• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
Re: copi sa njuz grupe

krki kaže:
nisam znao da postoji puh lješnjakar kaj taj jede ljesku :shock: :shock:

mi kod nas to zovemo vjeverica potočara

crni što se tiče suhih sadnica to ti je normalno i bit će toga još. malo loš sadni materijal malo vruča prolječa malo ih ti čvrkneš dok kopaš i malo mišovi gricnu odozdo ( ili kozna kako se sad to zove možda puh grickačkorjena :?: ) i to ti je to a bit če toga još i nemoj se sekirat to je takav posao. uzmeš druge na jesen i presadiš.

evo več 4-5g ja svake godine imam šta za presaditi a bit će i najesen

moje nekakvo zapažanje je da ti se lijeska nije primila dok nije izbacila par izdanaka . znači nisi siguran dvije tri godine koliki će ti biti primitak. pogotovo ako ideš u stablo ( čini mi se da grm nije toliko osjetljiv )

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Re: copi sa njuz grupe

krki kaže:
nisam znao da postoji puh lješnjakar kaj taj jede ljesku :shock: :shock:

DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU KULTURNE I PRIRODNE BAŠTINE
Na temelju članka 44. Zakona o zaštiti prirode ("Narodne novine" br. 30/94 i
72/94), a u svezi s člankom 37. stavkom 1. točkom 8. Zakona o ustrojstvu i
djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija ("Narodne novine" br.
72/94), ravnatelj Državne uprave za zaštitu kulturne i prirodne baštine donosi

PRAVILNIK
O VISINI NAKNADE ŠTETE PROUZROČENE NEDOPUŠTENOM RADNJOM NA ZAŠTIĆENIM
ŽIVOTINJSKIM VRSTAMA
Članak 1.

Ovim Pravilnikom uređuje se utvrđivanje visine naknade štete prouzročene
nedopuštenim radnjama u odnosu na pojedine zaštićene životinjske vrste odnosno
odštetni cjenik.

puhovi (Myoxidae)

- gorski puh (Dryomys nitedula) 2.000,00 Kn

- vrtni puh (Eliomys quercinus) 3.000,00 Kn

- puh lješnikar (Muscardinus avellanarius) 1.000,00 Kn

- veliki puh (Myoxus glis) - sjeverno od Save 2.000,00 Kn

Nisam znao da ih tako zovu no znam da puh hoce jesti ljesku i da je gadan stetocina. Nego sto znace te kune? (idem domah traziti taj pravilnik)

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
C

CRNI 465

Guest
Re: uzgoj ljeske

Kobac hvala na odgovoru !
Nije mi bilo jasno zašto se suše iz tog razloga što ih je većina od tih sadnica bila listala i lijepo su bile izgledale!
Ali kao što ti kažeš na jesen zasaditi nove pa će valjda biti više sreće!
Pozdrav svima !

W

winnetou2

Guest

Smiljan kaže:
Na par stabalaca (ali doslovce na par) lijeske sam natrcao na ovo:

Dali je to http://www.animalinelmondo.com/animali/ ... ssina.html
odnosno koristan kukac? http://www.aic.ba/poljoprivreda/entomol ... ekti-.html

Usput, dali ova ostecenja na listovima trebaju brijuti? (nekako sam sklon ne zabrinjavati se, ali bih cijenio iskusnije da kazu svoje misljenje. I oko kukca i oko tih promjena na listovima na sadnicama zasadjenim jesenas)

To ti je livadna ivanjska ptičica (Zygaena filipendulae),a sada jel štetna ili korisna, to malo progooglaj...

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Ne pronadjoh nigdje nikakve stete dakle zakljucujem da nije stetna :) ocito je vrlo zanimljiv model fotografima jer joj se moze vrlo blizu prici, a zanimljivo izgleda. Sve sto sam nasao su fotografske rasprave ;) niti jedan bilo kemicar bilo netko tko se bavi biljkama nije ima za shodno rijec napisati :)

D

dadada

Guest

meni se malo pa malo osuši koja ljeska a primjetil sam dosta rupa od miševa da li je moguće da me miš zeza i ako da kako da ih se riješim :scratch

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728

Vjerujem :scratch da se radi o voluharicama a ne misevima,,
Njih se mozes rjesitina vise nacina,, jedan od njih je faciron otrov za miseve,,, u bocu od 2 lit. stavis dvije trecine zitarica te u to stavis odmerenu kolicinu gore navedenog otrova te dobro promjesas,, ukoliko se nedade ravnomjerno rasporediti dodas malo vode te ponovo promjesas,,, tako pripremljene zitarice stavis u cjevi (promjera 40-50 mm ljudi obicno stavljaju one koje koriste elektricari) ili neke druge posude iz kojih ce se glodavci moci posluziti,,, ako su dobri potrosaci postupak ponoviti dok se ne zasite,, uspjeh zagarantiran ;)

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Ili bez cijevi. Stavi se u rupu zlica takve smjese i nogom zatrpa rupa. Postupak se ponovi na ponovno otvorenim rupama.

