Gdje bi se mogla kupiti koja sadnica Ist. okruglog? Kažu da je super oprašivač Ist. duguljastog.
Koje sorte su kod vas u nasadu?

stavi slobodno ist. okrugli kao baznu sortu, a dugi kao oprašivač.
   sorta je bar duplo bolja od istarskog dugog. ne znam zašto ga zovu okrugli kad nije, i kad se polupa mala je razlika od ist.dugog. nije mi jasno zašto je zapostavljena u odnosu na ist. duguljasti. u biti to su vjerojatno podsorte istarskog kojeg kažu da ima čak 7-8 podvrsta
 ( vrlo slični sa malim razlikama )
    evo neke prednosti što sam ja primjetio:
  - nije osjetljiv na sušu, prije sazori i skoro da ispada sam iz košuljice ( vrlo malo mu treba "češanja" da ispadne iz košuljice ). redovno rađa i vrlo brzo dolazi u rod ( već u 2-3g ima plodova na stabalcima ), plod je isto krupan kao i kod duguljastog što večina više cijeni kod kupovine
  - puno se lakše formira stablo i ne objesi grane kad ga formirate ( plod je ravnomijerno raspoređen po krošnji ) kao duguljasti. 

u biti nemam ama baš nikakve zamjerke. jedino je upitna autentičnost sorte ( da li pričamo o istoj sorti ) ali po slici plodova što je turopoljac nekad stavio na forum to bi bila ta sorta!
   baš sam htio pohvaliti ovu sortu i sad mi se pružila prilika. čak mi je po kvaliteti uz bok gifoniju koji je također super. malo sam kontaktirao sa plantažerima koji imaju rimski, i oni su jako zadovoljni sa tom sortom. sve u svemu rimski, istarski, gifoni što smo uglavnom svi sadili , sve su redom dobre sorte. još nam je istarski "najlošiji", ali ne što je loš nego je dosta osjetljiv na sušu. tu su talijani u prednosti jer će nam, kako sada stvari stoje, suša biti najveći problem u budučnosti ( kod nas 5mj nije padala kiša ) i ostaje kod istarkog zaista veliki problem komušina.
     treba vladu moulisa kontaktirati i on bi mogao imati sadnica.
     u mom nasadu su uglavom te tri sorte ( s tim da imam istarskog i ovakvog i onakvog ). i ma tu još štoša, ali ove tri su uglavnom, s tim da je rimskog manje od gifonija.