• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

smiki

Član
Tu od
6 Lis 2014
Poruka
47
jos jedno pitanja
ako mi je ph zemljista 4,3 na 0-30 a 4,5 na 30-60 KCI, koliko trebam baciti krecnjaka po hektaru da ga otkiselim, pitam ovo posto nisam uspio naci adekvatan odgovor na netu a stvarno nisam u mogucnosti da prelistam sve stranice na forumu

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Onaj tko ti je radio analizu ti je trebao dati i preporuku.

smiki

Član
Tu od
6 Lis 2014
Poruka
47
Dobio sam preporuku 5kg u rupu krecnjaka mljevenog ali to je u rupu, mene zanima koliko bi islo na hektar da ne sipam u rupe .

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Ovo prvi puta cujem da se stavlja u rupu, ubijes tlo u rupi i biljka nece moc apsorbirat sve elemente jer ce bit velik pH.
Morat ces polako godinama dizat pH. Najjednostavnije i kako to obicno ide, pogotovo kad si dobio ovakvu preporuku, da nazoves svoju savjetodavnu sluzbu i oni ti daju preporuku. A s obzirom da je Bobo tu moze ti i on skratit muku.
Kazu da je vapnenac od Holcima dosta dobar.

smiki

Član
Tu od
6 Lis 2014
Poruka
47
Hvala prijatelju, nisam ja iz Hrvacke iz Bosne sam a ovdje je ljesnjak jos uvijek velika misterija. Ovo sam dobijo iz instituta rupa 80x100 30kg stajnjaka u rupu 5kg kreca i 1kg NPK djubriva, ovo jeste iz instituta ali meni ne djeluje objektovno, moje rszmisljanje je da bacim oko 3t/h krecnjaka stajnjaka na njivu pokusacu bar 30t ali ga nema i skup je poprilicno i u rupe stajnjak i oko 0,5kg NPK, onda svake godine prersdjeni pileci djubar i odredjena kolicina kreca ima li ovo smisla?

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Ma ima to sve smisla samo šta se to ne radi napamet. Probaj poslat Bobostaru PP pa ti možda pomogne, na osnovu analize će ti znat reć gnojidbu a i preporuku kalcifikacije.

Na ovom linku si nađi najbližu ispostavu savjetodavne službe pa ih kontaktiraj, ne moraš reć da si iz Bosne. Pošalji im mail-om analizu ili podatke pa neka ti daju preporuku. Ne znam od kuda si iz Bosne pa nemoj birat ove savjetodavne po Dalmaciji.

http://www.savjetodavna.hr/?page=addressbook

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Hvala prijatelju, nisam ja iz Hrvacke iz Bosne sam a ovdje je ljesnjak jos uvijek velika misterija. Ovo sam dobijo iz instituta rupa 80x100 30kg stajnjaka u rupu 5kg kreca i 1kg NPK djubriva, ovo jeste iz instituta ali meni ne djeluje objektovno...
A tek kako djeluje na ostale.
Ako ti je rupa površine 0,80x1,00 m i u nju staviš 5 kg vapnenog materijala, onda na površinu od 1 ha (100x100 m) dolazi doza od 62,5 tona :x:
Hajd' slijedeći put kada ideš u taj Institut, odnesi im jedan običan kalkulator (onaj sa malo većim tipkama), tek toliko da ima se nađe na stolu, kada pišu preporuke. Bit' će im vrlo koristan komad opreme.
Ako govorimo o kalcifikaciji, onda su neki slijedeći okviri (prava preporuka ide na osnovi pH i hidrolitskog aciditeta):
- 0,5-1,0 t/ha doza za bilanciranje kalcija u tlu (za rodne nasade)
- 3,0-5,0 t/ha - srednja doza vapna
- oko 10 t/ha - jedna jaka doza za kalcifikaciju
- 15-20 t/ha - izrazito visoka doza vapna za kalcifiakciju (ide uglavnom na ratarske površine i na izrazito kisela tla; ali to su već ekstremne vrijednosti, i pri takvim dozama treba oko 2 godine tlima da dođu u ravnotežu za uzgoj bilo koje biljke)
- a onda ovo njihovo; 62,5 tona/ha........... e to bi trebalo vidjeti :(think):
Ima u Slavoniji jedna izreka: Na plotu svašta piše. :icon_e_wink:

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Jedno pitanje oko sadnje.

Želim u svaku rupu stvaviti malo gnojiva prije sadnje pa gore zemlje.
Problem je naći zreli stajnjak.

Da li je netko koristio onaj stajnjak u granulama i koji

hvala
Možeš korisiti bilo koji tvornički prerađeni stjanjak, ali za sadnju je bolje izabrati neki na bazi goveđeg/konjskog/ovčjeg gnoja (nemoj pilećeg; taj je za uzgoj povrća).

