• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
Re: uzgoj ljeske

joza pozdrav od kud si u kojem ti je stadiju nassad

S

Savjetnik

Guest

Pozdrav krkiju. Ako se želiš više informirati o ekološkoj proizvodnji najbolje bi ti bilo da kontaktiraš moju kolegicu u službi gospođu Mariju Ševar koja vodi odjel za integriranu i ekološku poljoprivredu-načelnica je, dobra je savjetnica i što je bitno praktičar je a ne teoretičar. Na našim stranicama Obrisan neispravan link. naći ćeš adresu i kontakte. Slobodno joj se javi, sve će ti reći vezano uz zakonsku legislativu, poslati adrese stanica za nadzor koje to na terenu rade. Osobno znam i imam kontakt sa gospodinom Miličevićem koji radi na tim poslovima pa možeš i mene kontaktirati na moj mail ako ga budeš trebao. O ekološkoj proizvodnji lijeske mislim da je dobra stvar no po mome stvar budućnosti jer još nismo savladali osnovne elemente obične proizvodnje niti imalo organizirali tržište što nećemo ni moći dok nećemo imati barem nekakve ozbiljnije količine a tada će nas vjeruj mi doživjeti ozbiljno i htjeti će razgovarati jer će u tome vidjeti i svoj profit. Što se prodaje ekološki proizvedenih lješnjaka tiče, mogle bi se prodati za sada manje količine u trgovinama zdrave hrane. Ja imam kontakt sa jednim lancem u Zagrebu pa ti i to mogu mailom poslati. I na kraju jedan mali savjet. Postavljate puno elementarnih pitanja (što je i normalno) međusobno. Moje pitanje je zašto ta pitanja mailom ili telefonom ne uputite savjetnicima voćarske specijalnosti na vašoj županiji, kontakte ćete naći u adresaru na našim stranicama? Poznajem krasnih ljudi, kolegica i kolega praktičara koji vam na svako pitanje mogu stručno odgovoriti?Preporučio bih kolegicu Zdenku Korade i posebno kolegicu Blaženku Mozer iz Orahovice koja je a mislim da se ne varam i radila na plantaži u Orahovici. Spoj struke i iskustva ne može omanuti i koristite to maksimalno jer svi stručni savjeti kod nas su i dalje besplatni-što je rijetko gdje (vi nas a i mi sami sebe naravno kao i puno drugih puno većih gluposti financiramo iz proračuna) pa to onda što plaćate i iskoristite.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

@savjetnik, respekt na hrabrosti da se javi.

Mozda je tako ispalo, ali ja nikako ne zelim da se bilo koja moja rijec protumaci kao osobni "obracun" sa bilo kime a nedajboze vrijedjanje. Isprika ako nisam bio dovoljno precizan.

Ali cinjenica jest da je na prezentaciji bilo pitanje o kapitalnima (druga je stvar da mozda nije bila tema) a da je u odgovoru koristen termin poticaj. Ljudi i ovako ne razlikuju sto su drzavni a sto lokalni poticaji, sto su drzavne "nepovratne investicijske potpore kapitalnim ulaganjim u poljoprivredu" (kapitalna) a sto su poticaji za podizanje trajnih nasada, godinja placanja itd. itd. tako da je kontraproduktivno jos vise ih zbunjivati. Ili je to cilj?

Isto je tako cinjenica da zahtjevi za kapitalna nemaju veze sa savjetodavnom sluzbom vec su se, barem do sada, zahtjevi predavali u Ministarstvo koje ih je i obradjivalo (odnsono obradjuje). Ili to nije tako?

A sto se tice ostalih mojih stavova, sve je za raspravu, naravno, ali molim bez izvrtanja teza (tzv spinova) i mjesanja krusaka i jabuka. Ako sam nesto krivo protumacio priznati cu svoju pogresku.

