• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

V

vukovarac

Guest
Re: uzgoj ljeske

za 6.god. su sadnice premale,nadam se da moje sadnice koje sam od njega kupio neće tako izgledat poslije 6 god.a sama prezentacija blago rečeno razočaravajuće,žali bože vremena i goriva potrošenog,gospođi Korade svaka čast zna svoj posao

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

poooz svima.

Bio sam na tom okupljanju i:cry: nisam ništa mogao pohvaliti od samog prijema ljudi do premale prostorije u kojoj je bilo predavanje ,jer smo ostali nažalost vani .

a od strojeva zbog kojih sam i išao nisam vidio ništa :oops: osim nekih škara na struju od 10 ooo kn +PDV i ......

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269
Re: LJEŠNJAK -JARMINA

ljeskari moji tko je bio u Daruvaru molio bih vaš komentar na sve ono tamo!
hv
ala :!: :?: :idea: :arrow:

KAKO IDE PRODAJA LJEŠNJAKA U OVE HLADNE DANE ZIME?

M

milan55

Guest

Narode, odem ja na poljoprivredni faks, u Banjaluci da pitam nekog profu u vezi lesnika, a on mi kaze da lesnici u ovom delu evrope ne uspevaju i da kad se nadju moraju se polupati, pojesti i da su jako zdravi. Odem na dane lesnika u Decu kad tamo profa pokaze neke slajdove iz Italije prikaze neke statistike iz svetske proizvodnje, tipa gde ih nqajvise ima ko su glavni proizvodjaci, koliko jos treba i slicno, i nista vise. Najbolje su one sorte koje kod njega kupis jer je to uvezeno iz Italije, a posle kad vidis da si dobio u mnogo slucajeva ko zna sta sta ga briga. Kupis sadnice, posadis, cekas da rodi, pokupis, polupas i uzmes pare, oko 10-15 kila po stablu. I ko o tome nezna nista prima se, odma kupuje sasdnice i pocinje da pravi spisak sta ce kupiti kad uzme lovu.
Kako vidim i Daruvar je pokazao istu pricu, i cini mi se da svi mi koji se time bavimo neko vreme imamo vece znanje, ili bar hocemo da kazemo ono sto znamo a oni kriju. Nenad ima zasad od 6 godina i ispod svake njegove sadnice mozete da sednete u hladovinu, ja sam pre 4 godine posadio jednogodisnje sadnice vrlo tanke i sada su sve bolje od one koja je na slici iako nemam navodnjavanje. Narode, ipak cemo mi sami sebi najbolje pomoci ako se ovako savetujemo.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Da, i ja sam se ponadao da je Vlado kupio koji Facmin usisvac pa da ga i vidim uzivo, mislim stroj, ne Vladu ;)

I strasno me zacudio komentar da navodnjavanje i nije bas neophodno. :scratch :shock: a mi pricamo o ogradama, navodnjavanjima, krckalicama itd itd :evil:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Ja mislim, dakle ne znam niti sam kompetentan, ali čini mi se da ljeska sporo raste. Tamo na mojoj staroj vikendici i onom voćnjaku, lijeska je bila uz ogradu na ulazu, to nikada nije htjelo rasti. Sad poslije rata dakle, 20 godina već lijeska je onako pravo lijeska, to mi izgleda na žbunj koji bi čak i mogao dati 4-5 kg plodova. No naravno to podneblje je južna strana brda, ima čak i nešto nadmorske visine, ali nije bilo navodnjavanja niti gnojenja. Tako da mislim da trebate igrati na tu kartu. Suprotno tome će te imati onako zeleni žbunj ;)

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Mislim da u tome i jest kvaka. Ova lijeska sa slika je u prvom redu namjenjena za izdanke t.j. za sadnice. Da su joj izdanci skidani cim su se pojavili vjerojatno bi bila i veca i deblja.
Sto misle iskusniji?

