• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
Re: uzgoj ljeske

Jedni izvoze jeftino, a drugi tri put skuplje uvoze. S time da je kvaliteta na strani onih koji izvoze.
Bože čuvaj Hrvatsku i njene bedake.
Eto vuk1 i sam si spomenuo u zadnjem postu da europski prerađivači (milka i snikers) prvo kupe europski urod jer je kvalitetniji, a onda idu kod turaka. Znači da ipak netko cijeni kvalitetu, ako su u pitanju Milka i Snikers onda to nije ni bilo tko nego sam vrh europskih prerađivača. I još mi nije jasan tvoj pristup kad kažeš ti ćeš odredit nižu cijenu da se nebi previše razočarao ako prodaš jeftinije. Pa kako ćeš dobiti više kad ni ne tražiš više.
Šta se imaš razočarati ako si isprobao sve žive mogućnosti i došao do zaključka da ne možeš postići više. Pa neće ti netko ponuditi 40 kn/kg ako ti sam tražiš 32 kn/kg. Pa svatko će ti ponuditi manje od onoga što tražiš, jasna stvar.
Eto i danas se na nekom radiu vrti oglas o otkupu lješnjaka, ja zvala i kaže očišćeni po 30 kn. On "oglašivač" traži veće količine za nekog kupca. Znači treba izbjeći preprodavaće i namaknuti koju kunu više za sebe.

Danas smo probali očistiti istarski od komušine na "čistač" za komušinu od kukuruza. Ima gumene valjke i lijepo je očistilo ali nam je neke plodove povuklo između valjaka pa ga je izlomilo, što nije dobro. Je li netko probao na ovaj stroj čistiti i ima li koji detalj važan, a da se ne događa da valjci uvlaće plod i lome ga. (možda je važna brzina vrtnje valjaka, prosušenost komušine ili nešto sasvim drugo). Kako vi čistite komušinu istarskog?

V

vuk1

Guest

Karla slazem se s tobom u vezi cijene ali nisam ja trazio 32kn nego sam samo naveo koliko mi nude po kg ljesnjaka!a i imas pravo kad kazes sta bi se zivciro ako nisam postigao vecu cijenu a trudio sam je se postici!

Ja ti istarski cistim za sada rucno!kada sam prosao sa usisavacem on je njega izbacio po sredini reda pa sam prosao sa kantom i rucno ga ocistio i pokupio!

Kontam visina rimskog mi je oko 2.5-3 metra a istarski je manji!od metar do oko 2 metra!ima i vecih ali istarski kao oprasivac je malo slabiji od rimskog!neki koda su zakrzljali a neznam koji je razlog tome!

M

mblaž

Guest

Imam jedno pitanje na koje je odgovor relativan! Voćnjak lijeske mi je veličine 0,66 ha (cca 1,10 jutara), posađen sa lijeskom 2006.godine. Imam oko 500 sadnica. Nalazi se na oko 1,5 km od grada, uredno obrađivan, neograđen.
Zanima me koliko bi vi kolegice i kolege tražili za njega, tj. kolika bi bila neka cijena od koje bi krenuli. Znam da tu ima stotine okolnosti, dojmova i ostalog ali onako. Golu zemlju sam platio 14.000,00 kuna. Hvala!

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

dblaž, ako baš ne moraš prodati, bolje je da pričekaš malo bolja vremena.
I meni dođu ponekad žute minute i najrađe bi da se svega riješim, ali opet možda se sve nekako zavrti u pozitivnom smjeru.
Kod nas je zemlja na proljeće bila 1euro za 3,56 m2 (1čhv). Da li je što otišlo gore neznam, ali na niže nije zasigurno.
E sad trogodišnje stablo lješnjaka koliko može da vrijediti? Ako sadnica realno vrijedi 15 kn onda bi trebalo prve godine ostati na tome znači to je ista vrijednost i 2007. E 2008. bi joj vrijednost trebala biti 30% veća 2009. opet 30%. Možda tom logikom da pokušaš izračunati neku sadašnju vrijednost. Sve je to relativno kao što si i sam rekao.

V

vocar11

Guest

Tko je od vas nedavno bio možda na edukacijskom, turističkom putovanju po Italiji, 5-6 dana ? Obilazila se gotova cijela Italija, bili u jednom rasadniku In Vitro, obišli jednu veću stariju plantažu lješnjaka, gledali kako se čisti, bili u Rimu itd....Zanima me, jer sam i ja bio pa me interesira tko je još odavde išao?

