Re: uzgoj ljeske
gotova berba 1800 stabala uglavnom istarski od toga aktivno oko polovice 800-900kom ostali pasivni, kržljavi presađeni , izgoreni itd. :roll: tri pune godine skupljeno 80kg ( sreća ne moram ih pržiti bila je i koja kila odmah isprženih u ljusci, čak se i lako drobe :lol: . eto ponovo stavljam štanicl na glavu da ljeskoljupci vide kako se mlati lova!
olakotna okolnost je da je ponovo proglašena elementarna nepogoda ( suša ). drugi puta u 3 g. ali to mi ništa ne znači. za ozbiljno 3g. suše za redom u mladom nasadu nisu dobre, još kad usput imaš sortu - istarski - koja je osjetljiva na nju ( to so pogodili u knjigama na moju žalost ) i stablo kao uzgojni oblik. tonde i rimski zaista puno lakše podnose sušu. zato ljudi zalijevajte kako god možete ko god ima istarski kao vodeću sortu u nasadu
bili smo danas na prezentaciji u orahovici. bilo je lijepo i konstruktivno i ljudi su nas dobro doćekali! rad i kapacitete stroja ne ću komentirati ( to sam vidio i prije par godina i znao sam njegove mogučnosti ) jer ipak ču surađivati sa tim ljudima i moram ostati sa njima u dobrim odnosima he,he,he
a usput neko me je provalio i sad znaju koji sam kad se pojavim :lol:
što se tiće uzgojnog oblika tu se slažem sa karlom i planiram uzgojiti patuljasto stablo ( ne više ot 3m ) da bude puno ploda kao jelkica )nikaka šumetina ko u nekim nasadima ( ako počne padati kiša jednog dana i u međuvremenu ne pokrčim :evil:
a što se tiće karbokala, fosfora i i ostalih minerala i analiza tla, mislim da je najbolji mineral i umjetno gnojivo, voda. onda sve raste i bez ikakvih gnojiva. vjerujte mi bez nje ništa. kad je ima možete i štap zabit u zemlju i potjerat će i narasti stablo bez ikakvih dodataka i analiza
niste komentirali internet i burzu lijeske hrvatske, ali i dalje mislim da se možemo vrlo jednostavno organizirat i dogovoriti i bez udruga i uzeti ta 2e po kg uz pomoć interneta, i da tako zaobiđemo prekupce! naravno kad budemo mogli skupiti 100t minimum ili što vuk kaže 400kg tjedno ( to bi bilo oko 50-60t u ljusci ) inače rasprava između vuka i karle o cijeni, mislim da su oboje u pravu samo što živimo u različitim djelovima lijepe naše i mi ¨periferci ¨ teško možemo postići veće cijene bez pomoći vas koji ste bliže našoj metropoli :roll: