• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

S

Savjetnik

Guest
Re: uzgoj ljeske

Poštovana gospodo forumaši od Jarmine pa do Gevgelije. Očito je bila greška što sam se uopće pojavio na ovim stranicama jer sam postao meta vašeg ogorčenj ovim stanjem, državom, državinim službenicima, objekt vaših frustracija ili samo vašeg osobnog egoizma. Pokušao sam vam ne pametovati nego vas uputiti gdje ćete moći saznati više a mislim da je glavna adresa adresar Obrisan neispravan link. i adresar savjetnika. Potražite tamo savjete telefonom ili mailom savjetnicima voćarske specijalnosti ili savjetnika specijalista zaštite bilja a posebno će vam biti korisni savjeti navedenih kolegica koje su praktično radile u proizvodnji lješnjaka. Smiljane, savjeti savjetodavne službe su još uvijek besplatni i nisu nikakva poslovna tajna. Mi smo potpuno javna služba (gotovo kao seoske k....) i svako nam službeno može postaviti pitanje na navedene načine i svakom službeno moramo odgovoriti pa radilo se i o nebulozi. Vjerojatno vi imate svakakvih iskustava jer nas u službi ima svakakvih no vrijedi pokušati. Uzgred budi rečeno od ove godine crveno ti ulje u zaštiti više nije dozvoljeno i ako ga i nađeš biti će to stare zalihe. Nenade pronađi moju adresu na navedenim stranicama. Vidim da nesebično dijeliš iskustva što budem imao poslat ću ti. Karla tebi predlažem da podneseš molbu za posao u našoj službi i prepuštam ti svoju poziciju na forumu. Gospodo poštujem vaše praktično iskustvo no bez struke, putovanja i kupljenja znanja i iskustava doma (savjetujem da se organizirate i odete u Orahovicu) u svijetu ostati ćemo zatvoreni u svom kokošinjcu i na nivou njegovih stanovnika. O miješanju sredstava pročitat ćete na uputi proizvođača svakog sredstva. Programe zaštite poslao sam osobno osobama koju su to zatražile na način koji sam rekao. Žao mi je što se u nekim stvarima ne razumijemo. Prezentacije nisi nikakva tajna no ako će se stavljati na javne stranice to trebaju učiniti osobe koju su ju napravile i uložile u nju trud, znanje i iskustvo. U protivnom bi to bilo kićenje tuđim perjem ili narodski rečeno krađa. Uglavnom neću dužiti više.Želim vam puno uspjeha u proizvodnji. One zlobne pozdravljam a onim normalnima vrata su uvijek otvorena na način na koji sam napisao. Pozdrav Krkiju i drži se.

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Karla tebi predlažem da podneseš molbu za posao u našoj službi i prepuštam ti svoju poziciju na forumu.
Eto, savjetniče kad si me već prozvao moram da ti repliciram, ja sam ponosna na svoj nasad ljeske, na svoje znanje u vezi s tim i imam volju i želju da pratim sve što mi je potrebno da uspijem u ovom poslu od uzgoja do prodaje.
Sa savjetodavnom službom u svojoj županiji imam dobar kontakt iako im je područje oko ljeske malo dalje od centra zanimanja jer u našem kraju i nema tako puno ove voćne vrste, ali ja im se u vezi s tim nisam ni obračala, jer sam sve bitne informacije isčitala iz literature, foruma idr. ali sam uvjerena kad bi mi trebao neki savjet da bi mi oni izašli u susret i pomogli.
Savjetniče, čuvaj ti svoju službu jer to ti je najbolja opcija u ova krizna vremena (državna služba, sigurno primanje + 6% povišica) a mi slobodni umjetnici ćemo se već nekako morati snaći makar i u proizvodnji lješnjaka.
A tvoje mjesto na forumu je tvoja stvar, sam si se javio, vjerojatno si imao potrebu da kažeš nešto a ja svoju poziciju imam na forumu, kao i drugi. Nije ovo saborski mandat.