Vjerujem da cemo moci neke nejasnoce pojasniti i kad se sretnemo otici na pice. :)

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Re: LJEŠNJAK -JARMINA

Bobo kaže:
Vec smo pricali da je tebi uspio otpasti noz koji ne radis po nekim losim terenima. A ja redovno idem kroz sikare sa svojim i nista se dogodilo nije. Koliko sam ga koristio, nozeve sam vec dva puta ostrio i on i dalje radi bez greske... Sjecem granje i drvece do debljine cepa od pivske boce i to ne samo nekad, nego vrlo vrlo cesto.

Negdje sam ti napisao usporedbu nasih malcera i pokazalo se da je ovaj s dva noza bolji svakako. Jednostavno je jace gradjen, jeftiniji nozevi koji se mogu okretati... puno mi je opet za pisati...

6600 kostaju i jedan i drugi i ja se nikada za sistem s tri noza ne bih odlucio za posao koji ja obavljam sa svojim "helikopterom".
Cuj, :) krivo si zapamtio, Bobo, ;) meni je noz otpao zbog udarca (ili jos bolje udaraca) po kamenu. I poslije mi je netko objasnio da je bolje da je noz otpao nego da je izbacio osovinu iz ravnoteze. A to jeli bolje dva ili tri noza, ja ne znam, meni samo majstori rekli da je teze napraviti sa tri nego sa dva (zbog ravnoteze) i da tri noza vise usitne. Eto, ako su mene slagali, i ja lazem.

S

Savjetnik

Guest

Smlijane što se hrabrosti tiče ona je vezana uz to što smatram da korektno radim svoj posao i na konto toga mogu se sa svakim naći i pogledati ga u oči bez straha. Žao mi je ako je na predavanju došlo do zbunjole u tumačenju termina jer mi to sigurno nije cilj već mi je bio cilj da vas malo bolje informiram sa ciljem da pomognem vama. Termini kapitalna ulaganja ili investicijska potpora isti su termini i istina je što sam rekao da je prošle godine u rujnu došlo do izmjene Pravilnika o provedbi modela kapitalnih ulaganja u poljoprivredi i ribarstvu prema kojem se u kapitalna priznaju i investirana vlastita srestva a među njima i kupovina zemlje vlastitim sredstvima što bi vama trebalo nešto značiti. Naša Ispostava u Daruvaru da bi pomogla ljudima obrađuje sve zahtjeve-što nam nije posao ali to radimo. Naš je posao i obaveza prema novom Pravilniku da za investicije do 150.000 kn za koje nije bio u banci potreban poslovni plan ili investicijski program te za investicije plaćene gotovinom moramo izdati, potpisati i ovjeriti skraćeni investicijski program. Druga vrsta potpore su poticaji za podizanje višegodišnjih nasada koje savjetodavna stalno radi i na osnovu toga točno znam koliko je tko pa i gospodin Moulis podigao nasada jer svi papiri prođu kroz moje ruke i završe u mojoj arhivi. U svemu ovome postoji jedna najava a osobno znam da se priprema izmjena Zakona o potporama u poljoprivredi. Neslužbeno kruži informacija da će se ukinuti poticaji za podizanje nasada i da će se podizanje nasada u budućnosti biti poticano samo u okviru kapitalnih ulaganja što znači 50% od sa računima dokazanim troškovima ako nasad podižete u okviru operativnog programa ili 40% ako nasad podižete izvan tog programa. Pošto ste podizali nasad znate koliko ste po hektaru za podizanje nasada utrošili pa usporedite to sa sadašnjim poticajem za podizanje nasada (koji se planira ukinuti) od 16.800 na običnom području ili 22.700 na području od posebne državne skrbi pa ćete vidjeti koliko je to manje i na čemu ćete biti.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Hvala na infu.
Da, ova promjena da se sve svodi na kapitalna nam ne odgovara, ali je isto tako, budimo realni, i logicna posto se takvim pristupom potencira rad preko racuna i ide najavljenim smjerom o smanjenju broja poticaja, subvencija kako god se zvali. To je vec lagani off-topic jer je to nije vezano samo za lijesku.

