• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Re: Lijeska - Rekorder !

Jadna lijeska, morala je još bježati od oraha.

lijeskais7.jpg

B

Bobo

Guest
Re: LJEŠNJAK -JARMINA

Vec smo pricali da je tebi uspio otpasti noz koji ne radis po nekim losim terenima. A ja redovno idem kroz sikare sa svojim i nista se dogodilo nije. Koliko sam ga koristio, nozeve sam vec dva puta ostrio i on i dalje radi bez greske... Sjecem granje i drvece do debljine cepa od pivske boce i to ne samo nekad, nego vrlo vrlo cesto.

Negdje sam ti napisao usporedbu nasih malcera i pokazalo se da je ovaj s dva noza bolji svakako. Jednostavno je jace gradjen, jeftiniji nozevi koji se mogu okretati... puno mi je opet za pisati...

6600 kostaju i jedan i drugi i ja se nikada za sistem s tri noza ne bih odlucio za posao koji ja obavljam sa svojim "helikopterom".

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Re: Lijeska - Rekorder !

lijeskaplod.jpg

lijeskplod2.jpg

Ovo sam našao ispod.

Dosta ima cvijetova naspram one 6 godina stare lijeske.

O

oljasi

Guest
Re: uzgoj ljeske

Nevjerovatno.
Šta ste vi milsili da će u Daruvaru biti prezentacija usisavača u 2. mjesecu i da će svi pohrliti iz Italije u Daruvar jer ste vi tamo bili.
Mogli ste ići u 11. mjesecu u Bolognu na EIMA-u i tamo bi sve vidjeli. Tko je išao od vas, nitko,a znate tko je ,opet Vlado Moulis.
Ja ne pričam o putu u Italiju sa savjetodavnom nego na Svjetski kongres o lijesci, gdje smo iz Hrvatske bili nas četvero.
Moulis, njegova žena, dr. Miljković i ja. Nitko drugi.

Nadam se da shvaćate i osjetite odgovornost dok pišete o čovjeku kojeg i ne poznate, na forumu.
U okolici Daruvara za sada je posađeno oko 350 ha lijeske, a sigurno tu ima i neke zasluge V. Moulisa.

Bilo je riječi o nekakvoj udruzi, 15.11. je trebalo biti okupljanje i šta se desilo, ništa.
Uvijek je bilo ljudi koji ništa ne poduzimaju nego samo kritiziraju nečije tuđe pokušaje da se nešto napravi. Zato u ovoj državi i nema strojnih prstenova, clustera i sličnih oblika, jednostavno zato što smo Hrvati.
Netko je rekao da kada se kupuje auto vodi se mehaničar, a kada se kupuju sadnice svi sve znaju, i to je istina.
Tko mi proizvede navodnjavanu dvogodišnju sadnicu i proda mi sa certifikatom po 5 kuna,btw to je cijena koju ste predlagali, kupiti ću sve što proizvede.
Kada je tako lako bilo podizati nasade prije dvadeset godina, šta onda nisi podigao svoj, nego sada.

Zašto nitko nije uvezao sadnice lijeske iz Srbije. Tamo sade na podlozi corylus colurne. Vjerovatno zato što košta sadnica 5 eura. Neka netko bita Hadrovića iz Erduta što misli o sadnicama lijeske koje prodaju SVI rasadnici, osim njegovog u RH.
Svi bi bili .ebeni i pošteni.
Kada smo bili u Italiji dali su nam usporedni test Facminih i Jolly usisivača. Ja sam tamo letao sa kamerom u prašini da ih prezentiram ovdje vama da vidite kako rade i da se lakše odlučite prilikom eventualne kupnje, ali vidim da što se čovjek više trudi, biva popljuvan do ...
Da sam na Vladinom mjestu nikada više ne bih tako šta organizirao i još što je najgore on to nije ni organizirao.
Imate ljude iz savjetodavne pa neka vam oni pokažu kako se reže, i imate i literaturu pa gladajte sa slika.
i za kraj, jer neću više pisati na ovu temu jer vidim da ne vrijedi, da li vam je vaš prodavač sadnica ikada obišao nasad da vidi kako se razvijaju njegova sadnice i dao vam koji savjet?
Vlado kada proda svoj proizvod osigura i " servisnu službu" odnosno obiđe nasade i da pokoji savjet.
Da ste sami organizirali prazentaciju razidbe u vašem kraju i da ste ga zvasli on bi se sigurno odazvao kaao što se do sada odazivao i nama. Zato vas molim, ne pišite neistine o čovjeku kojeg i ne poznate.
Pozdrav.

