• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Re: uzgoj ljeske

Nenade, hvala na ispravci.
Hoces reci da bi sada prije pocetka vegetacije trebalo ici sa nekim prskanjem na tek zasadjenu lijesku? Bijelo ulje?
Zasto mislis da sada nema smisla ici sa KAN-om?

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

Smiljane ne vrijedi KANbaciti rano jer vočka ga treba tek u svibnju kada ga usvaja kroz korijen za rast nadzemnog dijeka i lišća ,a naravno i jednogodišnjeg prirasta za sljedeću rodnu godinu. Ako ga baciš rano nema efekta jer KAN se nakon 15-20 dana izgubi -više nema pravo djelovanje kao da si ga bacio u vjetar...
ja bacam prvi dio krajen travnja ili početkom svibnja a onda nakon 3 tjedna drugi dio KAN-a

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

cipiripi1967 kaže:
Smiljane ne vrijedi KANbaciti rano jer vočka ga treba tek u svibnju kada ga usvaja kroz korijen za rast nadzemnog dijeka i lišća ,a naravno i jednogodišnjeg prirasta za sljedeću rodnu godinu. Ako ga baciš rano nema efekta jer KAN se nakon 15-20 dana izgubi -više nema pravo djelovanje kao da si ga bacio u vjetar...
ja bacam prvi dio krajen travnja ili početkom svibnja a onda nakon 3 tjedna drugi dio KAN-a.
jasno i logicno. Hvala kolega :)

I

ivić

Guest

hvala Smiljane na informacijama, nadam se da će bit sve O.K! :D

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Smiljan kaže:
cipiripi1967 kaže:
ja bacam prvi dio krajen travnja ili početkom svibnja a onda nakon 3 tjedna drugi dio KAN-a.
jasno i logicno. Hvala kolega :)
Ne , nije stvar u tome vec u korenovom sistemu koji se kod sadnice sadjene na jesen tek formira i privikava na novo tlo.
Za KAN znam da se ranije razlaze nego UREA ali mislim da ni za nju nije rano ,jer je pitanje kada biljka stigne da je apsorbuje.Azot ne moze tek tako da se izgubi ,on je stalno prisutan i seta , doduse moze da se preteranim navodnjavanjem spere i ode "dole" ali u principu je prisutan i cesto ostaje i do sledeceg proleca, pogotovo nasi domaci i rusko-rumunske varijante (daleko od toga da su losi),naravno baceni u dovoljnim kolicinama.Biljka se sada polako budi i kada se to desi ona mora da ima spreman azot da ga usvoji a baciti ga kada je biljka vec budna , to moze lose da se odrazi po nju ukoliko ga nema bas dovljno.Recimo azot iz UREE je dostupan tek posle sest nedelja ,tako da sam ga ja bacio pre neki dan.

Hoces reci da bi sada prije pocetka vegetacije trebalo ici sa nekim prskanjem na tek zasadjenu lijesku? Bijelo ulje?
Ne znam sta je belo ulje ali sada kada pocnu da se otvaraju pupoljci i da se vide prve liske (kod svih sorti-znaci neka sredina pocetka listanja) treba krenuti sa nekim akaricidom koji u sebi ima i insekticid.Obavezno.To je do sada bio Tiodan ili Tionex a cujem da i njih izbacuju i uvode neke gluposti.A pre toga ja nikada ne prskam osim za vreme cvetanja a to je vec neka druga tema.

I

ikos

Guest

Pozdrav svima,

Imam za prodati 1500 kg očišćenih lješnjaka (istarski i rimski, cijena 45 kn/kg) te vrlo KVALITETNE sadnice.
Prodajemo i pržene lješnjake!

Nemojte se povoditi za tim da netko imam papire i može izdati račun za sadnice.
Ja trenutno prodajem sadnice bez papira ali su VRHUNSKE kvalitete. Sve zasađeno 100% se isplati, ni jedna sadnica nije se osušila. Provjerite.

