• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
Dajte nešto o prskanju (IMA LI KAKVIH NOVINA) i preparatima koje možemo nabaviti na tržištu. Bit će začas kraj ovim hladnoćama i treba ić radit.

ja krečem sa nordox+b.ulje, ali tek kad krene list ! onda je završeno oprašivanje po knjizi, i u tom slučaju film koji se stvori na cvijetu ne bi trebao smetati peludi jer je ona već u cvijetu i prvi dio oplodnje je završen! nakon toga u svibnju obavezno akaricid kao osnovna zaštita!

Pridruzujem se ovoj molbi uz dodatak:
Da li u prvoj godini, nakon skracivanja sadnice na 20cm treba sprovesti sva tretiranja ili ne.

NE! samo po potrebi! prve dvije tri godine nisam imao problema sa bolestima jedino su bile opasne lisne uši i gusjenice ( što je bobić dobro dokumentirao ), ali u to vrijeme je postojao THIODAN strašno dobro sredstvo koje je te štetočine pomeo! bolje ih dobro zalij vodom ako slučajno bude suša
 

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
913
i kaj je na kraju s nordoxom jel ga bude i dalje

ja sam kupio po 130 kn kilu snizeno jel je istekao rok valjanosti 30 dana ali se bojim uzet vise

jel problem ima ko iskustva cuo sam da se smanji samo djelotvornost nist drugo ili je to opasno
 

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
Mlade biljke treba prskati samo protiv gusjenice, i to pratiti da li je ima. Što bi ih tretirao protiv ljeskotoča, kao one u rodu, kad nemaju ploda? Bolje ih zalij vodom, ako bude suše kao što KOBAC veli to će im najviše koristiti i stavi prihranu bilo kakvu u tu vodu, a ako budeš prskao protiv gusjenice stavi prihranu preko lista.
KOBAC ovo si dobro napisao kad list krene onda Nordox ili bilo što na bakru + b.ulje ili jednostavno crveno ulje, kako tko. To je najznačajnija faza, a svi savjetodavci trpaju lješnjak sa drugim voćem a potpuno je različit u fazama u startu vegetacije. Jer mi već cvijetove imamo prije lišća i zbog stvaranja filma kod obilnog prskanja (a ono mora biti obilno) nema pravog oprašivanja. Kasnije slab urod.

Ovo je važno: jedna od najvažnijih zaštita od monilije i bakterioza je jesensko prskanje sa bakrom npr. Cuperblau i to po mogućnosti kad ode pola lišća (1. puta) i kad su skroz ogoljele (2. puta)-oprati ih bakrom koncentracija 3x veća nego u vegetaciji npr. kad prskamo 1. puta proljeće.
Monilija i bakterioze=sušenje jednogodišnjih grančica, a lješnjak rađa samo na jednogodišnjim grančicama, ako se osuše nema ploda te godine, gore je do ljeskotoča, jer te vraća dvije godine unatrag. Ovo se dešava u nasadima koji dolaze u puni rod, ima nešto te situacije kod mene, jer smo isprobavali tri različita načina zaštite. Hvala Bogu mali dio, bilo je i za pretpostaviti da će se vidjeti neka razlika.
Sada će se aktivirati spavajući pup i iz njega će potjerati jednogodišnja grančica, ali grančice sa cvjetovima za oplodnju nema, tek nagodinu.
Kasnije tretiranje kao što Kobac piše...
 

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
karla
Ovo je važno: jedna od najvažnijih zaštita od monilije i bakterioza je jesensko prskanje sa bakrom npr. Cuperblau i to po mogućnosti kad ode pola lišća (1. puta) i kad su skroz ogoljele (2. puta)-oprati ih bakrom koncentracija 3x veća nego u vegetaciji npr. kad prskamo

komentirao bih ovo i neznam što je točno! nakon razgovora sa dva stara voćara, od kojih jedan uzgaja lijesku 20g, da je jesenjsko prskanje bakrom bezvrijedno, i nikakve koristi od toga! u stvari koliko košta toliko i vrijedi! evo karla dala potpuno drugu varijantu!

ja sam prvi puta ove godine preskočio jesenjsko prskanje bakrom! i prebacio se na proljetno!u biti do sada sam koristio samo jedno prskanje bakrom godišnje. ili u jesen, ili u prolječe ( ne oboje iste godine )!i do sada nisam ima problema sa štetočinama ili bolestima! vidjet ću što će biti ove godine. ali po starom običaju ponovo dvije totalno različite teorije za i protiv!
bit će da ću u budučnosti obaviti obje pa kako mu bude!
 

