Re: uzgoj ljeske
Nisam se dugo uključivala, ali redovito pratim forum. Moje grane pucaju od roda, jedan dio, drugi je umjereno rodan. Isti omjeri istarski +rimski, isti dobavljač sadnica. Nasad sađen u 2004. godini.
Zaključak slijedi nakon berbe da vidim u naravi kolika je razlika s obzirom na broj sadnica i količinu ubranog.
Jedino u čemu se mogu složiti je da osnovna sorta treba da bude 75-80% a ostalo 2 sorte oprašivača. ja imam samo rimski i istarski 20 + 80%.
Iako ne treba čuditi se prvom urodu u 3. godini, normalno. Prije 7. godine nema komercijalne berbe lješnjaka, ako je uzgojni oblik stablo, to je stvarnost. Grm dolazi nešto ranije u rod. Govorim o komercijalnoj berbi. Dakle ostvarivom dohotku od plantaže.
Puno, jako puno, treba naučiti u hodu, i o uzgoju ljeske, iako se na startu čini lako ćemo.
Primjedba da je 4. godina dala isti urod kao i 3. nije realno i vjerojatno postoji neki problem kojeg treba otkriti.
Moja 4. godina je bila 16 puta rodnija od 3. godine. Također preveliki raspon, ali potpuno novi pristup svemu od rezidbe, prskanja, prihrane, obrade i sl. Plodovi su iznimno krupni, valjda će biti tako i popunjeni jezgrom.