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

ma ljudi moji pa nećemo se valjda sada preko foruma posvađati-pa nitko mi i nikoga dovoljno ne poznajemo .
ima tu vjerojatno istine i od strane "oljasi" i od strane ljudi koji su bili u Daruvaru ove godine,i nije važno tko je organizirao skup ali znamo radi koga je tamo centar za lijesku-po njihovim riječima. i neka je bilo gdje centar ali kada nešto radiš valjda bi to trebao raditi kako treba-profesionalno.inače preko ovog foruma mislim sve dobro za "oljasija" ali moramo dati i drugima da iznesu svoje mišljenje o bilo kome.predavanje je bilo koma neznam iz kojih razloga ali u biti to i nije naša briga ,jer došli smo tamo nešto čuti novo i nešto ako bog da i naučiti tj po NJIHOVIM RIJEČIMA (a lagali su nas) vidjeti prezentaciju drobilice i usisivača. danas ne moš OLJASI više nikoga kao prije 20 ili25 godina lagati ili zaluđivati nekim svojim hirovima.
g.Moulisu na poslovnom uspjehu svaka čast i sva mu sreća i dalje ali BAŠ ZBOG MUKE koju je prošao sa svojim nasadima mora imati (ako je tako dobar čovjek kako tvrdiš)više stila i razumijevanja prema nama novima u ovom poslu.

na kraju mi čemo trebati jedni drugima i zašto taj HRVATSKI JAL sada ne pokopamo zauvijek i nastavimo surađivati kako bog zapovijeda.jer ako ćemo ići ovako -meni je dobar ovaj a tebi nije -nema od toga ništa.
BUDIMO POŠTENI PREMA SEBI PA ĆEMO BITI I PREMA DRUGIMA.

(OLJASI ne gubi vjeru u ljude-svatko ima pravo na loš dan (a to je možda bio 16.02 2009.u Daruvaru)

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Zanimljivi komentari i sigurno da svako ima u necemu pravo.
Ali cinjenica je da veliki rasadnicari ipak imaju svoju politiku jer sam prosto bio iznenadjen na mnogim forumima neiformisanosti o leski ,posebno njenoj zastiti a prilog o tome je da se mogu kladiti da 90% zasada nije isprskano od monilije i trulezi pre ovoga snega kada je bilo veliko cvetanje leske.Sto znaci da se mnogo prica o tome kada leska prorodi i velikim ,gotovo neverovatnim rodnostima a skoro ni malo kada ,kako i zasto prskati i koje cete sve alate i probleme imati i sta ce vam najvise problema zadavati.A vecina je bila na raznim prezentacijama.Nisam protiv marketinga i toga da neko zaradi ali moraju da se odgovorno predoce jos mnoge istine i daju mnogi saveti koji vam mogu ustedeti gomilu truda i novca(pa cak i da vam ustede bar jednu godinu rada do stupanja na rodnost !!!) i unapred vas spremiti da znate da je posao sa lesnikom mozda jedan od najzahtevnijih kako trudom tako i mehanizacijom.
Sve u svemu svako je na svoj nacin u pravu ali mislim da je muka pocetnika koji dize zasad ipak mnogo veca i zbog toga bi sami rasadnicari morali imati malo vise takta.
Naravno cast izuzetcima.

