• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

baba

Aktivni član
Tu od
5 Pro 2008
Poruka
267
Re: uzgoj ljeske

Znači u studenom ide kombinacija? ;)

Kontam kaže:
Čovjek mije skrenio pažnju na orah.Zašto orah ne rodi kao svako voće, nego samo na završetcima grana? ;)
može malo više?

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

"Kontam" jesi li vidio Hadrovićeve sadnice marelica, ako jesi daj svoj sud o njima jer ići ćemo kod njega za 10 dana u vezi marelice iliti kajsije.
Kiselost tla izrazito je bitna imam četiri preporuke za četiri različite voćne vrste sa istog zemljišta i zamislite lješnjak prednjači u potrebi sa vapnom na 1 ha su stavili da treba unjeti 9000 kg vapna dok recimo ako bi se sadila breskva treba unijeti 6000 kg vapna. I jako važno analizu raditi svake 4 godine.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

baba kaže:
Znači u studenom ide kombinacija? ;)

Kontam kaže:
Čovjek mije skrenio pažnju na orah.Zašto orah ne rodi kao svako voće, nego samo na završetcima grana? ;)
može malo više?
Lukavo lukavo ;) Čeka se licenca. Taj orah je neki francuski i patentiran je. Tako da kako mi se koja kajsija posuši, ubacivat ću orah.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

karla kaže:
"Kontam" jesi li vidio Hadrovićeve sadnice marelica, ako jesi daj svoj sud o njima jer ići ćemo kod njega za 10 dana u vezi marelice iliti kajsije.
Kiselost tla izrazito je bitna imam četiri preporuke za četiri različite voćne vrste sa istog zemljišta i zamislite lješnjak prednjači u potrebi sa vapnom na 1 ha su stavili da treba unjeti 9000 kg vapna dok recimo ako bi se sadila breskva treba unijeti 6000 kg vapna. I jako važno analizu raditi svake 4 godine.

Jesam vidio sam. Vozili smo se rasadnikom i zastali kod svega što nas zanima. Dalo bi se nešto izabrati od sadnica. Ne znam koliko Vama treba. Nemoj mene uzeti za kompetentnog oko njegovih sadnica. Ja sam vidio što ima u Srbiji i to je ajme, ali to je visoko kalamito, drukčiji je dojam. Mada kaže profesor da ima i on visoko kalamitih kajsija. To je bilo prije nego što ću ići na more, tako da je imao vremena još malo koregirati sadnice. A najbolje da sama vidiš i procjeniš.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

U biti ako je sadnica zdrava i nema virusa sve je super. Stigneš ti sve odstartati sa MAPom i NPK gnojivom.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

gotova berba 1800 stabala uglavnom istarski od toga aktivno oko polovice 800-900kom ostali pasivni, kržljavi presađeni , izgoreni itd. :roll: tri pune godine skupljeno 80kg ( sreća ne moram ih pržiti bila je i koja kila odmah isprženih u ljusci, čak se i lako drobe :lol: . eto ponovo stavljam štanicl na glavu da ljeskoljupci vide kako se mlati lova!

olakotna okolnost je da je ponovo proglašena elementarna nepogoda ( suša ). drugi puta u 3 g. ali to mi ništa ne znači. za ozbiljno 3g. suše za redom u mladom nasadu nisu dobre, još kad usput imaš sortu - istarski - koja je osjetljiva na nju ( to so pogodili u knjigama na moju žalost ) i stablo kao uzgojni oblik. tonde i rimski zaista puno lakše podnose sušu. zato ljudi zalijevajte kako god možete ko god ima istarski kao vodeću sortu u nasadu

bili smo danas na prezentaciji u orahovici. bilo je lijepo i konstruktivno i ljudi su nas dobro doćekali! rad i kapacitete stroja ne ću komentirati ( to sam vidio i prije par godina i znao sam njegove mogučnosti ) jer ipak ču surađivati sa tim ljudima i moram ostati sa njima u dobrim odnosima he,he,he :D a usput neko me je provalio i sad znaju koji sam kad se pojavim :lol:

