• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

V

vocar11

Guest
Re: uzgoj ljeske

Hvala ti na odgovoru.
Zanima me ako nije problem, kome plasiraš lješnjak?
Mozes mi poslati i na privatno odgovor .

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792

Bobić kaže:
Otpor je gotovo nikakav traktor ga doslovce ne osjeti a kultiviram sa 550-10 to ti je onaj 549 samo Perkinsov motor ili sa malim 539 na oko 800 obrtaja
Zahvat je oko 220 cm cini mi se
svaka čast na kultivatoru!
ako ti nije problem izmjeriti visinu noža i od čega je nož i klinovi,i čemu služe one vile od bicikla,pozz :scratch

H

hipija

Guest

Zanima me da li ce biti kod vas nekava predavanja u vezi lesnika?Da li ce mozda neko organizovati nekakvo okupljanje na nekoj plantazi leske da se malo obidje i porazgovara sa iskusnim ljudima o uzgoju leske?

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728

zvonis01 kaže:
ako ti nije problem izmjeriti visinu noža i od čega je nož i klinovi,i čemu služe one vile od bicikla,pozz :scratch

Tnx,, nego nije mi jasno sto to smatras pod visinom noza,,, molim te pojasni,,
Drugo vec sam napisao da je noz od materijala koji se zove HARDOX 400 i sluzi kao alatni celik,,
tvrd je, zilav te otporan na habanje a opet s druge strane pogodan za varenje,,,
moze se cak i klepati ali se nesmije kaliti jer tada postaje pretvrd te puca,,,
blago receno idealan za tu namjenu :mrgreen: :finga:
A klinovi,,, ah klinovi,,,, od nikad prezaljene vrsalice za grah (zavrsila u starom zeljezu, nazalost :? )

A vile, eh vile, one su od bicikla, kineza :finga: ,, a one su sluzile kao amortizer a ujeddno i kao teret jer su inace klinovi i cjev prelagani da bi od ovog na prvoj slici napravili ovo na drugoj

Sada za njim nema vise potrebe jer je zemlja poravnana pa sad sluzi kao granicnik da klinovi nebi visjeli,, onako u slobodnom stilu,, a cini mi se nece jos ni to predugo,, jer preko zime mislim ga malo preurediti :mrgreen: :scratch

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792

mislio sam dali je nož niži od točkova ili u ravnini sa točkovima,i pod kojim je kutom nož?
što misliš dali bi bilo bolje umjesto klinova staviti valjak kao na sjetvospremaču i što planiraš izmjeniti?pozz :D

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728

E sad,,, visina toga sto si obiljezio je oko 25 cm ovisno gdje mjeris na prednjoj ili na zadnjoj strani noza,,
noz kod mene ima malo preveliku kosinu iznosi 2,5 cm. jer sam se bojao da nece htjeti ulaziti u zemlju kada se poslije slegne,, ali se to pokazalo kao nedostatak,, po meni kosina na 6-7 cm nebi trebala iznositi vise od 1 cm.
zasto :?: :scratch e sad brzina kojom mogu prolaziti je cetvrtom od pet sa gasom malo jacim od lera na ovom koji je naslikan,,,
i sad, kotaci, u ovoj varijanti najvise sluze kao teret i mogo bi reci da vise smetaju no sto pomazu,, zasto :?: 'vako posto idem relativno brzo a kosina na nozu velika zemlja leti u zrak nekih 30 cm. gotovo iznad polovine kotaca i pada malo prije ovih klinova koji to uredno poravnaju,,, dubinu određujem na finom hidrouliku a ne na kotacima kao sto se predpostavlja,,,
Sto se tice daljnjih preinaka,, trenutno sam u nabavi djelova koji ce mi biti potrebni za daljnju rekonstrukciju,,,
dakle planiram
1. smanjiti kosinu na nozu,,
2. pojacati te nosace (koje si obiljezio) noza jer kad ga pustim nize na dubinu od 20-25 cm dolazi do vibracija, drndanja :mrgreen:
3. planiram pojacati ovaj dio gdje se kopcaju poluge jer kao sto vidis jednu sam vec polomio prilikom testiranja koliko moze,,, :mrgreen:
4. na mjestu gdje se sad nalaze klinovi trebao bi doci valjak koji bi trebao i ovo malo busa koje ostaju iza mene sabiti (pogotovo prije berbe jer nacin na koji mislim sakupljati plodove u mnogome ce ovisiti o tome :scratch ) a taj valjak trebao bi ujedno sluziti kao uteg i kao oslonac za finije određivanje dubine,,
5. iza tog valjka trebalo bi doci nesto sto ce zamjeniti sadasnje klinove jer oni kao sad vise ne sluze svrsi ocekivalo se da ce travu samo podici na povrsinu gdje bi se brze posusila ali ako mi trava preraste tada je kupe i vuku za sobom sto onda ne stvara ravnu povrsinu kakvu ja zelim (e jesam picajzla :? ),, posluzili su svrsi dakle za poravnavanje terena te im sad slijedi zamjena nesto mekanije, podatnije :mrgreen: ,,, planiram ubaciti one federe koji se nalaze na nagrnjacima za sjeno :scratch kao na slici,,,,, (nista preskupo :| )

