• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Re: uzgoj ljeske

Ebenti :shock: :scratch nisam do sad ni primjetio,,, žena :oops: ,,, sad ce naje*ati,, :blackeye :mrgreen: ;)

V

vukovarac

Guest

pozrdav svima,i ja sam imao prije 15 dana dojavu da mi gori voćnjak,srećom kod košnje sam jako nisko prošao malčerom tako da se vatra zaustavila na pola metra od sadnica,također i zahvaljujući brzom intervencijom vatrogasaca ,okolo su sve njive i lenije izgorile,znam idiota koji je palio ali ga taj dan nisam našao kući ,na njegovu ili moju sreću.Zakon o zabrani spaljivanja korova i strnjaka je donešen isto tako i velike kazne ali evo i dalje se pali svaki dan

M

mblaž

Guest

Kobac sory. Ali kako se kaže "nedao Bog većeg zla". Trebao bi sada susjed za svoje "dobročinstvo" samo 1 godinu kompletno obrađivati tvoj voćnjak, a ti da napraviš berbu. Mislim da mu takve gluposti pored tarupa i ostalih načina ne bi pale na pamet.
Bobić voćnjak ti izgleda kao na katalozima ali sada je jasno zašto si puno vremena u voćnjaku :) Šala mala bez zamjerke!!!

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728

Mada neki misle da je to problem,,, vjerujte, nije, tjedno prođem i pokopam ono stoje uspjelo narasti na tih nesto vise od hektara za to utrosim prosjecno 3 sata rucnog rada i onda to izgleda ovako;

Prohode kultivatorom kombiniram, jednom (kao na slici) jedan prohod dok drugi put dva prohoda, na taj nacin izbjegavam
utabavanje odnosno prolazak traktorom po istom tragu

Da u zemlji postoji jos dovoljno vlage govori i ova slika gdje se vidi da je vec na nekih 1do 2 cm vlazno tlo,,
Kise je ovih dana bilo toliko da je pokupilo prasinu

S ovim nacinom obrade nemam problema ni sa krticama niti sa voluharicama :mrgreen:

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Ovo je nevjerojatno , svaka cast :)
Rucni kultivator smo vidjeli, a kakvim uredjajem prolazis traktorom?

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Bobić kaže:
Ebenti :shock: :scratch nisam do sad ni primjetio,,, žena :oops: ,,, sad ce naje*ati,, :blackeye :mrgreen: ;)

Svaka čast majstore i na plantaži i na komentaru :lol: :lol: :lol:

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728

Mada na njemu treba napraviti jos neke sitne prinake i pojacanja te dodati valjak koji ce svoju ulogu najvise odraditi prije same berbe kada bi se ovi klinovi trebali podici da bi ostala ravnija povrsina za berbu,,ufffff berba,,, jojjjj,, a kad ce to,,, :scratch
Evo ga ( necete se smijati nadam se :scratch )

Od svih djelova koje vidite kupljeno je jedino noz koji je od Hardoksa 400 i poluge za kopcanje,, sve ostalo se naslo iz kucnog otpada,, ono naslo se,, tako da pakleni stroj ne kosta pretjerano,,, ;)

Za svki prohod s nijm ne potrosim vise od 3-4 litre goriva za svakih 15 dana meni prihvatljivo
I moje isprike, ovo je prvi put da se s njim radilo i da nije opran,, :scratch

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Svaka cast na stroju. To jos nisam vidio da prikljucak ima ovakav noz :oops: Respect :) sad mi je jasno zasto se ni jedna travka ne provlac :)
Koliki je zahvat i s cime to vuces?

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728

Otpor je gotovo nikakav traktor ga doslovce ne osjeti a kultiviram sa 550-10 to ti je onaj 549 samo Perkinsov motor ili sa malim 539 na oko 800 obrtaja
Zahvat je oko 220 cm cini mi se

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

Pozdrav svima!

Evo krenuo je i posao berbe lješnjaka(tonda romana i Giffoni) pa je i manje vremena za boravak na forumu .
Jučer smo potkupili prvih 5o-tak kg plodova i danas očistili da se suše.
Ovo je vrhunac proizvodnje sviju nas pa i uz težak rad osječam se super kada ta faza dolazi!

