• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207
Re: uzgoj ljeske

Cipiripi ,bez ljutnje ali mislim da nam programi nisu ni blizu isti.
A malo ranije ili kasnije kod prskanja ti je kao da prskas u prazno.Mora tacno kada treba.
Takodje mi je krivo sto vecina ljudi i posle toliko godina nema pravi program a ono sto sam procitao na prvoj strani kao plan prskanja .........uglavnom je cist promasaj jer je totalno neuskladjeno kako sa vremenom tako dobrim delom i sa preparatima.

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

a nismo se razumijeli ,jer nisam mislio na dane prskanja već u svezi sa vremenskim prilikama koju su u tijeku.
jer nemožeš prskati ako dva dana pada kiša ovdje kod nas -a kod tebe je lijepo vrijeme. na to sam razmimoilaženje mislio .
a naravno da ću primjenjivati nešto i od vas koji više znate-- NARAVNO AKO SVOJ PROGRAM PODIJELITE SA NAMA -novima u ovom poslu.
eto bok svima, : još imam 4 reda za orezati po 70 vočaka i gotova rezidba. :idea:

C

CRNI 465

Guest

Pozdrav svima na forumu!
Vidim da se veliki broj vas razočarao u Daruvaru i moram priznati da mi je sada i manje krivo što nisam išao!!
Nisam mogao dobiti slobodan dan!!
Ja sam novi u ovom poslu pa bih molio malo pomoći od Vas iskusnijih!
Posadili smo u 11 mjesecu 2,5 hektara (80%istarski i 20%rimski) pa me zanima kada špricati prvi put i sa čime ?
Vidim da nemate svi iste tretmane! Na internetu sam našao herbosov program zaštite !
Da se pridržavam njega ili imate kakve druge savjete?
Ima li kakve rezidbe u prvoj godini?
Kada i sa čime bi bilo najbolje prihraniti sadnice?
I još nešto, planniramo ove godine proširiti nasad sa postojeća 2,5ha na 7 ha! Dali je došlo do kakvih promjena što se tiče poticaja za sadnju ljeske?
Mi imamo nasad između Siska i Sunje pa molim onoga tko nam je najbliži da se javi na moju e-mail adresu pa da se nađemo i malo popričamo o svemu vezano uz uzgoj ljeske !
Imali li tko za prodati IMT 539 ?

Karla jesi li ti pisala da imaš sadnice za prodati ? Meni će trebati za popuniti nasad!
pozdrav

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

CRNI 465 kaže:
Pozdrav svima na forumu!
Vidim da se veliki broj vas razočarao u Daruvaru i moram priznati da mi je sada i manje krivo što nisam išao!!
Nisam mogao dobiti slobodan dan!!
Ma cuj, istina da smo dosta komentirali stvari koje trebaju biti bolje, ali isto tako, budimo realni, bilo je stvari koje su bile i korisne. Ako nista drugo, vjerujem da ce nakon toga skupa, a i ovih nasih komentara, lokalna savjetodavna sluzba biti malo agilnija jer je tamo bila i gospodja glavna iz HZPSS za vocarstvo (isprika, zbaoravio kako se zove, a prelijen za trazenje).
Ja sam novi u ovom poslu pa bih molio malo pomoći od Vas iskusnijih!
Posadili smo u 11 mjesecu 2,5 hektara (80%istarski i 20%rimski) pa me zanima kada špricati prvi put i sa čime ?
Vidim da nemate svi iste tretmane! Na internetu sam našao herbosov program zaštite !
Da se pridržavam njega ili imate kakve druge savjete?
Koliko sam ja shvatio, isto sam tako novi (jesenas posadio), Herbosov program je dobar kao neka osnova, a svatko za sebe slaze svoj program. Ja sam poceo uciti, i cini mi se da prvo treba nauciti osnovne stvari o pojedinim bolestima i stetnicima, atek onda ici sa slaganjem nekog plana. Ja ove godine ne planiram nikakvo plansko, preventivno prskanje, vec su nastojati pratit stanje, a onda eventualno djelovati.

