• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

M

marinac007

Guest
Re: uzgoj ljeske

Smiljan kaže:
Ima nas dosta pocetnika kao ja, ali i onih sa vise godina iskustva :)
Nego, gdje je nasad?
nasad je u osijeku. kolike je veličine tvoj nasad i za koji si se uzgojni oblik odlučio

R

reddog82

Guest

ljudi, kako se borite s korovom između voćkica? (meni ga je već navrh glave!)
i još jedno pitanjce: jel možda ko već dobio poticaj za ljesku?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

marinac007 kaže:
Smiljan kaže:
Nego, gdje je nasad?
nasad je u osijeku. kolike je veličine tvoj nasad i za koji si se uzgojni oblik odlučio
Ja imam oko 5Ha, jesenas posadjenog. Uzgojni oblik : na jednom dijelu sam zasadio u redu na 3.5 metra i tu cu ga vjerojatno "tjerati" u nisko stablo, a na drugom mi je 5m i tu cu vjerojatno ici na grm sa 2-3 stabla. Definitivnu odluku cu donijeti slijedece proljece.

reddog82 kaže:
svakako ;) uglavnom trimer i kultivator, a na dijelu sam isao prije kultivatora sa malcerom

Na koji poticaj mislis? Odrzavanje ili podizanje? Ja sam dobio za podizanje, ali nisam jos za odrzavanje (sto i sumnjam da cu dobiti tako skoro)

K

kladionicar

Guest

marinac007 kaže:
Smiljan kaže:
Nego, gdje je nasad?

ako smijem pitat,di točno u os?imam curu tamo,pa ako smijem,došo bi čisto da vidim kako izgleda,ili imaš možda neke fotke?

R

reddog82

Guest

[quote="Smiljan

Na koji poticaj mislis? Odrzavanje ili podizanje? Ja sam dobio za podizanje, ali nisam jos za odrzavanje (sto i sumnjam da cu dobiti tako skoro)[/quote]

ja sam dobio za održavanje nasada, ali nisam dobio onaj veći (državni)

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Smiljan kaže:
Ja imam oko 5Ha, jesenas posadjenog. Uzgojni oblik : na jednom dijelu sam zasadio u redu na 3.5 metra i tu cu ga vjerojatno "tjerati" u nisko stablo, a na drugom mi je 5m i tu cu vjerojatno ici na grm sa 2-3 stabla. Definitivnu odluku cu donijeti slijedece proljece.

reddog82 kaže:
svakako ;) uglavnom trimer i kultivator, a na dijelu sam isao prije kultivatora sa malcerom

Smiljane, jesu li ti se sve sadnice primile odnosno da li se sada tijekom ljeta što posušilo, ne računajući na eventualnu štetu od divljači?
Možeš li staviti koju sliku svoje plantaže na forum? Puno si dobrih savjeta podijelio pa me zanima kako izgleda i tvojih ruku djelo u praksi...

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

ufff napokon su mi isplatili poticaj za podizanje trajnog nasada za 2 ha a već sam pomalo gubio nadu uslijed ove sveopće recesijske košnje da če i ovo mije pokositi kao i žito !!!! :lol:
al dobro je a i lješnjaci su za sada dobro jedino malo list pati od ovih strašnih žega ali nadam se da će izdržati do prve kiše.

V

vukovarac

Guest
Re: LJEŠNJAK -JARMINA

pozdrav svima,evo pozivam sve članove udruge Kro-nuss na zajedničko druženje u Jarminu na plantaži Cipiripija 16.08 u 17.00,naravno i svi zaiteresirani za članstvo u našoj udruzi su također dobrodošli,informacije na 098/167 50 92

K

kinder

Guest

Pozdrav svim lješnjakoljupcima.

Novi sam na forumu, te ću biti i novi proizvođać lješnjaka za koji mjesec.

Čitam ovaj forum, a i druge forume o lješnjacima već nekoliko mjeseci te sam došao do saznanja da ustvari ništa ne znam ili jako malo znam o lješnjaku .
Namjeravam posaditi 2 ha lješnjaka na području grada Zagreba. Htio bih razmjeniti iskustva starijih kolega, ali konkretno na terenu jer mi je literature i teorije puna kapa.
Osnovne stvari za pripremu sadnje sam riješio, sadnice rezervirao kod PP ORAHOVICA, namjeravam za jedan ili dva tijedna podrivati i orati zemlju , ali imam dvojbu oko prihrane zemljišta i oko vrsti sorata koje se traže na tržištu ili će se tražiti.
Naime, rezervirao sam RIMSKI 65%, ISTARSKI 30% I HALOŠKI 5%.Da li je taj omjer dobar za tržište ili ga treba mijenjati dok još mogu?
Zemlja je analitički dobra, osim što joj fali fosfora i kalija kao i svim zemljmA(1000kg/ha).Ono što me interesira, da li tu kolićinu staviti sad odmah ili ostaviti nešto za poslje kod neposredne pripreme za sadnju i da li treba ići dodatno sa kanom kao obogačivanje zemlje dušikom.
Inaće sam uzeo NPK 10-30-20 zbog jako malog fosfora
Da li zemlju treba podrivati u križnom obliku ili je dovoljan samo jedan prolaz i na kojoj dubini?

