Re: uzgoj ljeske
Ovo da zbun moze dati 30 kg :shock: takvu glupost, priznajem, ipak nisam nikad cuo, a svakakvih sam se gluposti naslusao
A sto se tice ideje o ulaska u bubreg velikim rasadnicima niskom cijenom mislim da ideja nije realna i dapace, bojim se kontraproduktivna. I to zbog minimalno dva vezana razloga:
1. Certifikat
2. Kolicina
Netko tko planira saditi i dobiti poticaje formalno mora zasaditi 300 sadnica sa certifikatom, a moze jos eventualno zasaditi 100 do 200 sadnica na hektar, dakle opet manje nego sto mora uzeti sa certifikatom. Sve u svemu, pravim profesionalnim rasadnicarima se ne moze na amaterski nacin konkurirati. A mislim da i ne treba.
Osim toga, time se potencira jos veci ulazak u sivu zonu, sto vjerujem vecini nije cilj jer sivila ima i previse.
Nadalje, cijena od 5 kn ne samo sto je dampinska nego je i neisplativa ako se zeli ici prema kvaliteti sto je po meni jedini nacin koji moze poluciti uspjeh. Cijena od 5 kn ne moze pokriti trosak i normalnu zaradu za proizvodnju kvalitetne dvogodisnje sadnice.
Po meni, jedini dobar nacin je educiranje ljudi da ne kupuju lose jednogodisnje nego kvalitetne dvogodisnje sadnice, pa makar ih platili i vise. Puno se vise potrosi u odrzavanje ako se uzmu slabije sadnice nego sto se inicijalno plati za dobru dvogodisnju.
Dapace, ja bih sugerirao da se sadnice sa certifikatom uzimaju iskljucivo od rasadnika koji imaju NAVODNJAVANJE i to iskljucivo DVOGODISNJE.
Tu se radi o elemntarnoj zastiti potrosaca. Ako sam sada dogovorio sadnice i dodjem najesen po sadnice a sadnice nisu takve kakve sadnice moraju biti sa DOBRO RAZGRANATOM korjenovom busom, treba zaprijetiti inspekcijom i televizijom. I poslikati sadnice prije i tijekom isporuke.
Ljudi su nazalost krivo informirani i padaju na price o velicini nadzemnog dijela biljke sto, budimo realni, uopce nije glavni parametar kvalitete sadnica. Informiranje o pravim elemntima kvalitete sadnica je jedini izlaz. I to nije samo specificnost lijeske nego svih vocarskih kultura.
Nazalost, kada kupujemo motor ili nesto drugo u sto se ne razumijemo svi mi cemo zamoliti nekoga tko se vise razumije, a kod sadnica mnogi idu grlom u jagode i uzimaju sto mogu dobiti.
Opet nazalost, pravilnik dozvoljava prodaju i jednogodisnjih sadnica sto je po meni jedan veliki ustupak rasadnicarima.
Prostora za prodaju "home made" sadnica mislim da ima dovoljno i to onima koji nadosadjuju ili sade malo oko kuce. Evo ja sam prvi kandidat za kupnju sadnica od uzgajivaca ljesnjaka a ne od rasadnika sada kada osnovni nasad imam posadjen. Sa zadovoljstvom cu najesen uzeti koju stotinu dobrih sadnica da vidim "maticno" stablo tonde (gentile i romana) i crvenog lamberta. Cak mi cijena nije presudna (do odredjene mjere, naravno) ako govorimo o kvalitetnim dvogodisnjim sadnicama.