Re: uzgoj ljeske
KOBAC kaže:
još malo o crvenom ulju ( za nenada ) kaže da uspješno uništava jajašca većine štetnika na vočkama ( ne piše kojih )
i preporuča se zimsko prskanje ( znači u zimi a ne u proljeće ). znači ima logike da bi se snjim moglo po zimi uništavati štetnike jer oni u nekakvom obliku prezimljavaju do druge godine ( to mi izgleda logično ) i uglavnom su sa preparatom stari vočari dosta zadovoljni. samo što nam to vrijedi kad ga više neće biti!
Negdje sam nasao da bijelo ulje + nordox ima isti efekt kao i crveno ulje
međutim vratimo se na staru temu o plasmanu . izgleda da to sekira samo mene i turopoljca. znači o čemu razmišljam lješnjak mi više djeluje kao industrijska biljka ( kao pšenica, kukuruz, ....itd) a ne kao klasična vočka za pultarenje kao jabuka,kruška jagoda isl. znači morat ćemo većinu proizvoda utopiti u industriju ( koji se sretnik uvali u maloprodajni lanac svaka čast ali mislim da ni tu nisu potrebne prevelike količine ) tako nam ostaje industrija i onda si razmišljam da zvečevo treba 100t OK. ostao nam je još kraš kao veći on može trebati ajd 10puta tolko ( vjerojatno i manje pod uvjetom ako ih neko odozgo natera da uzmu plod od nas ) i to je to hiljadarka . u daruvaru ima 350 Ha to je 700 t u đakovštini će biti 150Ha i nas dvoje smo podmirili potrebe skoro cijele države i šta sa ostalim IZVOZ! ajme majko ko kome kako i gdje i pod kojim uvjetima :scratch :scratch a računa se da će biti zasađeno najmanje 1-2 tisuće Ha ( tko sam ja pozbrajao odprilike možda sam i krivo al neka )
i sad sam popzdio govore nam stručnjaci da hrvatska proizvodi tek 10% lješnjaka za svoje potrebe 10% OD KOJE KOLIČINE ?? ( 600t naprimjer - jaka cifra - pa zatrpaćemo ih za dvije tri godine!! ) eto ako neko otprilike zna koje su to količine ! možda g.savjetnik !
Milsim da si ovdje nabrojao samo dio industrijskih potrosaca ljesnjaka (Zvecevo, Kras). Ne treba zboraviti Podravku, Kandit, Bobis, Dukat, Koestlin i desetke manjih proizvodjaca cokolade i kolaca te stotine slasticarni kojima bi isto tako bilo lakse kupovati ljesnjak od organiziranih proizvodjaca nego svaki za sebe. Vjerujem da Podravka, Kandit, Bobis i Koestlin sigurno potrebuju jos barem 300 do 500 tona, a mozda i vise kad bi mogli nabaviti svjezi, kvalitetni ljesnjak.
Takodjer, svjetski proizvodjaci tipa Ferero i Nestle su u stanju "progutati" dosta veliku kolicinu, a imaju, u krajnjoj liniji, hrvatska predstavnistva pa se bez problema moze doci do njihovih nabava bilo gdje u Europi, ali jasno, ne sa dvije ili 10 tona.
Nadalje, nase blize susjedstvo jer i Srbija i Bosna imaju dosta poznatih i velikih potrosaca ljesnjaka, a niti kod njih proizvodnja ne zdovoljava potrosnju,a vec postoje poslovni kanali (npr. Billa Hrvatska prodaje namaz od ljesnjaka od srpskog proizvodjaca Vekic Chocolate, za kojega priznajem, nisam nikad cuo do pred par mjeseci).
Cijena po kojoj Orahovica izvozi (cuo sam da je rijec o 10kn ili, u to doba, oko 1.4 Eur) je vrlo cudna kad se zna da su talijanski proizvodjaci jesenas na veliko, u jumbo vrecama, prodavali po 2 eura (na stranicama HZPSS je izvjesce sa puta u Italiju). Mozda talijanska drzava subvencionira domace proizvodjace, ali sigurno ne sa 0.6 Eura po kili. Samo hocu reci da tu ima strasno puno prostora za napredak i da podatke koje imamo od Orahovice sto se tice cijene i kolicine treba uzeti sa debelom zadrskom.
Ne treba zaboraviti da ovaj ljesnjak koji mi (inasi konditori) kupujemo nikada nije prethodna berba (pogledajte malo deklaracije, ukoliko im je vjerovati) vec berba dvije, tri ili cetiri sezone prije. Zakljucujem da su te narudjbe tih potrosaca na repu narudjbi kod Turaka,odnosno da ne mogu nabaviti svjezi ljesnjak. Ako npr. Nestle naruci u Turskoj deset slepera sa isporukom odmah, nas proizvodjac sa jednim sleperom mjesecno ce malo cekati. Ili ce dobiti ono sto je pometeno po skladistima. E, tu je nase mjesto
Marketinski slogan moze biti NE METITE PO TURSKOJ, KUPUJTE U HRVATSKOJ
tako da mislim da smo zaplovili ko kolumbo u indiju a završio bogu iza nogu!! ne možemo ni doma prodat a kamoli van i onda uvjete diktiraju malo jači igrači koji baš nisu nježni prema mališanima od par ha kao što je većina nas!
Veliki nisu njezni, jasno, ali uvijek postoji nesto sto se zove "ljubav iz interesa"
p.s.
eto malo da imamo šta glabat!
Ajde priznajte da ste znali da cu ja prvi nesto napistati
CRNI 465 kaže:
Smiljane hvala na pomoći!
Ti si isto tek počeo sa uzgojem lješnjaka? Od kuda si i gdje ti se nalazi nasad?
Jesenas sam kod Gospica zasadio nesto manje od 5 Ha, a imam u planu jos jedan Ha zasaditi ove jeseni. Razmak mi je 5x5, a na jednom komadu od 1 Ha 5x3.5 (80% rimski, 15% istarski, 5% lambert). Sadnice sam uzimao od Displantariuma iz Starog Petrovog Sela.
Što se tiče prskanja ja ću se ovu godinu držati herbosovog programa zaštite!
Smiljane koliko si ti posadio, na koji razmak , kad si posadio i od koga si uzimao sadnice?
Šta kažu kada će isplata poticaja?
A poticaje kazu da ce sada isplatiti. Iskreno, ocekivao sam da cu vidjeti promjenu na racunu tijekom ovoga tjedna jer su na stranicama Ministarstva izdali priocenje da ce isplatiti, ali koliko pratim izgleda da su samo kukuruzarima isplatili polovicu. Njih ima vise i nisu zgodni kad zatvore ceste traktorima.
Vjerujem da cemo i mi ostali koji ne prijetimo silom, biti skoro namireni
@pozna,potpisujem tvoj post jedino bih se osvrnuo na one koji imaju par hektara i plniraju se obogatiti. Ja se isto tako nadam da nema takvih, ali se, s druge strane, bojim da ih ima. Ti ce, jasno, brzo odustati, ali mi nije drago da se ljudima pricaju bajke i da se uopce nadju u takvoj situaciji. To steti svima, osim nefer prodavacima sadnica, no to je vec prozvakana tema.