Ja bih ipak ;) iskustvo uci :) sacekao konacni tekst jer se u zadnih godinu dana, koliko ja pratim temu, hrpa puta suskalo jedno, a dogodilo drugo, a sada je dosta skakljivo vrijeme pred lokalne izbore ;)

A sad, isprika svima, ne mogu, a da ne udjem u debeli off-topic :oops:
... eto, i to je nesto sto me smeta kod ovog naseg ministarstva. Stalno se govori o nesluzbenim informacijama koje se komentiraju ovako ili onako, ali bez ikakave podloge u nekom radnom materijalu. osobno ne vidim nikakvog razloga, osim politicke manipulacije, da se radni nesluzbeni tekst nekog prijedloga objavi neko vrijeme prije donosenja pa da ga imamo prilike iskomentirati, a da ne moramo biti ne znam kako aktivni u politickim strankama ili jakim udrugama poljoprivrednika.
Usput, dali je objavljeno koje udruge participiraju u donosenju pravilnika?

S

Savjetnik

Guest

Smiljane mijenja se kompletno Zakon o državnim potporama u poljoprivredi a tek na temelju njega mijenjati će se i Pravilnici. Znam da se to radi jer je moj ravnatelj na tim sastancima vezano uz izmjenu Zakona u Ministarstvu. Do kakvih će promjena doći ne zna se jer se sve to još uvijek usaglašava. Ako će netko od predstavnika udruga voćara u tome sudjelovati onda će to biti vjerojatno gospodin Frane Ivković jer je najeksponiraniji. Što se poziva na piće u budućnosti tiče on uvijek vrijedi, no neznam gdje, jer sam danas sa gospodinom Moulis pričao i dogovorili smo da će u budućnosti sve aktivnosti oko lijeske ili bilo kakvih edukacija o lijesci u Daruvaru biti samo za proizvođače sa naše Županije jer nas ima sasvim dovoljno i izbjeći ćemo prebukiranost i ovakve negativne komentare. Iduće godine u Daruvaru ćemo kako sam i obećao održati školu ili tečaj dobrog uzgoja lijeske sa tečajem rezidbe ali isključivo za poljoprivredne savjetnike iz drugih županija. Nadam se da će se nakon toga i oni aktivirati i krenuti raditi sa vama na području terena koji pokrivaju u drugim županijama.

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

joza kaže:
zanima me zna li itko nešto o ekološkoj proizvodnji i da li se isplati[quote:3ouuubnk]
[/quote:3ouuubnk]

Evo ti uvjeti za ekološku proizvodnju lješnjaka pa procjeni; :|
Poticaj za podizanje nasada lješnjaka u ekološkom uzgoju isti je kao i za podizanje nasada u konvencionalnom uzgoju, tj. 16.800 kn /ha, ili 22.700 kn/ha ako se nasad podiže na područjima s težim uvjetima gospodarenja. Razlog tome jest što kod nas ne postoji deklarirani ekološki sadni materijal lješnjaka, već se nasadi podižu konvencionalno uzgojenim sadnicama lješnjaka.
Za dobivanje statusa eko proizvođača potrebno je:
1. Posjedovati zemljište (vlasništvo ili višegodišnji najam),
2. Biti upisan u Upisnik poljoprivrednih proizvođača (u mjestu gdje ste prijavljeni na osobnoj iskaznici i to u Područnom uredu za poljoprivredu i gospodarstvo),
3. Posjedovati osnovno znanje o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji,
4. Uzeti uzorke tla i poslati ih u ovlašteni laboratorij za utvrđivanje stanja plodnosti tla prije sadnje nasada,
5. Odabrati nadzornu stanicu koja će izvršiti nadzor nad Vašim obiteljskim gospodarstvom. Ako nadzorna stanica smatra da zadovoljavate uvjete za ekološku poljoprivrednu proizvodnju izdati će Vam zapisnik.
6. Nakon što ste dobili zapisnik možete se upisati u Upisnik ekoloških proizvođača. Ovaj upisnik se vodi u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja,
7. Morate proći prijelazno razdoblje koje kod višegodišnjih nasada traje 3 godine. Svake godine nadzorna stanica će izvršiti kontrolu vaše proizvodnje i izdati zapisnik, a pravna osoba za provedbu postupka potvrđivanja će to potvrditi izdavanjem potvrdnice. Nakon dobivanja potvrdnice proizvod možete deklarirati znakom Ekološki proizvod Hrvatske.