Valjak od sjetvospremaca mislim da bi i on mogao posluziti svrsi,, ko zna mozda i kod mene on jednom dođena red :mrgreen:

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792

hvala na opsežnom odgovoru,uskoro planiram i ja nešto grunfati pa ćemo vidjeti,pozz :partyman:

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728

Ma nemas brige,,, smatram da smo tu da si pomognemo a ne da se veselimo tuđem jadu il' tuđim greskama,,
Inace osobno mislim kroz postove ukazati na sve svoje greske koje sam uspio skontati (od posljednje ispovjedi :mrgreen: jbg sjetilo me na to ovaj prvi dio :? ) cisto radi toga da ih drugi koji ce na njih naici ne cine :finga:

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Agroopskrba matej je na Gudovcu prikazala dva stroja za berbu ljesnjaka.
Prvi, ovaj zuti, sa cijenom nesto manjom od 100.000 kuna za traktor, ali samo za prednju hidrauliku/kardan. Proizvod ga, kako kaze trgovac, neka ceska firma Rivmec, a google kaze da je Rivmec talijanska prica http://www.rivmec.com/ingl_macchinari.htm
Takodjer, prikazan je i motorni ledjni, talijanski, velicine spremnika 15 litara, cijena je nekih ako se dobro sjecam 6.000kn.

http://img43.imageshack.us/img43/1237/dsc00348sj.jpg
http://img233.imageshack.us/img233/6956/dsc00346u.jpg
http://img200.imageshack.us/img200/1156/dsc00347l.jpg

H

Hrvoje_Sisak

Guest

želio bih probno posaditi ljesku, pa ako netko ima sadnice za prodati neka se javi na PM, bilo bi poželjno da nije daleko od Siska, sorte nisu bitne, bolje je više sorti

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Rezultati berbe 2009.god.:
1,5 kg ploda u ljusci/stablo ...posađeno 2004. godine istarski duguljasti, uzgojni oblik stablo
1,1 kg ploda u ljusci/stablo ....posađeno 2004. godine rimski okrugli, uzgoji oblik stablo
i rezultati na istoj lokaciji
0,9 kg ploda u ljusci/stab. posađeno 2004. godine istarski duguljasti uzgoj stablo
0,8 kg ploda u ljusci/stablo posađeno 2004. godine rimski okrugli, uzgojni oblik stablo

razlika u ubranoj količini proizlazi iz različitih načina obrade tla i tretiranja - prskanja u tijeku godine.
Prva prodaja krenula. Zadovoljstvo ogromno. Treba riješiti finalnu obradu-krckanje nekim strojem.
Trežimo mojstora za izradu!

