• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
Re: LJEŠNJAK -JARMINA

cipiripi1967 kaže:
pozdrav svima!
Evo ponajprije zahvala onima koji su bili sinoć u Jarmini i na mojoj plantaži te tako malo proširili krug(poznanstva) ljudi koji se bave uzgojem lijeske te se učlanili u našu udrugu proizvođača lješnjaka "KRO-NUSS".
Nadam se da ste se osječali ugodno u mom domu te se nadam da smo svi skupa i ponešto korisno čuli jedni od drugih a što čemo znati primjeniti u svojim nastojanjima da unaprijedimo proizvodnju.
Također mislim da smo sada puno svjesniji da nam je potrebna jedna krovna udruga koja če nas sve okupiti (A NE DA SE RASPARČAMO U 100 MALIH) kako bismo bili jači i naravno konkurentni u nastojanju da nađemi jednog ili dva jaka kupca preko kojih čemo plasirati svoje lješnjake.
Zato svima drugima poziv ostaje otvoren u svezi članstva u udruzi kako bismo bili jači,pametniji i organiziraniji.
Bok svima ...... ;)

zahvaljujem se na lijepom prijemu cipju i ekipi. druženje je bilo dobro i nadam se da ćemo i mi nešto tako organizirati. također podržavam trud oko udruge i slažem se da ne treba biti 100 udruga

moram pohvaliti cipiripijev nasad - stvarno je bez greške

cipiripi i podravec pošaljite mi vaše mailove imam nešto što bi vas moglo zanimat ako uspijem poslat

V

vukovarac

Guest

zahvaljujem i ja na vašem dolasku,neki su daleko potegnuli da bi došli,zahvaljujem i domaćinu i domaćici,pita je bila parekselans,naravno prekrasan nasad samo tako dalje a i nama smjernice kako treba raditi,sljedeće druženje u Vukovaru
poslije berbe da rezimiramo godinu

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Re: uzgoj ljeske

Turopoljac kaže:
Smiljan kaže:
Ja imam oko 5Ha, jesenas posadjenog. Uzgojni oblik : na jednom dijelu sam zasadio u redu na 3.5 metra i tu cu ga vjerojatno "tjerati" u nisko stablo, a na drugom mi je 5m i tu cu vjerojatno ici na grm sa 2-3 stabla. Definitivnu odluku cu donijeti slijedece proljece.

reddog82 kaže:
ljudi, kako se borite s korovom između voćkica? (meni ga je već navrh glave!)
i još jedno pitanjce: jel možda ko već dobio poticaj za ljesku?
svakako ;) uglavnom trimer i kultivator, a na dijelu sam isao prije kultivatora sa malcerom

Smiljane, jesu li ti se sve sadnice primile odnosno da li se sada tijekom ljeta što posušilo, ne računajući na eventualnu štetu od divljači?
Od 1800 sadnica nije ih se primilo jedno 40-50, sto smatram vrlo zadovoljavajucih 2-3 posto. Misljenja?

Cak ako uzmem u obzir dvadesetak ukradenih :axe: opet je to ispod 5%. Stete od zeca, prakticki, nisam imao jer je tu i tamo samo pokoji vrh odgrizao i te sadnice su najnormalnije potjerale. Mene je najvise iznenadila razlika u porasutu. Na jednoj njivi koja mi je kvalitetnija zemlja izdanci su porasli pretezito po malih 10 do 20 centimetara dok na druge 3 njive su izdanci prosjecno po 20 do 50 cm (najzanimljivije je da su na najlosijoj njivi najvise porasli). Sklon sam vjerovati da je rijec o osjetljivosti njive na nedostatak vlage i travi. Ta jedna kvalitetnija njiva je od starina izrazito osjetljiva na susu, a trava raste kao luda. Najnekvalitetnija njiva (citaj: kiselija) sa najboljim porastom lijeske na kojoj je rasla samo paprat koja inace krece nesto kasnije pa sam je uspio suzbiti na vrijeme.

Zasadio sam 80%rimski i 15% istarski i 5% bijelog lamberta

Usput dakle, kupujem jedno pedesetak sadnica (ako netko ima iz vlastitog uzgoja tonde, halski, crveni lambert ... ). Preferirao bih dvogodisnje.