D

dadada

Guest

hvala na savjetima :D
u ponedeljak odmah krećem u akciju

R

reddog82

Guest

pozdrav.
kako ova česta kiša djeluje na lijesku?? (znam kako djeluje na korov)
pitanje za iskusnije: što bi bilo najbolje da stavim oko mlade ljeske da mi ne raste korov (piljevinu, slamu..).
negdje na forumu sam pročitao da je netko stavio vreče od jute..

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Prema ovome ispada da pcele sudjeluju u oprasivanju lijeske. Komentari?
[youtube:n4hw14xh]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/m9vwEU29zt4&hl=en&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/m9vwEU29zt4&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube:n4hw14xh]

I mene zanima utjecaj kisa/sunce klime. To pogoduje rastu, ali i bolestima?

D

Deanzg

Guest

Imam 5 košnica pa nek se igraju.... Baš me zanimaju rezultati... Problem je kaj lijeska cvate kad je hladno, a pčele ne idu tada baš van... Budemo vidjeli, pa empirijsko iskustvo podijelim s vama... Za pčele je jako važno da imaju blizu čistu vodu...
Ovo je nekaj kaj nam je svima dostupno on-line: Lijeska još s jeseni formira zametke resa koji zimi miruju, a prvi topli dani probude ih i izazovu na cvatnju. Lijeska može u blagim zimama procvasti u siječnju ili veljači. Daje pčelama obilje prvog dragocjenog peluda. Na jednom grmu cvatnja traje oko tjedan dana.

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

upravo tako kako je napisano samo što je to u prosjeku 1-2 puta u 10 godina da PČELE mogu tu pašu iskoristiti.
jedino ove klimatske promjene mogu nešto promjeniti --ali bolje ne. Naše će pčelice (a imam i ja 20-tak košnica) imati pašu i dalje jer se bude i dobivaju želju za izlaskom tek na 10-12 stupnjeva C iz svojih košnica.

nego ljeskari kako su vam rodile plantaže dali se nazire dobar urod,kod mene sve vrvi od lješnjaka još kada bi sada krenulo sunčano vrijeme bilo bi idealno. ;) :p

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Sto se tice lijeska i pcela. Mozda mogu iskoristiti muske cvijetove, ali da ce oprasiti, kad malo bolje promislim i nece. Ne vidim zasto bi isle na zenske cvjetove ... dakle, ostaje samo vjetar ;)

Oogodisnji rod :) moje su jos maaale, jos ni u pubertet nisu usle :) jer pretpostavljam ne pitas za divlje kojih po okolnim sumarcima ima ko u prici ;)

D

Deanzg

Guest

I ja primjećujem da divljih ima ko u priči, a moji su još u razvoju...
Kaj se tiče pčela, istina je da izlaze tek kad je tem od 12-16 stupnjeva a u Lici gdje imam lješnjake, male je teže da će ić van u 2-3 mjesecu... Ali je meni do meda.... :)

M

marinac007

Guest

pozdrav! Podigao sam nasade lijeske na površini o 3,5 he i namjeravam se i dalje proširivati pa bi mi bilo drago da stupim u kontakt sa nekim tko si tim bavi već duže vremena. Unaprijed zahvaljujem

M

marinac007

Guest
Re: LJEŠNJAK -JARMINA

Pozdrav! ja imam posađenih 3,5 he lješnjaka i želim se još proširivati pa bi se želio ukljčiti u vašu udrugu. Unaprijed zahvaljujem

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Ima nas dosta pocetnika kao ja, ali i onih sa vise godina iskustva :)
Nego, gdje je nasad?

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269
Re: LJEŠNJAK -JARMINA

odlično svaki novi član je dobro došao a ima nas sve više jer upiti kao tvoj je sve češči. evo za par dana češ moči doči do mene ili do Vukovarca po pristupnicu pa čemo to riješiti te da se odmah i upoznamo . dali ti je plantaža u baranji ili ovamo prema vkci ili vukovaru?

Na vrh