• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269
Re: uzgoj ljeske

ma ljudi jasno je da će 50% uzgajivača nakon 7-10 godina odustati od toga jer su se povodili za velikom i brzom zaradom u ovom poslu a to treba dočekati i ako bude zarade -bar ne tako velike kako svi ovi što prodaju sadnice govore.
ali oni koji ostanu duže nešto će i zaraditi :lol

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Moulis neće drugo ništa raditi sem sadnica jer mu je tu najbolja i sigurna zarada. A kad dođe tome kraj imat će love do krova i jako dobro će razmisliti da sve to uloži i ide u neizvijesnost što se tiče otkupa i tako izpočetka.
Mlatit će lovu na sadnicama do zadnje kapi.
A to što priča on i svi koji prodaju sadnice o zaradi po stablu, o najmanje uloženog truda u udnosu na sve voćne vrste je čista komercijalna demagogija, da navuče novu ljude u kupnju sadnica. I svi koji imamo 5 -6 godina star nasad znamo da nije tako. Baš u ničemu nije, jer ga treba i prskati i obrađivati i jebena berba ručno a onda plasman otežavajući.
Ništa bolje nego s drugim voćnim vrstama. Samo što druge vrste možeš prodati u organiziranom otkupu-npr. malina jagoda,jabuka šljiva itd. A kod lješnjaka toga nema nego snađi se druže.

V

vukovarac

Guest

ljudi nemojte se toliko sekirati ,netreba se oslanjati na druge,evo ja ovih dana osnivam udrugu uzgajivača lješnjaka da nas što više okupim kako bi mogli i mi sutra lakše prodati taj lješnjak, a kasnije ćemo u suradnji s poljprivrednom savjetodavnom službom organizirti demonstraciju strojeva i voćarskih traktora itd.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Uvjek je u susjedovom dvoristu trava zelenija ;) Ne treba se zivcirati, treba raditi, ne ocekivati brda i doline i da ce netko drugi rjesiti probleme i rezultati ce se sigurno vidjeti.
Osnovna prednost ljesnjaka jest u tome da ga ipak ne moras cuvati u hladnjaci ili isti dan na trznicu, kao kod maline ili jagode. Ima vise posla kod rucne berbe i kasnije oko kalibriranja i lupanja, ali treba biti optimist .. :) ... kako znam pametovati ;) 8) a tek sam zasadio.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

He he ta lijeska je trio fantastikus :) Prvo žilava je kao sami vrag, u prevedenom smislu troši brdo NPK za jačanje tih šiba kao da je na samoj buri odrasla. Drugo, plod joj je toliko tvrd, kao da je morao se odupirati slanoj vodi godinama, da bi došao na plodno tlo. Treće plod ima toliko koalorija i korisnih masnih kiselina da bi kila trebala koštati bar 80 kuna :)

I

ivić

Guest

bok ljudi , novi sam na forumu i evo sve vas pozdravljam ovim putem te vam mogu reći da mi je drago da postoji ovaj forum vezan za uzgoj lijeske pošto sam mnoge stvari saznao upravo ovdje. znam da je jesenjska sadnja puno bolja nego proljetna no eto zakasnio sam pa se spremam sada krenuti u akciju . inače imam stalan posao (al i puno slobodnog vremena) , imam par ha zemlje na kojoj raste trava pa evo odlučio slobodno vrijeme i iskoristiti

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

pooooooz!

i dobro nam stigao na ovaj forum i da se što više družiš sa nama.

a što se tiče zemlje i posla samo naprijed . nego jesi već odlučio što ćeš saditi na toj hrvatskoj zemljici pod travom?

I

ivić

Guest

Da, odlučio sam se za sadnju lijeske i svaki savjet i komentar dobro dođu. Novi sam u ovome al sam se dobro informirao o lijeski i to najviše na ovom forumu. Sad kad malo zatopli završavam sa pripremom zemlje i krećem u sadnju, al naravno prvo moram nabaviti sadnice pa me zanima di mi ih je najbolje potražiti. Planirao sam iz Corylusa pa me zanima dali ima netko iskustva s njima!

