• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
Re: uzgoj ljeske

Ljeskotoč ti ne radi probleme do prvih plodova, pa nije ni potrebna zaštita.
Što se tiče prodaje, nije tajna, pa ne moram na pp. kad je netko prije pitao gdje prodajem. Prodajem gdje koga nađem, sve na malo po desetke kila. Takva je realnost ili pod uvjetima iz prijašnjih postova.
Turopoljac kakve si trake koristio bijele ili žute? To su dobre vijesti o uspješnosti protiv ljeskotoča i najbolje rješenje. Sad treba izmisliti trake u domaćoj radinosti da budu jeftinije.
Ja sam u Njemačkoj kupila plastičnu vranu, za pokus protiv djetlića-perfektno uspješno. Sve ih je odbila na dijelu gdje je bila postavljena. Prošle godine na tom djelu su nam iskljucali 30 % ploda. Još 10 vrana i pokrivena mi je cijela plantaža. Ona je njihov prirodni neprijatelj.
Došao čovjek iz Frankfurta, kupio 20 kg lješnjaka u ljusci po 20 kn (ovogodišnja berba). Treba mu da hrani vjevericu-kućnog ljubimca. Oni tamo i životinje hrane lješnjakom, a istina je za psa da je lud za plodom. Nemožeš ga otjerati od lješnjaka. Tako ga fino iskrcka i odvoji plod da bi mogao odraditi šihtu od 8 sati i rješiti problem dorade.

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Karla koristio sam bijele trake. Moram priznati da nisam niti znao da ih ima različitih boja :scratch
Misliš li da određena boja više privlači kukce ili što? Velim ti moje trakice su za tjedan dana bile toliko načičkane sa svim živim insektima da više nije ostala niti mrvica slobodnog ljepljivog djela. Međutim kao što sam već naveo zbog njihove cijene nisam išao ponovo stavljati nove trakice. Osim toga mislim da su odradile dobar posao, što se i sada prilikom berbe potvrđuje, jer imam puno manje lješnjaka izbušenih od ljeskotoča u odnosu na prethodne godine kad sam samo 1ili 2 puta tretirao insekticidima.
Inače kao i Kobac mislim da su Tvoji rezultati berbe 2009.god. odlični ukoliko se odnose na prosjek po stablu!?
"1,5 kg ploda u ljusci/stablo ...posađeno 2004. godine istarski duguljasti, uzgojni oblik stablo
1,1 kg ploda u ljusci/stablo ....posađeno 2004. godine rimski okrugli, uzgoji oblik stablo "

Međutim uočavam i da su procjene o prosječnom prinosu od 5 kg po stablu u sedmoj godini (dakle iduće godine ili za dvije godine ako si sadila 2004 u jesen) vrlo klimave odnosno nerealne. Tom činjenicom mnoge kalkulacije o velikoj i brzoj zaradi na lješnjacima nažalost padaju u vodu...
Eto to je moje mišljenje, budite slobodni komentirati ga.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

što se tiče traka mislim da su puno bolje žute! slučajno se uvjerio prije par mjeseci kad sam dobio žutu majicu i šetao po polju .. sve žive bube i insekti su navalili na mene, a ostali sa drugim bojama nisu imali takvih problema i usput su se ćudili kako to nisam znao :lol:

ovo sa vranama je odlična ideja! :D

što se tiće prinosa tu se slažem sa turopoljcem i mislim da nema šanse da dođeš do 5kg / stablu prije 10g ( mislim u prosjeku a ne na stablo pojedinačno - i ja imam stabala koji su dali preko 1kg ) ). osim ako nije profi voćnjak sa navodnjavanjem i ograđen idt.. za to ne mogu reći ali ako je ok što je nenad navodio onda je valjda moguče. za takve rezultate moraš imati idealne uvjete, čak i za 10 g 5 gk po stablu smatram dobrim rezultatom ( ako je ovisnost o vremenu ).

mislio sam da ne stavljam rezultate berbe od sramote , al evo stavit ču štanicl :( na glavu pa da ćujete rezultate berbe

