Re: uzgoj ljeske
Mada sam ja jos par svjetlosnih godina do prave berbe, mislim na financijski isplativu, zanima me koliki dio uroda u % ode na ili koliki su uopce troskovi same berbe,, :scratch
Daklem ako je to rucno branje, primjer toliko dnevnica toliko ubranih plodova,,,
A koliko bi to npr. kostalo strojno,, po sadnici ili po urodu ili povrsini svejedno,,
Nadalje zanima me koje vrsta podloge je potrebna da bi se sa strojem uslo u vocnjak,, pretpostavljam da moze i na travnjaku,, samo je pitanje kolika je maximalna visina trave,,, ima li razlike u cjeni ako je zemljiste bez travke kao sto je sad recimo moje
Ako smijem primjetiti nekad se na ovom forumu djelilo mongo vise informacija negoli se to danas radi,,, il me osjecaj vara
Relativno sam nov na ovom forumu ali temu o lijeskama procitao sam do posljednjeg posta,,, ima stvarno poucnih sadrzaja,, ali u posljednje vrijeme kao da su se svi nekako povukli u sebe i ono znanje i iskustvo koje su tjekom godina stekli imam osjecaj ljubomorno cuvaju,,
Svoj sam vocnjak posadio jesenos i pogreske koje sam nacinio sam opisao iz razloga da se to i drugima ne dogodi,,,
jer kazu da pametan na tuđim greskama uci,,
Opisao sam i nacin na koji obrađujem svoj vocnjak kao i same troskove koji iz takvog nacina obrade priozlaze,,,
Ne kazem niti ikoga nagovaram na takove postupke nego samo zelim ljudima predociti koliko vremena potrosim obrađujuci na taj nacin,,,
Slike koje sam postao na ovaj forum nisu radi toga da bi se ja ku*cio kako je kod mene cisto nego da bi se ljudi malo oslobodili te i sami postavili koju sliku,,, vjerujem da ima vocnjaka koji su i u boljem stanju nego'li je moj, tu mislim na one koji su mogli isfinancirati navodnjavanje,, pa se zbog toga ne treba sramiti ako je porast nesto manji nego'li je to kod nekoga drugog jer to znamo ovisi o mnogo faktora, kvalitete zemlje, gnojidbe, zastite, prihrane,,,,,itd da ne nabrajam sad od Kulina Bana
Dakle da ne duzim previse, ono zbog cega sam poceo ovaj post,, ako bi netko od Vas starijih ljesnjacara volio s nama podjeliti informaciju o tome,,, primjer,,
5 godina po hektaru ili po stablu urod toliki,, da bi se sakupio toliko dnevnica,,, trosak u % toliki
6 godina -"- ------------------------------------------------------------------------------- trosak u % toliki
itd.