• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269
Re: uzgoj ljeske

ok,dblaz
ništa hvala na odgovoru.

vukovarac
nisam te stigao niti vidjeti ili pozdraviti tek ono u autu. reci kako napreduje posao oko udruge jesi što papira sakupio. Hoće skoro osnivačka skupština? ;) :p -javi

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Jučerašnja poljoprivredna emisija o skupu u Daruvaru: Molulis kaže na 1 ha dobije se 1000 kg jezgre po 40,00 kn/kg je prihod od 40.000,00 kn pa se trebaju odbiti troškovi i za četveročlanu obitelj je potrebno 10 ha ljeske da bi se od toga živjelo. Jedino treba dugo čekati jer lješnjak ulazi u pravi rod nakon 8 godine. Ovo je slično citatu s emisije.
Moje mišljenje, uvažavajući sve što je čovjek iznio da će cijena biti manja kada se bude prodavalo npr. konditorskoj industriji i kad svi nasadi dođu u puni rod.
Ova prodaja po 40,00 kn/kg jezgre se može postići ako se prodaje na malo , nekom 10, nekom 50 kg.
Baš mi nije to preveliki optimizam. Mući me još 2 ha slobodnog zemljišta, pa se pitam što s time zasaditi.
Židovski trgovac je rekao nikad ne drži sva jaja u istoj košari!!

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

da, da u pravu si to za židove ali ima i ona druga da od svaštarenja nema pravog majstora.

pravi majstori se postižu samo u jednom zanatu ili proizvodnji . to je samo moje skromno mišljenje ali nemora biti točno.vidio sam da si i berač kupila pa sada kada imaš skoro sve strojeve bilo bi šteta ne zasaditi još koji ha-kad već imaš.
Nego karla ako se smije znati odakle si i gdje ti se nalazi plantaža?

V

vukovarac

Guest

bok svima,cipiripi udruga se osniva ovaj tjedan bit češ pozvan ,naravno i ostali zainteresirani,nisam stigao dosad ništa zbog rezidbe,danas sam završio,nezam da li da prskam danas kiša će

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

ok čekam poziv.
prskati nemoj žuriti jer nije pametno da isti dan padne kiša.ja sam ostavio sve to za kraj tjedna,ako bog da. :roll:

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

karla kaže:
Jučerašnja poljoprivredna emisija o skupu u Daruvaru: Molulis kaže na 1 ha dobije se 1000 kg jezgre po 40,00 kn/kg je prihod od 40.000,00 kn pa se trebaju odbiti troškovi i za četveročlanu obitelj je potrebno 10 ha ljeske da bi se od toga živjelo. Jedino treba dugo čekati jer lješnjak ulazi u pravi rod nakon 8 godine. Ovo je slično citatu s emisije.
Moje mišljenje, uvažavajući sve što je čovjek iznio da će cijena biti manja kada se bude prodavalo npr. konditorskoj industriji i kad svi nasadi dođu u puni rod.
Ova prodaja po 40,00 kn/kg jezgre se može postići ako se prodaje na malo , nekom 10, nekom 50 kg.
@karla, i ja mislim kao i ti, ali cuj, ako se cita izmedju redaka to i sam Moulis misli ;) Barem je posteno rekao da treba 10 Ha.

Baš mi nije to preveliki optimizam. Mući me još 2 ha slobodnog zemljišta, pa se pitam što s time zasaditi.
Židovski trgovac je rekao nikad ne drži sva jaja u istoj košari!!
Nebih te hti odgovarati od rada sa drugom kulturom, ali mislim da su 2 Ha premalo za bilo cim se ozbiljno baviti u vocarstvu, osim ako nema negdje u perspektivi jos nekih dodatnih 2-3 Ha. Ako planiras profesionalnu perspektivu na ljesnjaku (ne znam koliko imas zasadjenog) ta dva hektara neceg drugog (breskva npr.), po meni, te nece spasiti ako "omane" ljesnjak. Mozda bi se na dva Ha mozdo razmisljati o necemu sto se moze brzo zamijeniti sa necim drugim (povrce, za pocetak bez plastenika pa onda i plastenik). Eto, moje dvije lipe ...

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Pošteno rečeno i detaljno sve analizirajući oko lješnjaka i tih podataka sa poljo.emisije to me ne ohrabruje da zasadim na ovih 5ha koliko ih sad imam, još ta dva, pa ako ode sve k vragu možda će me baš ta dva spasiti.
Kad smo 2004. podizali prve površine pod lješnjakom onda nam je bilo rečeno da s 5 ha može solidno živjeti jedna četveročlana obitelj, da je berba nakon četvrte godine (istina samo u kojoj količini) a sada nakon 5 godina (taman kad smo se približili tome) je to već 10 ha i berba je nakon 8 godine,to me strahovito plaši.
To me podsjeća na ono kad hoćeš namamit mačku u kavez, zavežeš joj komad mesa na špagu i kad se ona približi ti opet malo povučeš i tako sve dok ne uđe u kavez.
Ipak sad imamo neko iskustvo u tom lješnjaku i znamo koja je realnost i više nam nisu bitne tako te priče sa strane. Ali sve upućuje na to da ne izgleda ni približno tako kako smo zamišljali kad smo kretali i stavljali sve na papir, ipak je realnost nešto sasvim drugo.Sad šta je tu je. 5 ha nije površina da bi se pesimistički povukli i šta sad, moramo nastojati da čim aktivnije sudjelujemo u svemu vezanom uz lješnjak. Zato ću se vrlo rado odazvati u udrugu koja se prethodno spominjala. Nesmijemo se na osnovu nekih spoznaja predati bez borbe, nego napraviti što više da nam bude bolje.
Netko je pitao gdje mi se nalazi plantaža, nesmijem kazat da me ne ubiju!