Predlažem da se HITNO osnuje udruga LJAŠNJAKARA s ciljem da svi zajednički nabavimo stroj za branje (investicija ~20-30 tisuća €). Stroj u jednom danu pokupi 2-3 hektara. Ako bi ga zajednički nabavli svi bi imali od njega koristi.

Drugo Udruga bi mogla zajednički nastupati u projektima EU (SAPARD). Velika nepovratna sredstva se nude. Mogućnosti su velike!

IK

D

DADAC

Guest

Prijatelju azot iz uree ti nakon tri uzastopno sunčana dana ispari 95 % ako ga nisi inkorporirao u zemlju.
Kakvih 6 tjedana do aktivacije, di si to našal, urea je gotovo trenutno dostupna, pa koristi se i za folijarnu prihranu!!!!
da nije jezik-prst bio malo brži od pameti? :scratch

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Postao/la DADAC dana 07 ožu 2009, 22:59

Prijatelju azot iz uree ti nakon tri uzastopno sunčana dana ispari 95 % ako ga nisi inkorporirao u zemlju.
Kakvih 6 tjedana do aktivacije, di si to našal, urea je gotovo trenutno dostupna, pa koristi se i za folijarnu prihranu!!!!

Mislim da nisi u pravu jer dušik iz uree se oslobađa postupno, odnosno njegovo djelovanje je daleko duže od dušika iz KAN 27%, to ti govori sva literatura na tu temu, a i 2004. su mi to napisali u savjetodavnoj službi i dali prepuruku za gnojidbu i prihranu kako kod sadnje tako i u naredne tri godine, a sve na osnovu alalize tla, koja je ZAKON prije svake sadnje i pametni je rade svake 4-5 godina. Kad krene vegetacija KAN 27% , a u 5 mj. Urea. Inače vegetacija kod nas još nije krenula, to je vrijeme otvaranja pupova. Još sve nekako spava. Ženski pupovi (cvijetni) gotovo da se i ne primijećuju.
To što se Urea daje za folijarnu prihranu znači da se mora prvo otopiti odstajati negjde piše 48 sati u vodi gdje već poćenje proces razgradnje, odnosno djelovanja a onda kao takva djeluje preko lista.
I najvažnija stvar sa umjernim gnojivima je ta da ih se razbacuje po površini onoliko koliko ih možeš što prije zafrezati ili kako drugačije unijeti u zemlju, baš zbog kontakta sa zrakom a da ne govorimo još i o djelovanju sunca, jer toplina ubrzava te procese.
Što se tiče Smiljanovog tumačenja oko sadnica, da su najpouzdanije one sa papirima, nije apsolutno točno jer to govorim iz vlastitog iskustva. 2006. samo nabavili sadnice iz jednog najpoznatijeg, renomiranog rasadnika, od 500 zasađenih komada primilo se samo 17. Pozvala sam poljoprivrednu inspekciju, ministarstvo poljoprivrede, pisala dopise na sve strane, reklamirala.... a onda mi se javilo nekoliko ljudi koji su isto prošli kupivši ih od tog rasadnika.
To je sada završena priča, i istražujući o toj temi u ono vrijeme u detalje neke stvari došla sam do nevjerojatnih saznanja koja ovdje ne mogu iznjeti.
Po meni je najbolje da čovjek vidi sadnicu prije nego će je kupiti, a onda ako se razumije u stvar i ako zadovoljava kriterije neka je kupi. Svi znamo da sadnice moraju imati papire da bi se ostvario poticaj, ali za dosadnju onoga što se nije primilo ili su pojeli zečevi mislim da se mogu nabaviti kvalitetne sadnice na mnogo mjesta po povoljnijoj cijeni, a boljoj kvaliteti. Zamisli, kupiš nešto po visokoj cijeni, posadiš, njeguješ i druge godine ti se osuši ili pojede zec, pošto si već na gubitku koliko financijski pa vremenski, pa da ideš opet istim putem. Ja ne bi, a svatko neka odluči....