V

vukovarac

Guest

pusti taj corylus koncentriraj se na ovlaštene rasadnike koji već godinama rade,kao što je Kraš Osijek npr.ali evo još jedan uzgajivač ljeske i još jedan razlog više za udruživanje,ali i prijedlog ostalima za početak nabavite si te male drobilice i vidjet ćete da se može puno prodat očišćenog

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Pozdrav svima
Nisam se dugo javljao ,pa da se prvo zahvalim cipiripiju na onom pozivu, valjda ce biti vremena i za to.
Drugo vidim da mnogi komentarisu velicinu orezivane sadnice ............Moje misljenje je da ako je u pitanju istarski , onda sto se tice same visine i nije tako strasno mada bi trebala biti veca.Ono sto meni smeta jeste da je samo stablo jako tanko i nema potrebnu snagu za tu starost.Kod mene je u pitanju zbunast uzgoj i imam po 4-7 glavnih grana i svaka je u principu mnogo deblja nego ono glavno stablo.Kod vas je zastupljen i rimski a on je kod mene recimo u sestoj godini duplo veci od sadnice sa slike a o debljini glavnih grana da i ne govorim.
Mislim da nemate razloga za brigu jer sam siguran da je u pitanju losa nega same sadnice i da ce kod vas biti mnogo bolje i bujnije.
Ono sto jos mogu da dodam a to je da sam ja iskljucivo za gajenje leske u obliku zbuna jer sam zbun je njegova prirodna forma u kojoj on daje veci prinos (sto nije nebitno jer niko od nas nema desetine zasadjenih hektara),lakse se obnavlja i ne ostajete bez roda u fazi podmladjivanja zasada.
E sada za kraj da vas malo (de)moralisem :D (takva su se dvostrana osecanja meni budila kada je moj zasad bio na pocetku) sa slikama zasada od kojeg i moj vodi poreklo a koji sam kacio na drugom forumu.U pitanju je 25 godina starosti .

DSCF3795qqqqqqqqq.jpg

DSCF3798qqqqqqqqq.jpg

DSCF3804qqqqqqqqq.jpg

DSCF3800qqqqqqqq.jpg

DSCF3799qqqqqqqqq.jpg

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Nenade, Nenade ;) i mi cemo za 25 godina imati tolika stabla ;)
Ova prica sa zunom vs stablo. Ja osobno nikako ne mogu zamisliti strojnu berbu u zbunu. Kako ti radis berbu?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

vukovarac kaže:
pusti taj corylus koncentriraj se na ovlaštene rasadnike koji već godinama rade,kao što je Kraš Osijek npr.ali evo još jedan uzgajivač ljeske i još jedan razlog više za udruživanje,ali i prijedlog ostalima za početak nabavite si te male drobilice i vidjet ćete da se može puno prodat očišćenog

Vukovarac, o kojim malim drobilicama govoris?

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Kontam kaže:
E taj žbunj bi mogao dati 4-5 kg :shock: :)

Da, 4-5 kg nakon dvadesetak godina i više od toga, ali nikako 30 kg kako to reklamiraju naši prizvođači sadnica!!!

Ljudi , ako se još i nismo udružili , ajmo barem organizirano djelovati. Idemo u sve moguće Oglasnike staviti reklame ( jer najveći broj postojećih, a pogotovo potencijalnih novih uzgajivača lješnjaka ipak nezna za ovaj forum) da prodajemo kvalitetne sadnice lješnjaka po npr. 5 kuna . Na taj način bi ovoj nekolicini proizvođača sadnica koji su se trenutno osilili jer imaju monopol na tržištu uništili " zlatnu koku". Nakon toga bi se oni morali preorjentirati na prodaju plodova lješnjaka, morali bi nabaviti novu mehanizaciju (možda bi u Hrvatsku privukli i kakvog proizvođača ili zastupnika mehanizacije za uzgoj i obradu lješnjaka), organizirati kakve otkupne stanice i svakako pridonijeti reguliranju prodaje lješnjaka na domaćem tržištu od čega bi i svi mi itekako imali koristi. Imajte na umu da oni imaju velike površine koje sigurno neće ostaviti da propadnu, imaju velike kapacitete i vjerojatno već dosta love od dosadašnje prodaje sadnica. Oni se dakle lakše mogu preorjentirati nego mi mali proizvođači. Ja sam recimo posadio lješnjak isključivo zbog prodaje plodova, a da bih mogao prodavati i certificirane sadnice vidjet ćete u nastavku teksta koju sve pravnu regulativu bi trebao zadovoljiti. I otkud mi novac za to. Dakle nemoguća misija.
Možemo dakle ići s "Damping" cijenama sadnica trenutno na svoju štetu barem za one proizvođače koji ne idu u sustav poticaja pa im ne trebaju certificirane sadnice, a onima koji idu u sustav poticaja sugerirati da kupe minimalnu propisanu količinu certificiranih sadnica po jednici površine koju sade (300 kom / Ha), a ostatak dokupiti kod nas po trostruko nižoj cijeni. Što se tiče kvalitete sadnica mislim da možemo biti konkurentni , pa čak i bolji od njih uz malo dodatnog truda.