P.S.
Zašto nitko nije uvezao sadnice lijeske iz Srbije. Tamo sade na podlozi corylus colurne. Vjerovatno zato što košta sadnica 5 eura.
Rade se sadnice na mecijoj leski ali mislim da se i sa time polako staje jer se videlo da je to promasaj.A cene za tako skupu "ekskurziju" i avanturu je bila i veca od 5 eura.Zato mi nije jasno sta ce to i vama.Neko ce nekog posle toga juriti.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

Nenade nemoj zaboraviti slike sa primjerima orezivanja iako sam svoje orezao onako iz glave nebi bilo loše vidjeti tvoj način

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Krki necu sigurno ,samo da ovaj sneg malo legne pa nastavljam orezivanje a onda eto i slika.

goca

Novi član
Tu od
10 Ruj 2007
Poruka
29

evo i ja ovu raspravu pratim od početka, al sad ću dat svoj komentar

bila sam u Daruvaru i moram priznat i mene je povuklo - "prezentacija strojeva" al nisam očekivala da će netko usisavt lješnjake u 2. mjesecu, ove škare su zanimljive (i bilo bi mi dobro da danas imam ove električne za 10.000,00 kn :D jer imamo podebljih grana za rezanje), ali nisu neophodne i daj bože novaca pa ćemo ih kupit,
ništa novog nisam čula, al nisam puno ni očekivala, lijepo što netko planira pravit otkupnu stanicu, preradu ili što već, i što su ljudi iz njihove savjetodavne službe upućeni i zainteresirani za razvoj proizvodnje lijeske
išla sam čisto radi potvrde svojeg znanja i uopće mi nije žao ni minute provedene na predavanju na kojem je bila stravična gužva (zbog čega mi je jako drago, jer što nas je više to smo jači :D ) niti mi je žao zbog nekoliko sati provedenih gore na plantaži, čula samo ono što me zanimalo, vidjela rezidbu, popričala sa gospođom iz našičke savjetodavne službe itd.

uglavnom, meni uopče nije jasno šta ste vi očekivali od tog dana u Daruvaru, to što je bilo reklame strojeva koji su potrebni ili ne, i što su neki slovenci pričali o nekom udruživanju (taj dio nisam čula jer sam bila iza u hodniku, a oni su bili tihi i žamor je bio sve veči) i što netko reklamira put u Tursku (na koji bi ja prva išla samo da imam tih para),
meni je sasvim normalna stvar, jer mi smo njihovo ciljano tržište

e, da nisam baš shvatila onaj dio vašeg obrušavanja na gosp. Moulisa, pa ako mi to još netko može malo pojasnit ja bih bila zahvalna, jer možda razlog prodaja sadnica ili prodaja ne navodnjavanih sadnica, iskreno taj dio vašeg bijesa mi uopće nije jasan

ja ne znam dal on ima šta plaćeno od savjetodavne službe za organiziranje prezentacije na svom imanju ili nema, nije ni bitno, bitno je to da nas je sve primo, odgovorio na sva pitanja koja su mu ljudi postavili, izgubio jedan cijeli dan (koji je bio prekrasan za rad u nasadu) zbog nas koji se razvijamo i koji smo puni ptanja, nesigurnosti i sa manjkom iskustva i ja mu se na tome zahvaljujem

mi smo sadnice kupili kod gosp. Moulisa, sadnice su bile u redu i primile su se odlično, prije odluke o podizanju nasada smo se telefonski čuli sa njim, sve nam je objasnio, dao nam određene savijete itd., a s tim da nas u životu nikad prije nije ni vidio ni čuo