V

vukovarac

Guest

danas sam bio u poljoprivrednoj ljekarni i tamo su mi savjetovali da umjesto crvenog ulja bolje prskam s bijelim uljem i nordoksom(zajedno),poslije rezidbe naravno,ima li tko iskustva s tom kombinacijom?

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269
Re: LJEŠNJAK -JARMINA

drugari ,jesam li pogriješio ako uzmem GRAMIPOV malčer i ima li bojazni da onaj od 160 cm traktor neće moći vuči tj da če biti preopterećen? :roll:

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

a jesi li već prskao jesenas sa ćim? ja sam nordox prskao jesenas a sada ću sa crvenim uljem ( 2%).
a tu ti nema neke prevelike razlike obadvije su kombinacije dobre-nećeš pogriješiti .(jedino ako ne oprskaš)

V

vukovarac

Guest

nisam jesenas prskao,zato bi sad išao sa nordoksom i bijelim uljem,sutra startam s rezidbom

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Re: LJEŠNJAK -JARMINA

Taj malcer je tezak, ako se dobro sjecam, nekih 300-400 kila i po svoj logici tafe 42 bi morao moci raditi sa njim. To je samo moje misljenje, provjeri kod iskusnijih ;)

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

cipiripi1967 kaže:
a jesi li već prskao jesenas sa ćim? ja sam nordox prskao jesenas a sada ću sa crvenim uljem ( 2%).
a tu ti nema neke prevelike razlike obadvije su kombinacije dobre-nećeš pogriješiti .(jedino ako ne oprskaš)
Pitanje za sve , da li znate sta je u crvenom ulju i sta njime postizete kod lesnika, kao i zasto sada?

P

pozna

Guest

ako se dobro sjecam,a mozda i grijesim,davno sam cuo tu informaciju,crveno ulje se koristi sada da bi unistilo jajasca i zive nametnike koji su se za zimu zavukli u koru vocki,kasnije u vegetaciji sprecava pjegavost i supljikavost lisca. ako ti nametnici prezive zimu odmah sa toplim vremenom pocinju rasti i praviti stetu. molim ispravak netocnog navoda.

J

joza

Guest

Zanima me gdje se može nabaviti kvalitetna dvogodišnja sadnica i po kojoj cijeni, ove godine bih ako uspijem posadio dodatna 2,5 ha. pa bih volio ne pogriješiti pri izboru sadnica. Pitanje za savjetnika, da li je potreban ikakav tretman za lijesku koju sam posadio jesenas.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Pozna, da tako nekako. Evo sto pise proizvodjac Obrisan neispravan link.
E sad, gore napisano da se vise ne proizvodi. Jeli se zna neki razlog?
Usput, dali netko zna ima li neki link sa registriranim sredstvima za zastitu bilja?

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

nenade[/b
jel još rano da se prska crvenim uljem ili je bilje sačekati još tjedan -dva pa onda oprskati i dali koristiti propisanih 3% ili ići na nešto manju dozu od 1,5-2 %?
jesenas sam prskao nordox u dozi 200 G /100 L H2O

G

Gingi

Guest

Nenade, da li je prekasno za prskanje Konkerom, ako je kad sam to trebao ove godine uradit.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Pogledajte malo omjere uroda i zasađenih površina kod Turaka. A isto i kretanje cijene po kg kroz razdoblja...

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

da, oko 1.5 tone po Ha, ali isto tako se mora uzeti u obzir da je tamo jaaaako puno povrsina pod lijeskom koja se uopce ne radi, raste poludivlje.
Gledao sam neke filmice. To je ekstenzivno maksimalno. Berba im je takva da se hrpa zena i djece cetveronoske provlaci kroz grmlje (kakvo crno orezivanje, gnojenje ili ne znam sto). A berba traktorima je takva da sa crijevom dugim 20m obilaze grmove izrasle onako kako je priroda htjela. Ljudski rad im je, ocito, najjeftinji.