Bobiću plantaža ti izgleda fantastični na slikama,a kako je tek u živo milina gledati,sigurno uživaš u svom radu-samo tako nastavi.
Lješnjakarski pozdrav svima!!!(valjda se tako kaže) ;)

L

LJEŠKO

Guest

Pozdrav Svima!
Stalni sam posjetitelj foruma, a povremeno se uključujem u rasprave. Kako se približava berba piše se sve više o visini uroda ali nitko ne govori o načinu berbe (ručno, strojno ili ....). Nasade koje posjedujem su posađeni 2005. i 2006. godine i ovih dana sam počeo brati plodove ručno (ono što je palo na zemlju) i ne mogu reći da sam razočaran količinom koju sam pokupio sa zemlje s obzirom da je to tek početak berbe. No da vam se pohvalim u petak 28, kolovoza mi treba iz Italije doći stroj za branje lješnjaka Facma koji će ovih dana krenuti u berbu. S obzirom da kapacitet stroja nadmašuje moje potrebe stoga sam spreman vršiti usluge branja i drugima po nekim pristupačnim cijenama. Neka sam branja već dogovorio. Kako če ove godine biti uhodavanje u berbu živo me interesira kako če to izgledati. Stoga ako nemate riješenu berbu čujemo se!
Pozdrav!

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Bok LJEŠKO,
napiši gdje ti je plantaža, odnosno gdje živiš? Pretpostavljam da stroj nije baš jednostavno i brzo moguće transportirati na duže relacije, bez nekog dodatnog prijevoza što također košta. Koliko vremena mu treba za pokupiti npr.1 Ha s oko 500 stabala? Što ti znači "po pristupačnim cijenama" , možeš mi pojasniti i na PP. Ako budeš u prilici poslikaj malo rad stroja i stavi na forum da uživamo malo i mi ostali kaj se mučimo s raznim ručnim metodama branja... :cry:

L

LJEŠKO

Guest

Bok TUROPOLJAC!
Ako si ti iz turopolja onda smo mi vrlo blizu. Ja imam nasade i živim u Oborovu kraj Dugog Sela, a što se tiće transporta stroja nije problem jer mogu nabaviti prikolicu za prijevoz auta na koju stane vočarski traktor i stroj za branje lješnjaka. O cijeni čemo se dogovoriti ovisno dali je pogonski traktor tvoj što pojednostavljuje transport berača do tvoje lokacije.Plačanje možemo djelomično prebiti sa lješnjacima. Stroj može u jednom danu pobrati do 2,5 tone lješnjaka. Kontakt mobitel 098 475075 - Branko.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728

Mada sam ja jos par svjetlosnih godina do prave berbe, mislim na financijski isplativu, zanima me koliki dio uroda u % ode na ili koliki su uopce troskovi same berbe,, :scratch
Daklem ako je to rucno branje, primjer toliko dnevnica toliko ubranih plodova,,,
A koliko bi to npr. kostalo strojno,, po sadnici ili po urodu ili povrsini svejedno,,
Nadalje zanima me koje vrsta podloge je potrebna da bi se sa strojem uslo u vocnjak,, pretpostavljam da moze i na travnjaku,, samo je pitanje kolika je maximalna visina trave,,, ima li razlike u cjeni ako je zemljiste bez travke kao sto je sad recimo moje
Ako smijem primjetiti nekad se na ovom forumu djelilo mongo vise informacija negoli se to danas radi,,, il me osjecaj vara
Relativno sam nov na ovom forumu ali temu o lijeskama procitao sam do posljednjeg posta,,, ima stvarno poucnih sadrzaja,, ali u posljednje vrijeme kao da su se svi nekako povukli u sebe i ono znanje i iskustvo koje su tjekom godina stekli imam osjecaj ljubomorno cuvaju,,
Svoj sam vocnjak posadio jesenos i pogreske koje sam nacinio sam opisao iz razloga da se to i drugima ne dogodi,,,
jer kazu da pametan na tuđim greskama uci,,
Opisao sam i nacin na koji obrađujem svoj vocnjak kao i same troskove koji iz takvog nacina obrade priozlaze,,,
Ne kazem niti ikoga nagovaram na takove postupke nego samo zelim ljudima predociti koliko vremena potrosim obrađujuci na taj nacin,,,
Slike koje sam postao na ovaj forum nisu radi toga da bi se ja ku*cio kako je kod mene cisto nego da bi se ljudi malo oslobodili te i sami postavili koju sliku,,, vjerujem da ima vocnjaka koji su i u boljem stanju nego'li je moj, tu mislim na one koji su mogli isfinancirati navodnjavanje,, pa se zbog toga ne treba sramiti ako je porast nesto manji nego'li je to kod nekoga drugog jer to znamo ovisi o mnogo faktora, kvalitete zemlje, gnojidbe, zastite, prihrane,,,,,itd da ne nabrajam sad od Kulina Bana
Dakle da ne duzim previse, ono zbog cega sam poceo ovaj post,, ako bi netko od Vas starijih ljesnjacara volio s nama podjeliti informaciju o tome,,, primjer,,
5 godina po hektaru ili po stablu urod toliki,, da bi se sakupio toliko dnevnica,,, trosak u % toliki
6 godina -"- ------------------------------------------------------------------------------- trosak u % toliki
itd.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