5 punih godina 1.2Ha ( 580 kom ) = 200 kg , u ljusci - računam da su mi munili 30-50kg. dobro tu je onih većih stabala ( sa slika ) 250tak a ostalo je presađvano , pokidano . ako računam prosjek i uzmem u obzir samo veća stabla onda to i nije tako loše ali nisu svi igrači modrić i ćorluka imaš malo i drpića i ostalih koji igraju utakmicu, pa ti prosjek i ne bude na kraju tako dobar! eto to bi i bilo blizu 1kg po stablu ako bih računao samo ona veća stabla , ali nažalost kad uzmeš prosijek dobiješ manje od pola kg po stablu! razlozi nisu bitni ( suša , krađa, vjeverice, moje greške, isl.... ) bitan je krajnji rezultat koji je takav kakav je ( katastrofa za 5g. gadnog posla )

druga stvar, a već sam to prije spominjao, apsolutno nije isto ko radi 1-2Ha ( a takvih je najviše ) i ko radi 5Ha i i više i pogotovo kad su nam nasadi razbacani na više parcela ( al to shvatiš za 5-6g koji su to problemi ) i onda na kraju nemaš kom prodati!

što se tiće smiljane tvojih cjenika i surfanja svaka čast samo kad to trebaš kapitalizirati nigdje nikoga! muk na forumu, oko njega a išire! teorija je jedno a praksa je drugo. pazi nema lješnjaka u hrvatskoj, sve uvozimo, a mi već sad imamo problema sa plasmanom, a svaki imamo po parsto kg i nemoš prodati! i kad nađeš kupca predaš i dobiš lovu za 60 dana - možda? ne mislim ga lupat jer mislim da to u budučnosti nema smisla ( 100ha đakovština = 300t u punom rodu pa nećemo valjda to lupati i na kile prodavati, samo đakovo a gdje su ostali )
to možda bude posao za 2-3 g. puno strojeva, hala idr. a kad to budeš sastavio, s obzirom da je to prehrana, onda će ti na vrata pokucati sanitarna inspakcija a onda si je...o čvorke kad ti lupe norme kako ti mora izgledati mala tvorničica za preradu lješnjaka ( ko je imao posla s njima zna o ćemu pričam ) :D

kolega ima 50tak betonskih stupova za prodat , za ogradu ako nekom treba, 20,00kn - 2m 25,00 kn - 2,5m
možete ga dobiti na mobil: 095/864-9249

ali nije sve tako sivo kad imaš skim popiti pivo!! :D :mrgreen:

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Jasno, teorija je jedno a praksa drugo. Bez dileme.
Ovo sto se surfanjem moze naci je rijec o industriji, a sve ovo o cemu mi govorimo je tek pocetak obrta. Jer za kolicinu od 20 tona, ako racunamo 5kg po stablu treba 4000 stabala oliti cca 10 Ha. A opet, treba nesto ostaviti i za "vlastite potrebe" tako da su ovi podaci sa neta samo ilustracija, odnosno argument za onu "ponudu za kupnju" ociscenog i przenog u kolicini od 400kg i cijenom od 30kn samo pokusaj blefa na spustene karte.
Sa druge strane, budimo realni, i od 5Ha jabuka se ne moze zivjeti, a kamoli od ljesnjaka koji puno kasnije dolazi u rod. Takodjer, 100% sam uvjeren da cete svi vi koji imate koju stotinu kila ili cak koju tonu, sve prodati ako ne bas do Bozica a ono sigurno do slijedeceg ljeta. Osobno sam cuo od jednog malog trgovca koji se do pred koji tjedan zalio da ne moze nigdje naci ljesnjak, sto ce reci da su svi mali proizvodjaci svoje zalihe rasprodali, a jos nije stigao uvozni (odnosno domaci ovogodisnje berbe). Optimist sam i vjerujem da svi ovi hektari zasadjeni u zadnje vrijeme nece poremetiti takvo stabje i slijedecih puuuno godina :)

Mi smo ovdje ispisali stotine stranica, a 80% postova su od ovakvih kao ja :oops: koji smo tek poceli, a 20% ste vi koji znate nesto i iz prakse i od kojih se moze puno toga nauciti. A oni koji imaju stare nasade samo citaju, sute ;), uzgajaju i prodaju. I da ponovno istaknem, siguran sam da su ove novoposadjene (u zadnjih 5 godina) povrsine i dalje premale da bi ista promijenile tako da nam se mogu pridruziti i stariji uzgajivaci.

