• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

B

bogi023

Guest
Hvala Bogi023...
razlog zasto sam posumljao da nije Halski je to sto je on dosta bujan, a meni se cini da moje leske i nisu bas...

Ne,na ovo sam mislio. Razliku u bujnosti izmedju slabo bujne i bujne sorte sam video tek sa 4 godine. (nisam znao da su ti lesnici stariji)

Naravno da se razlikuju plodovi,ali u tvom slucaju su jako slicni. Ako je vec u sestoj godini,a nije bujan kao Halski onda ostaje Tonda.

L

laki5

Guest
Pa pazi,ja sam tek prosle godine (cetri pune,ulazili su u petu) primetio i to drasticnu razliku izmedju te dve sorte. Ne znam u kojoj su ti godini lesnici i kad se kod zbunastih primecuje ta razlika.

Naravno da se razlikuju plodovi,ali u tvom slucaju su jako slicni. Ako je vec u sestoj godini,a nije bujan kao Halski onda ostaje Tonda.

Bogi,

ok sada je jasno, mislio si na bujnost... ja sam rekao da mi se cini da nisu bujni (to je relativno, pogotovu ako nemas sa cim da uporedis)
u svakom slucaju hvala na trudu.
Nadam se da ce se jos neko javiti, ko mozda ima i tondu i halski, i probati da mi pomogne.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
Neispravan link obrisan!

nekad je netko stavio link sa strojevima za lijesku iz turske.

da li iko može saznati cijene usisavača od ove turske firme s obzirom da nisam uspio nači cijenik ( ako je neko guglao )! strojevi mi izgledaju puno močnije nego facmini. i imaju vjerojatno bolje riješeno čišćenje košuljice od facme. kod njih ima dosta sorti što se mora komušati košuljica! meni se to čini najproblematičnijiom operacijom u budučnosti

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
Neispravan link obrisan!

nekad je netko stavio link sa strojevima za lijesku iz turske.

da li iko može saznati cijene usisavača od ove turske firme s obzirom da nisam uspio nači cijenik ( ako je neko guglao )! strojevi mi izgledaju puno močnije nego facmini. i imaju vjerojatno bolje riješeno čišćenje košuljice od facme. kod njih ima dosta sorti što se mora komušati košuljica! meni se to čini najproblematičnijiom operacijom u budučnosti

imam veliku zelju napraviti si jedan usisavac u svojoj radioni to nebi trebalo biti veliki problem

neka jednostavnija verzija koja bi plodove pokupila sa zemlje da se moze cim prije maknut sa polja bez odvajanja komusine sortiranja itd

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
imam veliku zelju napraviti si jedan usisavac u svojoj radioni to nebi trebalo biti veliki problem

neka jednostavnija verzija koja bi plodove pokupila sa zemlje da se moze cim prije maknut sa polja bez odvajanja komusine sortiranja itd

usisavač nije problem. obična venturijeva cijev ili nekakav građevinski. istarski bi se mogao lako i pokupiti ručno. ali ostaje komušina kao problem. ne još sada ali na 10t ijuuu. facma sve odradi odlično. imaš gotov proizvod u vrečama, ali sa dosta smeča. pitanje koliko će nam to kupci tolerirati i koliki če odbitak biti na samu cijenu. u orahovici je 2,5% kalo čim pogledaju. međutim dati 10.000e za facmu nije malo i onda imaš ljetinu punu smeča ( bar ono što sam ja imao prilike vidjeti ). što bi ljudi rekli kad bi došao kombajn ovršio žito a ono puno smeća.

mene čisto usporedbe radi sa facmom interesiraju cijene turaka. a od našeg najjačeg googlaša na forumu ni traga ni glasa.

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
Fakmin usisivač odradi usisavanje, naravno svega na što naiđe. Zato je potrebna posebna priprema tla prije berbe, da se smanje primjesi.
Ta priprema tla isključuje frezanje i bilo kakvo rahljenje tla.
Druga stvar je, drugi stroj koji izbacuje primjese i ostale nečistoče, da dotjera plod do savršenstva, čak postoji i sistem pranja lješnjaka u ljusci. Za nepovjerovat ali istinito.
Sve su to teme o kojima će se pisati u budućem razdoblju.
Dolazi konačno dugo očekivani urod. Iz godine u godinu sve više i više, ...

Žarko

Član
Tu od
6 Stu 2011
Poruka
50
Fakmin usisivač odradi usisavanje, naravno svega na što naiđe. Zato je potrebna posebna priprema tla prije berbe, da se smanje primjesi.
Ta priprema tla isključuje frezanje i bilo kakvo rahljenje tla.
Druga stvar je, drugi stroj koji izbacuje primjese i ostale nečistoče, da dotjera plod do savršenstva, čak postoji i sistem pranja lješnjaka u ljusci. Za nepovjerovat ali istinito.
Sve su to teme o kojima će se pisati u budućem razdoblju.
Dolazi konačno dugo očekivani urod. Iz godine u godinu sve više i više, ...