Popis nadzornih stanica:
1.
"AGRIBIOCERT"
Veli dvor 11, 51513 OMIŠALJ
tel. 051/842 607
e-mail: zadruga.agribiocert@ri.t-com.hr

2.
"BIOINSPEKT" d.o.o.
Đakovština 2, 31000 OSIJEK tel. 031/204 620, fax: 031/213 659
e-mail: bioinspekt@os.t-com.hr

3.
"BIOTECHNICON" Poduzetnički centar
Put Kopilica 5, 21000 SPLIT
tel/fax. 021/393 350
e-mail: biotechnicon@biotechnicon.hr

4.
"HRVATSKE ŠUME"
Ljudevita Farkaša Vukotinovića 2, 10000 ZAGREB
tel. 01/4804 111; 4804 159, fax. 01/4804 101
e-mail: direkcija@hrsume.hr; jadranka.rosa@hrsume.hr

5.
"PRVA EKOLOŠKA STANICA"
Kuraltova 8, 10000 ZAGREB
tel. 01/2348 628
e-mail: marinz@zg.t-com.hr

Želim napomenuti da na stranicama Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu Obrisan neispravan link. možete pod rublikom publikacije/ekološka poljoprivreda naći letke: Koraci do ekoznaka za maslinovo ulje i Koraci do ekoznaka za vino iz kojih možete iščitati Vama neophodne i druge podatke.

S poštovanjem,
mr. sc. Marija Ševar
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
:arrow:
Gospodine savjetniče, mislim da bi nam bilo puno korisnije npr; da nam na forum stavite makar i okvirni plan zaštite ljeske, ili da nas pravovremeno upozoravate recimo na bolesti i štetočine koje napadaju lijesku u određenim godišnjim dobima ili u ovisnosti o vremenskim okolnostima, a koje je potrebno pravovremeno suzbijati ili prevenirati, nego što zastupate bilo čije privatne interese.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Savjetnik kaže:
Smiljane mijenja se kompletno Zakon o državnim potporama u poljoprivredi a tek na temelju njega mijenjati će se i Pravilnici. Znam da se to radi jer je moj ravnatelj na tim sastancima vezano uz izmjenu Zakona u Ministarstvu. Do kakvih će promjena doći ne zna se jer se sve to još uvijek usaglašava. Ako će netko od predstavnika udruga voćara u tome sudjelovati onda će to biti vjerojatno gospodin Frane Ivković jer je najeksponiraniji. Što se poziva na piće u budućnosti tiče on uvijek vrijedi, no neznam gdje, jer sam danas sa gospodinom Moulis pričao i dogovorili smo da će u budućnosti sve aktivnosti oko lijeske ili bilo kakvih edukacija o lijesci u Daruvaru biti samo za proizvođače sa naše Županije jer nas ima sasvim dovoljno i izbjeći ćemo prebukiranost i ovakve negativne komentare. Iduće godine u Daruvaru ćemo kako sam i obećao održati školu ili tečaj dobrog uzgoja lijeske sa tečajem rezidbe ali isključivo za poljoprivredne savjetnike iz drugih županija. Nadam se da će se nakon toga i oni aktivirati i krenuti raditi sa vama na području terena koji pokrivaju u drugim županijama.

Re podebljano
Jesmo li se mi to uvrijedili?
Da, najbolje je probleme gurati pod tepih kao da ce onda biti manji. Kako bi svijet bio lijep kad bi komentari bili samo pozitivni, a mi svi lijepi i pametni :twisted:
Evo, kolega turopoljac je dotaknuo pitanje nepostojanja odredjene vrste sadnog materijala. Sto i tko bi tome mogao biti razlog?

