• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Re: uzgoj ljeske

Bobiću ja mislim da imam veće lješnjake od ovih sa slike a stari su godinu dana. Šteta što je propao nasad :-(

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

@Bobic, nekako ne mogu vjerovati da je ovo staro 4 godine????
image-B9B4_4AB0D636.jpg

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728

Konkretno ova vjerojatno nije stara 4 godine,,, nisam ni reko da su sve toliko stare
Inace nasad je zasađen 2004 godine,, prvu godinu se vise pola posusilo kasnije je podsađivano pa je i ovo vjerojatno jedna od tih podsađenih,,, :mrgreen:

Podravec

Član
Tu od
4 Velj 2009
Poruka
89

Pa nema veze, on je pokupio poticaje i baš ga briga.
Dogodine može iskrčiti nasad i nitko ga neće ništa pitati.
Jadna li nam država!

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Nemoj tako Podravec, tko zna kakve su mu priče servirali kad je podizao nasad. Pitanje da li je radio analizu zemlje u ono vrijeme i podrivanje...

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728

Ioako smo skolski kolege nikad ga nisam pitao dal' je ostvario poticaj ili ne, ali znam samo jedno,,(ja nisam)
ovo mu nije glavno zanimanje inace se bavi povrcem i do prosle godine bio je konstantno vezan za zelenu trznicu dok mu je ovo bilo usput,,, dvaput godisnje pokosio roto kosilicom eventualno pokopao jednom ili ni jednom a decki moji tak se u evropu neide :mrgreen: :scratch nije ovo njemacka tu se mora radit :madmana: nazalost,,

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Smiljane, istina je i kod mene rimski dolazi prije u zriobu od istarskog ali mislim da je to negdje 7-10 dana. Nije to nikakav problem. Poberemo rimski i krenemo sa istarskim ili čekamo da sve padne pa pokupimo. Prednost lješnjaka je i ta što s berbom možeš komotno čekati i preko 20 dana. Plodu se ne dogodi ništa osim ako ga ne odnesu (puhovi, vjeverice, ljudi). Oni koji su za špricanje crvenim uljem, ne kažem da je ono loše, dapače, možda da odrede ili isbalansiraju pravo vrijeme za to jer ljeska se ne može tretirati kad i sve druge voćke (zimsko prskanje-vrlo širok vremenski pojam)) ili prije otvaranja ženskih cvijetova ili nakon oplodnje.
Ako u punoj rodnosti od 7 godine starosti stabla bude urod 5 kg / stablo mi ćemo biti jako zadovoljni. Na tom prinosu smo i radili kalkulacije prije podizanja nasada, bude li više sreća još veća. Prinos po stablu možda ima i veze s krupnoćom ploda. Naši su sada u ovogodišnjoj berbi, na djelu gdje je obrada tla krupniji od dijela gdje se malčiralo. Stvar je u većoj vlagi i tu nema dileme.

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Kontam kaže:
Što mi se sviđa kad netko radi nešto sa razumjevanjem i još pravi pokuse. Svaka čast Karla!

Sa voćarskim ljeplivim trakama nije potrebno raditi pokuse, dapače ja sam ih ove godine koristio u suzbijanju ljeskotoča i to vrlo uspješno. ljeskotoč ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava u obliku ličinke u zemlji,na dubini od 10 – 20 cm. Odrasli kukci se pojavljuju kad temperatura dostigne 10-15 C u svibnju i posebno su aktivni kada su sunčani dani.Ljeskotoč se dopunski hrani lišćem ili buši mlade tek zametnute plodove koji otpadaju. Jedna ženka može oštetiti 130-150 plodova lješnjaka. Pari se nakon dopunske ishrane i poslije tjedan dana počinje sa polaganjem jaja, pojedinačno i samo po jedno jaje po plodu. Odrasli insekt živi 2-5 godina, što znači da prezimi 2-3 zime. Za oko tjedan dana iz jaja se izlegu ličinke,koje se hrane jezgrom ploda dok on ne otpadne. Krajem lipnja ili u kolovozu ličinka izlazi iz ploda i uvlači se u zemlju do 10 cm dubine. Tu prezimi, i u svibnju iduće godine se pojavi kao odrasli ljeskotoč.
E taj period sam ja iskoristio za postavljanje ljepljivih traka i polovio hrpu odraslih debelih ljeskotoča. :gitarist:
Osim ljeskotoča na trake se poljepilo i ljeskove strizibube , stotine raznih muha, pa čak i gusjenica, dakle višestruka korist. Za par dana trake su bile potpuno crne od poljepljenih insekata. To me totalno fasciniralo pa sam čak i slikao. Cijelo jutro sad tražim te slike ali ih ko za vraga ne mogu pronači...
Jedina mana kod tih trakica je cijena, jer sam kutiju sa 10 metara obostrano ljepljive voćarske trake čini mi se od Plantelle plaćao negdje oko 30 kuna ako me sjećanje ne vara.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728