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Karla nemam ja namjeru prodavat nasad već mblaž !!!!
ja ću se još borit sa problemima pa ćemo vidjet krajnji rezultat,mene zanima dali neko ima bolje informacije o novom načinu poticaja, odnosno da će poticaje ostvarivat samo onaj ko je u sustavu PDV-a.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Da sam ja vlast, ja bi Vama svim ljeskarima dao besplatno zemlju i besplatno sadnice. Napravio bih Vam mehanizacijske krugove da ne bacate novce na skupu mehanizaciju i onda prva tri roda ste dužni dati vlasti, ostalo je Vaše. Cijeli period bi morali plačati naknadu za korištenje mehanizacije, bilo paušalno ili po operaciji.

Vi kad bi i to sve prihvatili, radili i održavali, imali bi stravične troškove. Pitanje i onda gdje bi bio sumarus.

Otkrit ću Vam veliku tajnu lijeske!!! Ona treba ne količine, ne povečane količine, ona treba ABNORMALNE količine fosofora. Taj glupi grm non stop tera grane vi ih režete, on opet tjera vi ih režete, samo što to nisu vodopije kao kod drugih voćaka. Zašto je ona lijeska rekorder narasla onako? Zato što je na tom mjestu bio kokošinjac, čovjek je hranio kokice, one su taj lješnjak gnojile, kiša sa krova pored šupe površine 120 m2 je išla na tu lijesku i boom. Kokošlji gnoj je najbogatijim fosforom!! Vi bi trebali imati stabla oko 6 metara ili grmove bar 4 metra da može proizvesti plod!! Problem je kod lijeske što je to vegetativno razmnožavanje, urod prije 6 godine jako teško. Mislim ono da osjetite novce, možda bi trebalo i grane povijat, da ne raste u grm nego nešto slično solex tipu. Morate je obuzdati da ranije prorodi i više roda da. A pitanje je jel ima takav genotip. Danas sam bio sa g. Hadrovićem preko 2 sata na kavi. To je bila komedija, pišurija, ali uvijek nešto novo od njega se može naučiti. Čovjek mije skrenio pažnju na orah.Zašto orah ne rodi kao svako voće, nego samo na završetcima grana? ;)

Pozdrav. Samo konstruktivno i što jeftinije!

G

Giggy

Guest

Pozdrav! Evo samo da vam kažem kako i ja mogu potvrditi kako lijeski odgovara kokošji gnoj. Imam jedno stablo lijeske staro oko 25 godina koje raste u polusjeni ispod 2 ogromna stabla oraha. Pošto smo tad imali piliće skupilo se poprilično gnoja i nisam znao kud s njim i reko ajd bubnit ću ga ispod lijeske tko ga j.... , kad ono lijeska sljedeće godine živnila i sve se grane objesile od roda, a nema ni oprašivača nigdje uokolo a još raste u sjeni. Eto toliko iz mog iskustva.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728

mblaž jedno pitanje,, jel' taj vocnjak koji se nudi u Pribisevcima ,, onako zanima me,, ako nije tajna :scratch

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Giggy kaže:
Pozdrav! Evo samo da vam kažem kako i ja mogu potvrditi kako lijeski odgovara kokošji gnoj. Imam jedno stablo lijeske staro oko 25 godina koje raste u polusjeni ispod 2 ogromna stabla oraha. Pošto smo tad imali piliće skupilo se poprilično gnoja i nisam znao kud s njim i reko ajd bubnit ću ga ispod lijeske tko ga j.... , kad ono lijeska sljedeće godine živnila i sve se grane objesile od roda, a nema ni oprašivača nigdje uokolo a još raste u sjeni. Eto toliko iz mog iskustva.

Ista situacija, samo kod mene je sa jedne strane orah a sa druge strane bijela šljiva. Pozdrav :)

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Za "Kontam" da li je to g. Hadrović iz Erduta? Ako je taj ja sam s njim u kontaktu zaključila da ima negativan stav prema uzgoju ljeske. Čini mi se čovjek bogatog iskustva u području voćarstva. Zanimljivo štivo o ljesci.
Ovo sa povijanjem grana je kod mene urodilo s bezbroj plodova na grančicama.
Eto moja vizija uzgoja je da imam stabalca koja nisu prevelika (jer će mi prebrzo zatvoriti površinu i doći do zasjenjenja pa je to problem kod uroda) nego koja su prepuna roda, da imaju više lješnjaka nego lišća.
Pileći gnoj postoji i kao peletirani. Vrlo ga je lako razbacati i termički je obrađen pa nema korova. Mi smo ga prošle godine stavljali kod sadnica i ukopavali pa je možda i on doprinjeo dobroj rodnosti., a da nismo to ni znali, interesantno!

