• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

vedrankc

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Re: DF&Torpedo

Da te pitam još nešto. Kad se poslije oranja tanjura, onda se ta zemlja usitni, a što ako padaju kiše jel se onako sva okori? Jel nije bolje ostaviti brazdu da se zemlja natopi pa onda u proljeće pretanjurati? Gdje je bolja iskoristivost? Nešto sam kontao da u voćnjaku dok nije zatravljen između redova prođem sa nekim oruđem zove se Disk Ridger slično tanjuranju, ali ostavi dvije do tri pliće brazde, pa sam kontao kad se kiša ispada, dok se malo prosuši opet pretanjurati i zatvoriti te brazde. Da vlaga ne ispari, a i da se zemlja prozrači. Što kažeš? Bolje se razumiješ u zemlju, ja znam da je smeđa :lol:

vedrankc

Aktivni član
Tu od
10 Kol 2007
Poruka
1,193

Kontam kaže:
Da te pitam još nešto. Kad se poslije oranja tanjura, onda se ta zemlja usitni, a što ako padaju kiše jel se onako sva okori? Jel nije bolje ostaviti brazdu da se zemlja natopi pa onda u proljeće pretanjurati? Gdje je bolja iskoristivost?
Ne usitni se, bolje je pretanjurati jer i smzlice su slabe.
Ovakve brazde poput kobasica tanjuranjem se rasječu na komade veličine 20x20x20 cm, jer tanjurača je rijetka. Ako je gusta tanjurača, nemože se kvalitetno raditi u toj zemlji, jer samo skakuče odozgora.
PG (bivši kombinat), oni su tanjurali poprijeko tako da ispresječu brazde.

Ovako izgleda jesenska brazda u proljeće, ako se ne pretanjura. Meni se više sviđa pretanjurati u jesen ili rano proljeće, jer ovo je smrt za rotodrljaču, sjetvospremač...
Tu se nemože regulirati, dubina sjetvenog sloja, jer je baš jako neravno, a šta bi tek bilo da je dublje orano...
Fotografija-0114.jpg

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007

A kolega je izgubio treću brazdu tokom oranja :mrgreen:

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893

toma84 kaže:
vidi se ne sliki da ima s 2 problema ;)

vedrankc

Aktivni član
Tu od
10 Kol 2007
Poruka
1,193

marko hurlimann xa86 kaže:
toma84 kaže:
vidi se ne sliki da ima s 2 problema ;)
Da, tak nekak ;)

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

A jel bi se sad na ove đombe moglo ići sa rotofrezom?

vedrankc

Aktivni član
Tu od
10 Kol 2007
Poruka
1,193

Kontam kaže:
A jel bi se sad na ove đombe moglo ići sa rotofrezom?
Moglo bi se, ali to je mučenje stroja, kardana i traktora. Na takvim teškim zemljama bolje prvo proći sa tanjuračom da se poravnaju brazdurine, pa je ostaviti barem 10 dana, tako da kiša i sunce naprave svoje, tj. kvrge se raspucaju same od sebe. Nakon toga plitko razrahliti sa ratodrljačom, tako da se ne dira donji mokri sloj.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Ah zo, zato vam služi drljača :) Dobro rotofreza ima jedino dodatnu ulogu što može preokrenuti stajnjak i umjetno gnojivo, a drljača je za brže radnje i već površine. Ok. Hvala.

N

nenad 23

Guest

Tak i ti ostavi u svojem bereku zemlju. Dok bude vrijeme za sadit dok bude suho ako opane kiša nemaš iti na zemlju barem tjedan dana . Jer ja znadem kakva je to zemlja jer imam do tebe tak kej boš znal. :)

vedrankc

Aktivni član
Tu od
10 Kol 2007
Poruka
1,193

Da malo osvježim temu...
slika iz 2007.g
SSM15470.jpg

bit će i starijih slika, samo ako skener proradi...

TX75

Dobro znana faca
Tu od
5 Srp 2007
Poruka
1,272

8) vidim i ti obožavaš zelenu boju ;)
daj nabaci koju sliku agrotrona, da mu nebude krivo ;)

vedrankc

Aktivni član
Tu od
10 Kol 2007
Poruka
1,193

Imam negdje sliku gdje su sva tri (sadašnja) traktora, samo nemogu je pronaći :( , mora da su na starom kompu...

evo Agrotrona ;)
DSC07410.jpg

DSC07414.jpg

DSC07417.jpg

J

jokapz

Guest

DF&Torpedo... duševna hrana mi je gledat ovo zelenilo na slikama ;) ;)
Nadam se da se nečeš ljutit što ču otič malo u OFF al primjetio sam svi poljoprivrednici koji se bave više uslužnim djelatnostima su ljubitelju DF i Torpeda tj Deutz motora?! Mislim da je odgovor vrlo jednostavan ;) ;)

vedrankc

Aktivni član
Tu od
10 Kol 2007
Poruka
1,193

jokapz kaže:
DF&Torpedo... duševna hrana mi je gledat ovo zelenilo na slikama ;) ;)
Nadam se da se nečeš ljutit što ču otič malo u OFF al primjetio sam svi poljoprivrednici koji se bave više uslužnim djelatnostima su ljubitelju DF i Torpeda tj Deutz motora?! Mislim da je odgovor vrlo jednostavan ;) ;)
Otac je nekad radio u šumariji na održavanju, tamo su imali 20-ak Torpeda (2-3 LKT-a i 2 Steyr-a ), pa su mu se svidjeli, pa smo kupili TD 75 4x4 i tako je počelo to s Deutz-evima ;) ...
A kombajni DF su bili hit 90-ih godina, ĐĐ 1620 je bio dobar kombajn na kombinatima, pa smo i mi kupili DF 1320 i tako je počelo sa DF kombajnima ;)

vedrankc

Aktivni član
Tu od
10 Kol 2007
Poruka
1,193

Problemi s vodom :oops:
DSC07666.jpg

jarak za odvodnju
DSC07667.jpg

"malčiranje kanala", ovakav način čišćenja kanala mi služi i za otjerivanje srna, kojih zna biti preko 20-ak u krdu i baš na mom žitu ;)
DSC07668.jpg

vedrankc

Aktivni član
Tu od
10 Kol 2007
Poruka
1,193

Lijepi strojevi snupy, viđam ih u prolazu, ali nisam znao da je to strojni prsten... :D

N

nenad 23

Guest

E da te pitam na koliko ide obrtaja bubnja za šenicu?

N

nenad 23

Guest

A za kokruzo koliko treba obrtaja? na koliko mora dojti cajgar?

Na vrh