Zanimljivo je to s tim ljepljivim trakama, mada cini mi se malo preskupo,, :scratch
Ja imam u planu, mozda ce se neki smijati, kad nasad bude negdje u 5-6 godini ubaciti u vocnjak kokosi,, da kokosi,, :?
E sad zasto kokosi,, najvise bas radi ljeskotoca,, prije nekih godinu dana naisao sam na neki tekst ustvari neku studiju o kokosima u ljesciku,,, gdje je bilo opisano koje ce sve koristi vlasnik imati od njih od gnojidbe, unistavanja korova pa do insekata, prvenstveno ljeskotoca,,
Ja da ne kazem "sto" nisam si to kopiral ni pohranil tak da vise nemrem to ni prezentirati jer vise nemogu naci pod cim sam to trazio ,,,
Uglavnom o cemu se radilo u opisu,, dakle na koji nacin kokos sprijecava ljeskotoca,,,
Svima je poznato da je vrijeme u kojem treba obaviti zastitu veoma kratko i tesko ju je pogoditi,,
Problem dakle nastaje ako omanemo zastitu,, ta godina nam je promasena ali,,,
Dakle kao sto je Turopoljac lijepo opisao kad u koje vrijeme licinka pada na tlo u vocnjaku treba biti i kokos koja ce umanjiti stetu u narednoj godini, jer ako sprijecimo da se iz licinke razvije odrasli ljeskotoc koji ce nastavit reprodukciju napravili smo pravi posao,,
Ako bismo zastitu upotpunili i sa ljepljivim trakama smatram da bi zadovoljstvo bilo jos vece,,
Problem koji se javlja s kokosima su jastrebovi i tete lije,,, :mrgreen:

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Posto ododsmo lagano na temu stetnika, negdje sam procitao da u Australiji nasadi ljeske trpe stetu od lisica, tj. tete lije australske jedu ljesnjake (kaze u tekstu fox, valjda je to ono sto mi prevodimo kao lisica). E sad, jel' istina ili ne, tko ce ga znati ....

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

Smiljan kaže:
Posto ododsmo lagano na temu stetnika, negdje sam procitao da u Australiji nasadi ljeske trpe stetu od lisica, tj. tete lije australske jedu ljesnjake (kaze u tekstu fox, valjda je to ono sto mi prevodimo kao lisica). E sad, jel' istina ili ne, tko ce ga znati ....

DA VIDIŠ MOG CUCKA kako ih drobi i jede ne bi se ćudio! taman mu je ideala , dok zdrobi naoštri zube, a kad zdrobi unutra nagradica slatka. znaći i lije su skužile! moguće, moguće !

ja sam pobrao prvi dio i plodovi su odlični. nema truleži kao lane ( znači mankozeb djelovao), i nisam naišao na nijednog ljeskotoča! malo mi kasni zrioba u odnosu na karlu i ostale. imao sam problema sa gifonom. on je malo raniji i padne bez košuljice dolje. bili su rodni a ispod stabala ni za kolače ( odnilo ,što bi ga rekli , vjerojatno ljudi jer je bila malo veća količina da bi miševi to pokupili , a opet možda griješim )

meni je ponovo problem vlaga i kiša! evo skoro 3mj.j nema, jednom malo pokupilo prašinu! treća godina zaredom. istarski to jako osjeti i polako zaostaje. suša ubire danak i nasad polako zaostaje. u potpunosti se slažem sa karlom da je u ovakim godinama bolja obrada frezanjem nego malčiranjem ili ono što je bobić napravio prava je stvar! tako da ne znam da li da mijenjam način obrade nakon zatravljenja ( a svaki dan na prognozi kiša ), ili ću pokušati sa prskanjem trave ( to sam napravio lane, slučajan pokus, na jednom dijelu i pokazalo se odlično- na tom dijelu su voćke puno bolje rasle nego na malčiranom ), a osim toga onaj nasad rimskog, što sam spominjao prije par postova, da ludo napreduje, čovjek tretira totalom između, a ostatak pomalčira ( čak mislim da je to možda i bolje od čačkanja po zemlji )! također sam skeptičan prema primjeni crvenog ulja, i isto sam ga mislio izbaciti za probu na godinu.

što se tiče prinosa kod karle svaka čast i to je odličan prinos! kod mene je to puno slabije, ali s obzirom na tri sušne godine bez navodnjavanja mislim da ni ne može bolje. ZATO LJUDI FREZAJTE U STARTU BAR 5-6 GODINA I ONDA STE SVE NAPRAVILI ŠTO STE MOGLI! što reće karla sve je stvar vlage i to je točno!

što se tiće otkupa ništa novo! kao i lane! kraš ne otkupljuje ( zvao sam sve ), zvečevo radi otkup ali minimum 400kg oćišćenog po cijeni - UZMITE ČAŠU VODE - 30,00 kn kalibrirani prženi za Kg :scratch strava, coryus otkupljuje samo od svojih kooperanata . jedini koji za sada rade otkup su orahovičani ali još nemaju cijenu ( mislim na veliko neočišćene )
znači ostaje čvrkanje i dr..nje na malo . znači kad dođemo u rod svi bit će belaja. vi bliže metropoli još nekako a mi rubni dijelovi ajme meni!