Velik dio svojeg znanja o lješnjacima stekao sam na ovom forumu, te se zahvaljujem na edukativnim i korisnim informacijama.
Smatram da ovakve stvari čita jako puno ljudi,te mislim da je ovo jako dobar oblik informacije za ljude koju počinju sa voćarstvom, a pogotovo sa lijeskom.

Nadam se da će mi netko i konkretno moć pokazati KAKO, ZAŠTO I GDJE.
Pozdrav

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

kinder dobro došao na forum i uskoro u svijet proizvođača lješnjaka a možda i u našu novo osnovanu udrugU KRO-NUSS
Svakako posla ima puno i morati češ se naviknuti da nije istinita priča o tome da je na lijesci posla NIŠTA po onoj staroj babskoj,ali valja nam se boriti za svoj proizvod.
podrivati što dublje nemožeš pogriješiti i metar ako možeš.
što se tiče prihrane tj gnojidbe prije samo ispoštuj prijedlog iz analize tla i to ti je za početak dovoljno.
ja sam gnojio KAN-om po malo i u prvim godinama tako da nije štetilo a svakako su vočkice dobile koristan poticaj za rast.
Jako je važno što više stajnjaka unijeti u tlo radi humusa.
Štro se sorti tiče izbor u Hrvatskoj nije bog zna što ali mislim da će se ubuduće preferirati srednje veličine ploda radi industrije,ali to je samo moje mišljenje, a i posadio sam ja tako nešto,

eto malo ukratko o tome želim ti puno uspjeha u počecima proizvodnje i puno živaca do punog roda!!! :p

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

Pozdrav !!!!

nadam se i radujem druženju jer svaki početak je težak pa tako i ova naša nadam se buduća druženja--zato netko treba početi ....
Sretan Vam put do Jarmine-Malog Zagorja U Srcu Slavonije ;) :weedman:

M

mblaž

Guest

Pozdrav svima!
Lješnjak će mi u 11.mj imati 3 godine kako sam ga posadio. Lani mi je na površini gdje imam oko 500 sadnica (90% Istarskog i 10% Rimskog) rodilo negdje oko 20 lješnjaka. Ništa posebno količinski ali je rodilo. Ove godine se dogodila ista stvar. Opet oko 20-tak.
Nemam još nekog iskustva sa rodom i plodom i zanima me zašto nisu onda svi pomalo rodili, odnosno da li je neka greška u oprašivanju ili nećemu drugom.
Iz nekog saznanja lješnjak počinje roditi u 4. godini pa me strah da nešto nije u redu tj. da mi se na godinu neće dogoditi ista stvar tj. problem.
Inače je lješnjak pristojne veličine, zadovoljene su agrotehničke mjere i molim vas ako mi tko može reći nešto o tome.
Hvala!

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

mblaž kaže:
Pozdrav svima!
Lješnjak će mi u 11.mj imati 3 godine kako sam ga posadio. Lani mi je na površini gdje imam oko 500 sadnica (90% Istarskog i 10% Rimskog) rodilo negdje oko 20 lješnjaka. Ništa posebno količinski ali je rodilo. Ove godine se dogodila ista stvar. Opet oko 20-tak.
Nemam još nekog iskustva sa rodom i plodom i zanima me zašto nisu onda svi pomalo rodili, odnosno da li je neka greška u oprašivanju ili nećemu drugom.
Iz nekog saznanja lješnjak počinje roditi u 4. godini pa me strah da nešto nije u redu tj. da mi se na godinu neće dogoditi ista stvar tj. problem.
Inače je lješnjak pristojne veličine, zadovoljene su agrotehničke mjere i molim vas ako mi tko može reći nešto o tome.
Hvala!