D

DADAC

Guest

Da te nisu preveslali sa sadnicama oni iz zagreba kod veslačkog kluba. i ja sam 2006 kupil sadnice lijeske! E jesam ih se namijenjao!!! nije katastrofa kao kod tebe, ali nije ni malo. 250 od 680! I crkaju pomalo još uvijek.

Za ureu je preporuka da odstoji 48 sati u vodi iz razloga što tu istu vodu u kojoj se otapa jako ohladi, tak da aplikacijom takve hladne otopine u toplim danim šokiramo biljku. Zato!
Manje koristim inina gnojiva, al ova koja koristim dostupna su uglavnom već nakon 7 dana, dušik gotovo istog trenutka!

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

molim veče znalce da objasne na koliko mjesta uzimaju uzorke za analizu tla u vočnjaku .
Peta godina je -dali pola metra od sadnice ili 1 metar ili između redova.

Svim ženama koje se bave uzgojem lijeske sretan 8. mart-dan žena. :oops: :gitarist: :partyman: ;)

A

atomizer

Guest

DADAC imaš moju podršku u svezi objašnjenja kana i ureje. tako da se ne miješaju kruške i jabuke. pošto urea ima visok postotak dušika tada škropivu brzo snizi temp jer se brzo otapa i kao takvo biljka odmah može koristiti to gnojivo(osim ako se koristi folijarno treba tekučina odstajati da se približi temp okoliša).sjetite se samo tekučeg dušika šta radi.kan ima drugačije dušične spojeve i uostalom ona granula se sastoji i od dijela nosača aktivne tvari.sjetimo se zašto se preporuča i da se prije zaoravanja biljnih ostataka po polju posipa urea a ne kan.pa zato jer vrlo brzo djeluje i bude pristupačan mikroorganizmima da se umnože i čim prije razgrade biljne ostatke koji su zaorani.bukvalno rečeno urea je explozivna s kračim vremenom djelovanja a kan je blagotvorniji dužeg perioda djelovanja.zato s primjenom uree treba biti oprezniji i znati u kojem dijelu vegetacije je koristiti za pojedine sorte biljaka.

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

karla kaže:
Postao/la DADAC dana 07 ožu 2009, 22:59

Tako kazu doktori poljoprivrede sa dugogodisnjim iskustvom na svojim zasadima, ali mozda oni nemaju pojma....
Nije isto koriscenje uree u vocarstvu i na primer u povrtarstvu.Znam i ja kada bacim ureu na travu da ona brzo podivlja ali to nije isto kao kod leske.
Drugo zasto koristiti ureu folijarno kada ima mnogo boljih preparata za tu namenu i koliki je to procenat da bi se nesto ozbiljnije postiglo.Ako se vec radi folijarno ,onda se koristi preparat koji osim azota sadrzi i druge mikro i makro elemente.Onda folijarno prskanje ima nekakvog efekta.Zbog samog azota to je smesno.
Drugo azot se lako krece kroz zemljiste i moze se bacati povrsinski.Ja ga bacam kada je vreme lose i kada se ocekuje kisa tako da brze ode u zemlju.Oni zasadi koje sam ranije kacio a koji su izazvali divljenje se iskljucivo tako djubre vec 20 i kusur godina.Drugo na urei pise i 46% sto znaci djubrivo visoke koncentracije 46% azota koji se koristi za prihranjivanje.Njegova prednost je mala primena po hektaru zbog visoke koncentracije azota, a takođe i njegovo produženo delovanje. Azot se nalazi u obliku karbamida ili uree i da bi se oslobodio potrebno je dejstvo enzima ureaze koji luče zemljišne bakterije.
Primenu uree treba ograničiti na proleće zbog dugog vremena koje je dostupno biljkama.
Takodje velika je razlika izmedju uree i kana.I naravno da se ne mesaju kruske i jabuke.Nije svako zemljiste za ureu i nije svako za kan.Velika je razlika i nije se za igrati.
Ja sam zbog ranijih gresaka sada podelio djubrenje na dva dela.I to tako da sam sada bacio klasicnu ureu kojoj sigurno treba puino vremena da dodje do korena leske i koja je dugo dostupna biljkama.I drugi put u periodu maja i za tu priliku sam kupio yara mila (nadam se da sam dobro napisao) strana i dosta skuplja djubriva ,koja se usvajaju vec posle nedelju dana i koja se otapaju na jutarnjim rosama a obrazuju veoma lep film oko korenovog sistema.
I za kraj pitanje , koliko je potrebno azota po hektaru u recimo punom rodu leske?