Pa eto ako ste i vi sadili ljesku zbog prodaje lješnjaka, a ne zbog proizvodnje sadnica, molim da prokomentirate moju ideju!!!

Inače da bi postali certificirani proizvođač sadnica i mogli izdati račun za svoju robu treba zadovoljiti sve donje uvjete što je za većinu nas malih proizvođača nemoguća misija;

"proizvodnja sadnog materijala regulirana je Zakonom o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (NN 140/05.).
Sadni materijal mogu proizvoditi pravne i fizičke osobe temelju zahtjeva upućenog Ministarstvu.
Dobavljač je pravna osoba sa sjedištem ili fizička osoba s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koja se bavi jednom od sljedećih djelatnosti: oplemenjivanje, održavanje, proizvodnja, dorada, stavljanje na tržište i uvoz poljoprivrednoga reprodukcijskog materijala.
Nakon upisa u Upisnik, dobavljač kontinuirano mora:
– u proizvodnom postupku utvrditi i kontrolirati kritične točke,
– utvrditi i provoditi mjere za nadzor i kontrolu kritičnih točaka u proizvodnom postupku,
– uzimati uzorke i provoditi analizu kvalitete sadnog materijala u ovlaštenom laboratoriju, u cilju provjere da li sadni materijal u pogledu kvalitete udovoljava uvjetima ovoga Zakona i propisa donesenih na temelju ovoga Zakona,
– voditi pisanu evidenciju o poduzetim aktivnostima iz 1., 2. i 3. podstavka ovoga stavka, te evidenciju o proizvodnji, kupnji, prodaji i isporuci sadnog materijala.
Poslove iz područja sjemenarstva, rasadničarstva i priznavanja sorti obavlja Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo iz Osijeka.
U Pravilniku o načinu i uvjetima upisa u upisnike poljoprivrednog sjemena i poljoprivrednog sadnog materijala (NN 40/99.; NN 31/00.; NN 44/01.) stoji da
dobavljač mora imati uposlenog djelatnika sa završenim VII/I stupnjem obrazovanja agronomskog ili poljoprivrednog fakulteta sa završenim usavršavanjem iz područja biljnih bolesti koje se prenose sjemenom.
U Upisnik proizvođača sadnog materijala upisuju se sljedeći podaci:
1. naziv, sjedište i matični broj pravne osobe, odnosno ime i prezime, JMBG i prebivalište (mjesto, ulica i broj) proizvođača;
2. upisni broj proizvođača i datum upisa;
3. naziv rasadnika odnosno objekta i mjesta:
4. vrsta i kategorija sadnog materijala;
5. broj i datum rješenja o upisu i objave u "Narodnim novinama";
6. broj i datum rješenja o brisanju i objave u "Narodnim novinama".
Obrazac Upisnika proizvođača sadnog materijala (obrazac UPSM ) tiskan je uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio.
Zahtjev za upis u Upisnik proizvođača sadnog materijala proizvođač poljoprivrednog sadnog materijala upućuje MInistartsvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
Ministarstvo će obaviti upis u Upisnik proizvođača sadnog materijala ako podnositelj zahtjeva ispunjava sljedeće uvjete:
1. da je vlasnik odnosno korisnik zemljišta ili odgovarajućeg proizvodnog prostora za proizvodnju sadnog materijala;
2. da raspolaže radnim prostorom i opremom ovisno o tehnološkom postupku proizvodnje;
3. da poslove proizvodnje vodi osoba sa završenim VII/I stupnjem stručne spreme agronomskog ili poljoprivrednog fakulteta, voćarsko-vinogradarsko-vinarskog smjera i radnim iskustvom od najmanje tri godine ili smjera bilinogojstva sa pet godina radnog iskustva na poslovima u proizvodnji sadnog materijala;
4. da poslove u proizvodnji sadnog materijala u laboratoriju u "in vitro" uvjetima vodi osoba s završenim VII/I stupnjem obrazovanja agronomskog ili poljoprivrednog fakulteta, smjer bilinogojstva ili sa završenim prirodoslovno matematičkim fakultetom smjer molekularna biologija, s tri godine radnog iskustva u proizvodnji u "in vitro" uvjetima.
Uz zahtjev za upis u Upisnik proizvođača sadnog materijala prilažu se sljedeći prilozi:
1. rješenje o upisu u sudski registar za pravnu osobu ili obrtnicu;
2. dokaz o vlasništvu zemljišta odnosno dokaz da je proizvođač korisnik zemljišta odnosno odgovarajućeg proizvodnog prostora;
3. dokaz da raspolaže radnim prostorom i opremom za provođenje odgovarajućeg tehnološkog postupka proizvodnje;
4. dokaz o ispunjavanju uvjeta o stupnju i vrsti stručne spreme te radnom iskustvu osobe koja vodi proizvodnjom sadnog materijala.
Prilozi se podnose u izvorniku, prijepisu ili preslici.
IZVOR: HZPSS"

