• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

D

dadada

Guest
Re: LJEŠNJAK -JARMINA

šta je sa nama malim lješnjakoljupcima, ja imam mali voćnjak oko pola jutra tj. 250 kom ljeske koji je tek posađen i to vlastitim srestvima i zasad najvjerovatnije nebi išao dalje jel ima i za nas mjesta,

D

dadada

Guest

šta je sa nama malim lješnjakoljupcima, ja imam mali voćnjak oko pola jutra tj. 250 kom ljeske koji je tek posađen i to vlastitim srestvima i zasad najvjerovatnije nebi išao dalje jel ima i za nas mjesta,

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

ma nema veze koliko si velik u plantaži ako želiš biti član udruge KRO-NUSS dobro si došao jer što nas je više to smo jači u svakom pogledu a prvenstveno u danas-sutra pregovaranju za plasman našeg smeđeg zlata-lješnjaka.
Pozdrav i dobro došli svi! :p

K

kladionicar

Guest
Re: uzgoj ljeske

poslano...sorry sto nije prije,nije me bilo ovdje neko vrijeme...

B

Boris

Guest

Kladioničaru, možeš li mi poslati na mail taj tvoj poslovni plan uzgoja lijeske?

I ja bih taj plan da malo vidim kako se to radi ako može bio bih ti zahvalan..

K

kladionicar

Guest

Borise imas PP

e da...offtopic od ljesnjaka, ali ukolko netko slucajno treba stolno bijelo vino...Hrvatsko Zagorje(Krapina), po veoma povoljnoj cijeni slobodno se javi na privat...

i sta se ljesnjaka tice, tko god treba poslovni plan, slobodno mi se javi...dapace bilo bi mi drago nakon sto primite poslovni plan cuti Vase komentare na to...sta i kako mozda poboljsati u tome planu,dodati, izmjeniti i slicno...pa bismo eventualno mozda mogli nesto pokrenuti(knjiga,skripta...) u tom smislu za sve buduce uzgajivace ljeske(tako i mene)...

lp

V

vukovarac

Guest

pozdrav,dečki nešto ste mi se umirili jel se radi štogod u polju,jel ima blata,da li i kod vas sirak napreduje,prošli tjedan morao sam se baciti u trošak i kupiti atomizer-polovni,nisam ga još isprobao u akciji ali čim kiša stane

L

LJEŠKO

Guest

Pozdrav svima!

Ne mogu, a da vam se ne pohvalim da sam ovih dana uspio završiti izradu stroja za međurednu obradu tla u mom ljeskovniku. Kako imam oko 6 ha nasada ljeske starosti od 2 i 3 godine ukupno 44 reda, dužine 270 metara koje održavam na način da sa svske strane reda frezam sa traktorskom frezom širine 125 cm, dok ostali dio malčiram. No u tom slučaju mi ostaje neobrađena površina širine do 30 cm od sanice do sadnice u dužini od 4 metra koju sam dosad tretirao totalnim herbicidom i do 4 puta godišnje. Kako sam česti gost interneta i imam afiniteta prema inovacijama izradio sam stroj koji obrađuje tlo od sadnice do sadnice. Stroj sam izradio po naliku nekoliko proizvođaća koji se bave proizvodnjom strojeva za međurednu obradu tla. Stroj radi na principu noža koji obrezuje korjen korova na dubini od 2 pa na više centimetara dubine sa hidrauličnim pomakom pokretan iz traktora. Koko sam htio biti siguran da je stroj doista funkcionalan isprobao sam ga u mom nasadu ljeske te uz manja dotjerivanja usavršio sam ga do najmanjeg detalja. Nakon što sam napravio prvi prohod korovi su nakon dva do pet dana povenuli, osušili se i nestali. Zemlja je osotala rahla, a cijlokupni dojam nasda je u potpunosti drgačiji -UREDNIJI. Stroj se može još usavršiti na način da se opremi hidrauličnom pumpom pokretana kardanom i elektromagnetskim ventilom upravljan električnim prekidačem iz traktora, a kad budu sadnice veće i jaće pomak se može regulirat ticalom. Ako mi uspije sad ču vam staviti nekoliko fotografija.

Pozdrav LJEŠKO

Moj nasad - fotografija od prošle godine gdje se vidi korov između biljaka. Ovih dana ču fotografirati nasad da se vidi razlika, te koliko je napredovao od lani.

LJESKO, Ubuduce slike stavljaj ovako, u jedan komentar, a ne stavljati svaku sliku posebno.

Bobo

K

kladionicar

Guest

pozdrav svima...

pošto i sam namjeravam uskoro zasadit lješnjake na 2500m2(vlastita sredstva)...podržavam Vašu udrugu i želio bih postati članom Vaše udruge...

pa ne znam jel imate neku članarinu,iskaznice,kako to funkcionira?kako se postaje članom?

za početak...da pridonesem malo svima koji se bave lješnjacima...imam poslovni plan koji sam izradio jos 2007. godine na fakultetu sa frendovima...pa ukoliko netko slucajno treba,slobodno se javi na privat,pa posaljem...samo molim da odmah javite i mail...jer je file velik...

evo...ukoliko se ostvari suradnja sa jednim clanom sa ovog foruma...uskoro cete možda čitati novu knjigu,skriptu o lješnjacima...vidjet ćemo...

toliko od mene...
do čitanja...

V

vukovarac

Guest

nema članarine ,a za iskaznice ćemo vidjeti u toku god.kad radovi malo stanu u polju,pošalji samo privatnu poruku s tvojim podacima pa ću ti poslat pristupnicu

G

Gingi

Guest

Ovo je napravljeno vrlo profesionalno Lješko, sve pohvale. Zanima me koliko brzo reagira hidraulični pomak, odnosno kojom brzinom možeš ići i koliko blizu stablu možeš doći.