I još jedna tehnička opaska; odaberi onaj koji ne smrdi (nešto je skuplji, ali taj je fermentiran do kraja, i nema štetnog djelovanja na korijen). Onaj što jako smrdi, nije razgrađen do kraja (kao polusvježi stajski gnoj), i zato je jeftiniji, ali i puno lošiji za sadnju.
I ako nađeš dva slična po cijeni, biraj onaj koji ima više suhe tvari (piše na etiketi).
I to je to.
:icon_thumright:

zoky63

Novi član
Tu od
2 Lis 2014
Poruka
22
Zahvaljujem se Bobostaru na posjeti mojeg skromnog nasada,ali si je čovjek dao truda sve objasniti što me zanimalo.Poučno predavanje u sat vremena,puno hvala....Da nas je takvih više......

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Zahvaljujem se Bobostaru na posjeti mojeg skromnog nasada,ali si je čovjek dao truda sve objasniti što me zanimalo.Poučno predavanje u sat vremena,puno hvala....Da nas je takvih više......
:eek::
VIdimo se svakako nakon pada lista i rezidbe ljeske.

smiki

Član
Tu od
6 Lis 2014
Poruka
47
Hvala bobostar na pojasnjenju,
cu sad sa 3t Halcim Agrocol u mikrogranulama sada i jos 3 na iducu jesen u granulama, to su mi preporucili u apoteci a i ppklapa se sa njihovim podacima na sajtu.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728

Evo da se i ja zahvalim bobi na iscrpnim informacijama i na lakoci kojom ga se moze pratiti,,,
hvala i na poklonu,,,

a075.gif

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Kada i kako je najbolje orezivati lijeske? Imam 26 kom istarskog dugoljastog i htio bih imati što je moguće viša stabla. Ove godine sam imal štetu. Nekoliko lijeski je polomljeno, ali su ponovno potjerale. Bude li na tim novim izdancima s vremenom isto plodova ili?
Ispričavam se ako odgovor već postoji, ali listati 430 stranica je :mur:

calco

Član
Tu od
26 Kol 2012
Poruka
32
Hvala na odgovoru.
Uspio sam nabaviti 16t zrelog stajnjaka pa ću to staviti

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
Kada i kako je najbolje orezivati lijeske? Imam 26 kom istarskog dugoljastog i htio bih imati što je moguće viša stabla. Ove godine sam imal štetu. Nekoliko lijeski je polomljeno, ali su ponovno potjerale. Bude li na tim novim izdancima s vremenom isto plodova ili?
Ispričavam se ako odgovor već postoji, ali listati 430 stranica je :mur:

stavi slike ljeske koje hoces orezivati ,,godina sadnje ,,visinana,,stablo ili grm itd

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Krki,

posađene su prije 2,5 godine, a hoću dobiti što je moguće viša stabla, dakle uzgojni oblik je stablo. Sadnice su bile dosta velike i neke su ove godine imale prvi rod.
Kad bum imal priliku bum poslikal iako mi nije jasno kakve veze imaju slike s vremenom orezivanja.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
@iwanho

orezivati mozes od vremena berbe pa do kretanja vegetacije,,,
najbolje bi bilo kad su temperature niske jer tad je manja mogucnost za napade bakterijskih bolesti na mjestima reza,,,

obicno kad, netko kao ti, ima malo stabala to stigne obaviti u proljece dok ljudi da 5 i vise hektara orezivanje pocnu raditi odmah po opadanju lista, neki i prije jer radi velikog broja sadnica jednostavno nemogu ostaviti za kasnije,,,

moj savjet bi isao da to napravis po zavrsetku cvatnje kako bi sto vise iskoristio rese radi veceg postotka oplodnje,,,

no ako te to ne mori gledaj samo da orezivanje radis za suha vremena,,,

postoji i ljetna rezidba ali to je vec neka druga prica,,,

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
krki ...kod nas na tržnici cijene od 60 - 80 kuna / kg na malo,, po kilogram ili po pola kg
pakovanje.

U zg na trzznici idu po 70 jedva a po 80 nikako. A prosle mi po 60 islo puno bolje,,,nemaju ljudi novaca

baranjac747

Član
Tu od
20 Lis 2011
Poruka
290
Ja sam danas nadosađivo nasad, a sad neznam dali sam možda uranio, ljepo je vrijeme pa da ga iskoristim

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
@Bobić

Najljepše zahvaljujem. :drink:
Super pojašnjeno. :icon_fU:

Ove godine sam orezival na proljeće kad i jabuke. Nisam znal de treba orezivati po suhom, a ak je moguće i po hladnom vremenu. Od sad bum vodil brigu o tome.

@krki

Pronašel sam dvije fotke koje sam napravil 07. 10. kod skupljanja trave od zadnje košnje.

Najnoviji postovi

Na vrh