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Ovo da zbun moze dati 30 kg :shock: takvu glupost, priznajem, ipak nisam nikad cuo, a svakakvih sam se gluposti naslusao ;)

A sto se tice ideje o ulaska u bubreg velikim rasadnicima niskom cijenom mislim da ideja nije realna i dapace, bojim se kontraproduktivna. I to zbog minimalno dva vezana razloga:
1. Certifikat
2. Kolicina

Netko tko planira saditi i dobiti poticaje formalno mora zasaditi 300 sadnica sa certifikatom, a moze jos eventualno zasaditi 100 do 200 sadnica na hektar, dakle opet manje nego sto mora uzeti sa certifikatom. Sve u svemu, pravim profesionalnim rasadnicarima se ne moze na amaterski nacin konkurirati. A mislim da i ne treba.
Osim toga, time se potencira jos veci ulazak u sivu zonu, sto vjerujem vecini nije cilj jer sivila ima i previse.
Nadalje, cijena od 5 kn ne samo sto je dampinska nego je i neisplativa ako se zeli ici prema kvaliteti sto je po meni jedini nacin koji moze poluciti uspjeh. Cijena od 5 kn ne moze pokriti trosak i normalnu zaradu za proizvodnju kvalitetne dvogodisnje sadnice.
Po meni, jedini dobar nacin je educiranje ljudi da ne kupuju lose jednogodisnje nego kvalitetne dvogodisnje sadnice, pa makar ih platili i vise. Puno se vise potrosi u odrzavanje ako se uzmu slabije sadnice nego sto se inicijalno plati za dobru dvogodisnju.
Dapace, ja bih sugerirao da se sadnice sa certifikatom uzimaju iskljucivo od rasadnika koji imaju NAVODNJAVANJE i to iskljucivo DVOGODISNJE.

Tu se radi o elemntarnoj zastiti potrosaca. Ako sam sada dogovorio sadnice i dodjem najesen po sadnice a sadnice nisu takve kakve sadnice moraju biti sa DOBRO RAZGRANATOM korjenovom busom, treba zaprijetiti inspekcijom i televizijom. I poslikati sadnice prije i tijekom isporuke.
Ljudi su nazalost krivo informirani i padaju na price o velicini nadzemnog dijela biljke sto, budimo realni, uopce nije glavni parametar kvalitete sadnica. Informiranje o pravim elemntima kvalitete sadnica je jedini izlaz. I to nije samo specificnost lijeske nego svih vocarskih kultura.
Nazalost, kada kupujemo motor ili nesto drugo u sto se ne razumijemo svi mi cemo zamoliti nekoga tko se vise razumije, a kod sadnica mnogi idu grlom u jagode i uzimaju sto mogu dobiti.

Opet nazalost, pravilnik dozvoljava prodaju i jednogodisnjih sadnica sto je po meni jedan veliki ustupak rasadnicarima.

Prostora za prodaju "home made" sadnica mislim da ima dovoljno i to onima koji nadosadjuju ili sade malo oko kuce. Evo ja sam prvi kandidat za kupnju sadnica od uzgajivaca ljesnjaka a ne od rasadnika sada kada osnovni nasad imam posadjen. Sa zadovoljstvom cu najesen uzeti koju stotinu dobrih sadnica da vidim "maticno" stablo tonde (gentile i romana) i crvenog lamberta. Cak mi cijena nije presudna (do odredjene mjere, naravno) ako govorimo o kvalitetnim dvogodisnjim sadnicama.

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Kontam kaže:

Da, 4-5 kg ali ociscenog jer ja sam u sestoj imao na odredjenim sortama oko 4-5 kilograma u ljusci.