imam samo pitanje za Smiljana, gdje je on kupio sadnice za svoj nasad, kad je toliko važno naglašavati da su sadnice sa jako razgranatim korijenom i da su obavezno navodnjavane (što je logično da su takve bolje), naše nisu bile takve, a gle čuda nasad se lijepo razvija i grane rastu, mladice izbijaju....
naravno da kod takvih sadnica postoji manja vjerojatnost da se neće primit, al malo popusti što se tiče navodnjavnih sadnica, jer 90% ljudi sa ovog foruma nisu imali takve, a nasade sad imaju

mislim da nije u redu da se na ovakav način piše o organizaciji samog skupa i o pojedincima, jer su se sigurno svi trudili da to bude što bolje organizirano i što se mene tiče bio je sve jako dobro

srdačan pozdrav i nadam se da nam forum neće postat mjesto bespotrebnog prepiranja, nego da ćemo i dalje ići u pravcu međusobnog savjetovanja i pomaganja

P

pozna

Guest

bravo Goco,konacno tracak razuma,u potpunosti podrzavam tvoj post kao i Oljasijev,naravno.pa ljudi jeste li ikad prije bili na nekoj prezentaciji ? uvijek netko nesta prodaje,nekom je nesta zanimljivo ,drugom nije.kad sam ja radio prezentacije posla vezanog za stocarstvoto je organizirala savjetodavna sluzba Osjecko baranjske zupanije,kad je nasla domacinstvo ili farmu koja IMA STA POKAZATI. ja sam napravio promociju svog posla,napravio domacinu posao za 1500-2000 kn,predavanje je drzao jedan serator koji se drzi za znalca a inace je cest gost na HT-u,teoreticar naravno. na drugoj prezentaciji smo se posvadali pa vise nije pozivan.i on je nesta reklamirao al su ga ljudi prokuzili. nitko al bas nitko nije dobio ni lipu za prezentaciju,pa stoga nemojte misliti da je Moulis digao neke pare . tko smatra da ima plantazu za pokazati,moze organizirati salu,ima poslovne partnere sa tehnikom i mehanizacijom nek se javi lokalnoj sav, sluzbi i oni rado dolaze. odglumit ce brigu drzave,upisati dnevnice i bas ih briga, svejedno ce svi nezadovoljni srati po domacinu. pa navali narode,predite sa teorije na djela.lako je po drugom srati. pa ljudi ,niste u stanju organizirati ni neku nesluzbenu udrugu uzgajivaca ljesnjaka.to je realnost.kakvi strojevi,skupljaci plodova,to je naucna fantastika koju vecina nece nikada dozivjeti. sta ti vrijedi sadnica koja je bila navodnjavana na plantazi koja nema niti ce ikada imati navodnjavanje. puka teorija i pametovanje. cast izuzecima a oni se i tako nisu oglasili,ostali,tko se ljuti nek se ljuti,nitko nije pitao Moulisa jel on sretan sto ste ga popljuvali.