M

milan55

Guest

Smiljane, ti se izdanci nigde ne vide, oina je jednostavno ubodena u zemlju i pustena da raste. Da sa na nju mislilo sigurno bi bila veca, i sto se djubriva tice to je obavezno pa ko sta ima, a o navodnjavanju ne treba trositi reci. Ako to nema uz jos neke stvari, za 20 godina ce dati 5 kila, a treba za 10

V

vukovarac

Guest

tko zna kakve eksperimente je on radio na toj ljesci,čuli ste da je i on par puta bezveze orezivao,moj prvi nasad(sada 4.god) je bar 30 cm višlji od ovoga, bez navodjavanja

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Milane, da slazem se, osim ako te ne zanima koliko ces ploda skinuti nego koliko sadnica napraviti.
Inace sto se tice navodnjavanja i gnojenja moje sadnice su bile 90 posto iz rasadnika sa navodnjavanjem. To su bile gromade od korjenovog busena, neki promjera i 40 cm. To se na dvogodisnjim sadnicama bez navodnjavanja i dobrog gnojenja vjerujem ne moze napraviti. Dio mi je bio jednogodisnjih i ti korjenovi buseni nisu bili za usporediti. Maltene da mi ih je bilo zao saditi uz ove dvogodisnje, ali sto cu, morao sam imati drugu i trecu sortu .

U daruvaru je bilo pitanje kakvo je ovo okopavanje oko stabla pa je odgovoreno da to nije okopavanje nego vadjenje izdanaka, te stoga zakljucujem da je zbog toga lijeska toliko mala.

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

A što vam to govori. Da se čovjek usredotočio na proizvodnju sadnog materijala , jer su svi pomahnitali za sađenjem lješnjaka i odlično zarađuje, a lješnjaci su mu trenutno nus proizvod (što zbog cijene, što zbog stanja na tržištu). :lol:

M

milan55

Guest

Tako je Smiljane, dvogodisnje sadnice su prava i jedina ispravna stvar, a jednogodisnje su ako bog da. Samo da ti kazem da i Nenad sa svojih skida izdanke.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Dakle jasno je. "Samo" je razlika u navodnjavanju i gnojenju. Mozda i zemlji, ali bas tolika .....

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Moulis je za sadnju 2008./2009. registrirao kod zavoda za voćarstvo Osijek 104.730 sadnica ljeske službeni podaci.Pomnožite sa 10 ili 12 kn po sadnici pa ćete vidjeti koliko je dobio a prodao je sve još u proljeće 2008.
Ovo mu je već peta godina za redom za koju ja lično znam da prodaje sadnice. I čovjek dobro zna što radi za svoj đep., a da će graditi otkupnu stanicu priča već ozbiljno 3 godine, a nikako da krene.
Pare mu sigurno nisu problem.
On je prije 4 godine svoj ljeskar star 15-20 godina sa motornom pilom ispilio do zemlje. Izvukao je drva koja je prodao, a panjeve je zasuo zemljom i imao je strahovit izboj sadnica, 40-50po jednom mjestu, a što se tiče lješnjaka nije ubrao više od 50 kg u ljusci. Zašto da se bazira na plod kad mu sadnice donose preveliku zaradu. Nije lud, svaka mu čast i normalno da ono što prodaje i na čemu zarađuje hvali na sve strane, a još je jako dobro i upoznat s tržištem pa zna što radi. Vjerojatno bi svatko to iskoristio....
I kad pogledaš tko sve kreće u sadnju ljeske a osnova su mu takve priče o dobroj zaradi na lješnjaku iskoristio je sve pozitivne mogućnosti u svoju korist.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

vukovarac kaže:
tko zna kakve eksperimente je on radio na toj ljesci,čuli ste da je i on par puta bezveze orezivao,moj prvi nasad(sada 4.god) je bar 30 cm višlji od ovoga, bez navodjavanja

A jesi li ti vidio boju svoje zemlje? Silaš, Vera, Bobota, Vukovar, Borovo to je zlo kakva je to zemlja.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