bravo za bobića pogotovo mi se kolega sviđa tvoj stroj ( jeftin a učinkovit uvijek sam to voli o8) )

nego malo da rezimiram zaključke neke do kojih sam došao o sortama i rodnosti možda će pomoći budućim lješnjakarima

u nedjelju smo se nas par malo sastali i obilazili nekoliko nasada . ima jedan nasad u našoj okolici koji me je pozitivno šokirao. to su grmovi visoki 2m, a sađeno je 05g. veći i od mojih i cipiripijevih (a mislio sam da neću naić na bolji nasad od cipiripijevog ali i to se dogodilo ). samo je rimski veći, dok je istarski su duplo manji.što je problem u svemu, velika stabla ali nema ploda ( bar zasada ), dok na istarkom ima ponešto. ima nekoliko vrsta voćnjaka, što se tiće rodnosti i velićine koje sam primjetio. mislim da cipiripi ima sve tri varijante na tri mjesta ( pozdrav generaciji ovim putem ) i može ljepo pratiti napredak i istraživati što je bolje i što će se dešavati u budučnosti. on ima sve tri varijante koje ću dolje opisati ( ako sam dobro zapamtio )

prva varijanta ( i po meni najbolja ) , tonde ( u ovom slučaju romana i gifon ) relativno brzo napreduju i dobro rode od početka, i što nije nebitno, i nisu toliko osjetljive na sušu ( tu bih ubrojio i lambert koji je napoderiv i sa puno pozitivnih strana, ali onima nekih drugih mana) lijepo se formiraju stabla i najvažnije plod pada bez košuljice na zemlju

druga, samo istarski sa malo oprašivaća , rodna je od početka ali izuzetno sporo raste ( ne znam iz kojih razloga ali u svim knjigama je navedeno da je jako osjetljiva na sušu što se dešava ovih godina ) međutim ja sam u prvom nasadu u prve dvije godine imao dosta kiše i nisam vidio veliku razliku u napretku između istarskog i tondi, kao ove zadnje dvije godine koje su sušnije( u mlađem nasadu ) isto tako je logično da sporije raste jer troši energiju na plod odpočetka međutim ima jedna caka kojom ubrzavaš rast vočke a ta je da skidaš plod dok su mali i onda će brže rasti ( nisam probao jer sam se bojao da poslije toga vočka ne ostane sterilna- navikne se bez ploda, možda je glupost ali ako je )

i treča ( največa nepoznanica ) rimski koji raste ko mutav ali nema ploda ( bar ne za sada ) da li će i kad i kako početi roditi to ćemo vidjeti ali sadnice napreduju super . to je i logično jer nemaju ploda i svu energiju su usmjerili na rast možda sorti treba 5-6g da počne rađati.

