Ma ja sam protiv bilo kakvog poticanja uopce, ali sam ja jasno definirane uvjete u proizvodnji i zastitu proizvođaca u vidu kontroliranog uvoza.
Naime ono sto bi ja volio da znam a neznam je u konacnici kolika ce biti moja i Vasa zarada po hektaru.
Svima nam je jasno da cijena podizanja jednog hektra vocnjaka kosta oko 40ooo do 50ooo kn. ukoliko se zali sve napraviti po ps-u. Zna se da je tu jos nekih 4 do 5 godina ulaganja a bez nekog znacajnijeg povrata novca. E sad tko je na to spreman-spreman nek ulazi i ulaže, problem je u tome sto iza tog ulaganja stoji brdo nepoznanica. Prvo nesređeno trziste, mi neznamo niti s koliko hektara i unatoc poticanju raspolazemo, mi neznamo ni kolike su stvarne potrebe nasih konditorskih tvrtki te svih ostalih proizvodnji i potrosaca koji uopce ljesnjak koriste kao sirovinu, mi neznamo koje sorte ljesnjaka oni ponaosob trebaju i koliko se tih istih vec proizvodi.
Mi krecemo s toliko nepoznanica da je to cudo jedno i da uopce krecemo.
Ne zelim pocjenjivati ljude koji su isli i ostvarila poticajna sredstva ali boli cinjenica koliko je tih novaca uzalud baceno jer na tim zemljistima il su vec povađene sadnice ili su zapustena zamljista, skidam kapu svima koji svoje primjereno obrađuju. Vjerujte mi ja koji sam u svojih hektar ulozio oko 35ooo ne pada mi na pamet da ih sad zapustim ili da ih cupam vani. Dajem im maximalno koliko mogu i ne gledam na statistiku koliko vremena provedem u njima, vjerujem da onih 20 dana godisnje ja provedem samo pregledavajuci nasad, no ne zabrinjava me to, ja sam ih zelio i sad im pokusavam dati najvise sto mogu.
E sad kad bi bar znao nakon tih jos 4-5 godina do punog roda kud cu s njima i po kojoj cijeni kao i kolika ce biti cijena kostanja na godisnjoj razini a koliki prihodi i dal cu uopce naplatiti to sto dam.
Da smo neko normalno uređeno drustvo ja bi te parametre trebao znati, ovako ostaje nam samo cekati neka bolja vremena.
Gledam D&D kako ulijece u ovo, hmm, il je hrabar il je lud, mislio sam, ok ima covijek lovu (ono jebe mi se od kud mu, dal je pere il' ne) ja sad da je imam i jos toliko ma nema sanse da me zemlja vidi.
I ono svoje malo bolje da sam ulozio u neku trgovinu ma kakva bila i prije i vise bi se vratilo garant.
Al da ne prodajem tu neki crnjak i ne odbijam potencijalne kandidate tu cu stati.
Iako i danas ulijecem u jos jedan posao sa i na zemlji koji jos koliko imam saznanja nitko ne radi bar ne na veliko, koliko ce on biti isplativ ostaje da se vidi za nekoliko godinica....
jbte poceo sami ja ko D&D monologe pisat,
ma toliko je toga sto te povuce pa jednostavno nekad puknes i moras olaksat dusu,,,
Čak sam razmišljao i o 5ha, koliko većina ima. To bih mogao napraviti perfektno a da me ne opterećuje puno,niti vremenski niti financijski. Ali ....uvijek to ali...posao koji radim (građevina) je zajeban...ima tu brdo probelema,putovanja,oprema je skupa,uvjeti komplicirani itd....
U načelu svaki drugi vikend sam slobodan,ali ako ću i to malo vremena potrošiti na lješnjak da bih održavao nasada,onda je to suludo...onda bih radio stalno...a to niti se može niti ima smisla. ZA razliku od ljudi koji rade kod drugog poslodavca ja se mogu organizirati da uzmem još pokoji dan osim vikenda,ali to znači da ako uzmem koji dan od posla koji radim tamo gubim a ovdje dobivam. Do prošle godine sam u prosjeku prelazio 80-90 tisuća km godišnje. Oni koji pređu 50 tisuća znaju koja je to zajebancija. Ali sada je zbog manjeg obima posla manje. No,ne kažem da npr tih 5ha nije dobro ali ostaje tu nekoliko ključnih problema koje će mučiti sve nas...ako ništa drugo,kome plasirati urod. Neka mi se ne zamjeri,ali dosta me "muči" istarski i rimski....uglavnom ga samo mi u Hr imamo... A mislim da ovih cca 2.000,00 ha koji su podignuti će premašiti Hrvatske potrebe te da će se morati u izvoz. (iskreno ja niti nisam baš puno razmišljao o plasmanu u Hr je kod je sve naopako,bilo a i bit će dugo).
Svakakve kombinacije mi padaju na pamet. Imam mogućnost dobiti zemlju ,nekih 5-6 ha da posadim a da ju platim za 5-7 godina,jer sada stoji zapuštena,ali opet se vraćam na priču o djelatnosti br 2,a to ne želim.
Neki kažu da previše mozgam i kalkuliram.Možda. Ali da je to riječ o 2-3 ha to bih već posadio pa šta bude,bude...ali s tim imam samo obavezu a dobit slaba.
Za nešto više je normalno da se važe.