karla kaže:
Moulis je za sadnju 2008./2009. registrirao kod zavoda za voćarstvo Osijek 104.730 sadnica ljeske službeni podaci.Pomnožite sa 10 ili 12 kn po sadnici pa ćete vidjeti koliko je dobio a prodao je sve još u proljeće 2008.
Ovo mu je već peta godina za redom za koju ja lično znam da prodaje sadnice. I čovjek dobro zna što radi za svoj đep., a da će graditi otkupnu stanicu priča već ozbiljno 3 godine, a nikako da krene.
Pare mu sigurno nisu problem.
On je prije 4 godine svoj ljeskar star 15-20 godina sa motornom pilom ispilio do zemlje. Izvukao je drva koja je prodao, a panjeve je zasuo zemljom i imao je strahovit izboj sadnica, 40-50po jednom mjestu, a što se tiče lješnjaka nije ubrao više od 50 kg u ljusci. Zašto da se bazira na plod kad mu sadnice donose preveliku zaradu. Nije lud, svaka mu čast i normalno da ono što prodaje i na čemu zarađuje hvali na sve strane, a još je jako dobro i upoznat s tržištem pa zna što radi. Vjerojatno bi svatko to iskoristio....
I kad pogledaš tko sve kreće u sadnju ljeske a osnova su mu takve priče o dobroj zaradi na lješnjaku iskoristio je sve pozitivne mogućnosti u svoju korist.
Da karla, to stoji i svi mi skidamo kapu pristupu da se ikorisit prigoda i kapitalizira ogromno znanje i iskustvo, medjutim ima i nesto drugo sto se ne moze iskazati iskljucivo novcem.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

krki kaže:
http://www.crozilla-nekretnine.com/s/5_57664_0/57664.htm

eto ga prvi je odustal

Da, ali je netko i kupio ;)

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

[quote="Da karla, to stoji i svi mi skidamo kapu pristupu da se ikorisit prigoda i kapitalizira ogromno znanje i iskustvo, medjutim ima i nesto drugo sto se ne moze iskazati iskljucivo novcem.[/quote]
Smiljane,
Hoćeš reći da ti svojih 5 hektara lijeske obrađujem iz osobnog zadovoljstva , a ne zbog novaca odnosno zarade? :scratch

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Ne iskljucivo zbog zadovoljstva nego u prvom redu radi zarade, da me se krivo ne shvati, ali necu se, u trci za novcem, dovesti u situaciju da nekome ne mogu pogledati u oci. To nema cijene.

Apsolutno jesam za komercijalizaciju i poljoprivrede i svega oko nje, ali postoje i neke granice, koje su, u krajnjoj liniji i formalizirane u PRAVILNIKU O STAVLJANJU NA TRŽIŠTE REPRODUKCIJSKOG SADNOG MATERIJALA I SADNICA NAMIJENJENIH ZA PROIZVODNJU VOĆA http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... _2761.html

Citiram:

3) Zahtjevi u pogledu vegetativne razvijenosti za biljke slijedećih vrsta:

1. Malus Miller, jabuka,

2. Cydonia Mill., dunja,

3. Pyrus communis L., kruška,

4. Prunus domestica L., šljiva,

5. Prunus avium L., trešnja,

6. Prunus cerasus L., višnja,

7. Corylus avellana L., lijeska

A. Jednogodišnje sadnice moraju imati:

1. tri dobro razvijena korijena, minimalne duljine od 25 cm,

2. minimalnu visinu sadnica od 1 m,

3. minimalni promjer od 10 mm,

4. cijepljeni dio mora prekrivati minimalno 40% od ukupne površine podloge.

Za sadnice lijeske minimalnu visinu od 40 cm.

Za sadnice kruške cijepljene na podlozi dunje minimalnu visinu od 70 cm.

B. Dvogodišnje sadnice moraju imati:

1. tri do četiri dobro raspoređene primarne grane,

2. glatko i ravno deblo,

3. dobro razvijen korjenov sistem,

4. cijepljeni dio mora prekrivati minimalno 80% od ukupne površine podloge,

5. minimalni promjer od 12 mm,

6. bez mehaničkih oštećenja.

Mnogi nisu imali srecu da im sadnice koje su kupili zadovoljavaju npr. podebljane kriterije (od hrpe drugih, jasno definiranih u propisu, koji nije isisan iz necijeg prsta vec je rezultat zahtjeva struke i prakse). A posteno su te sadnice platili. O tome govorim.
I tu bi ljudi koji su u rasadnicarskom poslu, radi sebe i svoje buducnosti, a posredno i radi onih koji sadnice kupuju, trebali malo vise poraditi. A sorte? Pa svjedoci smo da ima svake sorte koju pozelis, ali ti se ne moze pokazati u rasadniku gdje je koja sorta. :scratch Teka kad dobijes prve plodove saznas sto si u stvari platio.

O drzavnim sluzbenicima nebih trosio rijeci.

Najnoviji postovi

Na vrh