I sada se prisjecam jednog svog razgovora sa jednim starim uzgajivacem kada sam pokusao "izvuci" informaciju o prosjecnom urodu. Ja sam svoju skromnu kalkulaciju radio sa 3kg po odraslom stablu i tu sam se negdje nasao i da bih isprovocirao neku reakciju covjeku sam rekao "Jeli moze stablo nakon 10 godina dati" , bubnuo sam, " 6kg?". Racunao sam se da ce odgovor biti da to nije moguce i da ce me covjek popljuvati koliko sam lakom, a on se samo nasmijao i zagonetno rekao "Moze, moze, i vise ...."

Usput, da se vratim na zastitu, proljetos sam na jednom malom dijelu sadnica (mozda desetak od njih 1800) primjetio rupe promjera nekih pola cm od nekakvog stetnika. Posto je bilo malo (i to iskljucivo na onima koji su najprvi prolistali), a nije se sirilo, nisam nicim tretirao. Mislim da sam dobro odlucio jer su sve te sadnice uredno istjerale nove listove i mislim da nisu ni po cemu zaostalije od ostalih. E sad, sto bi to moglo biti i kako preventivno djelovati? Pretpostavljam da bi crveno ulje pomoglo? (A sa kojim mogu tretirati, jel' tako karla ;), posto ne ocekujem cvijet u drugoj vegetaciji)

Edit: za pivo uvijek ;)

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Dragi svi,
Pošto je berba pri kraju, a prodaja lješnjaka netom pred nama, slažete li se da barem mi sudionici foruma (a to je dosta veliki broj proizvođača) zauzmemo jedinstveni stav oko cijena lješnjaka?
Mislim da bi si mogli naštetiti ako pojedinačno nastupamo sa cjenama na tržištu jer će potencijalni kupac vjerojatno kontaktirati više ponuđača, pa ako ne budemo jedinstveni moglo bi se vrlo lako desiti da si međusobno rušimo cijenu.
Mislim da bi trebali definirati minimalno cijenu lješnjaka u ljusci i cijenu očišćenog lješnjaka na veliko ispod koje nebi smjeli ići. Uz točno određene uvjete npr, da lješnjak bude nekalibriran , bez obzira na postotak vlage, bez obzira na sortu i slično.. Svaka veća kvaliteta od navedenog značila bi i veću cijenu...
O cijenama na malo vrlo je nezahvalno govoriti jer mislim da će se uvijek postizati dosta različite cijene u ovisnosti o dobu godine, npr poznato je da je pred Božić i Uskrs najveća potražnja , a time i cijena, te da se u Zagrebu mogu postiće veće cijene nego u Slavoniji također zbog povećane potražnje itd,itd.
Međutim cijena na veliko bi trebala biti relativno konstantna i jednaka svugdje i poznata svim igračima (i kupcima i proizvođačima) i dok to ne bude poznato i jasno definiramo teško je nama proizvođačima napraviti bilo kakvu kalkulaciju... Pa zato nije niti čudo koliko novih proizvođača srlja u posao s lješnjacima.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

Smiljan kaže:
...."
Usput, da se vratim na zastitu, proljetos sam na jednom malom dijelu sadnica (mozda desetak od njih 1800) primjetio rupe promjera nekih pola cm od nekakvog stetnika. Posto je bilo malo (i to iskljucivo na onima koji su najprvi prolistali), a nije se sirilo, nisam nicim tretirao. Mislim da sam dobro odlucio jer su sve te sadnice uredno istjerale nove listove i mislim da nisu ni po cemu zaostalije od ostalih. E sad, sto bi to moglo biti i kako preventivno djelovati? Pretpostavljam da bi crveno ulje pomoglo? (A sa kojim mogu tretirati, jel' tako karla ;), posto ne ocekujem cvijet u drugoj vegetaciji)