Ima li kakve rezidbe u prvoj godini?
Kada i sa čime bi bilo najbolje prihraniti sadnice?
Rezidbe nema u prvoj godini. Neki cak preporucuju da se nista osim najnizih izdanaka ne dira ni u drugoj godini.

I još nešto, planniramo ove godine proširiti nasad sa postojeća 2,5ha na 7 ha! Dali je došlo do kakvih promjena što se tiče poticaja za sadnju ljeske?
Suska se, dakle nesluzbeno je, da ce se ukinuti poticaji za podizanje trajnih nasada vec ce sve ici preko kapitalnih ulaganja. Ali u svakom slucaju, negdje sam vec i napisao treba sacekati da ministarstvo izadje sa nekim dokumentom da bi se vise moglo reci.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

još malo o crvenom ulju ( za nenada ) kaže da uspješno uništava jajašca većine štetnika na vočkama ( ne piše kojih )
i preporuča se zimsko prskanje ( znači u zimi a ne u proljeće ). znači ima logike da bi se snjim moglo po zimi uništavati štetnike jer oni u nekakvom obliku prezimljavaju do druge godine ( to mi izgleda logično ) i uglavnom su sa preparatom stari vočari dosta zadovoljni. samo što nam to vrijedi kad ga više neće biti!

međutim vratimo se na staru temu o plasmanu . izgleda da to sekira samo mene i turopoljca. znači o čemu razmišljam lješnjak mi više djeluje kao industrijska biljka ( kao pšenica, kukuruz, ....itd) a ne kao klasična vočka za pultarenje kao jabuka,kruška jagoda isl. znači morat ćemo većinu proizvoda utopiti u industriju ( koji se sretnik uvali u maloprodajni lanac svaka čast ali mislim da ni tu nisu potrebne prevelike količine ) tako nam ostaje industrija i onda si razmišljam da zvečevo treba 100t OK. ostao nam je još kraš kao veći on može trebati ajd 10puta tolko ( vjerojatno i manje pod uvjetom ako ih neko odozgo natera da uzmu plod od nas ) i to je to hiljadarka . u daruvaru ima 350 Ha to je 700 t u đakovštini će biti 150Ha i nas dvoje smo podmirili potrebe skoro cijele države i šta sa ostalim IZVOZ! ajme majko ko kome kako i gdje i pod kojim uvjetima :scratch :scratch a računa se da će biti zasađeno najmanje 1-2 tisuće Ha ( tko sam ja pozbrajao odprilike možda sam i krivo al neka )

i sad sam popzdio govore nam stručnjaci da hrvatska proizvodi tek 10% lješnjaka za svoje potrebe 10% OD KOJE KOLIČINE ?? ( 600t naprimjer - jaka cifra - pa zatrpaćemo ih za dvije tri godine!! ) eto ako neko otprilike zna koje su to količine ! možda g.savjetnik !

tako da mislim da smo zaplovili ko kolumbo u indiju a završio bogu iza nogu!! ne možemo ni doma prodat a kamoli van i onda uvjete diktiraju malo jači igrači koji baš nisu nježni prema mališanima od par ha kao što je većina nas! :D

p.s.

eto malo da imamo šta glabat!

C

CRNI 465

Guest

Smiljane hvala na pomoći!
Ti si isto tek počeo sa uzgojem lješnjaka? Od kuda si i gdje ti se nalazi nasad?
Što se tiče prskanja ja ću se ovu godinu držati herbosovog programa zaštite!
Smiljane koliko si ti posadio, na koji razmak , kad si posadio i od koga si uzimao sadnice?
Šta kažu kada će isplata poticaja?

KARLA MOLIO BIH TE DA MI ODGOVORIŠ DALI ĆEŠ IMATI SADNICA ZA 11 MJESEC?

Pozdrav svima !!!!!!