A

atomizer

Guest

copy paste sa petrokemijskih stranica

UREA N 46

sadržaj dušika 46 %
sadržaj biureta do 1 %
sadržaj vlage do 0,5 %
čestice 0,5-3 mm najmanje 96 %
nasipna masa 720-770 kg/m3

UREA je visokokoncentrirano dušično gnojivo čiji je dušik u amidnom obliku.Najzastupljenije je gnojivo u svijetu, iako se industrijski počelo proizvoditi tek pedesetih godina.Koristi se u predsjetvenoj gnojidbi jer omogućuje postupnu pretvorbu amidnog dušika u amonijski i nitratni u skladu s klimatskim i agrokemijskim uvjetima u tlu.UREA u jesenskoj osnovnoj gnojidbi služi za ubrzanu razgradnju biljnih ostataka, te aktivaciju organskog dušika iz tla. UREOM se prihranjuje većina biljnih kultura - osim šećerne repe. UREA nam pruža priliku da vrlo jednostavno na samom gospodarstvu napravimo tekuće dušično gnojivo za folijarnu prihranu svih biljnih vrsta. Treba napomenuti da je UREA lako topljiva. Teoretski se u 1l vode može otopiti kilogram UREE.U praksi se relativno lako i brzo otapa 25 - 30 kg UREE u 100 litara vode što potpuno zadovoljava , jer samo neke kulture, strne žitarice i travnjaci, podnose tako visoke koncentracije dušika, dok sve ostale zahtjevaju niže koncentracije. Stoga navodim ispitane i preporučljive koncentracije otopine UREA za različite kulture.

KULTURA
KONCENTRACIJA
KULTURA
KONCENTRACIJA

Žitarice
do 30 %
Mahune
0,3 - 0,6 %

Livade
do 30 %
Krastavci
0,5 - 1,0 %

Kukuruz
0,6 - 6,4 %
Rajčica
0,4 - 0,7 %

Uljana repica
do 30 %
Paprika
0,5 - 0,7 %

Šećerna repa
do 4,5 %
Celer
0,8 - 2,4 %

Krumpir
do 5,0 %
Mrkva / peršin
1,2 - 3,0 %

Vočnjaci
0,5 - 2,0 %
Kupus
0,8 - 1,6 %

Maslina
3 - 5 %
Salata
0,6 - 1,0 %

Vinova loza
0,7 - 1,0 %
Luk
1,6 - 2,5 %

Lubenica
do 0,5 %
Cikla
1,5 - 2,0 %

Nižim koncentracijama prihranjuju se mlade i nježne biljke, a s odmicanjem vegetacije koncentracije se povečavaju. Folijarna primjena otopine UREE daje posebno dobre rezultate u sušnom razdoblju naročito na Mediteranu i tamo gdje nije moguće navodnjavanje. UREOM se u većini slučajeva može prihranjivati putom lista, zajedno sa sredstvima za zaštitu bilja.