Edit: za pivo uvijek ;)

mislim da ti je to strizibuba ušla u sadnicu! ali slika bi bolje pomogla. nju je teško sa sredstvima ubit. vidjet ćeš nagodinu da li će se sušiti grančice. prošvrljaj po prijašnjim postovima. d blaž je imao s tim problema i ne sjećam se kako je rješavo i s ćim. ja sam to ( ako je to strizibuba )rješavao sa rezibom i do ove godine sam imao još zalihu Thiodana kojeg više nema na moju veliku žalost! evo počeo sam berbu i u mlađem nasadu ( gdje je bio požar ) i dobit će te također i te rezultate ( kad se već sramotim :D ) ni tu nemam ni lj od ljeskotoća ( neznam da li da to zahvalim Thiodanu ili nečem drugom )

valjda ćemo jednom i pivo popit! :D

htio sam komentirati karlino pitanje u vezi guste sadnje lijeske! to je bilo moje prvo pitanje Vladi iz daruvara ( još tamo davno prije 6g. dok sam bio mlad i zaljubljen- u ljesku he,he.) s obziom da je prirodni oblik lijeske grm ( mada se sad više ne slažem sa tom teorijom kad sam vidio više starijih nasada - to je drvetina koja naraste i 5-10m ako ju ne siječeš )i bilo bi logično da njega sadimo gusto na klanter kao jabuku ( dok od stabla jabuke pravimo grm - a od lijeske forsiramo stablo :scratch ) mislim da nebi bilo loše to pokušati napraviti. to je i vlado rekao da će probati međutim ne znam da li je probao. problem je u startu što ti treba izuzetno puno sadnica ( što dosta poskupljuje podizanje nasada ,plus ako bi išli na stupove i žicu i još i više ). ali navodno su prinosi po Ha u početku puuuuno veći ( ne sjećam se točno jedino sam zapamtio da je cifra nekoliko puta bila veća od ovog našeg uzgoja )! malo mi je splasnio elan ali nisam odbacio tu ideju i možda ju realiziram jednog dana ,jer sad imam svog sadnog materijala tako da bih i mogao napraviti pokus. jedino mislim da bi tu bilo malo više posla oko svega. i rezidbe, i posla oko mladica idr. e sad sve bi trebalo staviti na papir i vidjeti rentabilnost ( ulaz, izlaz , vrjeme vraćanja investicije , idr ) ako bi po 1Ha trebao uložiti 100.000,00kn i čekati 10 g za povrat uloženog onda mislim ta to i nije neki posao. bolje oroči tu lovu ;)! ali sam svakako za pokus na nekom manjem dijelu i mislim da to uopće ne bi bilo loše pokušat! zto karla naprijed! :D

što se tiće nekakve cijene zajednićke uvijek sam za dogovore samo ne znam kako to dogovoriti. nekakvu ponudu sam malo ubacio u oglasnike ali me još niko nije ni zvrcnio a ni neznam koju bih cijenu stavio ( naravno pričam samo o neočišćenom ). ako ga počnem čvokat i odat po pijacama, brrrrrrr ne radi mi se to 8) ali vidjet ćemo. cijena ima raznih i po 20,00kn i po 15 i po 12kn! sa 12.00kn bih bio zadovoljan, a sa 15,00 odma dajem i kulin pride :D ( po kili )

ne bi bilo loše da se malo i neki drugi uključe, koji su tu i da makar prokomentiraju cijenu!

puno sam razmišljao kako bi to u budučnosti bilo rješivo da svi budemo nekako na okupu i da dobijemo ta 2E po Kg što europa plača. ali mi proizvođači a ne nakupci! jedino vidim izlaz u nekakvoj hrvatskoj burzi lijeske ( treba iskoristiti taj internet kad več postoji! ) ,napraviti nekakav otkupni centar ( ili iznajmiti skladište od nekoga na da 2-3mjeseca koliko traje kampanja ) i valjda će se neko javiti izvana za otkup. naravno dok se za nas ne pročuje morali bi u početku se vjerojatno probiti sa niskom cijenom! e na bazi tih 1,5-2 E onda bi se moglo od toga živjeti! ali mislim da je sve stvar dogovora i sloge! čak nisam ni protiv da neko privatni expor-import otvori ako bi bio korektan sa cijenom i zadovoljan sa 10% zarede! ali onda mi nemamo kontrolu nad tim!

u biti može se i nas 10tak "čestitih" naći i organizirati pa polako ubacivati i nove kooperante ali moraju biti stroga pravila i ko ih se ne pridržava out! a ne ko kod naših sudova! marinac dao ostavku pa idite molim vas i ja bih nakon takog posla ošo iz firme a di je lova! a bajbok!