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Evo da se i ja malo uključim!!
Prvo bi prokomentirao Daruvar,tamo sam išao pogledati način orezivanja lješnjaka i taj dio je fino odrađen a ostalo je velik propust organizatora iz kojega su valjda izvukli neku pouku.Neznam dali ću moć vidjet napredak organiziranja iduće godine,pošto je savjetnik rekao da je buduča organizacija na nivou županije što im ja najviše zamjeram.
Sad u nedjelju 01.03.09 idem na sličnu prezentaciju u D.Miholjac pa ću vidjet,a u svakom slučaju za pohvalu je i sama inicijativa !!

Krajem devetog mjeseca sam pošpricao sa NORDOKS-om ,a sad u druguom mjesecu prije ovog pogoršanja vremena uspio sam pola nasada tretirat sa crvenim uljem,a nadam se da ću sutra uspjet završit u cijelosti.Tražio sam savjete na više strana i također su mišljenja podjeljena oko vremena tretiranja sa crvenim uljem,uglavnom lješnjaku nemože naškodit a rezultate ću vidjet.Ostala špricanja ću provodit po Nenadovom savjetu a bilo bi super ako uspijem nabavit i iste preparate koj on navodi.
Plasman!!!! je prava tema o kojoj bi trebali raspravljat i nekako se organizirat,ali bojim se da još skoro neće ništa biti od toga jer mi bi se po mome prvo trebali upoznat da bi mogli dalje razgovarat o budučoj suradnji i zato smatram da treba ići na prezentacije.Nitko odnas nema značajnije površine da mu se isplati uložit u pogon za preradu i da otkupljuje od drugih, jedino nam preostaje neki vid udruživanja i zastupanja zajedničkih interesa.

P

pozna

Guest

bio bi zanimljiv podatak,barem meni,koliko se ljesnjaka uveze u hr,nevjerujem da se u hr moze proizvesti visak.a vjerujem da kad vecina vasih nasada udje u ozbiljan rod,vec ce se pojaviti neki igrac zainteresiran za otkup i plasman,npr. konzum prodaje ljesnjak u ljusci,ocisceni i pakovani u jezgri,mljeveni pakovani a netreba zaboraviti da ima i kolace u ponudi. znaci veliki potrosac,naravno sve iz turske. mozda se prebaci na parolu ;kupujmo hrvatsko;. dovoljno je mocan da rijesi problem prerade,ciscenja,pakeraj sto u biti i nisu svemirske cifre za firmu,za malog proizvodaca su to veliki novci i jos k tome nema plasman. i opet stoji da treba osnovati neku zadrugu ili tako nesta iz recimo cisto fizickih razloga,da se ljesnjak skupi na hrpu i isporuci,jer se ni konzum nebi zaj...... sa puno malih isporuka. barem ja to tako vidim,a ima jos trg lanaca u hr,i ja sam prvo pomislio sa plasmanom za konditorske firme. a cijena,o tom potom,pa nevjerujem da se netko bavi ljeskom na 2-3 ha i racuna da ce se za 2 ili 3 god obogatiti.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

KOBAC kaže:
još malo o crvenom ulju ( za nenada ) kaže da uspješno uništava jajašca većine štetnika na vočkama ( ne piše kojih )
i preporuča se zimsko prskanje ( znači u zimi a ne u proljeće ). znači ima logike da bi se snjim moglo po zimi uništavati štetnike jer oni u nekakvom obliku prezimljavaju do druge godine ( to mi izgleda logično ) i uglavnom su sa preparatom stari vočari dosta zadovoljni. samo što nam to vrijedi kad ga više neće biti!
Negdje sam nasao da bijelo ulje + nordox ima isti efekt kao i crveno ulje