J

josagro

Guest

Kolege forumaši ( posebno članovi udruge KRO-NUSS ), htio sam vas obavjestiti da ovaj tjedan na Vukovarskom području radi vučeni kombajn Facma Cimina 300 T pa možete pogledati kako radi. Nalazi se na plantaži Darka Babića na cesti Bogdanovci-Marinci. Za sva dodatna pitanja slobodno nazovite na tel. Josip 098/181-5663 Mijo 098/206-047 ili u firmu Agrotok 031/851-055.
Slijedeći tjedan ćemo organizirati prezentaciju samohodnog kombajna Facma Cimina 180 S i vučenog Facma Cimina 300 T. Prezentaciju ćemo održati na plantaži PP Orahovice.O točnom datumu ću vas obavijestiti kad budemo znali vremensku prognozu za slijedeći tjedan.
Do tad pozdrav!

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Karla, respekt do neba na ovim podacima.

Dakle jedan dio ste intenzivnije obradjivali/stitili i to je narocito pogodovalo istarskom (prinos veci za 67%), a rimski je malo slabije "odreagirao", ali opet rekao bih zadovoljavajuce (38% veci prinos)

Mozes li ukratko opisati razliku u tretiranju ta dva komada. Sto msilis da je najvaznije sto ste radili na ovome "prinosnijem" u odnosu na ovaj malo slabije "prinosniji" dio?

Negdje sam citao da rimski malo kasnije krece u rod tako da bi se to po tome poklopilo sa ovim tvojim egzaktnim podacima tako da vejrujem da ces slijedece godine imati ujednacen prinos

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Evo ukratko ovako.
VEĆI PRIHOD PO SADNICI: MANJI PRIHOD PO SADNICI:
jesenska obrada RIPEROM 5 tijela;dubina40-50 cm malčiranje, okopavanje ručno oko sadnice
oko sadnice okopavanje, cijelu sezonu rotodrljača cijelu godinu malčiranje i okopavanje
nakon kiša radi zatvaranja pora-zadržavanje vlage
Nije špricano crvenim uljem u proljeće Špricano crvenim uljem u proljeće

Dalje sve isto protiv ljeskotoča i prihrana preko lista na obje površine. Dakle, ako možemo izvesti neki zaključak:
Navodnjavanje je najbollje rješenje, ali meni preskupo, za sada. Obrada riperom otvorila je i razrahlila sloj zemlje pred zimu tako da je dosta vlage od snijega i kiše akumulirano u zemlju. I svakom obradom zatvarali smo pore da vlaga ne izhlapi. Tako smo osigurali maksimalno vlage u zemlji koji je biljka koristila kroz godinu. Malčiranje je dobro, lijepo je za vidjeti ali nije u našem slučaju tako efikasno. Voda sklizne po travi a i trava je troši. Donji slojevi su suhi.
Što se tiče špricanja u proljeće nećemo tretirati više sa crvenim uljem, nego ćemo na jesen dva puta obilato politi krošnje NORDOXOM ili nekim drugim bakrenim preparatom 1. puta kada lišće otpadne 40% i 2. puta kad ogoli. stabalca ćemo i dalje krećiti. Zašto ne prskati u rano proljeće? Lijeska cvate vrlo rano i kad izbaci ženske cvjetove, ako dođe tada crveno ili bijelo ulje na ženski cvijet ono stvori zaštitu - film na njemu i onemogućava oplodnju muškog cvijeta. Baš se tada tretira tim uljima i to ćemo izbjeći. Nadalje još nešto jako važno redovito odstranjivanje izboja oko sadnica jer vuku vlagu od stabalca i hranu pa je stablo ima manje što je naročito vidljivo ako je sušni period, a takvih će u buduće biti previše. Odstraniti kad je još zeleno ne čekati da odrveni. Radimo na jednom pokosu što se tiče ljeskotoča pa ćemo o toj temi kada bude sve gotovo. Naravno da ga više nebi prskali. Radit ćemo s ljepljivim trakama. Djetliće smo otjerali,
vjeverice su ostale, ali ranijom berbom štete su minimalne.
,Smiljane,znači za 40.000,00 kn bez PDV ulaganja za trajne nasade može se tražiti povrat kapitalnih ulaganja?