Možeš li staviti koju sliku svoje plantaže na forum? Puno si dobrih savjeta podijelio pa me zanima kako izgleda i tvojih ruku djelo u praksi...
Nemam slika.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,426

Ooo, kolega, godišnji gotov?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Evo ja tek sad procitao da je bilo druzenje tako da nisam stigao ni misliti o dolasku :)
I bas mi je drago da se stvari pokrecu. Moja pristupnica stize postom ;)

Podravec

Član
Tu od
4 Velj 2009
Poruka
89

Pa da onda i ja pohvalim i zahvalim se još jednom domaćinu, a što se samog nasada tiče vidi se da cipiripi ulaže puno truda, rada i ljubavi bez koje taj nasad nebi bio takav kakav je, a on je - FANTASTIČAN. :prayer:
Također mogu reći da je ovakvo druženje, pogotovo meni kao početniku, korisno i edukativno - neposredna razmjena iskustava - to su informacije koje zlata vrijede (a ne 220km u jednom smjeru).
Puna podrška Vukovarcu i cipiripiju oko rada i vođenja udruge.

p.s. vukovarac imaš pravo za pitu, no mene se nekako više dojmila "seka",
a tebi Smiljane poruka nemoj slučajno dolaziti u Slavoniju niti dalje - ostat će nama više :D

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Kvalitetne sadnice istarskog i rimskog lješnjaka prodajem. Jedno i dvogodišnje, nešto malo i trogodišnjih. Ako imate potrebu javite se kvaliteta neupitna.

J

josipg6

Guest

Evo par slika od mene
http://img23.imageshack.us/img23/2064/img1919c.jpg
http://img8.imageshack.us/img8/6900/lip ... 614008.jpg
http://img268.imageshack.us/img268/2844 ... 614009.jpg
http://img256.imageshack.us/img256/2839 ... 614010.jpg
http://img268.imageshack.us/img268/5264/img1907s.jpg
http://img198.imageshack.us/img198/470/img1913e.jpg
Na slici su sorte TONDA DI GIFFONI, TONDA GENTILE DELLE LANGHE ovogodišnji rod i sadnice za prodaju. Sadnice su trogodišnje na nekima se vidi i rod.
Smiljane imam i dvogodišnjih ali ipak preporučavam ove veče.(ako si na ove tonde mislio javi se na pm)
Zanima me i razmjena sadnica posebno tonda romana i lambert.

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Molim zainteresirane za zamjenu istarskog i rimskog za halski 50 komada, ako je tko zainteresiran naka mi se javi na p.p.

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

Ma dosta o tome ,ja se nadam da će me netko nadmašiti u svemu uskoro makar morali i više voziti u jednom smjeru,zar ne.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

evo malo slika o rodnosti što smo komentirali

mli trogodišnji kržljavac ali ko božična jelka

ovo su petogodišnji istarski puni ko šipak( i ovaj dolje )

mislio sam da su veliki kao cipiripijevi, ali su manji i mlađi godinu! zato bravo za cipiripija!

ovo je jedna sorta koja ne znam koja je. sitni su i več su svi pootpadali prije 5-6 dana i pada bez košuljice. imam samo jednog takvog. pa ako neko zna šo bi to bilo. inače i on je petogodišnjak ali je svašta preživio i i osto je mali!

M

mblaž

Guest

Kobac voćnjak ti je baš rodan kao Božićna jelka. Hvala tebi i ostalima na odgovoru na moj problem. Nadam se da iduće godine neću imati opet kao i ove da mi rodi svaki dvadeseti.
Sadnice sam kupio kod Vlade i ne želim vjerovati da je problem u tome, jer bi onda načisto p.....io, tako da se jedino uzdam da će iduće godine doći stvari na svoje mjesto. Caka je sigurno i u vodi tj. navodnjavanju.
Nisam dugo pratio forum zbog bolesti, pa me zanima gdje se plasira lješnjak i koje su cijene?
Osobno mi je jako drago zbog osnivanja udruge "KRO-NUSS" jer je takav način razmišljanja i rada u današnja vremena jedino što može opstati. Da vam sada ne dosađujem kada svi to znate da izlazak sa 1 tonom ili sa 50 tona nije isti, a da ne govorimo o izmjeni informacija u svakom pogledu.
Stoga evo uskoro mene i mog prijatelja u udrugu.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

kvaka je definitivno u vodi a što se tiče obrade tla bitno je samo da ono bude čisto ( bez trave ) a kako ćeš ju ubiti ( špricanjem, malčiranjem ili frezanjem ) mislim da je svejedno. priklonio bih se ipak frezanju ( tanjuranju ) kao što to radi cipiripi , jer smo ipak zakačili izuzetno sušne godine ( bar u Đakovštini, još je ova i dobra kakve su bile prošle dvije ), i onda mirno spavaš jer ne možeš ništa drugo napraviti osim navodnjavanja. ja sam malčirao i mislim da bih bolje prošao da sam frezao. davne 04/05,SAM frezao ali su to bile toliko kišne godine da nisam mogao u njivu po 2mj. hodati a kamoli sa strojem ( sadnja 05g. nismo mogli cijelo ljeto uči sa strojevima da preoremo njivu za sadnju a i kad su ušli dečki su kidali iste ) zbog toga sam malčirao . j..bga dođu kontra godine ( totalna suša ) i dok skužiš ona prođe.