KAN N 27

sadržaj dušika 27 %
sadržaj vlage do 0,5 %
čestice 1-5 mm najmanje 96 %
sadržaj MgO 4,5 - 5,5 %
sadržaj CaO 6,5 - 8,5 %
nasipna masa 1000-1100 kg/m3

KAN je poznato dušično gnojivo za prihranu svih poljoprivrednih kultura. Sadrži pola dušika u amonijskom, a pola u nitratnom obliku, pa djeluje brzo i nešto produženo, tako da zadovoljava potrebe bilja za dušikom u određenom razdoblju. Sadržajem dolomita (oko 23 %) utječe na djelomičnu neutralizaciju kiselosti tla, a sadržajem magnezija djelomice zadovoljava potrebe bilja i za tim biljnim hranivom.

D

DADAC

Guest

formiranjem travno-djetelinske smjese moguće je zadovoljiti preko 80 % potrebe za dušikom u voćnjaku na prirodan način!!!
Jedino u startu treba dodati ono čega fali, nakon toga malčiranjem i ostavljanjem biljnih ostataka moguće je podići postotak humusa, a tako i aktivirati većinu nedostupnih elemenata iz same zemlje.

poznato je da biljke koje su povukle previše dušika predstavljaju pravi mamac za insekte, pogotovo lisne uši.
DAKLE OPREZ!!!!

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

UREA u jesenskoj osnovnoj gnojidbi služi za ubrzanu razgradnju biljnih ostataka, te aktivaciju organskog dušika iz tla. UREOM se prihranjuje većina biljnih kultura - osim šećerne repe. UREA nam pruža priliku da vrlo jednostavno na samom gospodarstvu napravimo tekuće dušično gnojivo za folijarnu prihranu svih biljnih vrsta. Treba napomenuti da je UREA lako topljiva. Teoretski se u 1l vode može otopiti kilogram UREE.U praksi se relativno lako i brzo otapa 25 - 30 kg UREE u 100 litara vode što potpuno zadovoljava , jer samo neke kulture, strne žitarice i travnjaci, podnose tako visoke koncentracije dušika, dok sve ostale zahtjevaju niže koncentracije.
Prvo ,baciti ureu na jesen je isto sto i potpisati smrtnu presudu vocu.Nadam se da ne trebam da pisem zasto.
Drugo kao sto kazes teorija je teorija, Kemira I(jedinica ) se rastapa u sa vodom u procentu max 2 % , da ne bi izazvala ostecenja a to se slaze sa tabelom koju si dao a to je 0,5-2 % sto ako se prevede u folijarno prskanje sa atomizerom to mu da dodje da da je hektar lesnika dobio oko 3 kilograma azota.E taj lesnik ce bas da rodi.
Folijarno se prehrana vrsi uglavnom zbog dodavanja nekih mikro elemenata ciju dostavu nekada ume sam tip zemljista da sprecava ,pa mu takva vrsta prehrane sluzi kao stepenik da aktivira neke procese a nikako da to bude zamena djubrenju.
formiranjem travno-djetelinske smjese moguće je zadovoljiti preko 80 % potrebe za dušikom u voćnjaku na prirodan način!!!
Koju vrestu deteline? Vecina deteline sa svojim korenom koji je mnogo dublji od lesnika ,mlad zasad bi jako brzo istrebio.
Jedino u startu treba dodati ono čega fali, nakon toga malčiranjem i ostavljanjem biljnih ostataka moguće je podići postotak humusa, a tako i aktivirati većinu nedostupnih elemenata iz same zemlje.
Samo delimicno tacno , razmislite samo kako od jednog prutica za 4-5 godina se digne citavo malo drvo ,koliko je tu potrebno hraniva a o azotu da ne pricamo.
poznato je da biljke koje su povukle previše dušika predstavljaju pravi mamac za insekte, pogotovo lisne uši.
DAKLE OPREZ!!!!
A ovo je smesno.Azot ,pogotovo kod mladih biljaka ne moze nikada da steti niti se moze tako lako preterati.Cak sta vise.A za lisne usi i insekte ima ko da se brine, jer sve to ulazi u sam program prskanja.
I dalje pitanje ,gde se baca urea a gde kan i koliko je potrebno azota za jedan hektar lesnika u rodu.