A sto se razgovora i kave tice, shvatiti cu to da se nemozemo naci u "vasoj" zupaniji. Predlazem da se nadjemo (ako vam je tako lakse prihvatiti poziv, i gospodin Moulis nam se moze pridruziti) u nekoj zupaniji gdje se konstruktivna argumentirana kritika i drukcije iskazano misljenje nece shvacati kao uvreda.

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

ma ljudi jeli to moguće da se još oko svega toga vuče korijenje :?:

dajte da ovaj forum nadograđujemo sa stvarima koje će nam svima zrebati u budučnosti. i ja sam bio u Daruvaru ,ostao u hodniku ,ništa vidio niti čuo ali ipak VELIKO hvala što ste mi poslali poziv da se tamo nađem. iako je bilo propusta ,ali vjerujem ne iz loše namjere,smatram da se svakako moramo susretati i razmjenjivati mišljenja kako bi smo mogli napredovati jer znamo svi oni dalmatinsku poslovicu ČOVIK I TOVAR SU PAMETNIJI OD ČOVIKA.Prema tome dajte da budemo konstruktivniji.
imam jednoPITANJE ZA G. sAVJETNIKA može li na link staviti koji se insekticidi mogu miješati sa fungicidima u prskanju lijeske ( da se ne mora ići posebno za svaki atomizerom) ? CAPTAN I KARATE ZEON ? ILI ŠTO VEĆ IDE?

HVALA UNAPRIJED :oops: :!:

V

vukovarac

Guest

dajte ljudi okanimo se tih gluposti više idemo raditi veljača je ,rezidba,prskanje,prihranjivanje a onda roštilj,pivica itd.

S

Savjetnik

Guest

Neću ni ja više o ovome niti o privatnim interesima jer ih nije bilo. Radi se o optužbama za koje smatram da su neutemeljene, i mene ste oprali da vam nešto uvaljujem, spominjala se i prevara itd. No hajdemo o poslu. U adresaru imate moj mail. Tko god je zainteresiran neka mi se javi. Imam stručne prezentacije tehnologije uzgoja lijeske koju je napravila kolegica Zdenka Korade za pretprošlu ili prošlu rezidbu te prezentaciju bolesti i štetnika te zaštitu lijeske koju je također za jednu od demonstracija rezidbe napravila viša stručna savjetnica za zaštitu bilja, moja kolegica Jadranka Berić. Ne mogu ih staviti na forum jer je to njihov rad i one su se za svaku dobrano pomučile, no mislim da ih mogu na vaš zahtjev (uz njihovo odobrenje) pojedinačno mailom poslati-besplatno i za ničije nego za vaše a to su svakako i naši zajednički interesi. No vrijeme je za posao, vi u rezidbu a ja u kapitalna jer je zadnji rok za podnošenje zahtjeva 28.02.

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Savjetnik kaže:
Tko god je zainteresiran neka mi se javi. Imam stručne prezentacije tehnologije uzgoja lijeske koju je napravila kolegica Zdenka Korade za pretprošlu ili prošlu rezidbu te prezentaciju bolesti i štetnika te zaštitu lijeske koju je također za jednu od demonstracija rezidbe napravila viša stručna savjetnica za zaštitu bilja, moja kolegica Jadranka Berić. Ne mogu ih staviti na forum jer je to njihov rad i one su se za svaku dobrano pomučile, no mislim da ih mogu na vaš zahtjev (uz njihovo odobrenje) pojedinačno mailom poslati-besplatno i za ničije nego za vaše a to su svakako i naši zajednički interesi.
Posto sam iz Srbije i ne poznajem navedene gospodje(ice) voleo bih znati kako su sastavljale program zastite i rezidbe.Da li na osnovu svojih iskustava ili tudjih? Kao i zbog cega je to neka vrsta tajne ,pa naravno svi smo se mi pomucili da dodjemo do nekih licnih iskustava.Ja sam do sada bez i jedne blokade sa svoje strane iznosio svoja iskustva i davao savete koji su se iz mog iskustva pokazali dobri(takodje besplatno, sto mi je uopste smesno i pomenuti).Nista nisam krio od svojih masina do svojih programa rada.
A sada vidim vodi se zustra polemika o postenju a kada treba da se daju konkretni saveti oko leske ,zbog kojeg smo uzgred svi ovde,od toga nista.Blago receno sramota.Ne vidim uopste svrhu takvog javljanja na forum ,osim svoje odbrane a konkretno ono o cemu je i Smiljan govorio ,nema govora.Ako ce se tako prenositi iskustvo , onda OK ali za to onda nije ni potreban forum, dovoljni su nam mail-ovi.