OVO SMATRAM VRLO BITNO I ZATO VRIŠTIM

ZAPALILI SU MI VOĆNJAK JUĆE KAD SU PALILI STRNJAK ILI NEŠTO SLIČNO. DA MI LJUDI NISU JAVILI U ROKU SAT VREMENA ODE CIJELI VOĆNJAK OD 4ha KO ŠIBICA. ALI USPILI SMO UGASITI I ŠTETA NIJE PREVELIKA ( STOTINJAK KOMADA ). ZATO AKO IMATE STRNJAK KRAJ VOĆNJAKA NEKA VAS KOMŠIJA KAD BUDE PALIO OBAVIJESTI DA BUDETE PRISUTNI KAD SE TO DOGAĐA DA NE PROĐETE KAO JA!

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Baš mi je žao što ti se dogodila šteta na ljesci od neodgovornih susjeda. Tu vjerojatno nije stradao korijen pa ćeš morati rezidbom odstraniti oštećene dijelove, a ona će potjerati iduće godine i imati intenzivan rast. Samo ako možeš naplatiti štetu onda će ti biti lakše to preboljeti.
Za lijesku je vrlo važno da ima dosta vlage jer joj je korijen dosta plitak. Kolika je investicija potrebna za navodnjavanje treba izračunati, a onda vidjeti isplativost ulaganja.
Zato, ako nemate navodnjavanje, a većina ih nema svim sredstvima nastojte sačuvati vlažnost tla tako da na taj način pomognete voćkama. Svatko treba da razmišlja u tom pravcu i rodit će vam se zasigurno puno ideja, a onda će Vam i nasadi izgledati bolje.
Ako uspijem uslikati nešto i staviti slike onda možemo dalje komentirati. Sutra imamo završnu obradu pred berbu. Berba bi trebala biti početkom 9 mjeseca. Predviđa se dobar urod.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

karla kaže:
Baš mi je žao što ti se dogodila šteta na ljesci od neodgovornih susjeda. Tu vjerojatno nije stradao korijen pa ćeš morati rezidbom odstraniti oštećene dijelove, a ona će potjerati iduće godine i imati intenzivan rast. Samo ako možeš naplatiti štetu onda će ti biti lakše to preboljeti.
Za lijesku je vrlo važno da ima dosta vlage jer joj je korijen dosta plitak. Kolika je investicija potrebna za navodnjavanje treba izračunati, a onda vidjeti isplativost ulaganja.
Zato, ako nemate navodnjavanje, a većina ih nema svim sredstvima nastojte sačuvati vlažnost tla tako da na taj način pomognete voćkama. Svatko treba da razmišlja u tom pravcu i rodit će vam se zasigurno puno ideja, a onda će Vam i nasadi izgledati bolje.
Ako uspijem uslikati nešto i staviti slike onda možemo dalje komentirati. Sutra imamo završnu obradu pred berbu. Berba bi trebala biti početkom 9 mjeseca. Predviđa se dobar urod.

hvala karla na razumjevanju ali ovo što vidite na slici je manja šteta nego od elementarne nepogode od prije 2g. kad je
+45c skuhalo sadnice ( skoro 1/3 od 2000 ). sve su bile kao brenerom spržene i osušile se do dole. na svu sreču pola je istjeralo odozdo. šteta što onda nisam slikao . međutim ovo im je drugi put da kuvaju i svaka im čast ako prežive inače na tom dijelu ima najviše sunnca i tu su bile najkvalitetnije i najbujnije ali prije 2g. sad je to najlošiji dio

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Kobac stvarno šteta,što ti kaže susjed?
Mom nasadu je treća godina tako da ne očekujem neki značajniji prinos mada će bit znatno veći od prošlogodišnjih sedamdesetak kilograma.Istarski kojeg imam posađenog 20% mi je puno rodniji nego rimski a meni oko 70% sadnica ima plod.Mene pati nešto drugo(uvijek mora biti neki problem)odnosno ove mi se godine pokazala znatna razlika u prirastu sadnica na dvije površine približno veličime 1ha a neznam uzrok,sadnica je živa ima list na postoječim grančicama ali netjera nove listove-ne raste.Neznam dali je uzrok suša u kombinaciji sa vrstom zemlje ili nešto drugo ,samo da napomenem da u nasadu imam tri vrste tla od crnice,čistog pijeska i neke kombinacije pješčanog tla a naj vjerjatnije da ću radit analizu tla na tim područjima.
Samo izgleda ako hočemo napredovat morat ćemo i navodnjavat jer suša uzima svoj danak ,ja se tješim da ću imat manje posljedice jer obrađujem(tanjuram)cjelokupnu površinu ali štete su znatne.
Morat ću i ja stavit koju sliku!!!