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
Monilija (opaka za lijesku ne kao za marelicu i breskvu, ali odgovara joj i lijeska) - zaraza ulazi kroz cvijet i micelij se onda širi na izdanke. Ako nam cvijeta već u prvom mjesecu, a vlažna i kišovita je jesen onda nam ne preostaje ništa nego ići sa jesenskim prskanjem. Kad otpada lišće stvaraju se ranice kroz koje isto može da uđe ako su uvjeti vlažni.
I u rano proljeće, da nebi bilo dileme, kod otvaranja pupa (listanja)-mišje uši, s nižom koncentracijom nego u mirovanju. To govorimo o starijem nasadu od 6 godina pa nadalje. Znači bakar bar dvaput ja sam za kombinaciju jesen Cuperblau z
a u proljeće crveno ulje ili nordox (ako ga ima)+ bijelo ulje.
 

zezekic

Član
Tu od
24 Pro 2010
Poruka
53
Evo malo tražio i pronašao od ino brežice malčer rms 180 cm radni zahvat šta kažete ( mislio sam da se ne gubi dužina a i više noževa bolja obrada )
 
Posljednje uređivanje:

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
daj pogledaj taj roto malčer kakav Bobo ima,mislim da je MEGA-ING.
kaj čovjek melje sa njim to je strašno,a mislim da ga je platil oko 6600kn.
 

zezekic

Član
Tu od
24 Pro 2010
Poruka
53
daj pogledaj taj roto malčer kakav bobo ima,mislim da je mega-ing.
Kaj čovjek melje sa njim to je strašno,a mislim da ga je platil oko 6600kn.

ma znam vidio sam uzivo i me-ga-ingov , faićov i megametal ali ja mislim da je sigurnije preko remena i da je bolja obrada sa više noževa a dal netko zna jel seisplati ici u ino brežice jel nešto jeftinije tamo ??
 

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
karla Monilija (opaka za lijesku ne kao za marelicu i breskvu, ali odgovara joj i lijeska) - zaraza ulazi kroz cvijet i micelij se onda širi na izdanke. Ako nam cvijeta već u prvom mjesecu, a vlažna i kišovita je jesen onda nam ne preostaje ništa nego ići sa jesenskim prskanjem. Kad otpada lišće stvaraju se ranice kroz koje isto može da uđe ako su uvjeti vlažni.
I u rano proljeće, da nebi bilo dileme, kod otvaranja pupa (listanja)-mišje uši, s nižom koncentracijom nego u mirovanju. To govorimo o starijem nasadu od 6 godina pa nadalje. Znači bakar bar dvaput ja sam za kombinaciju jesen Cuperblau z
a u proljeće crveno ulje ili nordox (ako ga ima)+ bijelo ulje.

dosta sam skeptičan za izraz "monilija" jer sam nekad negdje gledao prilog da kad monilija napadne nasad je rezultat krčenje! onda sam poslije vidio da se riječ monilija koristi i za hrpu drugih bolesti! tako da više ne znam što je monilija! ako misliš na trulež ploda OK to sam vidio i to sam dosta efikasno riješio! nakon raznih kontakata sam shvatio da nije bezazlena i da može dosta štete napraviti u nasadu, pogotovo na tondama i ostalim "talijanima"

ali moniliju stabla na svojoj lijesci još nisam vidio. to bi bilo slično kao strizibuba. počne se sušiti grana i moraš ju odrezati! to sam imao, ali to je strizibuba i lako se nađe crv u grani! to nije monilija! e sad ako moš malo pojasniti o čemu se radi!

imao sam ove godine strašan napad nekakve , ajmo reči monilije i vidim da če stabla biti za vađenje! ali vrlo je interesantna stvar da je "to" napalo samo sortu lambert ( nevjerojatno, najotporniju vrstu koja do sada nije imala ni B od bolesti - 7g ) ali ju je "POMELO" .nije vrag da se samo meni takvvi shitovi dešavaju! neki dan sam našao 4-5 rupa otkopanih i ukradenih velikih stabala! čovjek otkopao i isjekao korijen i odnio! baš ma zanima kako će mu se stablo primiti! ali nažalost do mi se desilo! ali ovo sa lambertom je zabrinjavajuče! imam ih 15tak komada jedan kraj drugoga i znam koji su! gotovi su i suše se! ali nema pravih savjeta na forumu!