imam jednoPITANJE ZA G. sAVJETNIKA može li na link staviti koji se insekticidi mogu miješati sa fungicidima u prskanju lijeske ( da se ne mora ići posebno za svaki atomizerom) ? CAPTAN I KARATE ZEON ? ILI ŠTO VEĆ IDE?

HVALA UNAPRIJED
Covek je pitao , bas me interesuje ko ce mu odgovoriti-besplatno.

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Program zaštite kojeg je Nenad stavio na prijašnjim postovima je sasvim OK. Radili smo po njemu u prošloj sezoni i nismo imali ni jedan, ama baš ni jedan izbušen lješnjak, a i lišće je bilo zdravo.Nenade, zahvaljujem, eto zbog takvih kao što si ti posječujem ovaj forum, a još su samo dva lika koja vrede da ih se čita. Svaka ti čast. Inače ovo zadnje je katastrofa, nije vrijedno ni rečenice s jednim slovom.
Nadalje, ako ću imati potrebu da razmijenim neko iskustvo sa nekim tko poznaje problematiku oko ljeske u svim područjima, zamoli ću Nenada pa ću platiti izlet u Srbiju, Nenadu njegovo vrijeme i nadam se da će mi čovjek sve objasniti što me zanima.
Što se tiče sredstava zaštite, svaki proizvođač sredstava ima svoj program kojeg preporuča i to sa sredstvima koja proizvodi, to se doduše nakon nekog vremena mijenja jer pronalaze i proizvode nova sredstva koja su sa poboljšanim svojstvima.
Inače u dobroj poljoprivrednoj ljekarni ima i savjeta koji se mogu uvažiti.
Eto ne mogu a da ne zaključim, neka se nitko ne uvrijedi, ali kaže moj susjed Pero Pelcer prije čemo se dogovorit sa Srbima, nego sa Slovencima, prije sa Srbima nego sami sa sobom. živjeli!

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

KRATAK komentar na prošle događaje

nisam bio u daruvaru i davnih dana sam prestao ići na takve skupove jer uvijek očekivanja budu prevelika a korisnih savjeta premalo. zato savjet svima koji u buduće idu na takve događaje da to više shvate kao neobavezno druženje i upoznavanje sa ljudima koji su u sličnim problemima kao i mi. ionako se više sazna o procesima proizvodnje poslije u kuloarima nego na predavanjima. što se tiće predavanja uglavnom to budu stvari iz literature koje smo većina več čuli.
bilo bi nam bolje da se sami nađemo nekad kod nekog u nasadu jednom mjesečno ili par puta godišnje i malo si prezalogajimo, popojemo i popričamo otvoreno o problemima koji NAS muče bez savjetnika i trgovaca mašinama itd...

što se tiče g.moulsa njemu ipak treba skiniti kapu na trudu i uspjehu jer da nije bilo njega ne bi bilo ni nas. i jednog dana kad budemo imali par tisuća Ha zasađenih u hrvatskoj( a i šire ) to će biti jedino njegova zasluga

što se tiće nenadovih očekivanja od g. savjetnika baš i mene zanima kad će odgovor na pitanje!

inače svi očekujemo odgovor na privatni mail i nečemo ga stavljati na forum 8) :D