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Kobac baš ti hvala na komentaru za gustu sadnju. Eto, zato ja uzgajam sadnice, stalno mi je u glavi sadnja ljeske u "špalir" pa na stupove i žicu kao jabuke. Samo ne znam još neke detalje koji mi nedaju da krenem s tim. Bojim se da omanem, a investicija je stvarno velika. Kod jabuke treba slabobujna podloga, vjerojatno i kod ljeske.
Molim komentare. Ja bi ove jeseni nešto pokusno u vezi toga. Smiljane daj pročačkaj po netu možda što pronađeš, bit ćeš kum mom nasadu na žici.
Za cijenu se potpuno slažem, trebamo više vremena i informacija posvetiti tržištu i prodaji. Dajte svoje prijedloge, dosta smo kosili travu, ajdmo tamo gdje se lova okreće.
Ja sam za ljusku po 15 kn/kg, očišćeni po 40 kn/kg. roba prvoklasna. Sve što je ispod kvalitete mora imati nižu cijenu.
Znači druga klasa po 13 kn/kg, očišćeni po 33-35 kn/kg. Ako se uzmu veće količine rabat 5%-7%.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728

Ides Đurđa (ovo vredi 4 pana)
Svaka cast Karla :shock: :? to je stvarno A1 klasa, ma nemam rijeci,,,
Moji, ovi dvogodisnji koji imaju rod jesu debeli i veliki ali ovako to ne zasigurno,,
Svaka cast jos jednom ;)

Ps.. ajd jedan mali savjet,, ako ti nije problem okrenuti slike prije nego ih hostas ubi se ovako okrecuci laptop,,
kako li ce tek biti ovima sa CRT monitorima :scratch :mrgreen:

V

vuk1

Guest

Bok narode!Evo i mene napokon ponovo sa vama!Toliko posla i guzve da jednostavno nisam stigao vam se pridruziti!i sada napokon kad sam stigao nisam se mogao logirati sa svojim starim podacima pa sam morao otvarati nove.Neznam zasto!
Vidim zavrsavate sa berbama!Ja sam tek prvi puta obrao ljesku ali za jedno 7-10 dana cu jos jedanput brati pa sam gotov!Barem sa jednim djelom!
Obrao sam prva 2 ha i dobio sam oko 1300 kg s time da su mi kao i prosle godine prerezali zicu usli unutra i pobrali sigurno jedno 300 kg. i to su cekali da ih protresem i pograbljam u redove i ostalo im je samo da tovare u vrece. Ostavili su samo kosuljice, mogli su i njih onda odnijeti! Jako sam se razocarao kad sam dosao u vocnjak i sve to vidio!Da ih nisam cuvao nebi nista rekao ali to vece sam sa 3 prijatelja bio tamo i kruzili smo na sve strane vocnjaka i cuvali do oko 2 sata ujutro ali izgleda da su nas snimili i cekali da se pokupimo i odemo kuci pa da onda oni nastupe.Katastrofa!Zvao sam policiju prijavio i izasli su na teren ali nista od toga. Na moje pitanje za pse koljace u vocnjaku dali bi odgovarao rekli su da nebi odgovarao ako je vocnjak ogradjen i ako na par mjesta stavim tablu " ostar pas ulaz na vlastitu odgovornost"!!
U iducoj berbi ocekujem jos oko 300 kg na ta 2 ha i imam jos za brati 4 ha koji su 4-vrta godina.
Sto se tice cijene ljesnjaka iz nekih izvora sam cuo da zbog ove krize tko dobije na veliko 30 kuna po kili ociscenoga je super prosao!ali ociscenoga ne i przenog.

Svaka cast karla na lijepim velikim ljesnjacima ali u industriji ti veliki bas i ne postizu cijenu.
Primjerice kada sam nesta dogovarao sa jednom tvornicom cokolade rekli su da njima vise odgovara manji ljesnjak nego veliki iz razloga sto svi vole cijeli ljesnjak u cokoladi a oni taj veliki nemogu cijeli staviti u cokoladu nego ga moraju lomiti i to je njima dodatni trosak a s time ide i malo niza cijena.Zato po mome misljenju veliki ljesnjak je dobar za drugu vrstu trzista.