evo da pokušam odgovoriti ali u stvari ne znam razlog ( to ti dođe ko naši doktori - nikad nisu sigurni što ti je )

moj nasad ( jedan star 5g., a drugi star 3g. ) nije baš u najboljem stanju iz razno raznih objektivnih i subjektivnih razloga ( ja mislim zbog suše , a možda i zbog mojih nekih grešaka ), ali sva stabla su plodna svih godina. znači od možda ne baš prve godine ali od druge godine skoro svako stablo je imalo plod. to je bilo teško za gledat mala sadnica 70cm tri grane i 3 grozdiča ploda. i to skoro sve do jedne. kod kolege isto. ima ploda od početka ( malo ali ima ). sadnice su od vlade iz daruvara. stvarno plodne. meni ostalo 100-200kom prodao kolegi ( manji nasad ) i juče bio i pitam jel su rodne kaže DA! super. nije neka količina al su rodne od samog početka. dosta ih se osušilo ali ove što su žive su rodne i rađaju čim narastu malo.

možda sam malo dosadan ali ima razlog. do prije 3g. nije bilo sadnica za kupit jedino kod vlade u daruvaru. sad ih se već može naći i dalje. naime što sam htio reći. par poznanika su uzeli sadnice u orahovici i dalje i imaju ljudi krasne nasade ( skoro da mladice napreduju bolje od mojih ) grmovi nakon 3-4g krasni puno manje suhih ( pogodili ljudi godine i sadnice ) ali ima jedan problem NEMA PLODA! JA obišao nasade ( nas nekoliko ) i baš smo komentirali kako nema ploda!

ne znamo iz kojih razloga. nasad super, velike sadnice , napreduju , al jalove!!! bar zasd. jel problem u sorti ili nečem drugom ne znam. mislim da je dblaž i g. vuk uzimali mladice iz Orahovice i kraša možda kad bi se oni javili jel imaju ploda! vočke su im super napredovale!neki dan dođe susjed posadio prije dvije godine i pitam oće bit šta a on ko i ti ima na 20 komada nešta . ja obišao nasad a grmovi pucaju od zdravlja i napretka ali ista priča ( zasad ) nema ploda

inače ova godina nije pasala lijesci ( pretpostavljam u oprašivanju, to sam i sliku postavio na forumu gdje istarski i neke druge sorte jednostavnop nisu imale rese, međutim ja sam ubacio giffon i tondu romanu , a i 20tak lamberta koji su bili puni resa i vjerojatno su nešto oprašili ) to se može vidjeti i na drugim forumima gdje dečki komentiraju da je rodnost puno manja nego lane! ali kod mene se grane savijaju od roda ( ako stignem slikat bubnit ču na forum ). imam nasad na dva mjesta i ( 5-3g. ) i u ovom mlađem ima ploda ( čak ga i djetlič napada )

mislim da je problem u sortama ( ko zna što si dobio ) i ipak treba staviti više vrsta u nasad ( ponovo iskopajte sliku od zimus ) pa čete vidjeti da se ne ponašaju sve sorte isto ( što se tiče resanja ) to što kažu 10% mislim da je malo i da treba biti bar 30% drugih vrsta a možda 70% bazna sorta

ali naravno nisam učen sa tim stvarima pa me nemojte uzati kao parametar. to je samo moje razmišljanje i nešto malo iskustva i možda griješim.

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Bok svima,
moja iskustva sa večim brojem sorti se podudaraju sa Kobčevima. Ja naime u svojoj plantaži imam čak 6 različitih sorti od čega sa oko 70 posto prevladava Istarski. Inače ove godine na moje neizmjerno zadovoljstvo imam rekordnu rodnost.
Mnogi govore da godina nije bila najbolja za lijesku, ali ja sam stvarne poteškoće imao jedino u segmentu zaštite od bolesti. Čak sam i ljeskotoča uspio suzbiti koji mi je prethodnih godina radio velike štete.
Prošlu jesen sam posadio još jednu manju parcelu sa dvogodišnjim sadnicama (otprilike istog sortimenta kao i matična plantaža) koje sam sam uzgojio iz svoje matične plantaže. Već ove godine sam skoro na pola sadnica imao plodove. Na nekima i po više grozdova pa sam ih skidao da dodatno ne opterečuju biljku, jer su bili vrlo sitni , što je i razumljivo jer biljka u prvoj godini na plantaži nema snage da ih napuni. Zapravo kad bi imao sustav za navodnjavanje vjerojatno bi i plodovi bili normalne veličine... :scratch Tako da svake godine dobivam neki novi razlog u korist sustava za navodnjavanje i sve kalkulacije govore da bez obzira na njegovu cijenu ima isplativosti. I to što se prije uvede (po mogućnosti odmah prve godine) to je isplativost višestruko veća.

M

milan56

Guest

Ljudi sto se tice ljeske najmanje 5 sorti dobra sortna kompozicija ili nista od dobrog posla naime inkopatibilnost veoma velika i to da vas nezamaram vise njih. Sto se tice odnosa glavna sorta oprasivac ovde nema veliku ulogu jer se ljeska odnosno plod neklasificira i ne prodaje po sortama nego kvaliteti i velicini kao i lomu ploda. stoga koja je sorta kupcu nije vazno on trazi gore navedene parametre o plodu tako ispada da je sortna kompozicija odnosno raspored oprasivac sorta vaznija od samog odnosa ucesca u zasadu.