Smiljan kaže:
Ova prica sa zunom vs stablo. Ja osobno nikako ne mogu zamisliti strojnu berbu u zbunu. Kako ti radis berbu?

Smiljane a zasto mislis da je ovde problem masinsko skupljanje?Ja zasada nemam masinu ali se nadam da cu je uzeti i u opste ne smatram da ce mi ikada biti problem da sa njom prolazim kroz zasad.
Inace prosle godine sam svoj lesnik skupljao tako sto sam ga metlao u red a ljudi su iza isli i skupljali su ga.Jos samo da sam imao masinu to bi islo samo tako.

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Sto se tice sadnica

A sto se tice ideje o ulaska u bubreg velikim rasadnicima niskom cijenom mislim da ideja nije realna i dapace, bojim se kontraproduktivna. I to zbog minimalno dva vezana razloga:
1. Certifikat
2. Kolicina
Naprotiv mislim da ideja uopste nije losa pod uslovom da mozete dobiti sertifikat za sadnice.
Ono sa cime se slazem sa Smiljanom a to je da cena od 5 kuna je vise nego bedna i mislim da biste posle 50-tak izvadjenih sadnica rekli a u p..... m.....
Vadjenje sadnica da bi ste ih imali za odskolavanje je posao od koga puca koza na dlanovima i misljenja sam da kvalitetna dvogodisnja sadnica ne bi smela biti ispod 1,5 eura, ali to bi ste uvideli i sami kada bi ste to radili.
Meni je ove godine bio Milan55 i celo po podne je za sebe vadio 20-40 sadnica pa vam on moze reci kako je to lagano, a vi ako sa nekim radite i placate ga a da to ima neku racunicu ne bi smeli da budete ispod 400 sadnica dnevno, pa vidite.

Dapace, ja bih sugerirao da se sadnice sa certifikatom uzimaju iskljucivo od rasadnika koji imaju NAVODNJAVANJE i to iskljucivo DVOGODISNJE.
Apsolutno i to od onih koji imaju debelo navodnjavanje i koje se u susnom periodu sprovodi SVAKI dan inace cete dobiti sadnicu koja je jedva izgurala tu sezonu a ne sadnicu koja pored jakog korena ima i lastare.
I nikako ne kupujte jednogodisnje sadnice.
Pozdrav

I

ivić

Guest

imam jedno pitanje pa ako netko zna i želi da mi odovori, naime zanima me koliko se plaća lješnjak u ljusci i tko ga otkupljuje?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

nenad kaže:
Kontam kaže:

Da, 4-5 kg ali ociscenog jer ja sam u sestoj imao na odredjenim sortama oko 4-5 kilograma u ljusci.

Smiljan kaže:

Smiljane a zasto mislis da je ovde problem masinsko skupljanje?Ja zasada nemam masinu ali se nadam da cu je uzeti i u opste ne smatram da ce mi ikada biti problem da sa njom prolazim kroz zasad.
Inace prosle godine sam svoj lesnik skupljao tako sto sam ga metlao u red a ljudi su iza isli i skupljali su ga.Jos samo da sam imao masinu to bi islo samo tako.

Nekako mi se cini da se zbunu tesko moze prici malcerom i strojem za skupljanje. Po meni je zbun (grm) bolje rjesenje za manje nasade do 1Ha ali za nasade od 5 i vise Ha mi se nekako ne cini bolji. Ne znam ;) tek sam zasadio pa imam vremena razmisliti :)
Ja sam vidio par nasada starih dvadesetak godina i svi su u stablu, dakle deblo cca 10-15 cm promjera, visine od 20-50 cm i onda 2-4 glavne grane.
Ovaj nasad sa slike zahtjeva iskljucivo vocarski traktor od 120cm sirine. Nisam siguran da bih ja sa svojim IMT539 sirokim 165cm mogao uci u nasad. Nenade, koliko se sjecam tebi su redovi 5 m? Mislis li da ces morati nabavljati vocarski uski traktor?

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

da li je to nenade tvoj vočnjak ili ti plantaža sa ovih slika.
mogu reći da je ovo osvježenje nakon onog užasa u Daruvaru,ali neću više o tome...

ako je tvoj koliko si dobivao po ha ili po stablu plodova (ljuska ili očišćeni) i dali si nabavio nekakav stroj za kupljenje-

ma to da mi je dočekati da se moram zavlačiti u redove pod lijeskine grane -e za to živim i radim. :lol: :partyman: :rolleyess:

Najnoviji postovi

Na vrh