Ubio sam se trazeci po youtubu filmova sa nekom drugom operacijom osim berbe. I nisam nista nasao :)

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

[Kobac nema te dugo na forumu, sta se desava?[/quote]

TU SAM i osluškujem šta ima novoga. malo sam u gužvi sa poslom od kojeg živim pa se ne stignem ćešće javljati ( a i ne vidim nekih novih tema za raspravu ). polako se pripremam sa čerupanje sa travom i vočkama. jesena s sam imao dosta presađivanja ali sam uspio sve pokriti sa svojim sadnicama i to sam uglavnom presadio gifon. kako milan voli lambert ( pozdrav milanu ) tako ja obožavam gifon . tako da sad imam 1Ha svog gifona posađenog. spremam se uzeti nekakav atomizer pa ćemo tražiti savjete kad mašina stigne

cipiripi ja sam lane prskao 20.02. sa crvenim uljem opet se vračamo na g.savjetnike ( da nam se naš ne uvrijedi ) i opet imeš dvije teorije kod teoretičara. lane je g.vuk čekao da malo cvjetni pupovi nabubre i kasnije prskao( već debeli 3.mj. ) , a ja sam prskao ranije ( jer mi je logičnije a i samo prskanje se zove zimsko prskanje a ne proljetno ) što je točno nikad nećemo saznati ( dok se nekom nešto ne osuši :lol: ).

što se tiče crvenog ulja on osim bakra u sebi ima i insekticide ( ne znam koje a i neko je to već spomenio ) ja imam informaciju od herbosovih dječaka da su pola godine zakasnili prijaviti preparat u uniju jer se neki zakon kod njih promijenio. navodno je sredstvo fenomenalno i da rade na tom da ga nekako registriraju sa novim imenom i da bi mogli samo od njegove proizvodnje živjeti na tržištu ( valjda koliko je dobar i tražen ). e jel istina ne znam ali tako se prića. ja sam lane prskao prvi put i nisam u vočnjaku imao ni bube tokom cijele godine. sve je bilo uredu ( osim kiše i vlage )

e sad ako sam dobro primjetio opet si nešto spomenua al niko da te priupita konkretno . prskanje prije ili poslije snjega. zvuči mi jako zanimljivo pa kad imaš vremana malo baci par rječi o tome ( jel snjeg pravi štetu i kada i kako se štiti od toga

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

KOBAC kaže:
što se tiče crvenog ulja on osim bakra u sebi ima i insekticide ( ne znam koje a i neko je to već spomenio )
Tacno (mislim da ima i akaricide ), pa stoga ne vidim zasto sa njime prskate lesnik.Insekata jos nema a sa bakrom ste trebali ranije prskati,mada bolje i sad kada niste ranije.
Ne vidim razlog prskanja dok ne pocne otvaranje pupoljaka.
Gingi ,mislim da si zakasnio osim ako ti se sve rese jos nisu opustile u sta sumnjam.Konker ide u fazi cvetanja tj. otvaranja resa i zenskih cvetova.I moze se ponoviti posle dvadesetak dana ako vremenski uslovi odgovaraju tj. ako je i dalje toplo pa se i samo oprasivanje nastavlja.Ako ne i ono jedno ce biti dobro.Inace konker ima karencu 20 dana za razliku od ovih novih koji imaju svega jednu nedelju.
Cipiripi , ne znam koji je preparat Norodox ali ako je na bazi bakra onda do pokretanja vegetacije nema sta da prskas.
Naravno sve ovo radim vec duze kod sebe ali ne mora da znaci da sam u pravu.

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

ma nema veze nenede bitno je da ti kažeš svoje iskreno mišljenje a ja ću već onda naći neki svoj recepr-jer vidiš da je 100 ljudi 100 mišljenja. Svi mi prakticiramo u svojim vočnjacima tj eksperimentiramo,pa malo čujem od tebe malo od trećeg i tako slažem svoj program ali ipak mislim da su nam svi programi prskanja i svega ostaloga približno isti -samo netko malo ranije a netko malo kasnije prska i reže itd ,naravno zavisno od vremenskih uvjeta.
pozdrav svima ma gdje bili-cijeli život lješnjak snili ;)

Najnoviji postovi

Na vrh