Medju zadnjim vasim postovima citao sam o uzgoju lijeske na zici ko jabuka ali moje misljenje je da to da to bas i nece biti dobra zamisao. Mislim nije da sam praznovjeran ali mislim da su uzgajivaci svijeta vec razmisljali o tome ili da su probali to izvesti ali bezuspjesno. Mislim da bi time dobili na velicini samoga ploda zbog guste sadnje i manje krosnje ali sumnjam da bi time dobili veci prinos. Mislim da sam dobro shvatio kako bi vi to probali saditi.Mozda grijesim!

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Svaka cast karla na lijepim velikim ljesnjacima ali u industriji ti veliki bas i ne postizu cijenu.
Primjerice kada sam nesta dogovarao sa jednom tvornicom cokolade rekli su da njima vise odgovara manji ljesnjak nego veliki iz razloga sto svi vole cijeli ljesnjak u cokoladi a oni taj veliki nemogu cijeli staviti u cokoladu nego ga moraju lomiti i to je njima dodatni trosak a s time ide i malo niza cijena.Zato po mome misljenju veliki ljesnjak je dobar za drugu vrstu trzista.

Baš me živo zanima kojoj ćeš ti to industriji prodavati lješnjak? Gdje smo mi da nam industrija otkupljuje plod? A znaš li po kojoj cijeni otkupljuje industrija, naravno industrijskoj. Ne pada mi na pamet da prodajem KAD BI POSTOJALA BILO KAKVA MOGUĆNOST OVU KRUPNOĆU INDUSTRIJI PO INDUSTRIJSKOJ CIJENI, ČOVJEČE BOŽJI!
Moja treća klasa zadovoljava industrijske kriterije!! Samo njihova cijena ne zadovoljava moje kriterije.

J

josagro

Guest

Poštovani kolege forumaši, kao što sam prošli tjedan najavio prezentaciju i stručno savjetovanje ćemo održati ovaj tjedan u PP Orahovici. Prezentacija strojeva Facma Cimina 180 S ( samohodni kombajn) i Facma Cimina 300 T ( vučeni kombajn), će biti na plantaži PP Orahovice u Orahovici 24.09.2009. ( četvrtak) u 12 sati. Stručna predavanja će držati : mr.sc. Mijo Tokić , mr.sc. Miro Čizmić, Renzo Bellachioma - vlasnik tvornice Facma, serviseri iz tvornice Facma i serviser strojeva za Hrvatsku. Prezentacija će biti praktična jer ćete moći vidjeti strojeve u radu te saznati kakva su iskustva ljudi koji rade s njima te upitati servisere za sve tehničke pojedinosti.
Okupljanje će biti ispred porte vinarije PP Orahovice koja je na glavnoj magistralnoj cesti.
Za sva dodatna pitanja slobodno nazovite na broj telefona 098/181-5663, 031/851-055.
Pozdrav!

V

vuk1

Guest

karla kaže:

Baš me živo zanima kojoj ćeš ti to industriji prodavati lješnjak? Gdje smo mi da nam industrija otkupljuje plod? A znaš li po kojoj cijeni otkupljuje industrija, naravno industrijskoj. Ne pada mi na pamet da prodajem KAD BI POSTOJALA BILO KAKVA MOGUĆNOST OVU KRUPNOĆU INDUSTRIJI PO INDUSTRIJSKOJ CIJENI, ČOVJEČE BOŽJI!
Moja treća klasa zadovoljava industrijske kriterije!! Samo njihova cijena ne zadovoljava moje kriterije.

Karla ja imam mjesto kuda cu plasirati svoje ljesnjake i to po dobroj cijeni,ali nemozes ti birati koliko ce ti tko dati za kilu ljesnjaka!jel bi ti 60 kn za kg na veliko?to mozes zaboraviti pa taman da ti je ljesnjak i pozlacen.
Svako svoju robu cijeni najvise i misli da je to najbolja i najkvalitetnija roba ali trzisna cijena je trzisna cijena!ako je kila ociscenog na veliko 30 kn+pdv onda je takva cijena bilo gdje u industriji na veliko +-2-3 kune.a to zavisi o tvojoj snalazljivosti i sposobnosti prodaje.ako je cijena npr.30 kn +pdv neces nigdje dobiti 40kn+pdv.pa taman da ti je ljesnjak velicine lubenice.
Dobiti ces 40kn po kili ako prodas nekoj babi sto pravi kolace za svatove ili pijacu ili nekoj maloj trgovinici ali njima ce otici 10-20 kg a ako je ta kilaza tebi kilaza na veliko onda ti svaka cast!