međutim vratimo se na staru temu o plasmanu . izgleda da to sekira samo mene i turopoljca. znači o čemu razmišljam lješnjak mi više djeluje kao industrijska biljka ( kao pšenica, kukuruz, ....itd) a ne kao klasična vočka za pultarenje kao jabuka,kruška jagoda isl. znači morat ćemo većinu proizvoda utopiti u industriju ( koji se sretnik uvali u maloprodajni lanac svaka čast ali mislim da ni tu nisu potrebne prevelike količine ) tako nam ostaje industrija i onda si razmišljam da zvečevo treba 100t OK. ostao nam je još kraš kao veći on može trebati ajd 10puta tolko ( vjerojatno i manje pod uvjetom ako ih neko odozgo natera da uzmu plod od nas ) i to je to hiljadarka . u daruvaru ima 350 Ha to je 700 t u đakovštini će biti 150Ha i nas dvoje smo podmirili potrebe skoro cijele države i šta sa ostalim IZVOZ! ajme majko ko kome kako i gdje i pod kojim uvjetima :scratch :scratch a računa se da će biti zasađeno najmanje 1-2 tisuće Ha ( tko sam ja pozbrajao odprilike možda sam i krivo al neka )

i sad sam popzdio govore nam stručnjaci da hrvatska proizvodi tek 10% lješnjaka za svoje potrebe 10% OD KOJE KOLIČINE ?? ( 600t naprimjer - jaka cifra - pa zatrpaćemo ih za dvije tri godine!! ) eto ako neko otprilike zna koje su to količine ! možda g.savjetnik !
Milsim da si ovdje nabrojao samo dio industrijskih potrosaca ljesnjaka (Zvecevo, Kras). Ne treba zboraviti Podravku, Kandit, Bobis, Dukat, Koestlin i desetke manjih proizvodjaca cokolade i kolaca te stotine slasticarni kojima bi isto tako bilo lakse kupovati ljesnjak od organiziranih proizvodjaca nego svaki za sebe. Vjerujem da Podravka, Kandit, Bobis i Koestlin sigurno potrebuju jos barem 300 do 500 tona, a mozda i vise kad bi mogli nabaviti svjezi, kvalitetni ljesnjak.
Takodjer, svjetski proizvodjaci tipa Ferero i Nestle su u stanju "progutati" dosta veliku kolicinu, a imaju, u krajnjoj liniji, hrvatska predstavnistva pa se bez problema moze doci do njihovih nabava bilo gdje u Europi, ali jasno, ne sa dvije ili 10 tona.

Nadalje, nase blize susjedstvo jer i Srbija i Bosna imaju dosta poznatih i velikih potrosaca ljesnjaka, a niti kod njih proizvodnja ne zdovoljava potrosnju,a vec postoje poslovni kanali (npr. Billa Hrvatska prodaje namaz od ljesnjaka od srpskog proizvodjaca Vekic Chocolate, za kojega priznajem, nisam nikad cuo do pred par mjeseci).

Cijena po kojoj Orahovica izvozi (cuo sam da je rijec o 10kn ili, u to doba, oko 1.4 Eur) je vrlo cudna kad se zna da su talijanski proizvodjaci jesenas na veliko, u jumbo vrecama, prodavali po 2 eura (na stranicama HZPSS je izvjesce sa puta u Italiju). Mozda talijanska drzava subvencionira domace proizvodjace, ali sigurno ne sa 0.6 Eura po kili. Samo hocu reci da tu ima strasno puno prostora za napredak i da podatke koje imamo od Orahovice sto se tice cijene i kolicine treba uzeti sa debelom zadrskom.