A

atomizer

Guest

ukratko rečeno ako se previše biljka nafiksa dušika bude slaba imuniteta,prebujna izgleda,podložna lomljenju pojedinih dijelova (krhka),lakše izmrzava jer puno dušika kasnom prihranom biljka nejde u tzv fazu mirovanja več nastavlja vegetirat duboko u jesen.

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

savjet i preporuka struke

za lijesku uzgojnnog oblika stablašica -više ili niže intenzivnog nasada oko 6oo stabala /ha na tlu srednje opskrbljenosti kalijem i fosforom bi trebalo dodati

180 kg/ha dušika (N)

60 kg/ha fosfora (P)

100 kg/ha kalija(K)

-u jesen zaorati ili obraditi zemlju sa 300-350 kg/ha NPK 7-20-30 (oko o,5 kg/stablu)

-u rano proljeće zaorati ili obraditi zemlju sa 100 kg/ha UREE (0,4 KG/STABLU)

-u svibnju zaorati ili obraditi zemlju sa oko 60 kg/ha KAN-a (oko 0,25kg/stablu)

nadalje se preporučuje folijarnom prehranom otopinom 3-5 puta do kraja lipnja -ne kasnije

ovo sve se radi (barem ja tako radim) ako se u tlo unijelo prije sadnje oko 5o tona stajnjaka /ha i nešto(400 kg/ha) umjetnog gnojiva. to bi bilo kažu srednje optimalna prihrana s tim da se sa godinama starosti nasada povečavaju komponente koje biljke sa plodom iznose iliti utroše iz zemlje(kalij,fosfor itd),
Jer zavisi sve od prinosa koji se dobije protekle godine.

D

DADAC

Guest

Atomizer, kaj misliš ima li nenad nešto od poljoprivrede?
ovo kaj sam ja većinom napisal stvar je opažanja na terenu, i razgovora sa strukom o problemima.
To je tak i gotovo.
a kaj se tiče toga da drvo od šibe naraste, nije ta šiba posađena u sterilnu gazu, u zemlji ima, i s vremenom se djelovanjem mikro flore i faune i povećava sadržaj mineralnih tvari.
Bijela djetelina na korijenu formira kvržice s bakterijama koje uzimaju dušik iz zraka i deponiraju ga u zemlji!!!
Iz vlastitog iskustva na povrću mogu reći da je barem pola otrova moguće izbjeći ako imaš dobro izbalansiranu biljku i ako je humus barem negdje oko 6% ili više.
U voćnjacima koji se održavaju malčiranjem, nemalo puta je postotak humusa premašio brojku od 15 %, u rekordnim varijantama čak i 20% nakon 10 godina od sadnje.

A ti udri ureom ujesen, pa ti oborine sve isperu i sve skupa završi u podzemnim i nadzemnim vodama!
Ja ju nebi prepotučio ni za razgradnju kukuruzovine, baš zbog tog problema!

D

dadada

Guest

sad sam se tek pogubil u svemu ovome :lol:
ali KAN sam već bacil pa kak mu bude
a što se tiče špricanja UREOM ak sam dobro skužil maksimalno 2% a koje bi vrijeme bilo najbolje izvršiti špricanje.
jeli ima koje drugo gnojivo dobro za špricanje da bi malo povećao bujnost nadzemnog dijela voćke tj. ljeske :scratch
i dal bi valjalo još koji put baciti onda KAN ako je ovo bilo rano makar vjerujem da će ovo isto pomoći koliko toliko

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

dadada

KAN dodaj oko vočkice na 2-3 puta od travnja mjeseca tako da podijeliš ukopnu količinu koju si namijenio za prihranu u proljetnom dijelu. svakih 15-20 dana.

dodaj i koju folijarnu prihranu pogotovo ako je sušno vrijeme ali nemoj poslije lipnja jer teže ispada list -a to i nije dobro

Najnoviji postovi

Na vrh