V

vukovarac

Guest

bok svima,da li ima prijedloga oko naziva udruge,mislio sam UDRUGA VOĆARA LJEŠNJAK ili tako nešto vezano uz naziv lijeske,danas me nazvao majstor koji mi je radio drobilicu,gotova je i ujutro idem po nju ,samo još da imam lješnjaka

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

vukovarac kaže:
bok svima,da li ima prijedloga oko naziva udruge,mislio sam UDRUGA VOĆARA LJEŠNJAK ili tako nešto vezano uz naziv lijeske,danas me nazvao majstor koji mi je radio drobilicu,gotova je i ujutro idem po nju ,samo još da imam lješnjaka

Moj prijedlog naziva je; "Udruga proizvođača lješnjaka"

Možeš li staviti koju sliku te svoje nove drobilice na forum?

V

vukovarac

Guest

može stavit ću sutra slike,evo nastala je UDRUGA PROIZVOĐAČA LJEŠNJAKA

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Udruga proizvođača lješnjaka "CRONUTS", to je moj prijedlog, iz razloga da ako stavimo udrugu na internet da nas svugdje u svijetu mogu razpoznati, mislim lako se pamti, povezali smo naše podneblje sa onim što proizvodimo,da svi znaju od kud smo i da proizvodimo CROATIVNO,možda i na tu foru dobijemo neka bespovratna sredstva za rad udruge, jer smo CROATIVNI. To je samo moj prijedlog inače se slažem sa svim ma gdje god bili, samo da krenemo s nećim. :D

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

Da li zna netkokada je u Osijeku poljoprivredni sajam sigurno ?
jel ovaj vikend i gdje će biti ove godine?

V

vukovarac

Guest

strojček za lješnjake sam dobio danas i radi pun gas,samo sam odmah odnio kod stolara da napravi koš(lijevak) pa za par dana kad bude gotovo slikam i stavljam,CRONUTS ime nije loše,trenutno sastavljam statut za udrugu

I

ivić

Guest

pozdrav ljudi, vjerujem da znate ono kaj me zanima a to je na koje stvari moram pripaziti prilikom kupnje sadnica lijeske, papirologija???

D

dadada

Guest

uffffffff načital sam se dok sam uspija sve pročitati stvarno se nađe puno zanimljivoga u ovoj temi i puno korisnih stvari a i vidim da se ima puno iskustva i da se fura na velike površine.

ja sam zasad na malim površinama zapravo imam posađeno oko 350 kom ljeske i većinom su istarski sa malo oprašivača rimskoga i zasad ću vjerovatno ostati na tome sve što sam radio radio sam sam i nisam tražio poticaj već nako iz đepića koliko sam imal ;)
tako da ću vjerovatno kad počme roditi biti pijac boy ili komšiluk a možda se i neko od vas otme pa bum njemu prodal po malo manjoj cjeni ali da se nezezam puno a nek se i čovjeku trud isplati jer prodati po deset do petnaest kuna u ljusci po mome nije tako loše sklopljen posao.
jedan dio mi je dvogodišnji a jedan dio mi je od ove jeseni sada bi ovaj dvogodišnji volio malo potaći u rast jer bi se trebal već dobro ukorjenuti vald i sad čitajući nisam vas baš skužil koje bi valjalo gnojivo bacit (NPK ili KAN) i kada bi bilo najbolje i da neko je spomenil i špricanje nekom vrstom gnojiva (prihrane) koje je i jel to vredi

unapred hvala :D

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Sadnice: po mnei je najbitnije imati dvogodisnje sadnice sa dobro razvijenim korijenom od certificiranog rasadnicara. Korijen mora imati puno sitnih korjenovih dlacica. Papir koji se mora imati je racun, otpremnica i certifikat.
Prihrana: ja imam jesenas posadjne i planiram ovu sezonu ici dva puta sa KAN-om po 5 dkg po sadnici. Prvi puta sada prije vegetacije, a drugi put negdje tijekom vegetacije. Ne planiram nicim preventivno spricati, osim eventualno nekim insekticidom ako primjetim insekte tijekom sezone. Najesen mislim baciti NPK i glistal. Analiza zemlje pomaze.

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Smiljan kaže:
Prihrana: ja imam jesenas posadjne i planiram ovu sezonu ici dva puta sa KAN-om po 5 dkg po sadnici. Prvi puta sada prije vegetacije, a drugi put negdje tijekom vegetacije. Ne planiram nicim preventivno spricati, osim eventualno nekim insekticidom ako primjetim insekte tijekom sezone. Najesen mislim baciti NPK i glistal. Analiza zemlje pomaze.
Kod sadnica zasadjenih jesenas nema efekta bacati vestak pre maja.Kod ranije posadjenih moze vec ovih dana.
A prskati treba obavezno i redovno a ne kada se vidi ucinak insekata, pogotovo kod tek posadjenih sadnica koje su poslastica za njih.Drugo ,na pocetku vegetacije napadaju grinje i pauci a njih ne unistavas sa insekticidom a to je jako opasna invazija.Sa prskanjima se nije za igrati a vidim da se na svim forumima spominje da i moze i ne mora.Najveca greska.
Secam se razgovora sa jednim velikim vocarom koji ima 30-40 hektara voca , kada mi je rekao....da li cu stici na vreme da okopam-isfreziram, zalijem ,nadjubrim , zavisi od moje organizovanosti ali sto se tice prskanja to nema alternativu i to mora biti redovno i u pravo vreme po svaku cenu.

Najnoviji postovi

Na vrh