Ne treba zaboraviti da ovaj ljesnjak koji mi (inasi konditori) kupujemo nikada nije prethodna berba (pogledajte malo deklaracije, ukoliko im je vjerovati) vec berba dvije, tri ili cetiri sezone prije. Zakljucujem da su te narudjbe tih potrosaca na repu narudjbi kod Turaka,odnosno da ne mogu nabaviti svjezi ljesnjak. Ako npr. Nestle naruci u Turskoj deset slepera sa isporukom odmah, nas proizvodjac sa jednim sleperom mjesecno ce malo cekati. Ili ce dobiti ono sto je pometeno po skladistima. E, tu je nase mjesto :) Marketinski slogan moze biti NE METITE PO TURSKOJ, KUPUJTE U HRVATSKOJ

tako da mislim da smo zaplovili ko kolumbo u indiju a završio bogu iza nogu!! ne možemo ni doma prodat a kamoli van i onda uvjete diktiraju malo jači igrači koji baš nisu nježni prema mališanima od par ha kao što je većina nas! :D
Veliki nisu njezni, jasno, ali uvijek postoji nesto sto se zove "ljubav iz interesa" ;)

p.s.

eto malo da imamo šta glabat!
Ajde priznajte da ste znali da cu ja prvi nesto napistati ;)

CRNI 465 kaže:
Smiljane hvala na pomoći!
Ti si isto tek počeo sa uzgojem lješnjaka? Od kuda si i gdje ti se nalazi nasad?
Jesenas sam kod Gospica zasadio nesto manje od 5 Ha, a imam u planu jos jedan Ha zasaditi ove jeseni. Razmak mi je 5x5, a na jednom komadu od 1 Ha 5x3.5 (80% rimski, 15% istarski, 5% lambert). Sadnice sam uzimao od Displantariuma iz Starog Petrovog Sela.

Što se tiče prskanja ja ću se ovu godinu držati herbosovog programa zaštite!
Smiljane koliko si ti posadio, na koji razmak , kad si posadio i od koga si uzimao sadnice?
Šta kažu kada će isplata poticaja?
A poticaje kazu da ce sada isplatiti. Iskreno, ocekivao sam da cu vidjeti promjenu na racunu tijekom ovoga tjedna jer su na stranicama Ministarstva izdali priocenje da ce isplatiti, ali koliko pratim izgleda da su samo kukuruzarima isplatili polovicu. Njih ima vise i nisu zgodni kad zatvore ceste traktorima. ;) Vjerujem da cemo i mi ostali koji ne prijetimo silom, biti skoro namireni :)

@pozna,potpisujem tvoj post jedino bih se osvrnuo na one koji imaju par hektara i plniraju se obogatiti. Ja se isto tako nadam da nema takvih, ali se, s druge strane, bojim da ih ima. Ti ce, jasno, brzo odustati, ali mi nije drago da se ljudima pricaju bajke i da se uopce nadju u takvoj situaciji. To steti svima, osim nefer prodavacima sadnica, no to je vec prozvakana tema.

W

wajbul

Guest

Moje mišljenje,mislim da će za jedno 10 g. biti previše zasađeno nasada sa lješnjakom,kada dođu u puni rod sada zasađeni nasadi.Lješnjak nije voćka koja se može koristiti za puno namjena i slabo se konzumira sama.
Za razliku od jabuke,breskve,šljive i ostalog voća,koje se može koristiti za razne namjene.Jedan od glavnih razloga zašto se ulazi u sadnju lješnjaka,zato što je manje zahtijevna od ostalog voća.Ako netko ima 10ha vlastitog zemljišta,zašto ne zasadi barem 2-3 ha marelice,znam da je riskantna ali i jako profitabilna.Eto to je moje mišljenje

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Za wajblaOvo oko marelice je interesantno jer ja želim zasaditi još neku voćnu vrstu osim lješnjaka. Imam na raspolaganju oko 2ha slobodnog zemljišta. Pa su planiranja u vidu da ćemo ići na neku intenzivniju proizvodnju po jedinici površine. Zanima me između ostalog i marelica, ako imaš saznanja o prodaji, mogućem plasmanu, stavi nešto makar na zasebni post o recimo marelici.