Mislim da je glupo davati toliki novac za stroj koji u potpunosti ne očisti komušinu ( na istarskom )a još u vreću baci i toliko smeća.
Možda je bolje napraviti stroj na sistemu usisavanja pa kasnije kod čišćenja od komušine odvojiti komušinu i smeće od ploda. Jedan majstor, Lončar kod Bjelovara prepravlja komušare za kukuruz za čišćenje lješnjaka i mislim da će biti izloženi na sajmu u Virovitici, a sigurno u proljeće u Gudovcu.

baranjac747

Član
Tu od
20 Lis 2011
Poruka
290
vidim na slikama da neki od vas nisu postavljali ogradu pa me zamima jel djelotvorna tekučina s kojom se premazuju ili kod vas nema toliko divljači kao kod mene

V

vuk

Guest
Dobar dan vrijedni narode.
Evo uhvatio sam malo vremena da pogledam sta se radi na forumu.
Ja sam ove godine imao oko 3 tone jezgre. oko 500 kila je prodano i sada imam na stanju još oko 2.5 tone jezgre. Ako itko zna kakvoga kupca bio bi jako zahvalan da mi se javi.
moj kontakt broj je 099 81 333 44.

Jeste li počeli sa rezidbom? ili ste več i završili!!!
ja nisam još ništa ali ako ostane ovakvo vrijeme mislim da cu kreniti orezivati i prije božiča.

Pozdrav svima

D

Deanzg

Guest
q

Alo ekipa... Neki dan sam bio u jednom dućanu velikog trgovačkog lanca... Lješnjak, jezgra u refuzi, proizveden 2011 u Italiji, klasa prva (navodno) 60 kuna po kili....

G

gale

Guest
Pozdrav svima
Procitao sam gotovo sve postove ove teme jer sam se jako zainteresirao za uzgoj ljeske. Vec gotovo mjesec dana trazim zemljiste od 2-3ha. Samo kao i svaki pocetnik u necem volio bi izbjeci sto vise pocetnickih gresaka.

Razumio sam dosta toga sto se tice sadnje i udaljenosti od grma do grma ali ne razumijem bas najbolje kako rasporediti koju vrste ljeske gdje posaditi i kako funkcionira oprasivanje.
Sadnju planiram tek na jesen pa do tad zelim prikupit sto vise informacija.
Sto se zemlje tice, nakon sto ispitam tlo, sto me ceka jos snjom? Kakve su pripreme zemlje osim kopanja rupa pred jesen?
Posto sam dosta mlad i ovo mi je vise neko sekundarno zanimanje za buducnost zanima me dali postoje neki poticaji i ako da koliko iznose?
Dali je mozda neko u okolici osijeka voljan pokazati svoju plantazu ili ce mozda imati neke radove, rado bi dosao pomoci koliko god treba jer ionako mene to ocekuje uskoro,a za uzvrat trazim samo korisne informacije i malo skole :)

Nadam se da ce neko imati volje i pomoci..

Lijep pozdrav svima

S

schvabo

Guest
Dobar dan vam svima želim,i ja sam također jako zainteresiran za sadnju lješnjaka pa sam naravno proćitao cijelu ovu vašu priću koja traje od poćetka 2007. godine,trebalo mi je dva tjedna da proćitam ovu temu i mislim da idete u dobrom pravcu sa forumom(on vam je i prijeko potreban za međusobne savjete),više od mene kad totalno si napravim plan sadnje i daljnje obrade na papiru,pozdrav

R

reddog

Guest
pozz
kako orezati ove dvije lijeske. molim savjete

Uploaded with ImageShack.us

Ubuduće slike okreni ( zarotiraj ) kako treba , da ljudi nemoraju iskrenuti vrat da bi vidjeli što je na slici.

pozz žuti ;)

Posljednje uređivanje od moderatora:
B

bogi023

Guest
Poseci sve grane sto su u sredini i ostavi samo spolja 4-5 grana kako gde mozes da uklopis. Vidim da si ih skracivao ja bi jos malo skratio. Mozda ce ti biti zao da ih toliko orezes ali ce rezultat biti jako dobar sledece godine. Pogledaj na 320-toj strani kako sam ja orezivao(sekao sam grane i 5cm debljine)

R

reddog

Guest
puno hvala.
nešto sam danas orezivao, međutim žao mi ju je puno orezati. ove što su u sredini stignem drugi put. a što sa ovim sitnim grančicama što se nalaze na glavnim granama? njih ostavim?

B

bogi023

Guest
I meni je bilo zao,ali sam video da sam pogresio. Sto duze cekas vece su rane i vise boluje drvo.
Sitne grancice ostavljas one su i cilj orezivanja
Na prvoj slici su ti samo prutovi i to je zbog toga sto nisi orezao.

Podravec

Član
Tu od
4 Velj 2009
Poruka
89
Evo napravio sam jednu tablicu planiranih radova u lješnjiku kroz godinu dana.
Da li se vaši radovi puno razlikuju od ovih?

Prilozi

• TABLICA RADOVA U NASADU gif.jpg
    TABLICA RADOVA U NASADU gif.jpg
    50.5 KB · Pregleda: 461

Najnoviji postovi

Na vrh