evo da ti ja polušam pomoći
-plivajući položaj ti je kada povučeš ručicu sasvim sebi znači ide ovako :
gore (prinudno)
neutralni (poluge stoje u mjestu)
dole (prinudno)
plivajuću (poluge prate konfiguraciju zemljišta)
znači kada prebacuješ u plivajući položaj slobodno cimni ručku malo jače da preskoči preko položaja
dole
slobodno cimni , ja sam vozio traktor cijelu godinu dok nisam otkrio taj položaj
-ali ja ne vidim potrebu za plivajućim položajem kada se ore sa jednobrazom , spustiš na dubinu koja ti treba i onda samo vratiš ručicu u neutralni i tako oreš
plugovi će ti uvijek biti na istoj dubini
za neke druge radnje ili oranje sa dvobrazcom koji ima točak onda podržavam oranje u plivajućem položaju
-ali ako već oreš sa jednobrazcom u plivajućem položaju onda pošto si početnik preporučujem ti točak , mada ne treba ali tako ti je lakše
i onda nema nikakve matematike , ulaziš točkom u brazdu , cimneš ručicu u plivajući položaj i pičiš ne okrećeš se
plug će sam da se zabije u zemlju tako da nemaš potrebe da ga spuštaš prinudno (normalno ako je pravilno podešen, a jednobrazac je jako lako podesiti , čak iako promašiš idealno on će opet raditi skoro normalno)
-ručica ostaje sama u svakom položaju tako da se podrazumijeva da ostaje i u plivajućem
-ore se onom brzinom kojom može da lako vuče , da ne gubi mnogo obrtaja
recimo u zavisnosti od ''težine'' zemljišta ide 1,2,3 a nekada možda i 4 brzina u jako lakoj zemlji (jednobrazac)
neka optimalna ti je 2 brzina , ali opet to zavisi od mnogo faktora
a da ne bi bilo zabune oko brzina pošto ih ljudi tumače na milion načina evo ti sema na brzaka
2,4------l,ll
N
5,6------1,3
kod novijih modela su zamijenjena mjesta brzinama 2 i 3
e sad ako ti nešto nije jasno pitaj