Bok maslinari,
Imam mali maslinik u središnjoi Istri, 70 stabala, od kojih je petnaestak u rodu, a ostale, polako bi trebale (bar većina) krenut ove godine.
U masliniku se nalaze: 30 Istarska bjelica, a ostale su po dvije tri Lecino, Frantoio, Pendolino, nekolilo Buža i ostale razne cokarice presađene sa područja Galižane.
Imam ili imao sam 4 Ascolasna tenera s kojima nisam zadovoljan niti malo. Rodnost im nije redovita, a plod toliko krupan i mesnat, da jedan sat nakon branja on je pun tamnih fleka od udaraca, a da ne kažem kad moraš čekat par dana za preradu, škifo za vidit, ko natučena jabuka kad stoji par dana. Zbog toga sam prije dvije godine jednu precijepio na Lecino i Pendolino. Sad kad vidim da su te cijepljene grane dobro se obukle, probao bih precijepit još jednu.
Da li ima netko od vas sortu Coratinu i Carolea? Čitam za njih da dobro podnose studen, a za moje područje je to jedan od bitnih faktora. Ako ima, bi li te mi poslali plemke? (naravno, dogovorili bismo se za troškove) Ili ako ih ima neko iz Istre, a voljan ih je dat, poklonit ili prodat, došao bih ja po njih.
Još nešto, pitanje za one koji puno više znaju od nas hobista. Maslina piše kako je čitao da Pendolino nije dobar oprašivač za oblicu, a ovo malo što ja pratim u mom masliniku, čini mi se da Pendolino nije baš najbolji oprašivač za niti jednu sortu maslina koje se nalaze na našem području (mada ga najčešće preporučuju kao glavong oprašivača). On ima puno više cvijetova u odnosu na druge masline, ali cvijeta po petnaestak dana ranije od drugih (bar gledanu sa Lecinom, Ascolanom, bjelicom itd). taman kad on završava sa cvatnjom, počinju ostale sorte cvast. Da li se to i kod vas događa ili u priobalnim područjima je ta cvatnja ujednačena?