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728

Joj Kobac kak si ti pesimista,,, pa kaj ne vidis da nam Jadrancica Evropu otvara,,, :scratch
veliki se posli tam kazu :mrgreen:,,, jos nas budu molili i prosili da im prodamo te nase ljesnjake :rolfer:
ak' nas jos bu :scratch

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

Bobić kaže:
Joj Kobac kak si ti pesimista,,, pa kaj ne vidis da nam Jadrancica Evropu otvara,,, :scratch
veliki se posli tam kazu :mrgreen:,,, jos nas budu molili i prosili da im prodamo te nase ljesnjake :rolfer:
ak' nas jos bu :scratch

bobiću jel znaš što je PESIMIST?

to ti je dobro obaviješten optimist!

to što sam naveo su činjenice koje su lako provjerljive! i nije pesimizam nego realnost! vidjet ćeš kad budeš imao 3t ploda za prodat! ako si na prodaju mislio!

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

Bobić kaže:
Ma zajebanciju sam tjero :mrgreen:

kasno sam skužio smajliće! a opet malo kontra mišljenja nije na odmet ( opet ponavljam to nije mišljenje nego stanje stvari i rado bih volio da me neko sutra nazove i kaže daj 10t lješnjaka po 20kn kg u ljusci naravno , pod uvjetom da se ne moram učlaniti u neku ¨ sektu ¨) ! ne živimo svi u zagrebu i oko njega ( naravno ništa loše ne mislim o stanovnicima koji su u njemu i oko )! :D

samo razmišljam malko unaprijed! a to što neko proda 100 kg to mi ništa ne znači!( oćišćenog - opet sam zaboravio )to i nije neko tržište! 8)

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

KOBAC kaže:
.... minimum 400kg oćišćenog po cijeni - UZMITE ČAŠU VODE - 30,00 kn kalibrirani prženi za Kg

Ha ha :) bas bih volio vidjeti koliko ce ga otkupiti po tim uvjetima. Pa nije im ljesnjak psenica da ljudi nemaju kud s njim nego odmah sa njive direktno na silos pa koliko dobiju dobiju. Netko tko je mogao kalibrirati i prziti taj sigurno ima skladisnih kapaciteta za drzati mjesec, dva ili 6 da postigne koliko toliko zadovoljavajucu cijenu. Takodjer, netko tko ima mogucnosti na veliko kalibrirati i prziti vrlo vjerojatno ima i novaca za izdrzati taj period.
Tu cijenu od 30kn/kg ociscenog, kalibriranog i przenog mogu dobiti samo od nekoga tko je u gadnim problemima sa novcima, a sto opet nije i nemoze pretstavljati normalnu situaciju.

Edit:
Malo guglah. Evo cijena u Gruziji http://www.alibaba.com/product-free/104 ... ICES_.html
Cijena je od 1.7 do 2.15 USD za kilogram neociscenog. Dakle, od cca 9 do 11.2 kn. To dodje polupani po 22.5 do 28 (plus troskovi lupanja). I da, cijena je u Gruziji (dakle troskovi transporta) i za kolicinu od 20 do 25 tona.

I pretpostavljam da je placanje unaprijed :) pa ti cekaj mjesec ili dva da ti se to dopremi ;)

O przenju ni rijeci :)

Nadalje, mislim relevantan tekst iz Turske objavljen u svibnju ove godine gdje se spominje cijena od 5-6 dolara (26-30kn) http://en.timeturk.com/turkey-marketing ... aberi.html

Ili ovo http://www.finma.nl/index.php?id=18

R

reddog82

Guest

pozdrav lješnjakoljupci.
posadio sam nasad jesenas, rimski + istarski - 500 kom. nešto malo se posušilo, pa to najesen mislim zamjeniti nekom tondom. što vi preporučate?
inače, voćnjak tanjuram svako malo. između voćkica špricam korov, a oko ljeske okopavam ručno. za sada se nasad drži jako dobro.
što se tiče navodnjavanja imam neki plan za sljedeću godinu: na prikolicu stavim veliki spremnik, napunim ga vodom iz obližnje rijeke i traktorom u voćnjak. stavim 2 crijeva u spremnik i lagano zaljevam od voćkice do voćkice. molim komentare!

špricao sam do sada 3 puta i nema ni ljeskotoča ni bolesti

sljedeće godine mislim oformiti voćkicu u stablo.

imam još jedno pitanje: kako dugo treba sušiti lješnjak prije krckanja?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Da, to sa takvim navodnjavanjem je primjenjivo. Mislim da su to neki i radili. Tako nesto i ja planiram.

Najnoviji postovi

Na vrh