R

reddog

Guest

kada razbacujete taj pilićnjak: ujesen ili proljeće? i dali da zatrpavate?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

dblaz kaže:
Karla nemam ja namjeru prodavat nasad već mblaž !!!!
ja ću se još borit sa problemima pa ćemo vidjet krajnji rezultat,mene zanima dali neko ima bolje informacije o novom načinu poticaja, odnosno da će poticaje ostvarivat samo onaj ko je u sustavu PDV-a.
U novom zakonu o poticajima (ili na "razumljivijem" jeziku ZAKON O DRŽAVNOJ POTPORI POLJOPRIVREDI I RURALNOM
RAZVOJU) NN83/2009 http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... _2019.html se ne spominje sustav PDV-a kao bilo kakav uvjet. Vjerojatno ce sa 1.1.2010 uvjet biti sustav poreza na dohodak, sto je nesto sasvim drugo.

Pisao sam na puno mjesta da ne razumijem kako i (neki) drzavni sluzbenici ne razumiju da su sustavi poreza na dohodak i poreza na dodanu vrijednos dva, u sustini, razlicita sustava. Svi bi oni meni kopali ;)

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

reddog kaže:
kada razbacujete taj pilićnjak: ujesen ili proljeće? i dali da zatrpavate?
Svako gnojivo koje ide u zemlju je najbolje zatrpati odmah nakon rasipanja. To 100%. A sto se tice vremena sklon sam mislit da je efikasnije zatrpati ga u jesen.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

karla kaže:
Za "Kontam" da li je to g. Hadrović iz Erduta? Ako je taj ja sam s njim u kontaktu zaključila da ima negativan stav prema uzgoju ljeske. Čini mi se čovjek bogatog iskustva u području voćarstva. Zanimljivo štivo o ljesci.
Ovo sa povijanjem grana je kod mene urodilo s bezbroj plodova na grančicama.
Eto moja vizija uzgoja je da imam stabalca koja nisu prevelika (jer će mi prebrzo zatvoriti površinu i doći do zasjenjenja pa je to problem kod uroda) nego koja su prepuna roda, da imaju više lješnjaka nego lišća.
Pileći gnoj postoji i kao peletirani. Vrlo ga je lako razbacati i termički je obrađen pa nema korova. Mi smo ga prošle godine stavljali kod sadnica i ukopavali pa je možda i on doprinjeo dobroj rodnosti., a da nismo to ni znali, interesantno!

Da da to je profesor Hadrović :lol: Ja bi ga mogao slušati danima, ah što ga znam bocnuti :lol: Ja bi najrađe kad se nalazim sa njim ponjeo papir i olovku i hvatao što sve isprića :) Po njemu su dobre kulture za saditi dunja, kruška, šljiva-topovi, rane breskve i kajsije. No naravno ovisno o pedološkim i klimatskim uvjetima :| Zato ne favozira lješnjak. Lješnjak je odličan ali moraš biti bogat da ga "izguraš".

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Još jedna tajna oko lješnjaka. Fosofor nije pristupačan biljci ukoliko je zemlja kisela pH ispod 5,5 i ovo je interesantno kod fosofra ukoliko je pH 8,2 - 8,7. Znači za lijesku pH 7, pokušajte što bolje regulirati pH zemlje.

M

mblaž

Guest

Bobić kaže:
mblaž jedno pitanje,, jel' taj vocnjak koji se nudi u Pribisevcima ,, onako zanima me,, ako nije tajna :scratch

Bobić voćnjake imam u Breziku.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728

Ok tnx,, mislio sam da je mozda onaj u Pribisevcima,, jer lijep je a i starost mu je tu negdje oko 3 g mada iza kuce ima i malđih cini mi se onako kad sam u prolazu,,, jednom kad budem imao vise vremena mozda se zaletim i u Brezik :mrgreen: mada :scratch mi je van svake rute :mrgreen: cisto da vidim kako je kod Vas,,,
Nego gledam sad malo na g. earthu pa mogu :shock: preko Brezika za Licko Novo Selo :mrgreen:

baba

Aktivni član
Tu od
5 Pro 2008
Poruka
267

Kontam kaže:
Lješnjak je odličan ali moraš biti bogat da ga "izguraš".

A šta tek onda kaže za orah? :)

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

baba kaže:
Kontam kaže:
Lješnjak je odličan ali moraš biti bogat da ga "izguraš".

A šta tek onda kaže za orah? :)
A to se zna da je za djecu, osim ako se ne ide zajedno sa kajsijom ;)

Najnoviji postovi

Na vrh