Jaa imam u 3 godini 1h , 533 sadnice,

Halski din
Tonda dentile romana
Rimski
Istarski
Ludolf
Kosford

Slike i video nesto kasnije novi sam na forumu

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Nisam se dugo uključivala, ali redovito pratim forum. Moje grane pucaju od roda, jedan dio, drugi je umjereno rodan. Isti omjeri istarski +rimski, isti dobavljač sadnica. Nasad sađen u 2004. godini.
Zaključak slijedi nakon berbe da vidim u naravi kolika je razlika s obzirom na broj sadnica i količinu ubranog.
Jedino u čemu se mogu složiti je da osnovna sorta treba da bude 75-80% a ostalo 2 sorte oprašivača. ja imam samo rimski i istarski 20 + 80%.
Iako ne treba čuditi se prvom urodu u 3. godini, normalno. Prije 7. godine nema komercijalne berbe lješnjaka, ako je uzgojni oblik stablo, to je stvarnost. Grm dolazi nešto ranije u rod. Govorim o komercijalnoj berbi. Dakle ostvarivom dohotku od plantaže.
Puno, jako puno, treba naučiti u hodu, i o uzgoju ljeske, iako se na startu čini lako ćemo.
Primjedba da je 4. godina dala isti urod kao i 3. nije realno i vjerojatno postoji neki problem kojeg treba otkriti.
Moja 4. godina je bila 16 puta rodnija od 3. godine. Također preveliki raspon, ali potpuno novi pristup svemu od rezidbe, prskanja, prihrane, obrade i sl. Plodovi su iznimno krupni, valjda će biti tako i popunjeni jezgrom.

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

poydrav svima

evo što se tiče rodnosti lijske mogu reči da je ovo 5 godina i grane se pošteno isavijale
što bi trebalo biti i u konačnici dobro pri vaganju uroda,bar se nadam.
što se tiče dblay tvojega slučaja nešto nije u redu jer več u 2. godini mora biti plodova
a o trečoj i četvrtoj da se i ne govori.
ja sam sakupio u četvrtoj godini na 5oo stabala oko 560 kg lješnjaka.
U POGLEDU SORTI I JA SAM RAZMIŠLJANJA DA NEMA VEZE PUNO U SORTAMA,MISLIM KOLIKO IH IMA VEČ JE SAMO VAŽNO DA SU KOMPPATIBILNE U VREMENU OPRAŠIVANJA.
a svakako da nije loše imati 3 do 5 sorti koje daju podjednako veličine plodova.

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

pozdrav svima!
Evo ponajprije zahvala onima koji su bili sinoć u Jarmini i na mojoj plantaži te tako malo proširili krug(poznanstva) ljudi koji se bave uzgojem lijeske te se učlanili u našu udrugu proizvođača lješnjaka "KRO-NUSS".
Nadam se da ste se osječali ugodno u mom domu te se nadam da smo svi skupa i ponešto korisno čuli jedni od drugih a što čemo znati primjeniti u svojim nastojanjima da unaprijedimo proizvodnju.
Također mislim da smo sada puno svjesniji da nam je potrebna jedna krovna udruga koja če nas sve okupiti (A NE DA SE RASPARČAMO U 100 MALIH) kako bismo bili jači i naravno konkurentni u nastojanju da nađemi jednog ili dva jaka kupca preko kojih čemo plasirati svoje lješnjake.
Zato svima drugima poziv ostaje otvoren u svezi članstva u udruzi kako bismo bili jači,pametniji i organiziraniji.
Bok svima ...... ;)

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Moja iskustva pokazuju da je Lambert izuzetno dobar oprašivač, ima puno cvjetova i duži period cvatnje pa pokriva više sorti. Međutim problem je što je u pravilu dosta sitniji od osnovne sorte što kasnije pravi probleme kod kalibriranja, lupanja, prodaje... Zato sam ga počeo mijenjati sa Halskim koji je puno krupniji i ne trebam ga posebno tretirati kod finalne dorade lješnjaka, a pokazao se također kao dobar oprašivač. A to što dvije parcele istog sortimenta na različitim pozicijama mogu imati različitu rodnost može biti i posljedica oprašivanja od strane divlje lijeske ako je ima u blizini jer je ona također dobar oprašivač (naravno ako stvar sagledavamo samo sa stanovišta oprašivanja).

Najnoviji postovi

Na vrh