Vec sam bio rekao da sam nacuo iz pouzdanih izvora da ove godine zbog krize u svijetu tko dobije 30kn+pdv (+-2-3kn)je super prosao.
Nemoj se ljutiti ali pogledajmo to malo realnije!
Mozemo mi imati savrsenu robu ali dok kod je mi cuvamo u supi zbog male cijene novcanik ce biti prazan!Ja ne kazem da robu moramo dati prvome koji trazi ali ako je i peti tu sa cijenom onda jbg.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728

Mislio sam da ce ovaj forum objedinjavati ljude da ce se putem njega uz podjelu tehnoloskih saznanja moci dogovarati i neki (ko sto netko iz mase kaze) zajednicki stavovi oko samog nastupa na trzistu,,, odnosno usaglasiti neku zajednicku cjenu ispod koje se nebi islo,,
Zelim naglasiti da ljesnjak nije kao povrce (tipa paprike,krastavaca...) koji se kvare u roku dan-dva vec moze stajati i samim tim i cekati bolju cjenu,,,
Vjerujte da ljesnjak ima svog kupca i svaki prerađivac ce u svoju kalkulaciju uracunati njegovu cjenu u finalni proizvod,,
nece oni biti na gubitku, bez brige,,
S druge strane i ako cjena naseg proizvoda bude niska vjerujte da ce svejedno netko ubrati vrhnje,,
Treba sagledati realno stanje na globalnom trzistu i reci da je realna cjena za prve kalse za nas ljesnjak između 35-40 kn,, moj stav,ispravite me ako grijesim,,,
Dok je na nama da samom tehnologijom i uz podizanje kvalitete kao i kvantitete za sebe priskrbimo sto vecu financijsku dobit,,
A sve to ipak ima svoju cjenu,,,

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Gotovo uvijek je situacija da proizvođači manje zarade pri prodaji nego prekupci i krajnji prerađivači koji zapravo obiru maslo. Ali ako budemo tako obezvrjeđivali svoj proizvod ta razlika u zaradi će biti još veća. Za ilustraciju navest ću samo primjer da sam jučer u jednom trgovačkom lancu među mnoštvom lješnjaka iz Turske, Mađarske, Italije, i Španjolske pronašao i domaće. Bili su naravno oljušteni, nekalibrirani, pomiješano više sorti i lijepo zapakitrani po cijeni od 15,99 kn za 10 dkg. Pa sad vi dajte svoju prvoklasnu robu po 30 kn + PDV , ja ne dam. Radije ću ih pojesti :lol:

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Cijena za moj ovogodišnji urod je 15,00 kn + PDV u ljusci
40,00 kn + PDV za jezgru.
Imam tri kupca koji otkupljuju prema potrebi i po navedenoj cijeni. Ako i ostanu samo ta tri sve će to otići pomalo.
Dakle, to je realna cijena za kvalitetnu robu, a svatko će svoje prodati kako najbolje zna i umije. Drugi mogu i pokloniti ako žele, njihova stvar. Organiziranog otkupa kod nas nema tako da prodaja malo-pomalo je jedino rješenje, za sada.
Svjetska cijena nema veze s našom domaćom cijenom jer su sve ovo beznačajne količine za neke ozbiljne kupce. Isto tako ni kriza realno neće utjecati na formiranje cijene. Sve je stvar ponude i potražnje. Potražnja je još uvijek veća od ponude, mislim na prodaju na malo. Industrija je ionako pokrivena uvozom, tako da se time ne treba zavaravati.
Zvali smo sve moguće adrese, (od velikih do malih, prerađivače)još prije berbe i ništa od toga. Uopće nije razgovor ni došao do cijene po kg, nego ih zanima količina, konstantna isporuka, rezultati analize uzoraka, a neke ni to jer imaju to sve već riješeno, možda u nekoj skoroj budućnosti. Ako tko ima konkretnu adresu neka stavi da svi vidimo. A ovako komentirati nema uopće smisla.