što se tiće uzgojnog oblika tu se slažem sa karlom i planiram uzgojiti patuljasto stablo ( ne više ot 3m ) da bude puno ploda kao jelkica )nikaka šumetina ko u nekim nasadima ( ako počne padati kiša jednog dana i u međuvremenu ne pokrčim :evil:

a što se tiće karbokala, fosfora i i ostalih minerala i analiza tla, mislim da je najbolji mineral i umjetno gnojivo, voda. onda sve raste i bez ikakvih gnojiva. vjerujte mi bez nje ništa. kad je ima možete i štap zabit u zemlju i potjerat će i narasti stablo bez ikakvih dodataka i analiza :D

niste komentirali internet i burzu lijeske hrvatske, ali i dalje mislim da se možemo vrlo jednostavno organizirat i dogovoriti i bez udruga i uzeti ta 2e po kg uz pomoć interneta, i da tako zaobiđemo prekupce! naravno kad budemo mogli skupiti 100t minimum ili što vuk kaže 400kg tjedno ( to bi bilo oko 50-60t u ljusci ) inače rasprava između vuka i karle o cijeni, mislim da su oboje u pravu samo što živimo u različitim djelovima lijepe naše i mi ¨periferci ¨ teško možemo postići veće cijene bez pomoći vas koji ste bliže našoj metropoli :roll:

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Ako nisi u metropoli onda si na periferiji. Ljepa naša je lijepa i mala.
2 eura u ljusci je cijena u redu. Kad ćemo dočekati te količine o kojima kobac govori?
Ja podržavam svaki organizirani oblik koji će nam svima pomoći da što bolje prođemo, samo eto kada još nema robe dovoljno za bilošto konkretno. presitni samo sa urodom.

M

mblaž

Guest

Bobić kaže:
Ok tnx,, mislio sam da je mozda onaj u Pribisevcima,, jer lijep je a i starost mu je tu negdje oko 3 g mada iza kuce ima i malđih cini mi se onako kad sam u prolazu,,, jednom kad budem imao vise vremena mozda se zaletim i u Brezik :mrgreen: mada :scratch mi je van svake rute :mrgreen: cisto da vidim kako je kod Vas,,,
Nego gledam sad malo na g. earthu pa mogu :shock: preko Brezika za Licko Novo Selo :mrgreen:

Ma bez problema svrati. Bliže ti je nego kad ideš na Pribiševce, e sad ovisi sa koje strane dolaziš.

V

vuk1

Guest

Evo posla ko u prici!Poceo sam drugu berbu ljesnjaka i ima ga jos dosta ali ga ne berem sada strojem nego rucno! na ova dva ha sigurno cu nabrati jos oko 500 kg!

Moram se pohvaliti da su dvoje danas naj....i!jutros uhvatio 2 lopova kako bjeze iz vocnjaka i ja za njima i copim ih kod ceste! imali su srece sto je ko po dogovoru naisla policija pa sam ih odma zaustavio i predao ali da ih nije bilo prvo bi palo malo batina ali jeb.ga! doci ce i drugi!bit ce prilike!

U ponedijeljak il utorak bi mi trebao biti gotov stroj za lupanje ljsnjaka i doci kuci pa da ga isprobamo na ovogodisnjem,novom, suhom ljesnjaku! ;) bio sam vidjeti kako napreduje izgradnja i ide jako dobro!trebao bi drobiti oko 8-9 tona na 8 sati!E onda cemo nekako osmisliti ispirivanje ljuske!Nabavio sam jednu lijepu turbinu pa sam razmisljao napraviti nesto na zrak kao sto ima g.Renzo u italiji!ali vidjeti cemo!

dali zna itko koliko kosta i gdje ima za kupiti uredjaj za mjerenje vlage ljesnjaka!ili bar gdje u baranji ili slavoniji oko osijeka se moze izmjeriti vlaga!ima orahovica ali da ne moram cak tamo voziti mozda ima gdje blize!trebao bi izmjeriti jer bi trebala biti 6-7 %!

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Svaki opremljen Institut ili poljoprivredna stanica koja daje rezultate analize tla to ima. Izračun vlage u plodu.
Taj tko ti izrađuje stroj za krckanje da li je to neki obrt (prijavljen) ili ti radi ovako netko. Radi izdavanja računa mislim.
Kolika je cijena stroja ako nije tajna? Što se tiče odvajanja ljuske od ploda pokušaj sa onim "strojem" što ljudi propuhuju grah kad ga čiste.

