znači Vi ste već u prvim godinama iza sadnje formirali skeletne grane na visini 1-1.3m....to me zanimalo...hvala, pozdravljam, živili
A jel valja posadit lješnjak koji izraste kao izboj sa strane, imam par lješnjaka koje bi trebalo prorijediti pa da iskoristim višak, ne znam koja je sorta jer sam dobio te sadnice, plod je onako osrednji, veći od divljeg ali nije krupan kao neke cijepljene vrste.
Slobodno sadi.
Jedino ako je matično stablo bilo nacijepljeno, onda neće biti isto. Ako nije cijepljeno onda je 100% identično starom stablu.
Sjeverne, kod Krunčići, 16000m2. 500+ rupa.
Gdje bi se mogla kupiti koja sadnica Ist. okruglog? Kažu da je super oprašivač Ist. duguljastog.
Koje sorte su kod vas u nasadu?
Ja sam iz Makedonije i konecno ove nedelje treba zasaditi 2000 sadnica na 3.5ha povrsine.stavi slobodno ist. okrugli kao baznu sortu, a dugi kao oprašivač.
sorta je bar duplo bolja od istarskog dugog. ne znam zašto ga zovu okrugli kad nije, i kad se polupa mala je razlika od ist.dugog. nije mi jasno zašto je zapostavljena u odnosu na ist. duguljasti. u biti to su vjerojatno podsorte istarskog kojeg kažu da ima čak 7-8 podvrsta
( vrlo slični sa malim razlikama )
evo neke prednosti što sam ja primjetio:
- nije osjetljiv na sušu, prije sazori i skoro da ispada sam iz košuljice ( vrlo malo mu treba "češanja" da ispadne iz košuljice ). redovno rađa i vrlo brzo dolazi u rod ( već u 2-3g ima plodova na stabalcima ), plod je isto krupan kao i kod duguljastog što večina više cijeni kod kupovine
- puno se lakše formira stablo i ne objesi grane kad ga formirate ( plod je ravnomijerno raspoređen po krošnji ) kao duguljasti.
u biti nemam ama baš nikakve zamjerke. jedino je upitna autentičnost sorte ( da li pričamo o istoj sorti ) ali po slici plodova što je turopoljac nekad stavio na forum to bi bila ta sorta!
baš sam htio pohvaliti ovu sortu i sad mi se pružila prilika. čak mi je po kvaliteti uz bok gifoniju koji je također super. malo sam kontaktirao sa plantažerima koji imaju rimski, i oni su jako zadovoljni sa tom sortom. sve u svemu rimski, istarski, gifoni što smo uglavnom svi sadili , sve su redom dobre sorte. još nam je istarski "najlošiji", ali ne što je loš nego je dosta osjetljiv na sušu. tu su talijani u prednosti jer će nam, kako sada stvari stoje, suša biti najveći problem u budučnosti ( kod nas 5mj nije padala kiša ) i ostaje kod istarkog zaista veliki problem komušina.
treba vladu moulisa kontaktirati i on bi mogao imati sadnica.
u mom nasadu su uglavom te tri sorte ( s tim da imam istarskog i ovakvog i onakvog ). i ma tu još štoša, ali ove tri su uglavnom, s tim da je rimskog manje od gifonija.
Jesam. 100 kom. Za prvu godinu dosta. Moram vidjeti kako se lijeska tamo ponaša tokom ljeta. Zemlja je kod sadnje bila nevjerojatno rahla, iako je nisam ni taknuo 3 g skoro.
Gdje bi se mogla kupiti koja sadnica Ist. okruglog? Kažu da je super oprašivač Ist. duguljastog.
Koje sorte su kod vas u nasadu?
http://www.youtube.com/watch?v=2fNVAkG9YHM
evo kak se skidaju izboji 2020-te
http://www.agriaffaires.it/usato/co...ltro/1813204/macchina-raccogli-nocciole.html#
jel bi se ovak nest moglo doma sklepat sam ne kuzim sistem kak ventilator izgleda puse u onu cjev pa se valda stvara potlak ak je neko strucniji da objasni princip
na otpadima se da naci vent za 120 kn a ostalo je limarija i zeljezo
Napravio sam od kartona na ovaj princip samo vece 200x250x450 i probao sam sa usisivacem jos sam i dodao prikljucak na cev da rasiri strujanje vazduha. Sistem funkcionise samo treba jaci ventilator tj. sa vise protoka vazduha. Sve je oduvao osim kad naidje idealna polovina ljuske to ne moze da oduva. Trenutno tragam za radijalnim ventilatorom pa ako neko ima ideju od cega bi mogao da uzmem(nasao sam jeftine od auta na netu ali mislim da su mali trebali bi veci pa ako je jaci lako moze da se napravi da falsira)
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=r4y7ZcNywKA&feature=related[/YT]