L

LJEŠKO

Guest

S obzirom da imam i mali trktor HITTNER 32 KS s kojim se mogu približiti do same biljke jer jasno vidim razmak potrban da je ne oštetim vrlo mi je prikladan za ovu vrstu posla. Prvi prohod sam radio nešto sporije jer mi je bilo potrebno steći rutinu, ai zemlja je bila nešto tvrđa jer nije bila obrađivana 3 pune godine. Prvi prohod sam napravio u jednom danu s obzirom da imam 44 reda dužine 270 metara, u pitanju je prva brzina (ne sporohodna). Nož se izbaci van za nešto više od jedne sekunde jer pumpa koja je na traktoru nije baš neke jačine.

Pozdrav !

H

hipija

Guest

Stvarno ti je super vocnjak "lješko"!

Mene zanima na koju dubinu obradjujes sa masinom i da li postoji ikakva mogucnos ostecenja korena,jer je dosta plitak?Reci mi da li planiras da pravis jos koju masinu i kolika bi bila cena okvirno?

L

LJEŠKO

Guest

Dubina obrade sa nožem treba se prilagoditi vrsti korova. Radio sam probe na nekoliko redova gdje sam došao do saznanja da nije potrebno previše duboko spuštati nož jer u tom slučaju nož obrezuje ispod korjena tako da biljka ostane neoštečena te ukoliko padne malo kiše efekt je puno slabiji. Stoga je potrebno dubinu prilagoditi tako da nož reže korijen na dubini od 2 - 5 cm jer u tom slučaju se korov izokrene i posuši dok na večoj dubini nož podigne cijeli busijen zajedno sa zemljom jednako tako spusti te imaš dojam da uopče nisi ni prošao po toj površini. Ako pak ideš po samoj pvršini u tom slučaju nož čupa korove i gura ih pred sobom. Nisam razmišljao o izradi još kojeg stroja dok na ovoga ne montiram hidauličnu pumpu pokretanu kardanom s kojom bi dobio puno brži pomak noža. Eksperementirajući stroj na večem traktoru koji posjedujem ZETOR PROXIMA 75 KS koji naravno ima puno jaču pumpu hidraulike nož se izbacuje takvom brzinom da ga nestigneš pratiti očima. U stroj koji sam napravio nije uloženo puno sredstava jer sam htio provjeriti njegovo djelovanje (čisto mehanički). Dok u drgom koraku planiram stroj usavršiti na način da poboljšam njegove tehničke karakteristike. S obzirom da sam sve radove izvodio sam od nabavke materijala, varenja, tokarenja troškovi nisu premašili pet tisuća kuna, dok za drugi korak mi je potrebno oko sedam tisuća kuna. Uvjeren sam da se materijal i dijelovi mogu pronaći i po nižoj cijeni uz malo više volje i vremena.
Pozdrav!

K

kladionicar

Guest

ako smijem pitati, koliki ti je to razmak između lješnjaka u redovima, a koliki ti je razmak između redova?

hvala

L

LJEŠKO

Guest

Razmak između redova mi je 5 metara, a razmak između biljakau redu je 4 metra s obzirom da sam se odlučio na uzgojni oblik vaze. Iz literature i iz razgovora sa stručnjacima koji su diplomirali na lijesci zaključio samda je to najbolji razmak. Dok za uzgojni oblik stablo potreban je razmak između redova 4- 4,5 m, a razmakod biljke do biljke 2- 2,5 metara
Pozdrav !

C

CRNI 465

Guest

Pozdrav iz Siska svima na forumu!
Molio bih pomoć starijih i iskusnijih u uzgoju ljeske !!!!
Jesenas smo podigli nasad i oko 90% sadnica se bio primio (ponavljam bio primio)!!
Danas sam bio u nasadu i primjetio sam da se 10 -ak sadnica u zadnjih mjesec dana posušio i na njih dosta listovi počinju žutjeti!
Zbog čega se to dešava i kako to spriječiti ?

C

CRNI 465

Guest

Pozdrav iz Siska svima na forumu!
Molio bih pomoć starijih i iskusnijih u uzgoju ljeske !!!!
Jesenas smo podigli nasad i oko 90% sadnica se bio primio (ponavljam bio primio)!!
Danas sam bio u nasadu i primjetio sam da se 10 -ak sadnica u zadnjih mjesec dana posušio i na njih dosta listovi počinju žutjeti!
Zbog čega se to dešava i kako to spriječiti ?

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
copi sa njuz grupe

nisam znao da postoji puh lješnjakar kaj taj jede ljesku :shock: :shock:

DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU KULTURNE I PRIRODNE BAŠTINE
Na temelju članka 44. Zakona o zaštiti prirode ("Narodne novine" br. 30/94 i
72/94), a u svezi s člankom 37. stavkom 1. točkom 8. Zakona o ustrojstvu i
djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija ("Narodne novine" br.
72/94), ravnatelj Državne uprave za zaštitu kulturne i prirodne baštine donosi

PRAVILNIK
O VISINI NAKNADE ŠTETE PROUZROČENE NEDOPUŠTENOM RADNJOM NA ZAŠTIĆENIM
ŽIVOTINJSKIM VRSTAMA
Članak 1.

Ovim Pravilnikom uređuje se utvrđivanje visine naknade štete prouzročene
nedopuštenim radnjama u odnosu na pojedine zaštićene životinjske vrste odnosno
odštetni cjenik.

puhovi (Myoxidae)

- gorski puh (Dryomys nitedula) 2.000,00 Kn

- vrtni puh (Eliomys quercinus) 3.000,00 Kn

- puh lješnikar (Muscardinus avellanarius) 1.000,00 Kn