M

milan55

Guest

Zadnjih dana ste se dobro raspisali nemogu sve da pohvatam. Prvo sto se tice prskanja, ja sam koristio program herbosa i kad sam video da protiv monilije prskaju lesnik u maju i to 3 puta nekim preparatom nemogu se setitikako se zove sve mi je bilo jasno. Bas bi voleo da vidim program koje tajno salju te gospodje, da nije slican herbosovom. Koliko ja vidim svi mi ovde otvoreno pricamo o nacinu rada iskustvima i sve sto znamo i to sve naravno besplatno. Jako me zanima kako bi se svi ponasali da nema tog podsticaja koji je prava stvar, i da li bar neko sadio lesku, drzava daje i svima je dobro i vama i prodavcima sadnica, a kasnije kad pocne da radja videce se ko je koga varao. Ja sam van rekao da ce Daruvar proci isto kao dani leske u Decu, silne price i hvalospevi, a od prakse samo orezivanje. Da ste vi tamo saznali kad sta i kako raditi pa napisali na forum da svi znamo bio bi pun pogodak, kad ono malte ne samop svadje. Nenad je nesebicno preneo svoje dugogodisnje iskustvo i slikom i reci i mislim da je to nacin kako forum treba da radi. Bilo bi lepo da Savjetnik to vidi pa da nam kaze da li i u cemu Nenad gresi pa da i on sam popravi dok moze, a ko je kakav covek, gde je radio i tako dalje je manje bitno.
Postovidim da i nije bilo reci o nekim drugim sortama osim istarskog i rimskog, znaci da ce se i dalje samo one saditi, a ja i dalje mislim da postoje bolje kombinacije a to cu reci na jesen kad vidim kako je kod meno proslo.

J

joza

Guest

Pozdrav Krki ja ti se nalazim na pola puta između Novske i Okučana, lijesku sam sasvim slučajno odlučio posaditi, te sam na samom početku još se uhodavam i dobro mi je došao svaki savjet koji može pomoći. 2007. god. sam posadio 1,5 ha, a 2008. god. još 1 ha. Nisu na jednoj parceli i zasad me najviše muče zečevi. Pozdrav i Turopoljcu!!!! što se tiče ovih podataka o ek. proizvodnji to sam sve odradio. Sad me zanima ima li takva vrst proizvodnje ikakvog izgleda da uspije. :scratch

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Karla sta da ti kazem....nema na cemu ,drago mi je da sam mogao pomoci i zaista je lepo cuti da je tvoj savet nekome pomogao a ne da se sve cuva kao ne znam kakva tajna.
Nadalje, ako ću imati potrebu da razmijenim neko iskustvo sa nekim tko poznaje problematiku oko ljeske u svim područjima, zamoli ću Nenada pa ću platiti izlet u Srbiju, Nenadu njegovo vrijeme i nadam se da će mi čovjek sve objasniti što me zanima.
A za ovo ti treba samo malo benzina i slobodnog vremena sve ostalo je druzenje i razmena iskustva.Kakvo placanje :D
Što se tiče sredstava zaštite, svaki proizvođač sredstava ima svoj program kojeg preporuča i to sa sredstvima koja proizvodi, to se doduše nakon nekog vremena mijenja jer pronalaze i proizvode nova sredstva koja su sa poboljšanim svojstvima.
A ovo je Karla nazalost obrnuto, sada su sredstva za zastitu sve blaza i sa manjim karencama ,sve se vise ide na "ekologiju" i sto ovi strucniji kazu "pojesce nas bube".

Milane jesi posadio sadnice?
Kobac nema te dugo na forumu, sta se desava?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Ocito savjetodavna sluzba nije javni servis da bi svoja saznanja javno objavljivala u medijima u kojima se prilozi ne honoriraju pa shodno tome ne treba ocekivati i odgovore ovdje.

Ne treba se brinuti, konkretne informacije ce se saznati, hvala bogu postoji internet :) i odgovorni ljudi koji razlikuju poslovnu tajnu od informacije koja to nije.

Ja imam pitanje, prakticarima i strucnjacima koji nisu u sustavu, o crvenom ulju

Herbos preporucuje zimsko prskanje pocetkom zime sa 3% otopinom dok citam u zadnjem broju agro glasa da je efikasnije spricati krajem zime sa 1.5% otopinom.

Sto kazu iskustva?

Najnoviji postovi

Na vrh