otkad je onaj papan otjerao nenada i milana čao pamet! od naših ni gripu ne moš dobiti!
 

sliovic

Novi član
Tu od
1 Lis 2010
Poruka
15
Početnik moli za pomoć ..
Nedavno sam posadio lijesku pa me zanima dali je moram sada odma s nečim zaštititi ako ne kada bi i s čime trebao obaviti ..
Toliko ste toga toga nabrojili da neznam s čim bi prije ...

Pozdrav......
 

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
sliović Početnik moli za pomoć ..
Nedavno sam posadio lijesku pa me zanima dali je moram sada odma s nečim zaštititi ako ne kada bi i s čime trebao obaviti ..
Toliko ste toga toga nabrojili da neznam s čim bi prije ...

Pozdrav......

ne moraš ništa za sada štititi! kad krene list, 5-6mj i dalje, obilazi nasad i prati da li se što događa i po potrebi zaštiti. obično u prvoj godini ne moraš ništa prskati, a u drugoj ti se pojave lisne uši, ili gusjenice i to treba tretirati nekakvim insekticidom ili akaricidim! moraš paziti da to na vrijeme napraviš jer napadi znaju biti brzi i žestoki!

možda mogu nabaviti povoljno akaricid ako neko treba nek se javi na PP!
 

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
milan55 i nenad su na drugim forumima i trebalo bi ih pozvati da se vrate, jako su stručni i imaju veće iskustvo nego itko od nas jer su par godina ispred, a i kod njih je voćarstvo znatno razvijenije i Instituti i sav. službe.
Kobac pa nećeš valjda vaditi ta stabla? Pa ne mora značiti da su gotova, sigurno ima negdje života u njima. Reži i do živoga, radi bilo što, zovi savjetodavnu službu nekog na teren tko ti može dati koji pametni savjet, vađenje ti je zadnja, najzadnja opcija. Čekaj kad krene vegetacija.
Ovo što su ti izvadili velika stabla, nema se što reči, jednostavno KATASTROFA, za svaku osudu i kaznenu prijavu.
MILAN55 i NENAD dajte nam koji pametni savjet. Vi ostali Van politiku iz ove Butige. Otvorite si drugi forum za te stvari. Ovdje se nek govori isključivo o temama koje su u naslovu.
MILANE55 i NENAD ja Vas iskreno molim da se uključite u raspravu, Vaši savjeti iz prakse meni su puno pomogli i značili. Valjda sam i tamo kad je "puklo" to već rekla.
 

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
karla milan55 i nenad su na drugim forumima i trebalo bi ih pozvati da se vrate, jako su stručni i imaju veće iskustvo nego itko od nas jer su par godina ispred, a i kod njih je voćarstvo znatno razvijenije i Instituti i sav. službe.
Kobac pa nećeš valjda vaditi ta stabla? Pa ne mora značiti da su gotova, sigurno ima negdje života u njima. Reži i do živoga, radi bilo što, zovi savjetodavnu službu nekog na teren tko ti može dati koji pametni savjet, vađenje ti je zadnja, najzadnja opcija. Čekaj kad krene vegetacija.
Ovo što su ti izvadili velika stabla, nema se što reči, jednostavno KATASTROFA, za svaku osudu i kaznenu prijavu.
MILAN55 i NENAD dajte nam koji pametni savjet. Vi ostali Van politiku iz ove Butige. Otvorite si drugi forum za te stvari. Ovdje se nek govori isključivo o temama koje su u naslovu.
MILANE55 i NENAD ja Vas iskreno molim da se uključite u raspravu, Vaši savjeti iz prakse meni su puno pomogli i značili. Valjda sam i tamo kad je "puklo" to već rekla.

i ja ih također pozivam!

što se tiče stabala neču ih još vaditi ove godine nego ču ih probati orezati "u glavu", pa ako to ne pomogne idu van iduče godine! to me ne zabrinjava previše ali je nešto takvo moglo napasti cijeli nasad!
 