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Kad sam poslala odgovor mislila sam da će ostati odvojeno u stupcima pa sad vidim da je sve spojeno. Nadam se da ćete izčitati. daklje podijelite gornji dio na dva stupca. Malčiranje i crveno ulje odnosi se na drugi stupac MANJE RODNO

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Dakle, ako sam dobro shvatio, mehanicka obrada tla cijele godine bez crvenog ulja na proljece je dalo bolji rezultat od malciranja sa crvenim uljem? Jel imate stete od ljeskotoca?

Jeste ove godine (odnosno jesenas) tretirali Nordoxom?

Kapitalna: da, u dokumentu iz narodnih novina 114/2008
PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O PROVEDBI MODELA KAPITALNIH
ULAGANJA U POLJOPRIVREDI I RIBARSTVU

pise za clanak 11
Najniži iznos investicije I. skupine iz članka 4. ovoga Pravilnika za koji se može odobriti investicijska
potpora iznosi 40.000,00 kuna, ne uključujući troškove iz članka 6. ovoga Pravilnika

Originalni pravilnik koji se mijenja ovim gore je iz NN 66/2008

Članak 4.
Investicijska potpora se odobrava za sljedeća kapitalna ulaganja:
I. skupina – jednostavne investicije
a) Nabava uzgojno valjanih rasplodnih grla u stočarstvu;
b) Nabava matičnih riba za uzgojno-selekcijski rad u akvakulturi;
c) Investicije u višegodišnje nasade;
d) Izgradnja, adaptacija i opremanje objekata za poljoprivrednu proizvodnju i akvakulturu;
e) Nabava ribarskih plovila te nove opreme i mehanizacije za poljoprivredu i ribarstvo;
f) Ugradnja novih rashladnih uređaja na vozilima za prijevoz voća, povrća i riba;
g) Izgradnja, adaptacija i opremanje objekata za uskladištenje i preradu poljoprivrednih proizvoda i ribe;
h) Kupovina privatnog poljoprivrednog zemljišta radi okrupnjavanja poljoprivrednog gospodarstva.

Članak 5.
(1) Troškovi koji su dozvoljeni za kapitalna ulaganja (I. i II. skupine) iz članka 4. ovoga Pravilnika su sljedeći:
a) Kod kupovine grla stoke ili matičnih riba prihvatljivi su troškovi kupnje stoke ili matičnih riba (uključujući troškove transporta) a prema računima ili ugovorima o prodaji izdanih od dobavljača;
b) Kod kupovine novih strojeva i mehanizacije prihvatljivi su troškovi kupnje (uključujući troškove transporta), a prema računima ili ugovorima o prodaji izdanih od dobavljača;
c) Kod opremanja objekata i ugradnje opreme (u objekt ili vozila) prihvatljivi su troškovi kupnje nove opreme (uključujući troškove transporta i montaže/ugradnje), a prema računima ili ugovorima o prodaji izdanih od dobavljača;
d) Kod kupovine privatnog poljoprivrednog zemljišta prema ugovorima o kupoprodaji sklopljenih s prodavateljem i ovjerenih kod javnog bilježnika;
e) Kod izgradnje, adaptacije i rekonstrukcije građevinskih objekata prihvatljivi su troškovi:
– nabave novog građevinskog materijala ili gotovih montažnih elemenata (uključujući troškove transporta) sukladno građevinskom projektu, a prema računima ili ugovorima o prodaji izdanih od dobavljača, te troškovi priključaka (električna energija, voda, plin),
– troškovi izvođenja radova sukladno građevinskom projektu (uključujući pripremne, građevinske, instalaterske radove, troškove montaže na objektu ili troškove izvođenja radova na licu mjesta, te troškove transporta), a prema računima ili ugovorima za obavljene radove izdanih od dobavljača;
f) Kod podizanja nasada prihvatljivi su troškovi kupnje sadnica, gnojiva, ograde, armature, obrade tla, sadnje,
postavljanja ograde i armature, analize tla, sustava za navodnjavanje, protugradnih mreža i sustava za zaštitu od
mraza, te izgradnja akumulacija i kopanje bunara;
g) Kod kupnje plovila prihvatljivi su troškovi kupnje plovila, brodskog motora, opreme za plovila i alata;
(2) Troškovi na računima ili ugovorima mogu biti izraženi u kunama ili stranoj valuti.
(3) Troškovi na računima ili ugovorima čija je vrijednost izražena u stranoj valuti, biti će preračunati u kunsku vrijednost prema srednjem tečaju HNB važećem na dan zaprimanja zahtjeva.