još nekoliko razlika koje sam primjetio

puno brže napreduju nasadi u obliku grma i kod njih ima manje štete od kojekevih štetočina, nego ko formira stablo
stablašica je puno osjetljivija od grma i to čak do 2-3g starosti. to je ono što se bobiću desilo kad je gulio pupove. po meni ne treba to raditi bar 2-3g. ili samo one najdonje skidatu ( u biti to ovisi o godini i sadnici ako ima dovoljno vlage i ona lijepo napreduje guli a ako je slabašna ne diraj ju ). ja sam u prvom nasadu gulio od početka i nije bilo problema ali je bio dobar napredak i vlage napretek , a sad ih ne diram jer su slabašne i nema vlage ( predpostavljam da je stvar u vlazi jer sam jedino to primjetio kao rasliku u uzgojnim godinama ) ipak ja bih opet izabrao stablo da ponovo sadim.

i još jedna stvar što je možda i najvažnije, a to je kvaliteta sadnog materijala. puno bolje napreduju nasadi od nekih proizvođača sadnica , a od drugih puno lošije i to na više različitih mjesta ( neču ih imenovati namjerno ) uglavnom bi sadni materijal trebao biti dvogodišnji i onda ima puno manje problema nego sa jednogodišnjim ( a mislim da se tu znaju ubaciti i sadnice koje nisu uopće bile u školi ) jer obilascima smo vidjeli da su istarski nasadi u pravilu puno lošiji od rimskih i tondi a sama obrada je tu negdje kod svih ( razlike su u nijansama )
inače nasadi u nizini bolje rastu od naših na brdu i tu se knjige mogu baciti u vjetar u kojima se savjetuje da se sadi na brašcima ( bar je tako za sada, opet valjda zbog suše )

znači nema striktnog pravila kod uzgoja nego to ovisi o više čimbenika koje treba povezati u jednu cjelinu , a nisu isti od sezone do sezone . što bi ga rekao stari albert sve je relativno

evo malo za glocanje u jeku berbe ineče kod mene još ne opada plod a drugi već beru tako je bilo i lane i neznam u ćem je kvaka

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728

Na ovom testnom djelu koji sam posadio doma godinu dana prije nego'li sam uletiou ovaj pravi posao,, cec znaci u drugoj godini ima nekoliko plodova, na nekima cak do 20 ali i ne na svima,,,
E sad,,, malo sam pratio sto se događa,, kao sto i KOBAC kaze valjda zbog plodova zaostaju u porastu grancica, te koje imaju plodove,,
Tako da sam donio zakljucak,, potrgat cu sve plodove kojih bude i ako ih bude u drugoj godini,, (mozda ostaviti samo po jedan cisto ono da vidim kakvi ce biti kad dozrele)
Zasto :scratch :?:
Misljenja sam da tih ako i bude nekoliko kilograma nece donijeti neku financijsku dobit ali ce mi usporiti rast sto svakako nebih volio,,, radije bih da mi sljedece godine sve to vrate, prekonekoliko puta :D , sto se nadam da hoce,,,
Ne govorim to bez veze,,, vidio vlastitim ocima, doduse ne na ljijeskama nego na kupini,,
Dvoje ljudi iz sela u isto vrijeme zasadili kupine,, sadnice odprilike jednake,, jedan od njih kompletan rod koji se pokazao u prvoj godini potrgao cim se zametnuo dok je ovaj drugi sve ostavio da dozreli, i ubrao par kila, zanemarivo,, u prvoj godini oba bez navodnjavanja,,,
da bi sad u drugoj, ovaj koji je sve optrgao, imao dva put vece mladice i dva i vise puta veci rod od ovog drugog,,
U drugoj godini oba stavila navodnjavanje u gotovo isto vrijeme,,
Zakljucke izvucite sami :scratch
Zanima me dali je netko na taj nacin radio i sa lijeskom,, ako bi bio voljan podjeliti svoja saznanja i sa nama,,

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

LJEŠKO kaže:
Bok TUROPOLJAC!
Ako si ti iz turopolja onda smo mi vrlo blizu. Ja imam nasade i živim u Oborovu kraj Dugog Sela, a što se tiće transporta stroja nije problem jer mogu nabaviti prikolicu za prijevoz auta na koju stane vočarski traktor i stroj za branje lješnjaka. O cijeni čemo se dogovoriti ovisno dali je pogonski traktor tvoj što pojednostavljuje transport berača do tvoje lokacije.Plačanje možemo djelomično prebiti sa lješnjacima. Stroj može u jednom danu pobrati do 2,5 tone lješnjaka. Kontakt mobitel 098 475075 - Branko.