V

vuk1

Guest

Narode ja nisam nikoga htio uvrijediti sa svojim misljenjem a ni ja takodjer ne omalovazavam svoj proizvod i moj ulozeni trud u taj nasad i taj plod!
ja sam vam rekao za cijenu na veliko oko 30kn+pdv iz razloga sto sam ja dobio takve informacije iz dosta pouzdanih izvora! Ni meni se ta cijena i to sta sam cuo uopce ne svidja jer cijenim svo trud i svoj plod ali sam to morao prihvatiti u glavi i to toliko da se nebi za koji mjesec sam razocarao kad nepostignem vecu cijenu!(nedaj boze ali onda bi to razocaranje teze prihvatio)!
Karla nemoj krivo shvatiti ali kad kazem industrija onda ti je za mene industrija sve sto ide na veliko jel industrija kupuje sve na veliko i to preko 10 tona pa gdje god i sta god i kako god oni preradjivali. Prosle godine sam prodavao ocisceni ljesnjak u pekaru arbanas u osijeku ali to su sve kolicine po 50 kg a ja mislim da takve kolicine industrija ne uzima!
Ovo sto sam ja rekao o cijeni ljesnjaka od 30kn+pdv to je sa jedne strane ali sa druge strane u razgovoru o otkupu i cijeni ljesnjaka sa drugim gospodinom koji ima jako puno ha ljesnjaka i koji je jako dugo u tom poslu je sljedece:
pitao sam ga kako nam turci mogu tako rusiti trzisnu cijenu a on je odgovorio da je to sa turcima samo trik nasih hrvatskih otkupljivaca da nam ruse cijenu jer kaze da primjerice milka i snickers prvo otkupljuju nasu europsku robu (zbog kvalitete) a ostatak do novoga uroda sta njim fali za pogon 10ak% uzimaju turski jel je lose kvalitete! To me opet malo ohrabrilo ali bojim se puno nadati!Sve je meni jasno put ponude i potraznje ali nikada se na nista nemozes osloniti!pogotovo u danasnje vrijeme!Bolje razmisljati o manje pa se na kraju obradovati nego obrnuto!
imam stelu za milku i za snickers ali oni traze bar 10 tona ociscenog ljesnjaka a mislim da mi to nemamo pa taman i da skupimo svi zajedno svoj plod.
sa druge strane imam za ocisceni ponudu 32kn+pdv i to treba oko 400 kila svaki tjedan u rinfuzi tokom cijele godine!Opet ja toliko nemam da im isporucujem cijelu godinu.Mogu do kada bude a kasnije jebga.
I na kraju ajd sad ti budi pametan i sta napraviti!Necu prodati svoju robu na prvi poziv ali ajd sad znaj!

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

strizibubu sam riješio poslušavši Nenadov savjet i to da špricam sa akaricidom kad list bude približno veličine pet milimetara a špricao sam sa ACTELLIC 50 EC
berbu još nisam završio jer istarski se jako dobro drži a nadam se da ću to uspjet riješit ovaj vikend pa makar ga morao brati,količine su male jer to je ipak tek treća godina.također imam problem sa djetlićima(barem mislim da su oni u pitanju) jer imam dosta probušenog-prokljucanog lješnjaka ili da ostane samo košuljica od lješnjaka a njega nigdje,lopovi nisu jer nema tragova zato Karlin naćin riješavanja tih problema je vrlo praktićan ,jednostavan i najvažnije djelotvoran.

što se prodaje tiće bojim se da bi se prvo trebali promjenit ljudi u tim većim prerađivačkim industrijama ili ih prisilit na drukćije razmišljanje jer njima je lakše uves nego otkupljivat a i sama politika bi se trebala drukćije postavit jer nije mi jasno da jedan gigant kao PPK ORAHOVICA sa 230ha nemože plasirat lješnjak na našem trižtu.
zato nam jedino preostaje da se snalazimo kako ko umije i zna i išćekivat bolje sutra!!

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Vuk1 koliko ti je visok grm? Treba mi taj info da napravim nešto. Tnx

Najnoviji postovi

Na vrh