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

bok
u svezi sadnje vjerujte da je danas gotovo svejedno dali sadiš lijesku,marelicu ,trešnju ,višnju ili bilo koju biljhku u velikim količinama -jer na velike količine moraš imati ugovoren otkup a jučer sam razgovarao sa stručnjacima na DANIMA VOČARA 2009 u Tovarniku(nekima) da i ako imaš tkz ugovore to ti je danas mrtvo slovo na papiru. Samo ako se pokaže potražnja za određenim proizvodima u svijeti iliti na tržištu oni će sigurno to otkupiti,ali ako je kriza ili neđto drugo moš se slikat s ugovorimajer nitko od njih neče u gubitke ili da to čuva za drugog(nas)
inače i danas ima prezentacija strojeva i rezidba vočaka jabuke,šljive trešnje i višnje idr.u Tovarniku u 10,oosati.

nije loše da se vide ti strojevi...bok

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

[b
dblaz kaže:
Evo da se i ja malo uključim!![b
Sad u nedjelju 01.03.09 idem na sličnu prezentaciju u D.Miholjac pa ću vidjet,
pitanje za dblaza
gdjr točno ideš i na kojoj plantaži ,jel to vrijedi i za ostale goste ili ja to privatno za uži krug ljudi,napiši ,ja sam blizu pa bih skoknuo.
i u koliko sati

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Malo optimizma, kroz par dana dolazi mi prvi veći kupac da kupi lješnjak. Uzorci koje smo slali su zadovoljili: vele lješnjak iznimne kvalitete i veličine, (istarski duguljasti).
Prvi veći kupac za moju prvu sklomnu berbu možda nekome smiješno ali za mene je to 100 kg.
Nemojte gubiti nadu, za sreću treba tako malo. Eto s optimizmom odoh u rezidbu.

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

bok karla

ja znam kakav je to osječaj jer kad mi je jedan kolačar naručio 200-300 kg očiščenih lješnjaka mislio sam da zeze (a ja imam oko12kg)
iči če to samo treba izdržati par godina dok se ne uhodamo.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

narezo sam sibe 20-ak cm i umocio u hormon i zapiko u zemlju malo za probu kaj mislite jel bude kaj od toga jel sad vreme za to mogo bi tak napravit na tisuce sadnica

W

wajbul

Guest

karla kaže:
Za wajblaOvo oko marelice je interesantno jer ja želim zasaditi još neku voćnu vrstu osim lješnjaka. Imam na raspolaganju oko 2ha slobodnog zemljišta. Pa su planiranja u vidu da ćemo ići na neku intenzivniju proizvodnju po jedinici površine. Zanima me između ostalog i marelica, ako imaš saznanja o prodaji, mogućem plasmanu, stavi nešto makar na zasebni post o recimo marelici.
Trenutno se dvoumim između marelice i trešnje,imam 1ha oranice i nešto ću sigurno zasaditi Marelica me jako interesira i siguran sam da plasman nebi bio nikakav problem.Prvo moram ispitati na kojoj bi podlozi biko naj bolje kalemiti marelicu zbog apopleksije(sušenje ).To bi bilo najbolje kontaktirati institut u Novom Sadu.

B

brka

Guest

POČINJE SEZONA :scratch

vrijeme tretiranja fenofaza razvoja bolesti i stetnici sredstvo koncentracija primjene količina sredstva
za 100 l vode
pocetak vegetacije
(fenofaza pupanja) bakterioze, jaja lisnih uši, štitaste uši CRVENO ULJE ili

NORDOX 75 WG +
BIJELO ULJE 2-3 %

0,3 %
2 % 2-3 l

300 g
2 l

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Cipiripi 1967 tvoj post sam vidio tek sada kad sam stigao u Osijek a nasad mi je u Viljevu, tako da ja pokušavam biti na obadva mjesta.
To okupljanje je organizirao gospodin Kinjerovac u njegovom nasadu s ciljem da se mi uzgajivaći sa područja D Miholjca međusobno upoznamo,nije bilo nikakvih prezentacija već samo razgovor.

Karla čestitam na prvom poslu :D

Najnoviji postovi

Na vrh