D&D

Član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
275
milan55 i nenad su na drugim forumima i trebalo bi ih pozvati da se vrate, jako su stručni i imaju veće iskustvo nego itko od nas jer su par godina ispred, a i kod njih je voćarstvo znatno razvijenije i Instituti i sav. službe.
Kobac pa nećeš valjda vaditi ta stabla? Pa ne mora značiti da su gotova, sigurno ima negdje života u njima. Reži i do živoga, radi bilo što, zovi savjetodavnu službu nekog na teren tko ti može dati koji pametni savjet, vađenje ti je zadnja, najzadnja opcija. Čekaj kad krene vegetacija.
Ovo što su ti izvadili velika stabla, nema se što reči, jednostavno KATASTROFA, za svaku osudu i kaznenu prijavu.
MILAN55 i NENAD dajte nam koji pametni savjet. Vi ostali Van politiku iz ove Butige. Otvorite si drugi forum za te stvari. Ovdje se nek govori isključivo o temama koje su u naslovu.
MILANE55 i NENAD ja Vas iskreno molim da se uključite u raspravu, Vaši savjeti iz prakse meni su puno pomogli i značili. Valjda sam i tamo kad je "puklo" to već rekla.

Možda nisam kompetentan ali uz vas 6-7 za koje smatram da ste "posebno vrijedni" njih dvojica su svakako osobe čije sam sve postove pročitao i mogu reći da mi je žao što više nisu tu.
Radi glupe upadice nekog lika otišli su a taj nije niti S od stava svih forumaša koji su ovdje
 
V

vuk

Guest
Evo napokon sam uhvatio malo vremena. Na natječaju sam dobio 13.5 hektara ali sada još pokušavam riješiti 4.5 hektara koji su jedini ostali do tih 13.5 hektara. pričo sa čovjekom koji ih je htio kupiti i reko ajd ja neču iči na to neka i on nešta sadi, i na kraju on uopče nije došao na natječaj. tako da je to sada ostala prazna čestica pa čemo vidjeti oču li nju uspjeti ja izvuči ili će morati na drugi krug natječaja kad bude bio. strašno. poludio sam na lika.a mogao sam je odma ja uzeti pez problema.
 

D&D

Član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
275
Evo napokon sam uhvatio malo vremena. Na natječaju sam dobio 13.5 hektara ali sada još pokušavam riješiti 4.5 hektara koji su jedini ostali do tih 13.5 hektara. pričo sa čovjekom koji ih je htio kupiti i reko ajd ja neču iči na to neka i on nešta sadi, i na kraju on uopče nije došao na natječaj. tako da je to sada ostala prazna čestica pa čemo vidjeti oču li nju uspjeti ja izvuči ili će morati na drugi krug natječaja kad bude bio. strašno. poludio sam na lika.a mogao sam je odma ja uzeti pez problema.


Koja je konačna cijena po ha ?
 
V

vuk

Guest
cijena za parcelu od 4.5 hektara je bila 70 450 kuna a ja sam ponudio 71 000 kuna. nisam htio lupati cijenu jer kako god okreneš ja imam prednost kupnje ali bi morao prihvatiti njihovu cijenu. al pričo sam sa zainteresiranima tako da smo se podijelili i niko nije išao na moje. sada je još dug put dok opčina riješi papirologiju pa ministarstvo to potpiše pa dok se ugovori naprave ali dobro do jeseni če sve biti riješeno. Valjda!!!
 

zezekic

Član
Tu od
24 Pro 2010
Poruka
53
cijena za parcelu od 4.5 hektara je bila 70 450 kuna a ja sam ponudio 71 000 kuna. nisam htio lupati cijenu jer kako god okreneš ja imam prednost kupnje ali bi morao prihvatiti njihovu cijenu. al pričo sam sa zainteresiranima tako da smo se podijelili i niko nije išao na moje. sada je još dug put dok opčina riješi papirologiju pa ministarstvo to potpiše pa dok se ugovori naprave ali dobro do jeseni če sve biti riješeno. Valjda!!!




A gdje se nalaze te parcele jer kod nas da mu sunce vidim pokvareno cijena po 1 čhv je 5 eura ili ti ga po 1 h 14000 eura pa sad ti sadi zar ne divota.
 

Najnoviji postovi

Na vrh