V

vuk1

Guest

Nije tajna za stroj! to mi radi jedan inzinjer strojarstva privatno kod kuce!inace to ne radi ali ajd napraviti ce mi!jos nije stroj gotov!Trebao je biti ali kad ga je zavrsio i isprobao radi dobro ali kaze da mora staviti jaci reduktor pa sada cekam da ga nadje!inace drobi odlicno!cijenu cu tocno znati kada ga zavrsi ali biti ce od 3000 do 3500 kuna!
nasao sam na ebayu mjerace vlage cijena oko 200 dolara(1000 kuna)!mislim da to nije skupo!nisam nasao nigdje dalje pa ni neznam kako se krecu cijene

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

nasao sam na ebayu mjerace vlage cijena oko 200 dolara(1000 kuna)!mislim da to nije skupo!nisam nasao nigdje dalje pa ni neznam kako se krecu cijene[/quote]

imaš vlagomjera na http://www.probus.hr/index.htm al dosta su skupi . nađi nekakvu sliku ili model s čim mjere u orahovici i kolika je sonda i da li ju uopće ima ima . ja bi sebi nešto pokušao nabaviti samo mi treba prototip da znam šta da tražim mislim da bi mogli možda jeftinije proći blisko mi je poslu koji radim

jel zna neko kolka je cijena u orahovici?

bit će nešto sadnica jednogodišnjih za prodaju! 10,00 kn kom istarski dugi. nema puno ( parsto kom ) više za popunjavanje pa ako je neko blizu, a treba, može mi se javiti na privat pp

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

pozdrav svima

imam u planu iskoristiti malo slobodnog vremena i obici slavoniju i baranju u cilju skupljanja i prenošenja iskustava sa uzgojem ljeske a posebno me zanima neka inacica udruzivanja {kod nas u zagrebu vec ima nekoliko interesenata za udrugu} pa ako neko iz tih krajeva ima mogucnosti da mi pokaze svoju plantazu neka mi posalje na pp adresu i kontakt br za daljni dogovor

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269
Re: LJEŠNJAK -JARMINA

lijep pozdrav svima,koliko vas ima!!!

Evo nisam duguže bio na forumu jer zna se -posla preko glave u tom rujnu ali neka samo tako bude i dalje
što se tiče posla jer na kraju i nije mi žao.
Naime ljeskari dragi evo sam završio ovogodišnju berbu+tucanje + sušenje jezgre +pakiranje +PRODAJA :p

na 1 ha plantaže za ovu godinu sakupili smo oko 85o kg lješnjaka u ljusci(TONDA GIFFONI + TONDA ROMANA)
U rodu je od 500 stabala oko 450 jer sam neke podsađivao zbog zečeva ili suše kasnije. :D
Na 3-ro godišnjem nasadu je sakupljeno oko 100-tinjak kg na 1.4 ha(rimski).

Prezadovoljan sam sa urodom jer eto bez malo dobio sam oko 2 kg ploda po stablu u 5. godini plantaže.
Moje zadovoljstvo tim je veče jer sam uspio odmah prodati svu količinu lješnjaka (veči dio očiščenih) po
vrlo dobroj cijeni. ;)
i nadalje sam uvjeren da nisam pogriješio u odabiru kulture za uzgoj,mada znam da neče ići tako glatko kada budu veče količine u pitanju ali borit ćemo se.....

Jel i kod vas berba pri kraju i kakva su vam ovogodišnja iskustva i rezultati na plantažama?

pozdrav iz ravne Slavonije..... :p

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

KRKI BOK
Kada si u Slavoniji uvijek si dobro došao jer i tvoje iskustvo u ovom poslu je dragocijeno...
zako se javi kada dođeš pa se čujemo.
Pozdrav

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

Nikad dovoljno vremena i sredstava za setnju uokolo ali treba pregristi i poceti od nekud a kasnije san mi je otici u italiju to bi bila prava stvar

sad se pokllopilo da imam vremena plantaza je uredena pomalčirano isokopano sve a za prihranu zastitu i pripremu za novu sadnju ima jos vremena

baza Čepin kod mog suseda iz ZG-a -- pa jedan dan oko Vukovara ,drugi oko B Manastira

V

vukovarac

Guest
Re: LJEŠNJAK -JARMINA

bok svima,evo i ja duže nisam bio na forumu,bravo Tomo svaka čast,kod mene je bilo oko 350 kg na 450 grmova,malo je podbacio rimski ove godine dok je istarski dobar.Pričajući sa Željkom iz Jarmine sam doznao da i njemu ove godine slabije rodio,ali nema veze bit će nagodinu.Što se tiče otkupa nemam nija problema.Kod kuće sam u velikim građevinskim zahvatima pa evo za tjedan dana možemo se malo naći i pogledati onaj stroj za berbu

Najnoviji postovi

Na vrh