Clanak 6 govori o tome sto se ne moze smatrati investicijom

Troškovi koji nisu dozvoljeni za kapitalna ulaganja (I. i II. skupina) iz članka 4. ovoga Pravilnika su sljedeći:
a) kupnja građevnog zemljišta i postojećih zgrada;
b) nabava rabljene opreme i/ili poljoprivredne mehanizacije;
c) nabava stoke koja nije uzgojno valjana;
d) troškovi PDV-a, poreza, carina i drugih uvoznih troškova;
e) troškovi poslovanja osoba, uključujući troškove održavanja i najma;
f) bankovni troškovi, troškovi garancija i slični troškovi;
g) troškovi konverzije; troškovi tečajnih razlika i naknada;
h) troškovi pristojbi javne uprave (opći upravni troškovi, troškovi najma opreme, strojeva i prostorija, plaće zaposlenih na djelatnostima upravljanja, izvođenja, praćenja i nadzora);
i) troškovi za isplatu usluga arhitekta, inženjera i savjetnika, izrade studija izvedivosti i ekonomske opravdanosti, troškovi nabave patenata i licenci za pripremu;
j) plaćanje u naturi, troškovi vlastitog rada;
k) troškovi kupoprodaje privatnog poljoprivrednog zemljišta između članova istog poljoprivrednog gospodarstva;
l) izdaci kod investicija koji su nastali zbog komunalnih naknada, doprinosa i drugih sličnih pristojbi;

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

@Karla: jos jedno pitanje ;)

Jeli tocna informacija koju imam da je istarski sazrio cca 15 dana poslije rimskog? To me malo cudi jer je kod mene proljetos istarski potjerao prije ...

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728

Hvala Karla na iscrpnim odgovorima i objasnjenjima,,, :prayer:
meni opet evo jos jedna potvrda da ono sto kod sebe radim radim ispravno,,
Nego zanima me kolike prihode ocekujete u punom rodu jer ovih 1,5 kg po stablu nekako mi se cini premalo za 5-tu godinu,,,govorimo u lupini nadam se :?:
:scratch zasto mi se cini premalo,,, bio sam do sad u samo jednoj berbi do sad pa iskustva izvlacim ododtud,,
Tada po stablu se ubralo po dvije (pod nekima i vise od dvije) kante od jupola (predpostavljam da znate da sto mislim)
pa je moja pretpostavka isla da bi to moglo biti vise od nekih 10 kg po stablu s tim da je vocnjak bio stariji nekih 20-25 god. s nacinom obrade slicnom nasem,,
gledao saam i vocnjake koji se kose ili malcaju samo jednom ili dva put u toku godine i moram priznati da do sad nisam naisao na neki koji bi me rodom odusevio :scratch :? nazalost

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728

Evo nekoliko slika mog kolege koji je u taj posao krenuo daleko prije mene

ovo je nazalost nasad star 4-5 godina tada,,
Iz slikase jasno vidi da vocnjak nije ograđen i da divljac odradi svoje ali i zbog nedovoljnog porasta kao i nedozrijevanja grancica dolazi do smrzavanja,, o zastiti ili prihrani preko lista da i ne govorimo :?
po meni uzalud bacen novac... ili,,,
mozda su to neki bonsai lijeske :mrgreen:
Inace slikano je prosle godine
Morate priznati makovi su mu prekrasni :weedman:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

He he prijatelju Smiljan što ti voliš pojednostaviti svari :) Lijepo Karla objasni,a ti opet po svom he he. Koliko sam ja shvatio, stvar je u navodnjavanju i zadržavanju vlage, a treba pripaziti kod špricanja da se nebi napravio zaštitni film i spriječilo oprašivanje. Jednostavno kod dan, super je to primjetila. Što mi se sviđa kad netko radi nešto sa razumjevanjem i još pravi pokuse. Svaka čast Karla!

Najnoviji postovi

Na vrh