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728

Evo konacno malo vremena da se javim,,, crne vjesti, KOBAC suosjecamo s tobom, ako ti to ista u ovom trenu znaci, vjerujem da svaki od nas koji smo se poceli baviti tim poslom i koji ikoliko drzimo do svog truda znamo koliko znaci svaka pojedina biljcica a kamoli njih stotinjak,,,
Gledam svi nesto kukaju oko suse, ja evo do sad mogu reci jedino da mi ono kisno razdoblje odnijelo vise sadnica nego mi je to ucinila susa,,,
Mali rezime, prva mi je godina kako sam uletio u taj posao, jesenos posađeno 800 sadnica na nesto vise od jednog hektra,
zemlja, gnojna, jedna trecina ok, druga trecina mekana plodni pjesak i treca trecina krvavi pjesak taj dio svi osim mene polako zapustaju, tu kad je je*acki kisna godina kako tako a kad je susna Bog te sacuvaj i zali Boze troskova,,,
Lijeska, prva godina relativno susna ja vise nego zadovoljan,, puno je posla ali,,, jbg, takav horoskop,,
Moj nacin obrade rigolanje, tanjuranje a u posljednje vrijeme kultiviranje, najblize tome ako to tako mogu nazvati,,
Prohodi u prosjeku gotovo svakih 15 dana, gledam poslije svake kise da sto prije zatvorim zemlju i da mi sto vise vlage ostane u njoj,
kopanje, ako to tako mogu nazvati, mozda cak i gusce,,neki kazu da trazim travu, korov,, cisto ko na dlanu,,
Kultivator, domaca radinost jos uvijek ga pomalo dotjerujem, mozda jednom postavim i slike,,,
Prva greska koju sam napravio bila je kupnja sadnica koje tako reci nisam ni vidio, bijah zalostan ali fala Bogu iznenadile i sad sam vise nego zadovoljan njima,, za sad...
(Karla nisam imo vremena,, sorry,, javim se sutra,, nadam se)
Druga greska koju sam napravio i uspio primjetiti je da su mi biljcice onako mlade dozivjele stres, sok, nz kako to nazvati drugacije,,,
Naime o cemu se radi, uzgojni oblik koji namjeravam imati je stablo, pa sam na samom pocetku kad je vegetacija krenula napravil, po meni, katastrofalnu gresku i oplijevil sve mladice na visinu od 70-80 cm od tla,,
Biljcice ostavio na samo 2 do 3 mladice, pretezito dvije,, to ih je toliko sokiralo da su nekih 3 tjedana bile na identicnoj razini a onda su lagano krenule,, zaostatak nemjerljiv,, Boze oprosti mi pogrijesih :?
E sad kako to da mije vlaga odnijela vise nego susa u susnoj godini,
imam 3 brdasca (uzvisenja) a između njih nizine u koje se visak vode slijevao, sve biljke koje su bile u najnizem djelu su stradale (od prevelike vlage) njih oko 15 (ostatak od neki 20 se oporavio) dok ih je od suse stradalo samo 3 ostatak
do 28 koliko mi nedostaje pripisujem stetnicima i slabom doista slabom korijenovom sistemu
Dok danas vlazna zemlja vec na nekih 2 do 3 cm, biljke ne tuze

Slike

A ovo je moj glavni pomagac :D i međaseva pustos iza nje

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Kobac, ovo sa vatrom je prestrasno. Treba imati dobre zivce pa ne uciniti nita lose susjedu. Covjek se pati i onda budala napravi glupost. Tocno po onoj sto budala moze zenzuti ni sto pametnih ne mogu popraviti :( Ne mogu razumjeti to paljenje u danasnje doba .... pa zar im nije lakse protrcati nekakvim strojem po njivi ... ako vec sebi hranjive tvari bacaju u zrak zar moraju zajebati i susjeda .... Imam i ja pametnjakovica u susjedstvu sto njive pale, cak i tudje neobradjene. Sve me strah da mi se slicno ne desi ... ne znam kako bih reagirao ....

Bobic, vidim na jednoj slici jednu vlat trave ;) kako li je promakla ;) Vidi se na jednoj fotki rucni kultivator, zgodno rjesenje za manje parcele :)

Najnoviji postovi

Na vrh