Odlično, super je to što smo blizu, i KRKI je tu negdje!
No ove godine mi se više ne isplati angažirati te obzirom da sam sve Tonde i Lambert već pokupio ručno. Jedino mi je još Istarski ostao netaknut...Što ćeš kad imam vrijednu i nestrpljivu ženu... :blackeye . Međutim iduće godine ćemo se svakako čuti, a mislim da ti niti radnog iskustva sa beračem do tada neće nedostajati.

Ja sam pak u fazi nabave jedne manje linije za finalnu doradu lješnjaka. Jedan od strojeva (drobilica ) je već došao i jedva čekam da se ove moje Tonde malo posuše da ih polupam :heart: Koma, prošlogodišnji urod sam prodao do zadnjeg lješnjaka pa sad niti novu krckalicu nemam čime isprobati. :madmana:

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

bobiću što se tiće savjeta na forumu i nije bilo nešto posebno ni prije. najviše su nam ( a mislim i najkvalitetnije ) savjetovali nenad i milan 55 koji i imaju malo više iskustva od nas ali netko je upleo plemenska porjekla i ljudi se više ne javljaju ( a i za razumit ih je jer politika je za neke druge forume ) nekima forum dobro dođe kao jeftin reklamni prostor, a drugi uglavnom šute i misle kako če sami najbolje plasirati robu inače ljude uglavnom muka udružuje a kad su samostalni onda im niko ne treba

lješko ćesto dođem u dugo selo možda bi se mogao obići tvoj nasad ako si raspoložen

u svezi plasmana ploda zanima me da li nam vi koji ste blizu Zagreba možete pomoći u plasmanu , ako vašim kupcima fali robe ( naravno da sebe ne oštetite ) npr. na veletržnici isli. da mi sami ne moramo petljati i rušiti cijenu!
kod mene će nešt biti robe i ako ima neko nekog kupca a želi mi pomoći može mi javiti na privatni PP

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

Bok Turopoljac i ostali,

imam jedno pitanjce: da li bi htio poslikati tu tvoju DROBILICU i napisati nekoliko podataka o njoj????
- naime i mene zanima koja je cijena i gdje si je nabavio te kolika mu je mogučnost tj kapacitet drobljenja u kg/h.
Inače lijeska opada super a i vrijeme me služi za sada.
evo iz mojega iskustva ,a ništa nemam razloga sakrivati,najbolje mi se pokazuje Tonda di Giffoni i Tonda Romana u
kombinaciji .
u obradi ja preferiram plantažu bez trave jer je tlo prozračnije ,lakše usvaja hranjiva ,ostaje mu više vlage za vočke itd...
Što se tiče prskanja samo 2 zimska prskanja (nordox i bakar+bijelo ulje) te još 3 proljetna prskanja u kojima miješem insekticide(akaricid) + fungicid, a još u sezoni prođem sa prihranom preko lista 2-3 puta.Avrijeme prskanja treba uskladiti sa vremenom orrašivanja i vremenom kada se štetnici pojavljuju na plantaži(pratiti).
Uz sve ovo i dodajem na jesen gnojivo 7-30-20 te na prolječe malo KAN-a pomiješanog sa malo UREE.

Nadam se da sam nekome dao osnovne smjernice oko prilaska poslovimaoko lijeske jer kao i u svakome poslu svi mi imamo svoje neke male individualne prilaze u viđenju plantaže i njezinom održavanju kako bi dala najbolje što može.

Iako sam u ovome 5 godina i ja još učim od ljudi sa kojima sam bio i razmjenjivao znanja i iskustva.

POZDRAV SVIMA !!! a posebno Nenadu iz Zemuna i Milanu55 iz Beograda. JAVITE SE NA FORUM. ;)

Najnoviji postovi

Na vrh