guest

ja sam svoje lješnjake koji su posađeni jesenas ovog proljeća skresao na nekih 90 cm, sad neznam koliko bih grana ostavio za krošnju jel planiram uzgojni oblik stablo. i dali bi trebao odma čistiti one niže pupove sada ili da čekam dok poteraju grančice ili da taj posao ostavim za sljedeće proljeće :scratch

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

Smiljan kaže:
Lijepo, jako lijepo.

Nego, na onoj prvoj slici, gdje "maneken" drzi sadnicu u zraku, medjuredna obrada je radjena tanjuracom po
zatravljenom ili ... ?

TO JE frezano po zatravljenom. s obzirom da sam imao problema sa sušom ( a trava popije i ono malo vlage ) jesenas smo odlučili isfrezati do vočaka ( bacio prije stajnjaka oko njih ) da se vočke bar malo napiju vode bar preko zime. a izgleda kao tanjuranje jer nisam sam radio( tako ti je kad platiš nekom da ti nešto napravi )

dadada kaže:
ja sam svoje lješnjake koji su posađeni jesenas ovog proljeća skresao na nekih 90 cm ,
sad neznam koliko bih grana ostavio za krošnju jel planiram uzgojni oblik stablo. i dali bi trebao odma čistiti one
niže pupove sada ili da čekam dok poteraju grančice ili da taj posao ostavim za sljedeće proljeće :scratch

u svakom slučaju si po mom mišljenju uranio. mladu vočkicu ( jesenas posađenu ) ja ne bih dirao do druge godine . eventualno bih skidao pupove ispod 50-60cm . međutim ti si ju capio i sad ti je gotovo. na mnogima će ti se osušiti još 10-20cm te provodnice i imat ćeš jako nisku stablašicu ( bar se to kod mene desilo ). ako već mislite prikračivati odmah prve godine onda bi to trebalo što kasnije u proljeće napraviti ( može i 6mj ) jer kad kroz vočkicu krenu sokovi lakše preboli ranu

što sam htio reči sa ovom slikom ( a nisam se baš proslavio )zato ću malo pojasniti. desni red su gifoni a lijevi red su istarski. na istarskima nema skoro ništa resa dok na gifonima takođe i lambertovima ima puno više resa. što je poanta. da treba saditi više sorti jer će biti bolje oprašivanje a sa tim i više kg ( KN ) najesen. zašto to spominjem jer su me uvjeravali da je istarski samo oplodan i da ne treba puno oprašivaća ( tek par posto )
međutim ja mislim da bi ipak trebalo staviti 20-30% oprašivača u nasad pored noseće sorte

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

izvanredan zaključak!

uvijek treba saditi barem 25-30 % oprašivača i to sa dvije,tri ili četiri sorte jer ako zakaže jedna ili dvije uvijek ostaje još neka da izvrši oprašivanje.
a na kraju prinosi su isti jer sade se ionako kompatibilne sorte pa kilaža ostaje ista na jesen.
inače ja mislim da je ipak bolje lijeska na stablu (moje subjektivno mišljenje) jer je obrada strojevima puno lakša nakom nekoliko godina rasta u širinu.Trava istima popije dosta vlage pa ako je godina sušna a nema navodnjavanja -nije dobro!

Što se tiče pupova dadadasamo ti njih odmah slobodno polako skidaj do visine gdje ti počinje krošnja jer samo ionako koriste biljku bez potrebe. Jedino si ostavi još neko vrijeme 1-2 pupa ispod zamišljenog nivoa krošnje u slučaju da ti se grančica prelomi ili dođe ZEKO za Uskrs ... ;) :) a onda imaš novi pup za novu grančicu.
to sa zekama tije ko cirkus kažu nema ih po ljetu a ono u 7 ili 8 mjesecu nađeš nove žive rane na lijesci. :mrgreen:
pozdrav i bok.

P.S.

Sadite što više lijeske i drugog voća jer od 1.svibnja se poticaji u ovom obliku-izdašnom- UKIDAJU i ostaju samo kapitalna ulaganja.bok :oops: :lol:

D

dadada

Guest

sad kako je je ja sam capnil pa ćemo viditi šta će da bude i šta će odakle da potera pa ću se prema tome i prilagođavati ;)
a što se tiče oprašivanja vjerovatno postoji dobra računica što se toga tiče makar sam i svjedok da se istarski može sam oprašivati napisal sam post na prošloj stranici o 20 god. staroj ljeski koja se sama oprašuje bez drugih oprašivača

spyder

Član
Tu od
18 Ruj 2008
Poruka
325

evo ja sam sada sadio još 5 jutara orasa kad sam predavao za poticaj niko ništa ne prića o promjenama

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

spyder
pa nitko ti i neće nikada reći otvoreno da se ovaj oblik poticaja ukida jer ostaje drugi samo nepovoljniji i kompliciraniji a i to je njima već dovoljno jer će dobar dio ljudi i tim odbiti od sadnje jer manje se vraća novaca i sa računima postaje kompliciranije. ;) to ti je to . :p

J

josagro

Guest

Poštovani Forumaši! Obavještavam vas da je naša firma Agrotok u Širokom polju kod Đakova zastupnik strojeva Facma te da nam je u dolasku četiri kombajna za prikupljanje lješnjaka i dodatna mehanizacija za obradu voćnjaka. Ujedno smo i ovlašteni servis za Facma strojeve.Čim strojevi stignu kod nas obavjestit ću vas na forumu. Sve dodatne informacije ćete moći dobiti na sajmu u Gudovcu na štandu Poljonove kod mr.sci.Mijo Tokić (vlasnik firme Agrotok), Agrotok je ujedno zastupnik za Deutz fahr mehanizaciju te na sajmu nastupamo zajedno s Poljonovom. Sve upite možete također uputiti na brojeve telefona 031/851-055, 098/206-047, 098/181-5663. Nadam se da se vidimo u Gudovcu!
POSEBAN SAJAMSKI POPUST NA FACMA STROJEVE!!!

D

dadada

Guest

hvala na obavjestima a bilo bi zanimljivo pogledati strojeve a jeli će biti kakva prezentacija rada istih

Najnoviji postovi

Na vrh