S

Savjetnik

Guest

Poštovana gospodo sa foruma. Vaše pisanje a posebno vaš negativni doživljaj događanja u Daruvaru (da ne kažem pljuvačine) nakon sugestija gospodina Moulis i gospođe Korade da se takve stvari pišu na forumu ponukalo me je da se prijavim i javim. Ja sam organizator ovog događaja i na isključivo moju inicijativu ovakvi događaji vezano uz lijesku održavaju se u već petu godinu u gradu Daruvaru. A počeli su se održavati zbog toga što je na našem području pokazan tada povećan interes za sadnju lijeske u čijem uzgoju em nije bilo kvalitetne literature em nije bilo iskustva. Organizacija je u početku isključivo bila za proizvođače sa područja naše Županije i u početku dok je Županija sufinancirala dolazak stručnih edukatora održavao ju je dr. Jemrić sa Agronomskog fakulteta uiz Zagreba a kada smo ostali bez sredstava na moju zamolbu pošto je mi je dobra kolegica i iskusna djelatnica uključila se kolegica Zdenka Korade. Gospodin Vlado Moulis koji je više kontaktirao sa proizvođačima kojima je prodao sadnice došao je na ideju da na jednom mjestu okupimo što više vas koji ste krenuli u tu proizvodnju i tako su pozivi proslijeđeni i vama. Ne sjećam se točno ali mislim da mi je prošle godine gospodin Moulis prvi puta dao adrese većih proizvođača pa sam im poslao pozive. Tako je bilo i ove godine i vi svi što ste dobili pozive za vaš neuspješni dolazak okrivite mene. Poziva je otprilike bilo za stotinjak ljudi koliko može primiti postojeća dvorana. Poslani su poprilično kasno i to priznajem no stvar je bila u tome što mi zbog promjenjivog vremena gospodin Kaučić iz državnog hidrometeorološkog zavoda nije mogao dati točnu prognozu za lijep dan za period duži od tjedan dana a vrijeme nam je za rezidbu bilo veoma bitno. U Daruvar vas je došlo duplo više nego što je dvorana mogla primiti i to nisam mogao predvidjeti. Ukoliko vam je to ipak bitno smatram da je to moja greška i svima koji ste ostali vani ja se ispričavam. O mehanizaciji, predavačima i svemu ostalom čime niste bili zadovoljni mogu samo reći ovo: Svake godine uz demonstraciju organizirali smo dodatnu edukaciju. Lani su to bili bolesti i štetnici lijeske sa prikazom i preporukama za zaštitu, prošlih godina pričalo se o tehnologiji podizanja nasada i svaki put po nešto korisno. Pošto smo prošle godine bili u Italiji i vidjeli strojeve tvrtke Facma na jednom gospodarstvu i zbog toga pokušao sam Vam pokazati da su ti strojevi sada kod nas, da se zbog njih ne mora ići u Italiju i da ćete ih jednog dana naglašavam jednog dana kada nam nasadi dođu u rod i kada se više Vas ujedini a (to ćete morati jednog dana jer je ta mehanizacija izuzetno skupa) da ju možete kupiti i servisirati kod nas. Što se udruživanja tiče to Vam je neophodno i zato sam doveo udrugu Zajedno da Vas a ne nekog drugog potakne na to. Mi ćemo se ovdje budite sigurni organizirati. Osobno sam inicirao i pomogao osnovati "Udrugu voćara Daruvar", Udrugu proizvođača božićnih drvaca Dragovoljaca i branitelja iz Domovinskog rata "Borobran"- čiji sam i sam član jer sam i sam proizvođač, a ove ćemo godine sigurno osnovati "Udrugu proizvođača lijeske" za područje naše Županije koja će kada dođe vrijeme a vrijeme će biti kroz nekih pet godina dođu u rod prerasti u Zadrugu. Lijeska gospodo moja ima budućnost i ja u nju vjerujem jer sam svojim očima vidio u Italiji da ljudi od nje žive. Što se ekskurzija tiče po kojima pljujete svoje sam proizvođače vodio prvo u Orahovicu-u berbu gdje su nas stvarno ljubazno primili, sve nam pokazali i gdje smo puno toga naučili. Nakon svoga dvorišta išli smo van u Italiju. Izlet kao i destinacije vezane uz lijesku organizirala su nam gospoda iz Hrvatskog zadružnog saveza jer osobno ja sam samo obični lokalni savjetnik i nemam veze po svijetu. Izlet je u stručnom smislu i meni bio razočaranje no i ono što sam vidio na neki način me je ponukalo da radim dalje jer sam vidio da nisu niti pametniji, niti obučeniji niti vrjedniji od nas, no da su organiziraniji to jesu jer su svi udruženi u zadruge, imaju strojne prstenove, imaju menadžere koji im sve prodaju i oni žive od toga. I ovaj put u Tursku ne radim zbog turizma. Samohrani sam otac sa dvoje maloljetne djece (što možete provjeriti jer su moji podaci na članku hzpss-a objavljenog na blogu) i nemam ni mogućnosti ni želje bauljati bez po svijetu. Želim nešto vidjeti da znam gdje smo i što moramo učiniti.

S

Savjetnik

Guest

Što se vašeg mišljenja o državnim službenicima tiče o "kojima nećete trošiti riječi" želim Vam reći da se ljudi ne generaliziraju jer se čovjek od čovjeka razlikuje, no nije u redu ikog podcjenjivati. Sve ovo što je rađeno do sada išlo je isključivo na moju osobnu inicijativu i od toga osim zadovoljstva da smo obavili svoj posao ni kolegica Korade a ni ja nismo imali materijalne koristi nikakve, niti je išta plaćeno gospodinu Moulisu koji je uzgred kao i svake godine za predavače i savjetnike platio ručak. O znanju o Zakonu o državnoj potpori i Pravilniku o kapitalnim ulaganjima neću trošiti riječi. O Zakonu kada se uvodio 2003. održao sam bar 30 predavanja a kapitalna ulaganja i sada radim jer se javljam iz ureda. To je posao koji radim i znam! O odnosu prema poslu mogu samo reći da volim svoj posao svoje ljude i zemlju. U životu sam svašta radio, vukao humanitarnu pomoć za Petrinju kada je rat počeo, dragovoljno u njega otišao, u toku njega zbrinjavao izbjeglice iz Bosne i sa Kosova, vukao humanitarnu pomoć u Vukovar čim je reintegriran, za ljude radim za vrijeme radnog vremena, poslije njega a kada treba i vikendom (kao sada) jer želim da dobiju što više-zbog čega po mjerilima većine ljudi a vjerujem i vašim -nisam normalan. Što se gospodina Moulisa tiče znam ga još kad se do nedavno vozio u 30 godina staroj škodi, kada je vadio sadnice i davao ih jednom našem uvaženom voćaru po 5 kn/sadnici a on ih je već tada prodavao po 15 kn + PDV, i koji mu jednu pošiljku do danas nije platio. Ja sam ga nagovorio da registrira rasadnik da ga ne iskorištavaju jer je u duši predobar, posadio je 60 ha nasada, kupuje zemlje koliko god može kupiti a otkupna stanica doći će na red kada bude dovoljno roda i kada će se njezin rad isplatiti-sada bi to ekonomski bila potpuna bedastoća. No nemam više vremena, moram raditi svoj posao, kao vidite prekovremeno. Pozdrav i nadam se da će i savjetnici u vašim županijama odvojiti malo vremena i nešto vam kvalitetnije i u manjem broju organizirati (zato sam i zvao gospođu Všnju Šimunović pa nećete morati dolaziti u Daruvar. Bit će lakše i vama i nama a uzgred imat ćete prilike pljuvati po poznatim ljudima a ne po nekome koga uopće ne poznajete.

J

joza

Guest

Pozdrav svim uzgajivačima lijeske, po prvi put sam na ovom forumu, slučajno sam ga našao te bih volio da na njemu mogu pročitati više korisnih informacija o samom uzgoju i danas sutra prodaji samog lješnjaka nego o svađi između pojedinih proizvođača, zanima me zna li itko nešto o ekološkoj proizvodnji i da li se isplati(imam 2,5 ha zasađenih po sistemu 1 ha 300 kom sadnica) i planiram ove godine povećati broj sadnica.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

od prije dve god kad sam otvorio temu o uzgoju ljeske na ovom forumu stvari su otisle dosta naprijed imamo i savjetnika kojeg bi pozdravio i pozelio mu da nastavi pisat i odgovarati na pitanja o kojima ima iskustva jel ima jos puno nepoznanica eto npr bas ekoloska proizvodnja ljesnjaka je dost intresantna kad je vec klasicna problem pa bi rasprava trebala krenut u tom smjeru
kome bi se i po kojoj cjeni kolicini itd mogao prodat ljesnjak uzgojen na ekoloski nacin

Najnoviji postovi

Na vrh